معافيت ۹۰ روزه عراق از تحريم‌ها


گروه انرژي: واشنگتن به عراق براي واردات گاز از ايران معافيت ۴۵ روزه داده بود. اين معافيت در زمان آغاز تحريم‌هاي آمريکا عليه ايران در پنجم نوامبر اعلام شد اما مقامات عراقي اعلام کرده بودند که حدود دو سال زمان نياز دارند تا منبع جايگزيني پيدا کنند.اين در حالي است که دولت عراق اکنون واردات گاز طبيعي و برق را از ايران به مدت ۹۰ روزه ادامه داده و حساب بانکي براي پرداخت‌ها به دينار عراقي ايجاد مي‌کند.

برخي رسانه‌هاي عراقي به نقل از خبرگزاري فرانسه و از قول يک منبع دولتي حاضر در مذاکرات، از تمديد معافيت عراق از واردات نفت و گاز ايران به مدت سه ماه ديگر خبر داد. عادل عبدالمهدي نخست وزير عراق تاکنون بارها تاکيد کرده است که کشورش بخشي از نظام تحريم‌هاي آمريکا عليه ايران نخواهد بود.

وي اخيرا گفته بود که بزودي هياتي براي مذاکره با دولت آمريکا در اين خصوص اعزام خواهد شد.

عراق مي‌تواند در يک برنامه زمان‌بندي اضافي به واردات برق و گاز از ايران، بدون نقض تحريم‌هاي ايالات متحده ادامه دهد. عراق که با کمبود شديد برق و خاموشي ايام تابستان تا 20 ساعت در روز مواجه است، اکنون روزانه 1200 مگاوات برق و همچنين گاز مصرفي براي خوراک سه نيروگاه توليد برق خود را از جمهوري اسلامي‌ايران وارد مي‌کند.

تابستان گذشته مشکلات مختلف از جمله خاموشي‌هاي طولاني مدت، باعث تظاهرات گسترده با چندين کشته و زخمي‌در استان بصره در جنوب عراق و به آتش کشيده شدن دهها مقر دولتي، نظامي‌و حزبي شد. اين رسانه نوشت که به نظر مي‌رسد آمريکا از اقدامات بغداد براي کاهش واردات برق و گاز از ايران و عملکرد اين کشور در ديگر زمينه‌ها رضايت داشته و با توجه به منقضي شدن نعافيت ۴۵ روزه، به عراق فرصتي را در قالب يک معافيت ۹۰ روزه اعطا کرده است. واردات از ايران حدود ۳۰ درصد از ۱۴۰۰۰ مگاوات مصرف روزانه برق عراق را تامين مي‌کند و کاهش اين ميزان عرضه، تاثير مخربي روي اقتصاد عراق خواهد داشت. اين زمان اضافي فرصتي را براي عراق فراهم مي‌کند تا راه‌هايي را براي پرداخت به ايران جهت واردات بدون دلار و دوري از بانک‌هاي ايراني مشخص کند. در همين راستا معالمات معاملات مالي مربوط به برق و گاز شامل نقض تحريم‌ها نخواهد شد.

  • آمريکا هم چاره‌اي جز تمديد مجوز براي عراق ندارد

پيش از اين حميد حسيني سخنگوي اتحاديه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشيمي‌با بيان اين‌که صادرات گاز به عراق از دو نقطه بغداد و بصره طبق روال سابق ادامه دارد، گفته بود: عراقي‌ها ۴۵ روز معافيت گرفته‌اند. البته اين موضوع به اين معني نيست که ۴۵ روز ديگر بايد به‌طور کل واردات را از ايران قطع کنند. آمريکا به عراق اعلام کرده که در اين ۴۵ روز شرايط را بررسي کنند و اگر مي‌توانند برق و گاز خود را از کشور ديگر تامين کنند، دست به کار شوند.حال خبري که از مقامات آگاه عراق با معافيتي که از آمريکا دريافت کرد، مي‌تواند به واردات برق و گاز از ايران ادامه دهد. به گفته حميد حسيني برق و گاز ايران، ۲۰ درصد نياز عراق را تامين مي‌کند و عراقي‌ها اعلام کرده‌اند هيچ‌کدام از قراردادهايي که براي تامين برق و گاز دارند زودتر از سال ۲۰۲۲ اجرايي نمي‌شود. هم‌چنين بهره‌برداري از ميادين گازي زودتر از سال ۲۰۲۲ امکان‌پذير نيست و گاز و برق ايران امکان جايگزيني ندارد. در اين شرايط آمريکا هم چاره‌اي جز تمديد مجوز براي عراق ندارد. سخنگوي اتحاديه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشيمي‌با تاکيد بر اين‌که ايران نگران قطع شدن صادرات گاز به عراق نيست، گفت: عراقي‌ها اصرار دارند با اين‌که قرارداد يورويي است، پول را با دينار پرداخت کنند و به هيچ وجه آمادگي پرداخت غير از دينار را ندارند. عراق اعلام کرده است خود را مکلف مي‌داند که تحريم آمريکا در بحث دلار را رعايت کند. هم‌چنين اعلام کرده‌اند از آنجاکه درآمدهاي ما دلاري است و دلار را بايد به يورو تبديل کنيم و اين امکان وجود ندارد، امکان پرداخت يورويي نداريم و ترجيح مي‌دهيم دينار عراق را پرداخت کنيم.

