همگرایی ایران و روسیه در مسائل بین‌المللی


گروه سیاسی: مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان در نخستین دیدار خود با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه بعد از تصدی بر ریاست پاستور، اتحاد دو کشور را در حوزه مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی مورد تاکید قرار دادند.
به گزارش «تجارت»، مسعود پزشکیان روز پنج‌شنبه (۱۹ مهر) با دعوت «سردار بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان به منظور شرکت در همایش بین‌المللی «ارتباط متقابل زمان‌ها و تمدن‌ها - مبنای صلح و توسعه» که به مناسبت سیصدمین سالگرد مختومقلی فراغی شاعر بزرگ ترکمن برگزار می‌شد، به ترکمنستان سفر کرد. رئیس‌جمهور کشورمان علاوه بر سخنرانی در همایش بین‌المللی «ارتباط متقابل زمان‌ها و تمدن‌ها - مبنای صلح و توسعه»، با قربانقلی بردی محمداف رهبر ملی و پسر او سردار بردی محمداف رئیس‌جمهور ترکمستان دیدار و ‌گفت‌وگو کرد. رئیس جمهور در این دیدارها، با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران و نیز تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر توسعه ارتباطات با همسایگان و از جمله ترکمنستان، بر ضرورت گسترش همکاری‌ها و برادری میان طرفین تاکید کرد. با این وجود، مهم‌ترین بخش حضور پزشکیان در ترکمنستان، دیدار او با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه در یکی از حساس‌ترین برهه‌های تاریخ خاورمیانه بود.

تاکید پزشکیان بر راهبردی بودن روابط تهران و مسکو
مسعود پزشکیان ظهر دیروز جمعه در دیدار آقای «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری فدراسیون روسیه، تاکید بر توسعه همکاری‌های مشترک بین دو کشور گفت: ارتباط ‌ما با روسیه صمیمانه و ‌راهبردی است.
رئیس جمهور با ابراز خرسندی از فرصت دیدار با همتای روس خود گفت:‌ از نظر اقتصادی و فرهنگی ارتباطات ما روز به روز تقویت شده و قوی‌تر می‌شود. روند رو به رشد همکاری‌های ایران و روسیه با توجه به اراده رهبران عالی دو کشور به ضرورت تقویت این ارتباطات باید تسریع شود. پزشکیان با بیان اینکه ایران و روسیه ظرفیت‌های متقابل و مکمل خوبی دارند و می‌توانند به یکدیگر کمک کنند، افزود: مواضع ما در دنیا خیلی نزدیک‌تر از دیگران به یکدیگر است.



رئیس جمهور با ابراز امیدواری نسبت به تسریع در امضای سند راهبردی مشارکت ایران و روسیه، بر توسعه همکاری‌های فیمابین تاکید کرد و اظهار داشت: امیدوارم در جریان حضور در اجلاس بریکس در روسیه، این معاهده را نهایی کنیم. پزشکیان با اشاره به وضعیت بحرانی منطقه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی هیچ‌ چارچوب حقوقی و انسانی بین‌المللی را رعایت نمی‌کند و شرایط در منطقه بحرانی است؛ ‌کشورهای اروپایی و آمریکا نمی‌خواهند ارتباطات کشورهای منطقه در بستر آرامی ادامه یابد.
تاکید پوتین بر اتفاق‌نظر ایران و روسیه درباره مسائل بین‌المللی
در سطحی دیگر، ولادیمیر پوتین خطاب به پزشکیان گفت: بسیار خوشحالم که فرصتی فراهم شده است که شخصا با شما ملاقات کنم. رئیس‌جمهور روسیه در ادامه با اشاره به روند رو به توسعه مناسبات دو کشور اظهار داشت: در سال جاری افزایش حجم مبادلات تجاری میان دو کشور و روند خوب آن را شاهد هستیم. وی خاطرنشان کرد: مسکو و تهران فعالانه در عرصه بین المللی با یکدیگر همکاری دارند و غالبا در مورد ارزیابی های خود نسبت به رویدادهای جهان اتفاق نظر دارند. رئیس‌جمهور روسیه تأکید کرد: مواضع تهران و مسکو درباره تحولات بین المللی بسیار نزدیک است. پوتین در این دیدار از دکتر مسعود پزشکیان رسما دعوت کرد که به مسکو سفر کند و رئیس‌جمهوری اسلامی ایران نیز با قدردانی،‌این دعوت را پذیرفت. رئیس‌جمهور روسیه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران به عضویت کامل سازمان همکاری شانگهای و بریکس درآمده است، خطاب به پزشکیان گفت: من (اول تا سوم آبان‌ماه) در اجلاس (سران گروه) بریکس در کازان منتظر شما هستم، جایی که ما همچنین یک نشست دوجانبه را برنامه‌ریزی کرده‌ایم.

اهمیت دیدار پزشکیان و پوتین در ترکمنستان
هر چند دیدار و گفت‌وگوی میان مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان با ولادیمیر پوتین، همتای روسی او در ترکمنستان چندان طولانی نبود اما اهمیت آن را می‌توان بسیار مهم و جدی تلقی کرد. در سطح ابتدایی باید اظهار داشت که این دیدار در شرایطی صورت می‌گیرد که منطقه خاورمیانه در نتیجه درگیری‌های به وجود آمده میان محور مقاومت با رژیم صهیونیستی یکی از بحرانی‌ترین وضعیت‌های خود را سپری می‌کند. همچنین، رژیم اسرائیل در حال آماده شدن برای پاسخ به حمله موشکی ایران (عملیات وعده صادق 2) است. در چنین وضعیتی تاکید روسای جمهور دو کشور به داشتن مواضع نزدیک به یکدیگر، پیامی جدی برای تل‌آویو و حامیان غربی‌اش بود. در سطح دوم، این‌که دیدار میان پوتین با پزشکیان در شرایط کنونی صورت گرفت، این پیام را از سوی مسکو به رژیم اسرائیل مخابره کرد که کرملین در دعوای به وجود آمده از تهران حمایت می‌کند.
این‌که ولادیمیر پوتین با پزشکیان دیدار می‌کند و هیچ تماسی با نتانیاهو نمی‌گیرد، در درون خود پیامی مهم را به سران رژیم صهیونیستی منتقل می‌کند.
پیامی با این مضمون که مسکو همراه و حامی تل‌آویو در تحولات منطقه نیست. در سطح سوم، دیدار اخیر با توجه به این‌که پوتین، رئیس‌جمهور کشورمان را به مسکو دعوت کرد، به معنای آمادگی دو طرف برای گسترش فزآینده همکاری‌ها و هماهنگی‌ها در آینده است.