نگاه مثبت بهارستان به 6 وزیر پزشکیان
گروه سیاسی: دومین روز بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان دیروز یکشنبه (28 مرداد) در مجلس برگزار شد. در نشست دیروز، 6 وزیر پیشنهادی در مجلس حاضر شدند و صلاحیت آنها مورد بررسی قر ار گرفت. علیرضا کاظمی، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش، ستار هاشمی، وزیر پیشنهادی ارتباطات، اسماعیل خطیب، وزیر پیشنهادی اطلاعات، عبدالناصر همتی، وزیر پیشنهادی اقتصاد، عباس عراقچی، وزیر پیشنهادی امور خارجه و محمد رضا ظفرقندی، 6 وزیر پیشنهادی پزشکیان بودند که نمایندگان به بررسی کارنامه و صلاحیت آنها پرداختند. البته رد این میان به دلیل اینکه هیچ مخالفی برای علیرضا کاظمی درخواستی ثبت نکرده بود، بدون اتلاف هیچگونه زمانی به بررسی صلاحیت دیگر وزرای پیشنهادی پرداخته شد. به گزارش «تجارت»، طبق ماده ۲۰۴ آییننامه داخلی مجلس، ابتدا برنامه و خط مشی و اصول کلی دولت و ترکیب هیئت وزیران بررسی شد و رئیسجمهوری به مدت ۱۵۰ دقیقه برای تشریح برنامه دولت، معرفی وزیران و دفاع از وزرای پیشنهادی فرصت داشت که در دو نوبت به دفاع از برنامههای دولت پرداخت و بخش بیشتر وقت خود را هم برای دفاع از برنامه ارائه شده به نمایندگان موافق داد. پس از آن مجلس با اظهارات ۵ نفر از نمایندگان مخالف و ۵ نفر از نمایندگان موافق که با حفظ ترتیب یک نفر مخالف و یک نفر موافق و هرکدام به مدت ۱۵ دقیقه انجام میشود، به بررسی برنامه دولت و ترکیب هیئت وزیران پرداختند. پس از آن، مجلس بررسی برنامهها و صلاحیت هر یک از وزیران را به ترتیب حروف الفبا آغاز کرد. در این روند برای هر وزیر، دو نفر از نمایندگان مخالف و دو نفر از نمایندگان موافق، هرکدام به مدت ۱۵ دقیقه فرصت اظهار نظر خواهند داشت. با پایان اظهارات مخالفان و موافقان، وزیر پیشنهادی یا - در صورت صلاحدید - شخص رئیسجمهوری، به مدت ۳۰ دقیقه برای دفاع از برنامه و صلاحیت وزیر پیشنهادی فرصت دارند.همچنین رئیسجمهوری میتواند با استفاده از وقت وزیران در پایان و بهطور یکجا از آنان دفاع کند. پس از آن رای گیری، شمارش و اعلام نتیجه آرا برای تمامی وزرای پیشنهادی انجام خواهد شد.
در بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی اقتصاد چه گذشت؟
همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، در نوبت صبح جلسهی علنی دیروز در صحن علنی مجلس حضور یافت و پس از سخنرانی موافقان و مخالفان، از برنامههایش دفاع کرد. سید فرید موسوی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با دفاع از عملکرد همتی در بانک مرکزی گفت که حضور همتی در وزارت اقتصاد زمینه تحول عمیق در ساختار اقتصاد کشور را فراهم کرده و نوید بخش دورانی از رشد و توسعه و رفاه خواهد بود. شمسالدین حسینی نیز گفت: دیروز از سازمان برنامه و بودجه به من زنگ زدند و گفتند به همتی رای ندهید، چون او وقتی رییس کل بانک مرکزی بود، با ما سفت برخورد میکرد. سه نماینده نیز در مخالفت با همتی سخنرانی کردند. در وقت تعیین شده برای یک مخالف، زمان تقسیم شد و دو نفر در مهالفت با وی سخن گفتند. حسین صمصامی با انتقاد از عملکرد همتی در سمتهای پیشین تاکید کرد: آزموده را آزمودن خطاست. رهبر فرزانه انقلاب در ملاقات نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تاریخ سی و یک تیر دوازده ویژگی برای یک وزیر نام بردند که کارآمدی یکی از مهمترین آنها بود. بررسی دذقیق عملکرد همتی در مقطع زمانی مرداد ۹۷ تا اردیبهشت ۱۴۰۰ نشان میدهد نه تنها نمره قابل قبولی نمیگیرند بلکه