پرونده بازِ يك سقو ط

كشورمان ايران به دلايل مختلف آبستن وقوع مسائل وحوادثي است كه به راحتي با افكارعمومي و اذهان مردم بازي مي‌كند و سبب آشفتگي مي‌شود. در همين حال چندي پيش بنا به دلايلي نامعلوم هواپيماي بويينگ 707 ارتش در نزديكي پايتخت سقوط كرد و سبب رنجش خاطر مردم كشورمان شد.
در همان زماني كه هواپيما سقوط كرد، رسانه‌ها نوشتند كه به گفته مسئولان، هواپیمای باری 707 از قرقیزستان به سمت فرودگاه پیام در حال حرکت بوده که خلبان به اشتباه در فرودگاه فتح کرج فرود آمده است. در ادامه نيز آمده بود كه مسئولان می‌گویند دومین اشتباه خلبان 707 این بوده است که زمان ورود به باند فرودگاه فتح، نتوانسته هواپیما را کنترل کند و در نهایت هواپیما در فضای باز یک مجتمع مسکونی سقوط کرده و در آتش سوخته است. نكته‌اي كه سبب تامل شد اين بود كه این هواپیما حامل گوشت بوده است.بعد از آن گفته شد كه سازمان هواپیمایی اعلام کرد که هواپیما، متعلق به قرقیزستان بوده است.
واكنش سريع به يك حادثه
در آن زمان روحاني در حال سخنراني در يك جلسه بود كه در ادامه به اين حادثه واكنش نشان داد و گفت كه ما در شرایط امروز برای اینکه مردم در مضیقه نباشند، ناچاریم گوشت گرم را مقداری که نیاز کشور هست و کمبود داریم با هواپیما حمل کنیم. چون زمان به اندازه کافی نیست که بخواهیم با وسایل دیگر به کشور برسانیم. این هواپیما جزو هواپیماهایی بود که گوشت حمل می کرد و دچار سانحه شد. اين توضيح روحاني پيش از آنكه برخي گمانه‌زني‌هايي داشته باشند به دلايل حمل گوشت توسط هواپيماي نظامي خط‌دهي كرد.


تبيين يك سفر
پس از آن بلافاصله سخنگوی فرودگاه بین‌المللی «مناس» واقع در بیشکک قرقیزستان در بیانیه‌ای گفته است، هواپیمای باربری که دوشنبه در ایران سقوط کرد از این فرودگاه پرواز کرده بود. وی گفته این هواپیما متعلق به شرکت هواپیمایی پیام (پیام‌ایر) بوده است. روابط عمومی ارتش نيز براي آنكه فضاسازي درباره وجود گوشت‌ها صورت نگيرد، طی بیانیه‌ای اعلام کرد: صبح امروز(به وقت حادثه) یک فروند هواپیمای باربری 707 حامل گوشت برای کمک در طرح مردم‌یاری، از مبدا بیشکک کشور قرقیزستان، اقدام به فرود اضطراری در فرودگاه فتح البرز کرده که در هنگام فرود از باند خارج و پس از برخورد با دیوار انتهایی باند دچار آتش سوزی شد؛ جزيیات علت حادثه و وضعیت شهادت یا مجروحیت کارکنان تیم پروازی و خدمه آن با اعزام تیم های تخصصی در دست بررسی است. در آن زمان كارشناسان اعلام كردند كه جعبه سياه هواپيما پيدا شده‌است ولي جزيياتي از آن منتشر نشد.
شهيد نخواندن كشته شدگان
همزمان با انتشار خبر سقوط، شخصيت‌هاي برتر نظام پيام تسليتي صادر كردند و در رأس آن‌ها آيت‌ا...‌خامنه‌اي با صدور پيامي گفتند:« حادثه‌ تلخ و تاسف‌بار سقوط هواپیمای حامل کارکنان خدوم نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و جان‌باختن آن عزیزان و دیگر سرنشینان آن پرواز را با تاثر و اندوه و همدردی، به خانواده‌های داغدیده و به خانواده‌ بزرگ ارتش و نیروی هوایی تسلیت می‌گویم و صبر جمیل برای بازماندگان و رحمت و مغفرت برای درگذشتگان مسالت می‌کنم. لازم است مسئولان ذی‌ربط با بررسی کامل این حادثه‌ اندوه‌بار، نقاط ضعف و خلأها و خطاهای احتمالی را شناسایی و پیگیری کنند». به كار نبردن واژه شهيد براي كادر حاضر در هواپيماي نظامي ارتش نكته‌اي بود كه توجه را به خود جلب مي‌كرد و از طرف ديگر توصيه رهبري براي پيگيري ماجرا نيز نبايد ناديده گرفته‌شود.
