تمرکز نقدینگی بر ارزندگی بازار سهام


گروه اقتصاد کلان: دامنه روند نزولی در بازار سرمایه به روز گذشته هم کشیده شد تا این بازار هفته را قرمزپوش به پایان ببرد. شاخص کل بورس امروز با ۶۲۳۳ واحد کاهش تا رقم یک میلیون و ۵۳۳ هزار واحد نزول کرد. به گزارش «تجارت»، شاخص کل با معیار هم وزن هم با ۱۱۶۲ واحد کاهش در رقم ۴۲۲ هزار و ۲۹۵ واحد ایستاد. معامله‌گران این بازار ۴۰۸ معامله انجام دادند که ۴۱ هزار و ۲۹۱ میلیارد ریال ارزش داشت. توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه، ملی صنایع مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی و فجر انرژی خلیج فارس نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر منفی و در مقابل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر مثبت را روی بورس گذاشتند. شاخص کل فرابورس هم امروز با ۱۶۲ واحد کاهش در رقم ۲۰ هزار و ۶۷۱ واحد ایستاد. بیمه پاسارگاد، پلیمر آریاساسول، پالایش نفت لاوان، بانک دی، تولید نیروی برق دماوند و پتروشیمی تندگویان نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر منفی و در مقابل بیمه کوثر نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر مثبت را روی فرابورس گذاشتند. درباره آخرین تحولات بازار سرمایه یک کارشناس بازار سرمایه گفت: متولیان اقتصادی کشور باید از اتخاذ تصمیمات و انجام اقداماتی که موجب آسیب‌رسیدن به سودآوری شرکت‌های بورسی می‌شود، خودداری کنند؛ چرا که حضور این شرکت‌ها در بازار شفاف سرمایه، در واقع حق‌الناس محسوب می‌شود. سیاوش وکیلی گفت: پس از رکود حدود 16ماهه در بازار سرمایه و موضوعاتی که در حوزه اقتصاد کشور و برجام رقم خورد و موجب کاهش حجم معاملات و خروج سهامداران حقیقی از بازار سرمایه شد، از اوایل بهمن‌ پارسال، سازمان‌بورس پیگیری‌هایی را برای تقویت پارامترهای اقتصادی و پیش‌بینی‌پذیر بودن اقتصاد کشور به‌عمل آورد که شاه‌بیت نتیجه این پیگیری‌ها و اقدامات، به‌اصلاح نرخ خوراک و سوخت شرکت‌های پتروشیمی، پالایشی و سیمان و فولاد در بودجه سالانه کشور منجر شد.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: علاوه بر این از اوایل اسفند سال گذشته هم‌زمانی اصلاحات پارامترهای اقتصادی و روند کاهش قیمت‌گذاری‌های دستوری با خوش‌بینی به اخبار برجامی و افزایش امید‌ها به رفع تحریم‌ها و آشکار شدن نتایج حاصل از کاهش تحریم‌ها و افزایش فروش نفت موجب شد بازار سرمایه، سال 1401 را با روندی مثبت بویژه برای شاخص‌ها همراه با افزایش حجم معاملات و افزایش و نیز اعتماد سهامداران شروع کند. وی ادامه داد: در چنین فضایی، برخی از کارشناسان با افزایش 10درصدی شاخص کل و 30درصدی شاخص هموزن، نگرانی خود را نسبت به بیش‌واکنشی فعالان و در نتیجه، افزایش بهای غیرمنطقی سهام کوچک و بازار پایه اعلام کردند. این در شرایطی است که همه‌گیر شدن این روند و رشد بی‌رویه قیمت این‌گونه سهام، به معامله به قیمت‌های بیشتر از ارزش ذاتی برخی سهام (over value) منجر خواهد شد و بیم آن می‌رود که با فعالیت‌های مخرب برخی از افراد و جریانات در فضای مجازی و شبکه‌‌‌های اجتماعی این بیش‌واکنشی به متضرر شدن بخشی از سهامداران منجر شود. وکیلی اضافه کرد: بدین جهت تهیه و توجه به محتواهای هشداردهنده نسبت به عواقب اتکا به شایعات و مطالب غیر‌واقع و گمراه‌‌‌کننده در شبکه‌‌‌های اجتماعی؛ توجه به افزایش سواد رسانه‌ای از سوی سهامداران و پیگیری اخبار از مبادی رسمی، از قبیل سایت‌های سازمان بورس و ارکان و رسانه‌های معتبر؛ پیروی از اصول سرمایه‌گذاری و پرهیز از استقراض و فروش دارایی‌های زیربنایی، مثل منزل محل سکونت یا خودروی مورد استفاده و... به منظور سرمایه‌گذاری در بورس؛ سرمایه‌گذاری غیرمستقیم از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا شرکت‌های سبدگردان با در نظر گرفتن میزان ریسک فرد؛ سهام موجود در بازار پایه فرابورس جزو سهام پرریسک ارزیابی می‌شود و بیانیه‌‌‌های ریسک، موید هشدار سرمایه‌گذاری خطرپذیر است.
