واکنش بورس به تیم اقتصادی پیشنهادی


گروه اقتصاد کلان: با اعلام لیست کابینه دولت چهاردهم بازخوردهای مختلفی از سوی فعالان اقتصادی و کارشناسان مشاهده شد. غالب کارشناسان اقتصادی اعضای وزارتخانه‌های اقتصادی را تا حدودی قابل‌قبول ارزیابی کرده و معتقدند که می‌توان با این تیم نسبت به آینده اقتصاد تا حدودی خوش‌بین بود. به گزارش تجارت، در این میان تکلیف بازار سرمایه هنوز مشخص نیست و اینکه قرار است دولت جدید و وزیر اقتصاد آینده چه سیاست و مدیرانی را برای این بخش تعیین کند در ‌هاله‌ای از ابهام قرار دارد. از این رو لیست فعلی نتوانست شوک مثبتی را به بورس منتقل کند. فعالان بورسی انتظار دارند در دولت جدید میزان مداخلات در بازار سرمایه کمتر شود و به سود شرکت‌ها و صنایع بورسی دست‌اندازی نشود. بنابراین فضای سیاستگذاری بورس نیازمند یک تحول جدی است. اما روز یکشنبه که اسامی وزرای پیشنهادی اعلام شد بازار حرکت مثبتی را نشان نداد تا اینکه در روز دوشنبه سرانجام کانال 2 میلیونی را از دست بدهد. در واقع شاخص کل بورس، تنها چند روز پس از چهارمین سالگرد ریزش تاریخی تابستان 99، سنگر دو میلیون واحدی خود را از دست داد. این در حالی است که ارزش دلاری بازار نسبت به آن بازه زمانی کمتر از یک‌سوم شده است. سرنوشت بورس در چهارمین روز معاملاتی هفته چگونه رقم خواهد خورد. داستان غم‌انگیز بازار سرمایه ایران، صفحه‌ای دیگر در کارنامه چهارساله خود ثبت کرد. شاخص کل بورس در حالی سنگر دو میلیونی را از دست داد که چهار سال پیش، در چنین روزهایی با ارزش دلاری 450 میلیارد دلاری در سقفی بالاتر قرار داشت. با گذشت چهار سال و رشد تورمی تمامی بازارهای دارایی، ارزش سهام کمتر از یک‌سوم شده است. کارشناسان معتقدند، کابینه پیشنهادی و اتفاقاتی که در بهارستان در حال رخ دادن است، به مذاق اهالی تالار شیشه‌ای خوش نیامده است. افت نماگرهای بورسی و از دست رفتن کریدور دو میلیونی نیز در همین راستا بوده است. همچنین ریسک‌های سیستماتیک و تنش‌های سیاسی، با وجود کمرنگ شدن نسبت به هفته گذشته، همچنان موجود است. در این میان، کاهش و حذف قیمت‌گذاری دستوری، افزایش نرخ نیمایی دلار و کاهش گپ میان این نرخ و قیمت دلار در بازار آزاد، از جمله راهکاری‌هایی است که می‌تواند به بهبود اوضاع وخیم بازار سهام کمک کند. پس از بارها و بارها تکرار نسخه تزریق پول از صندوق توسعه یا کاهش دامنه نوسان، می‌توان بیان کرد راه‌حل برون‌رفت بورس از وضعیت تراژیک سال‌های اخیر، حل مسائل بنیادی و هموارسازی راه تولید و صنایع و همچنین دست نبردن به سود شرکت‌هاست. در راستای پیش بینی بورس روزهای آتی، کارشناسان انتظار دارند جریان معاملات در سمت و سوی منفی دامنه نوسان سهام باقی بماند. در واقع در یکی دو روز گذشته دماسنج اصلی بازار سهام در حالی کانال دومیلیون واحد را از دست داد که داد و ستدهای سهامی ششمین روز متوالی است که با دامنه نوسان یک‌ درصدی کار خود را به پایان می‌برند. کارشناسان بورسی می‌گویند اگر محدودیت دامنه نوسان نبود، شاخص کل با قدرت و سرعت بیشتری نزول را به سهامداران تحمیل می‌کرد. البته باید توجه کرد که به‌صورت کلی همه بازارها وارد دوره‌ای شده‌اند که به دلیل ریسک‌های سیاسی و اقتصادی با کاهش تقاضا و شرایط غیرقابل پیش‌بینی مواجه‌اند. به این ترتیب طی چند هفته آتی نمی‌توان چشم‌انداز روشنی را در بازار سهام به تصویر کشید. کارشناسان بورسی معتقدند واکنش بورس در روز گذشته نه ‌تنها به سناریوهای مرتبط با منازعه‌‌های منطقه ‌ای بازمی‌گردد، حتی می‌تواند تا حدودی به معرفی کابینه اقتصادی دولت پزشکیان بازگردد.