بازي نابجا با افكار
مساله‌اي كه در اين بين بايد به آن اشاره كرد، گزارش‌هاي خبرگزاري‌هاي فارس و تسنيم فرداي روز واقعه بود. گزارش‌‌هايي كه درباره قاچاق‌گوشت، فضاي‌ رسانه‌اي كشور و جامعه را مشغول خود كرده‌بود. اين رسانه‌ها به نقل از مسئولان مربوط و با انتشار گزارش‌هايي با عناوين «نصف افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار به دلیل قاچاق دام زنده است» يا « قاچاق سالانه یک میلیون رأس دام به کشورهای عربی» به نوعي اخبار را پوشش مي‌دادند كه در اذهان برخي اين سوال پيش مي‌آمد كه پرواز 707 و نيروهاي نظامي چرا بايد گوشت حمل كنند؟!
شهداي خدمت
حال و بعد از حدود يك هفته از وقوع سقوط، امیر دریادار «حبیب ا... سیاری» ريیس ستاد و معاون هماهنگ‌کننده ارتش در گفت‌وگو با خبرنگار دفاعی امنیتی دفاع پرس، در خصوص سانحه بويینگ ۷۰۷ ارتش جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: وقتی دشمن در حوزه اقتصادی کشور ما را مورد هجوم قرار می‌دهد ما نیز در این رابطه باید به کمک سازمان‌های دولتی آمده و درخواست‌های آن‌ها را اجرا کنیم. وی افزود: سازمان‌های دولتی از ما درخواست کردند جهت تنظیم بازار گوشت به آن‌ها کمک کرده و وسیله جابه‌جایی اقلام گوشتی را از قرقیزستان به کشور فراهم کنیم، ما نیز قبول کرده و چند سورتی پرواز را برای کمک به اقتصاد کشور انجام دادیم. دریادار سیاری افزود: چون این کالا با زندگی روزمره مردم رابطه‌ای مستقیم دارد، می‌توان از آن به عنوان مردم‌یاری هم یاد کرد و اگر ارتش و نیرو‌های مسلح در این‌گونه موارد کمک نکنند، شاهد به وجود آمدن مشکلات دیگری خواهیم بود. وی تصریح کرد: نیرو‌های مسلح همواره در حوادث و بلایای طبیعی کمک و امدادرسانی می‌کنند؛ در صورتی‌که ماموریت ذاتی‌شان به گونه‌اي دیگر است.امروز نیز هنگامی که برخی سازمان‌ها و نهاد‌های دولتی از ما کمک می‌خواهند تا مشکلات مردم و جامعه مرتفع شود، ما بي‌شك کمک خواهیم کرد. معاون هماهنگ کننده ارتش در پایان گفت: این عزیزانی که در سانحه بويینگ ۷۰۷ به شهادت رسیدند از بهترین فرزندان و نیرو‌های ما بودند که عاشقانه در خدمت مردم و میهن حاضر شده و به شهادت رسیدند از خداوند برای‌شان علو درجات را خواستارم و همچنین توفیق ادامه راه‌شان را از درگاه الهی مسالت دارم.
روشنگري لازم است
اين روزها پرده‌پوشي و محافظه‌كاري در مسائل مختلف با توجه به افزايش رسانه‌هاي جمعي و قدرت گرفتن فضاي‌مجازي اقدامي خطرناك است كه مي‌تواند اثرات و آسيب‌هاي يك واقعه را چندين برابر كند. در همين راستا مي‌توان گفت كه شفاف‌سازي و بيان واقعيت آن هم در روزگاري كه دشمنان تا دندان مسلح به دنبال زمين‌زدن نظام و آسيب‌رساندن به اين مرز و بوم هستند، امري مهم است و مسئولان نبايد از در ميان گذاشتن واقعيت‌ها با مردم واهمه داشته باشند. در آخر همان‌گونه كه رهبري گفتند، بايد پيگيري پرونده اين سقوط انجام شود و نتيجه براي روشن‌سازي افكار‌عمومي اعلام شود زيرا اگر راز سر به مهري باقي‌بماند، دشمن با روياپردازي‌هاي خود مي‌تواند در آينده مانند فيلم 300، رويايي را براي خو د بپروراند كه پي ريز كابوسي براي مردم ايران باشد. بايد مانند سياري براي مردم تشريح كرد كه ارتش با نيت كمك يا هر مساله‌ ديگري پا به عرصه گذاشت و در اين بين خون‌هايي ريخته شد تا اذهان مردم از آلودگي‌هايي كه همه دنيا را فراگرفته است، پاك شود.