مدیریت ناکارامد ایشان زمینه بروز بحران متعدد و جدی در جامعه شده است. محسن زنگنه نیز در مخالفت با وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت:ای همتی نرخ رشد نقدینگی را ۲۰ درصد تحویل گرفت و ۴۰ درصد نرخ رشد را تحویل دولت بعد داد. وی گفت: ما در برابر خداوند و ملت ایران مسئول هستیم و باید به آنچه گفتهایم، عمل کنیم و به رهبر انقلاب قول دادهایم که به آقای پزشکیان کمک کنیم. کمک این نیست که همه مجیزگوی دولت باشیم و خطایی که در چهار سال پیش انجام دادهایم تکرار کنیم و اگر تجربه ضروری است چرا ۴ سال قبل چیزی نگفتند. فاطمه محمدبیگی هم در جریان بررسی برنامه و صلاحیت عبدالناصر همتی وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی در سخنانی به عنوان مخالف عنوان کرد: از آقای رئیس جمهوری به دلیل تشکیل کابینه وفاق ملی تشکر میکنم، اما درباره آقای همتی معتقدم که ایشان در سال ۹۵ یکی از اهدافشان را مبارزه با نجومی بگیران معرفی کردند، اما وقتی در سمت خود نشستند، مدیران نجومی بگیر ابقا شدند و خبری از برخورد با مفسدین عملا نبود و این نشان میدهد که ایشان در موضوع فساد ستیزی مشکل دارد و این میتواند خودش یک خطر برای وزارت اقتصاد باشد. پس از شنیدن نظر موافقان و مخالفان، وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی در جریان جلسه علنی دیروز مجلس درباره برنامههای خود برای این وزارتخانه گفت: همه همت خود را برای رفع مشکلات اقتصادی کشور با حکمرانی درست، کمک نمایندگان و تعامل با مردم و خارج انجام خواهم داد. رشد اقتصادی بالا، بیکاری پایین و توزیع مناسب درآمدها برای کاهش فقر را دنبال خواهم کرد.
در بررسی صلاحیبت وزیر اطلاعات چه گذشت؟
در سطحی دیگر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه نوبت صبح دیروز یکشنبه-۲۸ مرداد ۱۴۰۳ به بررسی صلاحیت حجت الاسلام والمسلمین اسماعیل خطیب، وزیر پیشنهادی اطلاعات پرداختند. در ابتدای این جلسه، ابراهیم رضایی نظر کمیسیون امنیت ملی درباره خطیب را قرائت کرد و از موافقت این کمیسیون با وزیر پیشنهادی اطلاعات خبر داد. همچنین، ولی الله بیاتی اعلام کرد که نظر سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی موافق با وزیر پیشنهادی اطلاعات است. به وزیر پیشنهادی اطلاعات رای منفی میدهم، اما رای من نمادین است در جبهه موافقان، علاءالدین بروجردی با بیان اینکه شرایط امروز در منطقه بسیار حساس است، تصریح کرد: ما شاهد جنگ اقتصادی و جنگ اطلاعاتی هستیم از سازمانهای اطلاعاتی بزرگ دنیا تا سازمانهای منطقهای و همپیمانان آمریکا، همه مقابل ما صفآرایی کردهاند لذا در این وضعیت سازمانهای اطلاعاتی کشور به خصوص وزارت اطلاعات قوی عمل کردند و توانستند در مقابل چنین جنگ چند وجهی بسیار پیچیده عمل کنند که اینها همه به توانمندی ویژه نیاز دارند. احمد جباری، وزیر پیشنهادی اطلاعات را از برجستهترین و باتجربهترین شخصیتها دانست و گفت که آقای خطیب یک شخصیت فراجناحی است که به هیچ حزب، گروه و جریان سیاسی تعلق ندارد. در ادامه این جلسه حجت الاسلام والمسلمین اسماعیل خطیب وزیر پیشنهادی اطلاعات در دفاع از برنامههای خود برای این وزاتخانه با بیان اینکه تولید اطلاعات و مشارکت در تامین امنیت ملی دو وظیفه ذاتی وزارت اطلاعات به حساب میآید، افزود: مطابق برنامه هفتم توسعه برنامههای خود را در وزارت اطلاعات از جمله مشارکت در تامین اشراف اطلاعاتی و طرح جامع پایش اطلاعاتی کشور و تامین نیازمندیهای اطلاعاتی نهادها و کمک به هوشمند سازی دولت الکترونیک ادامه خواهم داد.