کابینه در انتظار تصمیمگیری نهایی پزشکیان
گروه سیاسی: کابینه چهاردهم در انتظار تصمیمگیری نهایی مسعود پزشکیان است تا وزرای خود را به مجلس معرفی کند. بر اساس شواهد موجود، انتخاب کابینه به لحظات پایانی خود نزدیک شده است. پس از اعلام لیست از سوی شورای راهبری ظاهرا استعلامهای لازم نیز صورت گرفته و پزشکیان نامزدها را به خانه ملت معرفی میکند.
به گزارش «تجارت»، پس از برگزاری مراسم تحلیف مسعود پزشکیان در مجلس شورای اسلامی در ۹ مرداد، او ۱۵ روز یعنی دو هفته برای معرفی وزاری پیشنهادی به مجلس زمان دارد، اما آنچنان که منابع نزدیک به دولت چهاردهم میگویند، احتمالا امروز چهارشنبه (17 مرداد) یا نهایتا شنبه (20 مرداد) ترکیب کابینه به مجلس معرفی میشود.
تاکید پزشکیان بر تمکین به خرد جمعی
مسعود پزشکیان پیش از ظهر دیروز - سهشنبه - در دیدار با ۱۸ نفر از نمایندگان مناطق اهل تسنن در مجلس شورای اسلامی، انسجام، وحدت و همافزایی همه ظرفیتها را لازمه حکمرانی مطلوب و پیشبرد امور کشور دانست و با تاکید بر اهمیت هماهنگی با رهبر معظم انقلاب اسلامی و دیگر ارکان نظام، تلاش برای اصلاح و ارتقای کارآمدی برنامهها و اسناد بالادستی را اولویت دولت چهاردهم دانست. رئیس جمهور ناکارآمدی و شایستهمحور نبودن را از معضلات ساختار نظام اداری کشور برشمرد و اظهار داشت: راهحل غلبه بر این مشکل در وهله اول تلاش برای ایجاد انسجام، همدلی و وحدت و در مرحله بعد ارتقای کارآمدی نظام اداره کشور با روشهای علمی و تجربه شده است. پزشکیان با اشاره به انبوه نظرات متفاوت، مختلف و حتی متضادی که از طیفهای مختلف کشور به وی ارجاع میشود، گفت: در مورد رسیدگی به مسائل کشور بنای ما بر مشورت و استفاده از نظر جمعی کارشناسان و نخبگان هر حوزه است و در چینش کابینه نیز در وهله اول افرادی را که قائل به انسجام و همافزایی در بهرهگیری از همه ظرفیتهای کشور هستند، در اولویت قرار دادهایم و در مرحله بعد از نظر جمعی شورای راهبری تمکین خواهم کرد، چرا که معتقد به مشورت و بهرهگیری از نظر جمعی هستم. رئیس جمهور یکی از دلایل عدم تحقق مطلوب اهداف اسناد بالادستی کشور از جمله سند چشمانداز را عدم توجه کافی به ایجاد وفاق و انسجام در بدنه اجرایی و اداره کشور بر محور اهداف کلان ملی و نادیده گرفته شدن تکالیف این اسناد در میان دعواهای سیاسی عنوان کرد و گفت: تلاش داریم با گزینش افراد دارای تخصص، توانمند و سوابق مرتبط، در مسیر رفع مشکلات و پیشرفت کشور و بر محور اهداف کلان کشور حرکت کنیم. پزشکیان همچنین در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ضرورت مسئله ساماندهی مبادلات مرزی، به عنوان یکی از محورهای اصلی سخنان مطرح شده در این جلسه از سوی حاضران اظهار داشت: باور ما این است که سامان دادن مبادلات مرزی و استفاده از مرز به عنوان یک فرصت یکی از راههای موثر برونرفت و بیاثر کردن تحریمها علیه کشور است.
آخرین وضعیت معرفی کابینه
مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به عنوان نهمین رییس جمهور در روز سه شنبه گذشته ۹ مرداد در مجلس برگزار شد. طبق ماده ۲۰۲ آیین نامه داخلی مجلس، رئیسجمهور موظف است حداکثر ظرف مدت دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف، ضمن تقدیم برنامه کلی اسامی وزرای پیشنهادی وزارتخانهها را که دارای تجربه و تخصص مرتبط هستند به همراه شرح حال، برنامهها، سوابق و سمتهای علمی و اجرائی و سایر امتیازات قابل استناد، به مجلس تقدیم کند. رئیس مجلس مکلف است نامه معرفی هیأت وزیران و ضمائم آن را در اولین جلسه علنی اعلام وصول و قرائت کند، سپس معرفینامه و مستندات را برای بررسی به کمیسیون یا کمیسیونهای تخصصی مرتبط ارجاع دهد. البته اگر پزشکیان قصد داشته باشد با تامل بیشتر وزرای خود را معرفی کند و از حداکثر زمان قانونی خود بهره بگیرد ترکیب کابینه هفته آینده اعلام خواهد شد.