  • معافيت عراق از تحريم‌هاي ايران

وزير انرژي آمريکا، در ديداري که با مقامات عراقي در بغداد داشت، اين مساله را مطرح کرده که تمديد معافيت عراق از تحريم‌هاي ايران، به توانايي اين کشور براي افزايش قابل توجه صادرات نفت از منطقه شمال اين کشور بستگي دارد. پري به سران عراقي گفت: آمريکا درباره تمايل خود براي کمک به استقلال انرژي عراق جدي است با اين حال گام‌هاي بيشتري براي بهبود فضاي کسب‌وکار و کاهش نفوذ ايران ضروري است. آمريکا، عراق را براي افزايش قابل توجه صادرات نفت خود و افزايش توليد داخلي برق و کاهش سوختن گاز طبيعي، تحت فشار قرار داده است. طبق اعلام وزارت انرژي آمريکا، پري در اين ديدار مجددا تاکيد کرد اولويت دولت آمريکا اين است که چنين اتفاقي روي دهد و ما آماده هستيم تا به عراق براي دست‌يابي به استقلال انرژي خود کمک کنيم. آمريکا ماه گذشته به بغداد معافيت داد تا اين کشور همچنان به واردات گاز طبيعي و برق از ايران ادامه دهد. اين معافيت در ۱۸ دسامبر منقضي مي‌شود. تحريم‌هاي آمريکا عليه صادرات نفت ايران در پنجم نوامبر اجرايي شد و همزمان با معافيت عراق براي واردات برق از ايران، هشت کشور ديگر از جمله چين و هند اجازه يافتند به واردات نفت ايران به ميزان کمتري ادامه دهند. در حالي که آمريکا ماه گذشته به وضع تحريم‌ها و معافيت‌ها مشغول بود، وزارت خارجه اين کشور از عراق به عنوان يکي از چهار کشوري که به همراه آمريکا، عربستان سعودي و روسيه نفت‌ بالايي توليد مي‌کنند، تمجيد کرد. پري با برهام صالح، رييس جمهور، عادل عبدالمهدي، نخست وزير، ثامر غضبان، وزير نفت عراق و الخطيب وزير برق عراق ديدار کرد.

  • عراق به دنبال معافيت از تحريم‌هاي آمريکا عليه ايران است

عادل عبدالمهدي، نخست وزير عراق، اعلام کرد عراق هياتي را به آمريکا اعزام خواهد کرد تا از تحريم‌هاي واشنگتن عليه ايران معافيت گرفته و به واردات گاز ايران ادامه دهد. واشنگتن به عراق براي واردات گاز از ايران معافيت ۴۵ روزه داده است. اين معافيت در زمان آغاز تحريم‌هاي آمريکا عليه ايران در پنجم نوامبر اعلام شد اما مقامات عراقي اعلام کردند به حدود دو سال زمان نياز دارند تا منبع جايگزيني پيدا کنند. نخست‌وزير عراق در يک کنفرانس مطبوعاتي اظهار کرد: طرف آمريکايي با عراق براي يافتن راه‌کاري که فشار را از روي عراق برمي‌دارد همکاري مي‌کند زيرا گاز ايران به مسئله بسيار حساسي مربوط مي‌شود که برق است.