سازه های چادری
در گذشتههای دور از سازههای چادری توسط اقوام عشایر و کوچنشینان به سبک و سیاقی متفاوتتر از امروزه استفاده میشد. با پیشرفت تکنولوژی و بالا رفتن نیاز انسان، اقداماتی در راستای بهبود کیفیت زندگی انسانها به عمل آمد. یکی از این تغییر و تحولات که ساخته دست بشر بود و آسودگی را به صنعت معماری آورد، سازههای چادری بود. از زیر مجموعههای سازههای فضایی میتوان به سازه های چادری اشاره کرد. سازه چادری با نامهای سازه پارچهای یا سازه غشایی نیز شناخته میشود. این سازهها به دلیل شفافیت، انعطاف و سبکی میتوانند خلق فرمهای زیبا کنند. همین امر سبب شده تا گسترش روز افزون در ساخت این سازهها در بناهای مختلف تجاری، اداری ورزشی و ... شکل گیرد.
البته برای دستیابی به ویژگیهایی که در بالا ذکر کردیم باید بدانید که خواص مواد سازنده غشای این سازهها تعیین کننده خیلی از موارد است. این موارد تفاوتهای زیادی را ایجاد میکنند. این تفاوتها در اندازه، وزن و خواصی همچون مقاومت، گسیختگی مقاومت در برابر ترک خمشی، انتشار آتش، گسترش پارگی و همچنین درجه شفافیت و ضمانتی است که کارخانه سازنده ارائه میدهد. بنابراین بسیار اهمیت دارد که طراحان و مهندسین شناخت کافی نسبت به این مواد و ویژگیها و تفاوتهای آنها داشته باشند؛ تا انتخاب مناسبی از سوی این افراد صورت گیرد.
تعریف سازه های چادری
در تعریف سازه های چادری اینگونه میتوان گفت که این سازهها از دو جزء پارچه و عناصر فشاری تشکیل شده است. پارچه پوست کششی نازکی است که در انتقال نیروی کششی کمک میکند. و عناصر فشاری به قوسها و ستونهایی گفته میشود که نیروی فشاری را انتقال میدهند. از پر طرفدار ترین نوع که این سازهها، سازه های چادری کششی هستند. سازه های چادری کششی به دلیل انعطافپذیری و شفافیت بسیار مورد استقبال قرار گرفتهاند. به دلیل نیروهایی همچون باد و سایر نیروهایی که به سازه های چادری وارد میشود؛ لبههای چادر عموماً تمایل به لرزیدن دارند به همین علت معمولاً لبه چادرها را به صورت مقعر میسازند که همواره در کشش باقی بمانند و امکان پارگی آنها کاهش پیدا کند. استفاده از مواد استاندارد در ساختار این سازهها و همچنین سرعت بالا در ساخت آنها، قابلیت جمع و باز شدن، امکان جابهجایی و طول عمر و دوام بالای تا 35 سال و همچنین مقرون به صرفه بودن این چادرها باعث شده تا در سراسر جهان محبوبیت ویژهای پیدا کنند.
انواع سازه های چادری
سازه های چادری در اشکال مختلفی ساخته میشوند. این سازه ها بیشتر در اشکال مخروطی، اسبی و کششی ساخته میشوند. اما بدانید که تفاوت در شکل ظاهری آنها کیفیت و نوع ساخت این سازهها را تغییر نمیدهد و تنها بر اساس موقعیت مکانی و با توجه به شرایط آب و هوایی هر منطقه و به نسبت نیاز، این سازه های جادویی به شکلهای متفاوتی ساخته میشوند. این سازهها به دلیل شکل ظاهری زیبا و حالت منحنی پارچه محبوبیت زیادی پیدا کرده است. از ویژگیهای این سازهها میتوان به پارچههایی مقاوم با طول عمر بالا، اشتعالپذیری کم و قابلیت خود تمیز شوندگی اشاره کرد. همچنین بخش غشایی این سازهها با پوشش گالوانیزه و رنگهای صنعتی مقاوم ارائه میشوند تا در برابر انواع شرایط جوی مقاوم باشند. در ادامه توضیحاتی در رابطه با هر نوع از این سازها برای شما میدهیم:
سازه های چادری کششی
از پرطرفدارترین نوع سازه های چادری، کششی است که به دلیل انعطاف پذیری و شفافیتی که دارد بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. از این سازهها در استادیومها و آمفی تئاترها و ورودیها استفاده میشود. از مزایای این سازه ها مورد استفاده قرار گرفتن آنها برای مساحتهای بزرگ همچون استادیومها است. چراکه از این مدل در سازه هایی با طول بیشتر میتوان استفاده کرد. سازه های چادری کششی به دلیل انعطافی که دارند دست مهندسین را برای طراحیهای نامحدود باز میگذارد. به عنوان مثال از این سازههای سبک میتوان به عنوان سقف پارکینگهایی با مساحت بسیار بزرگ بدون استفاده از طرحهای فولادی و ستونهای استفاده کرد. انعطافپذیر بودن این سازه میتواند مشکلات بسیاری از پروژهها را برطرف کند. از این سازه میتوان تا سالها به عنوان جایگزینی برای ساخت و سازها استفاده کرد.