ماجراجویی برجامی نخست‌وزیر تازه‌کار


گروه سیاسی: در شرایطی که در نتیجه اعدام علیرضا اکبری، جاسوس «ام آی سیکس» تنش‌های میان ایران و انگلستان اخیرا به اوج رسیده بود، دیروز –یک‌شنبه- یک روزنامه انگلیسی مدعی شد که مقام‌های سیاسی بریتانیا قصد دارند از حمایت خود زا احیای توافق هسته‌ای ایران دست بکشند.
به گزارش تجارت، یک روزنامه انگلیسی در گزارشی به نقل از منابع ارشد دولتی مدعی شد که دولت این کشور در حال بازنگری رویکرد خود درقبال برجام است. روزنامه ساندی تلگراف در گزارش ادعایی خود به منابع ارشد دولت انگلیس که اشاره‌ای به نام و سمت آنها نشده است، نوشت: در پی اعدام علیرضا اکبری، معاون سابق وزیر دفاع ایران که تابعیت ایرانی -انگلیسی داشت و به جاسوسی محکوم شده بود، ممکن است بریتانیا از حمایت خود از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دست بردارد.
به گفته این منابع، از آنجایی که از زمان آغاز روند مذاکرات احیای هسته‌ای، شرایط به‌طور قابل توجهی تغییر کرده است، لندن در حال بررسی موضع خود درخصوص این توافق و مشارکتش در آن است.
یک منبع دولتی در این باره ادعا کرد: از زمانی که ما مشغول تعاملات (مذاکرات احیای برجام) بودیم، چشم‌انداز و گزاره‌ها کاملا تغییر کرد - که عمده آن نیز به دلیل رفتار ایران است. این منابع آگاه همچنین خاطرنشان کردند که روابط لندن با تهران در ماه‌های اخیر به دلیل سیاست دولت ایران درخصوص اعتراضات داخلی تحت فشار شدید قرار گرفته است و انگلیس اکنون در حال بررسی تمام گزینه‌ها برای واکنش نشان دادن به اعدام علیرضا اکبری است.



مرکز رسانه قوه قضاییه ایران روز شنبه اعلام کرد که حکم علیرضا اکبری فرزند علی دارای تابعیت مضاعف ایرانی-انگلیسی که به اتهام افساد فی‌الارض و اقدام گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور از طریق جاسوسی برای دستگاه اطلاعاتی دولت انگلیس به مجازات اعدام محکوم شده بود، اجرا شد. پس از اعلام این خبر، نخست وزیر و وزیر امورخارجه انگلیس در ادامه مداخله‌های آشکار مقامات این کشور در امور داخلی ایران به اجرای حکم علیرضا اکبری واکنش نشان دادند و آن را محکوم کردند.
مقامات لندن بدون اشاره به این واقعیت که علیرضا اکبری برای دستگاه‌های اطلاعاتی انگلیس فعالیت می‌کرده، مدعی شدند که حکم او ناعادلانه و با انگیزه سیاسی بوده است. جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه انگلیس همچنین طی پیامی در صفحه توئیتر خود نوشت: ما امروز این رژیم (ایران) را پاسخگو کردیم. انگلیس امروز دادستان کل ایران را تحریم و کاردار ایران در لندن را احضار کرد و موقتا سفیر لندن در تهران را برای رایزنی فراخواند. براساس دادنامه صادره، اقدامات محکوم در سال‌های گذشته علیه امنیت ملی کشور، جاسوسی به نفع کشور انگلیس، ارتباطات با سرویس جاسوسی ام‌آی۶ و تعداد ملاقات‌های وسیع با افسران اطلاعاتی دشمن در کشورهای مختلف و مدت طولانی جاسوسی، مصداق جنایت گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور است، به گونه‌ای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور در حد وسیع شده است.
البته ماجرای انتقادهای انگلستان به نظر می‌رسد با چراغ سبز آمریکایی‌های نیز همراه بوده است. چرا که «رابرت مالی» نماینده آمریکا در امور ایران در پیامی توییتری به اعدام «علیرضا اکبری» جاسوس انگلیس واکنش نشان داد. وی در این پیام توییتری نوشت: «از اعدام علیرضا اکبری،‌ شهروند ایرانی-انگلیسی وحشت کردم. بازداشت‌های ناعادلانه جمهوری اسلامی، اعتراف‌های اجباری، محاکمه‌های ساختگی و اعدام‌ها با انگیزه‌های سیاسی باید پایان یابد».
این مقام آمریکایی در حالی از اعدام این جاسوس انگلیس ابراز تاسف کرده که وی هیچ واکنشی به اعدام میدانی اخیر یک معلم سیاه‌پوست آمریکایی توسط پلیس این کشور نداشته است. «کینان اندرسون»،‌ شهروند سیاه‌پوست 31 ساله آمریکایی چند روز پیش بعد از شوکهای الکتریکی که پلیس به وی وارد کرده است به بیمارستان منتقل شده و در آنجا بر اثر ایست قلبی فوت کرد. تصاویر ویدئویی منتشر شده توسط پلیس نشان می‌دهد که نیروهای پلیس در حین بازداشت کینان اندرسون بارها از شوک الکتریکی استفاده کرده‌اند. بعد از بازداشت اندرسون او را به یک بیمارستان محلی منتقل می‌کنند اما بر اثر ایست قلبی جان خود را از دست می‌دهد.
طبق تصاویر منتشر شده، اندرسون حین مقاومت در برابر رفتار وحشیانه پلیس به «جورج فلوید» که به همین سبک به دست پلیس آمریکا کشته شد اشاره می‌کند و از پلیس خواهش میکند به او شوک الکتریکی وارد نکنند و درخواست کمک می‌کند. موسسه آموزش زبان انگلیسی Digital Pioneers در واشنگتن گفته که اندرسون در این موسسه زبان انگلیسی تدریس می‌کرده است و برای دیدار با بستگان خود در سال نوی میلادی به لس آنجلس رفته بوده است.