خروج بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار ارز در طول یک دهه از کشور


گروه سیاسی: قالیباف گفت: در طول ۸ تا ۱۰ سال گذشته بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار ارز از کشور خارج شده است. رئیس مجلس در مراسم رونمایی از گزارش عملکرد برنامه ششم توسعه گفت: اگر اجازه خروج ۱۰۰ میلیارد دلار ارز از کشور را نداده بودیم، با تکیه به اقتصاد مردمی جذب ۲۰ میلیارد دلار سرمایه خارجی امکانپذیر می شد. رسانه ها به استناد آمارهای بین‌المللی گزارش داده اند جریان ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI) ایران در سال ۲۰۲۰ نسبت به ‌۲۰۱۹ حدود ۱۱ درصد افت داشته است. آنها عواملی‌ ضعیف کننده حساب سرمایه کشور را جذب نکردن سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و خروج سرمایه اعلام کردند.
کارشناسان افزایش نرخ ارز را از عوامل فرار سرمایه از ایران می دانند؛ به علاوه کسری بودجه دولت که فشارهای تورمی ‌ایجاد کرده، بر خروج سرمایه تأثیر گذاشته است. ناامنی بازارها و ریسک سرمایه گذاری که از میزان ثبات نظام سیاسی و اقتصادی تأثیر می گیرد، از مؤلفه های خروج یا حفظ سرمایه کشور است. با این حال قالیباف رئیس مجلس گفته با مسئله محور کردن برنامه هفتم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، ثبات اقتصادی قابل دستیابی است.
همچنین قالیباف به وزارت راه و شهرسازی تذکر داد، چون این وزارتخانه نتوانسته سامانه املاک و اسکان را پس از یک سال تکمیل کند. رئیس مجلس در جریان بررسی کلیات طرح کنترل اجاره‌بهای املاک مسکونی گفت که تاکنون از چند صد خانه خالی بر اساس خوداظهاری مالیات دریافت شده؛ او گفت که «رویم نمی‌شود بگویم از چند صد هزار خانه این تعداد تعیین تکلیف شده است.» وزارت راه و شهرسازی از نیمه دی ماه ۹۹ با «اصلاح بخشی از قانون مالیات‌های مستقیم» که به «قانون مالیات بر خانه‌های خالی» مشهور شده، مسئولیت سامانه املاک و اسکان را بر عهده دارد.
با این حال نمایندگان مجلس در ماه‌های اخیر از ناقص ماندن این سامانه که به شناسایی املاک مسکونی خالی کمک می‌کند، انتقاد کرده‌اند. مهدی طغیانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ۶ خرداد ماه به باشگاه خبرنگاران جوان گفت که وزارت راه و شهرسازی قانون مالیات بر خانه های خالی را معطل نگه داشته است. در حالیکه ۲۳ فروردين ماه وزیر راه و شهرسازی پس از نشست با کمیسیون عمران مجلس اعلام کرد ظرف ۲ هفته کارگروهی به بررسی نواقص سامانه املاک و اسکان خواهد پرداخت، آقای طغیانی عضو کمیسیون اقتصادی ششم خرداد ماه گفت که «این کارگروه هنوز تشکیل نشده است.» آمار ۲۳ فروردين ماه وزیر راه و شهرسازی نشان می‌دهد تنها برای ۵۴۰ هزار واحد مسکونی خالی شناسایی شده پیامک ارسال شده، اما از تعداد کمی مالیات دریافت شده است. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس همان روز گفت که «کمتر از یک درصد مشمولان مالیات بر خانه‌های خالی، این مالیات را پرداخت کرده‌اند.» دیوان محاسبات در گزارشی از اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی در ۱۰ ماهه اول پارسال، اعلام کرد مالیات بر واحد‌های مسکونی خالی از سکنه به علت تصویب نشدن آیین نامه اجرایی آن، تحقق نیافته است. به گفته وزیر راه و شهرسازی «تعداد خانه‌های خالی دقیقاً مشخص نیست و میان ۲ تا ۲.۵ میلیون اعلام می‌شود.»