ارزیابی کارشناسی
احسان رضا پور کارشناس بازار سرمایه گفت: برداشت‌های اولیه در مورد کابینه مشخص می‌کند انتظارات بدنه کارشناسی را با توجه به وعده‌های اولیه‌، برآورده نکرده‌ است. انتخاب افرادی که بعضا نظراتی برخلاف رویکرد اصلاحات در حوزه اقتصادی مورد انتظار و شیوه مواجهه با مسائل بین‌المللی و تعاملات خارجی متفاوتی مدنظر دارند در برداشت اولیه به مذاق سرمایه‌گذاران خوش نیامد. او ادامه داد: در نتیجه به فشار فروش بیشتر انجامید و منجر به دلسردی اولیه در بازار شد. بخش دیگری از فشار فروش ایجادشده در بورس ریشه در مسائل کلی که زمان‌بر شده، دارد. سرمایه‌گذاران انتظار اخبار مثبت در خصوص پیگیری اصلاحات ضروری از روزهای ابتدایی روی‌کار آمدن پزشکیان و موضع‌ گیری‌ های صریح‌تر داشتند که این اتفاق نیفتاد و در نهایت معرفی کابینه‌ای که انتظارات را برآورده نکرد، مزید بر علت شد و فشار فروش را افزایش داد. به همین‌دلیل سرمایه‌گذاران خریدها را به تعویق می‌اندازند و این موضوع فضای رکود و بلاتکلیفی را پررنگ‌کرده است. طبیعتا سرمایه‌گذاران در چنین فضای پر از چالش و ابهام حق دارند محتاطانه‌تر عمل کنند. چنانچه در هفته‌ها و ماه‌های آینده خبرهای محکم‌تری درخصوص اصلاحات اقتصادی و موضوعات اجتماعی در کنار حل و فصل مشکلات بین‌المللی به گوش برسد و ریسک‌های امنیتی تجربه نشود، می توان انتظار وضعیت بهتری در آینده داشت اما بطور کلی به واسطه ارزش دارایی شرکت‌ها ریزش پر شتاب از محدوده فعلی مورد انتظار نیست. تا ابهامات وجود دارد، انتظار رشد جذابی نمی‌توان از بازار داشت و تا نشانه‌های مثبت بعد از استقرار و اخذ رای اعتماد از مجلس اتفاق بیفتد، می‌توان متصور بود به واسطه ارزندگی شرکت‌ها و انتظارات بهبود حاشیه سود در نیمه دوم سال ‌روزهای بهتری در بازار سرمایه تجربه شود.
مریم محبی دیگر کارشناس بورس گفت: طبق وعده‌های رئیس‌جمهور زمان مناظره‌ها، انتظار کابینه‌ای جوان و حضور خانم‌ها می رفت که اتفاق نیفتاد. از طرفی اهالی بازار انتظار داشتند در فهرست اقتصادی کابینه حداقل یک نفر با تجربه بازار سرمایه مشاهده شود. او ادامه داد: با توجه به اینکه بازار سرمایه یکی از بخش‌های مهم اقتصادی است و طی 4سال گذشته به دلیل اهمال محرز مسئولان شرایط رکودی را تحمل‌ کرده، انتظار می‌رفت رئیس‌جمهور برای خروج از شرایط نامطلوب تلاش کنند اما به‌نظر می‌رسد رویکرد فعلی اینچنین نیست. با انتخاب اعضای کابینه، حس رویکرد تندرو و آزاردهنده بورس، عدم‌حمایت و باور به تورم‌زا‌ بودن بازار سرمایه منتقل شد که هر سه به ضرر بورس هستند در حالی که در امحای نقدینگی کمک‌کننده است که به کاهش تورم می‌انجامد اما متاسفانه این رویکرد در اعضای اقتصادی مشاهده نمی‌شود. بنابراین به‌نظر نمی‌رسد با رویکردی که پزشکیان کابینه را انتخاب‌ کرده در کوتاه‌مدت از رکود خارج شد.