وی اضافه کرد: بنابراین بی‌‌توجهی به این هشدارها می‌تواند موجب ضرر سرمایه‌گذاران شود؛ چیدمان مناسب سرمایه‌گذاری و تشکیل پرتفوی به جهت توزیع ریسک و پرهیز از تک‌سهم شدن؛ توجه به پارامتر‌های سودآوری در انتخاب سهام، به‌عنوان فاکتور اصلی و تعیین‌‌‌کننده؛ استفاده از تحلیل‌های بنیادی و تکنیکال در ارزیابی سهام؛ توجه ویژه به گزارش‌های رسمی شرکت‌ها در سامانه کدال و استفاده از خدمات شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری؛ و تعیین افق حداقل میان‌مدت برای سرمایه‌گذاری و تعیین حدهای سود و ضرر و وفاداری به این حدود از جمله مواردی است که باید از سوی مسوولان ذی‌‌‌ربط و سرمایه‌گذاران مورد توجه قرار گیرد. این کارشناس بازار سرمایه اذعان داشت: این در حالی است که متولیان اقتصادی کشور در بدنه دولت از قبیل مسوولان وزارت اقتصاد و نفت و صمت و نیز نمایندگان مجلس هم باید به این موضوع توجه کنند که بازار سرمایه متعلق به آحاد ملت است و بیش از 50میلیون نفر دارای کد سهامداری هستند. در نتیجه، باید از اتخاذ تصمیمات و انجام اقداماتی که موجب آسیب‌رسیدن به سودآوری شرکت‌های بورسی می‌شود، خودداری کنند؛ چرا که حضور این شرکت‌ها در بازار شفاف سرمایه، در واقع حق‌الناس محسوب می‌شود و بر همگان واجب است که از این منافع پاسداری کنند.

رسیدن کف حمایتی
آن طور که کارشناسان می‌گویند، در بازار بسیاری از صنایع به کف‌های حمایتی خود رسیده اند و کفسازی خوبی در بازار انجام شده است. هم اکنون ارزش معاملات خوبی در بازار را شاهد هستیم. تنها نکته نگران کننده بازار دست اندازی دولت و تصمیمات شبانه و قبیله‌ای است که بسیاری از مدیران وقت در این بازار انجام می‌دهند. بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ دارای یک حباب منفی بود و واقعا وقتی به سهام نگاه می‌کردیم ارزنده بودند. اما در ابتدای سال ۱۴۰۱ بازار یک جهش خوبی را تجربه کرد و عمده این مسئله به دو خبر باز می‌گشت که یک خبر مربوط به خودرویی‌ها بود و خبر بعدی انتظارات تورمی مردم. مردم دیگر احساس می‌کردند که قیمت سهام به یک جایی رسیده است که دیگر بازار توانایی دیدن این اعداد را ندارد و قرار است قیمت‌های بالاتری را بازار به خود ببیند. همچنین بحث تورم جهانی و احتمال تداوم آن نیز تاثیر خودش را بر قیمت کامودیتی‌ها نشان داده و، چون در بازار ما بسیاری از نماد‌های اصلی بر پایه کامودیتی هستند از تورم جهانی و رشد قیمت‌های جهانی منتفع خواهند شد.
به علاوه با توجه به اینکه پیش بینی می‌شود نرخ دلار از قیمت‌های فعلی پایین‌تر نرود، این هم به نوبه خود بر قیمت کامودیتی‌ها تاثیرگذار است؛ بنابراین قیمت‌های جهانی مناسب، نرخ دلار، رشد قیمت محصولات برخی شرکت ها، تورم، حذف ارز ۴۲۰۰، … با توجه به عقب ماندن بورس از سایر بازارها، حکایت از این دارند که بازار ما در سال جاری مستعد رشد می‌باشد و بهبود آن به مراتب بهتر از دو سال اخیر خواهد بود. هرچند شاید این رشد سریع و عجول نباشد، اما روند حرکتی منطقی‌ای را با توجه به شواهد می‌تواند در برگیرد. با تمام بی اعتمادی‌های اخیر، بهبود این روز‌های بازار، حاکی از این است که نقدینگی‌های در بازار سرمایه، دور خودش را در بازار‌های دیگر زده و اکنون تمرکزش را بر ارزندگی بازار سرمایه قرار داده، ولی باز هم با وجود بهبود حجم معاملات معتقدم پول‌های پارک شده‌ای در بیرون از بازار هست که منتظر شرایط بهتر جهت ورود به بازار می‌باشند.