در همین ارتباط، روز سهشنبه (16 مرداد) محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رییسجمهور، در پاسخ به این سوال که چه زمانی فهرست نهایی وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم به مجلس تقدیم میشود، گفت: استعلامهای دستگاههای نظارتی باید به دست ما برسد و تقریباً درگیر این استعلامات هستیم؛ برای هر وزارتخانه ۳ نامزد داریم. وی افزود: تمام اخباری که در فضای مجازی و رسانهای میآید دروغ است و برخی حتی گفتند حکم هم صادر شده که اصلا اینطور نیست. معاون راهبردی رییسجمهور در پاسخ به این سوال که آیا اسامی تا چهارشنبه (امروز) نهایی میشود؟ گفت: نمیدانم و بعید میدانم؛ احتمالا به شنبه آینده میرسد. ظریف عنوان کرد: تصمیمگیری در اختیار رییسجمهور است و احتمالا از تمام مدت زمان استفاده کنند و هرچه زودتر آماده شود. رئیس جمهور تمایل دارند هرچه زودتر فهرست را به مجلس بدهند.
روند بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم در مجلس
بعد از اعلام لیست وزرا به مجلس، نمایندگان نیز باید به بررسی صلاحیت وزاری پیشنهاد بپردازند. در واقع، فراتر از معرفی کابینه در چند هفته اخیر همچنان بحث بر سر بررسی صلاحیت وزرا همچنان داغ است. در جدیدترین موضعگیری در این زمینه، علیرضا سلیمی سخنگوی هیات رییسه مجلس اظهار کرد: احتمالا رئیسجمهور تا پایان هفته جاری اسامی وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم را به مجلس میدهد؛ بعد از آن جلسات کمیسیون های تخصصی جهت بررسی برنامه وزرا تشکیل خواهد شد. وی افزود: بر این اساس اگر آقای پزشکیان امروز (۱۷ مرداد) اسامی وزرای پیشنهادی را تقدیم مجلس کند، یک هفته زمان بررسی برنامه وزرا در کمیسیونهای تخصصی است و جلسات علنی مجلس برای بررسی صلاحیت و رای اعتماد به وزرا از شنبه ۲۷ مرداد شروع می شود. سخنگوی هیات رییسه مجلس افزود: اگر لیست وزرای پیشنهادی در روز شنبه ۲۰ مرداد نیز به مجلس واصل شود، باز هم مجلس آمادگی دارد که جلسات علنی بررسی صلاحیت وزرا را از روز شنبه ۲۷ مرداد شروع کند. سلیمی تاکید کرد که جلسات مجلس تا زمان ارائه لیست وزرای پیشنهادی و سپس بررسی صلاحیت ها و رای اعتماد به وزرا بدون تعطیلی و متوالی تشکیل میشود.
بر اساس رویه قانونی، کمیسیون یا کمیسیونهای مرتبط موظفند پس از بررسی صلاحیت، انطباق مدارک، سوابق و برنامههای وزیر پیشنهادی و تطبیق آنها با اسناد بالادستی ظرف مدت یک هفته گزارش خود را به هیأترئیسه ارائه کنند تا برای اطلاع نمایندگان چاپ و توزیع شود. این گزارش قبل از صحبت مخالفان و موافقان توسط سخنگو قرائت میشود. براساس ماده ۲۰۳ آیین نامه داخلی، یک هفته پس از معرفی دولت، برای بحث و بررسی خطمشی و اصول کلی برنامه دولت و اخذ رای اعتماد برای هیات وزیران، جلسات مجلس به طور متوالی تشکیل میشود که جلسات به صورت صبح و بعدازظهر برگزار خواهد شد. مجلس در این جلسات نطق نخواهد داشت. اگر مجلس به یک یا چند وزیر رای اعتماد نداد و یا وزارتخانهای به هردلیل وزیر نداشته باشد رئیسجمهور موظف است با رعایت اصل ۱۳۵ قانون اساسی حداکثر قبل از سه ماه فرد یا افراد دیگری را برای أخذ رأی به مجلس معرفی کند.