اصلاح‌طلبان مهمترين سرمايه‌اجتماعي امروز كشورند

آرمان- حمید شجاعی: می‌گویند مردم با هر کسی باشند او پیروز است. مصداق این مساله را در انتخابات مجلس دهم مشاهده کردیم که با تکرار رئیس دولت اصلاحات لیست اصلاح‌طلبان در تهران با آرای میلیونی رای آورد. اکنون 4 سال گذشته و باز هم در ماه‌های آتی شاهد همین روند خواهیم بود، اما با یک تغییر این بار مردم رویکرد مثبتی به اصلاح‌طلبان و به‌خصوص دولت ندارند و همین مساله باعث شده که‌اصلاح‌طلبان خطر را بیخ گوش خود احساس کنند و به فکر چاره‌ای برای تغییر رویکرد مردم باشند. مرتضی حاجی فعال سیاسی اصلاح‌طلب در این باره می‌گوید: «قصه دایه و مادر را باید در نظر گرفت؛ دایه دامنش می‌سوزد ولی مادر دلش می‌سوزد. اصلاح‌طلب‌ها واقعا نسبت به انقلاب و سرنوشت کشور احساس مادری دارند و در هر شرایطی هم حتما باید داشته باشند؛ ولو اینکه حق‌شان تامین نشود. چون باید نشان بدهند پای مملکت ایستاده‌اند.»
سرمایه اجتماعی و ثاثیرات آن
شرایط عمومی کشور در ساحت‌های مختلف با نوعی سر درگمی نسبت به آینده پیش می‌رود و به قرائت اکثر کارشناسان و صاحب نظران تمامی این حوزه‌ها تحت‌الشعاع شرایط دشوار اقتصادی کشور قرار گرفته است. تاثیر تحریم‌های یکجانبه آمریکا بر جامعه از یک سو و ناکارآمدی و عملکردهای ناموفق دولت از سوی دیگر جملگی باعث شده همان مردمی که در 29 اردیبهشت با شوق و ذوق به حسن روحانی رای 24 میلیونی دهند امروز نارضایتی، بی‌اعتماد و ناامیدی خود را علنا ابراز دارند. کما اینکه طی دو سال گذشته نیز این اعتراض در کمپینی تحت عنوان من پشیمانم در فضای مجازی رخ نمود. با این حال بسیاری معتقدند که اگر دولت بتواند با فعالیت‌های مثبت اقتصادی موجبات خروج مردم از تنگناهای معیشتی را فراهم آورد این اعتماد و امید تا حدی باز خواهد گشت. از طرف دیگر مهم‌ترین رویداد سیاسی کشور در سال جاری انتخابات حساس مجلس یازدهم است که هریک از جریان‌های سیاسی حسابی روی آن باز کرده‌اند. دولت نیز قطعا نظری بر این انتخابات دارد نمی‌خواهد در دو سال باقی مانده در بحبوحه مشکلات ریز و درشت کشور مجلسی روی کار آید که هر روز با دولت و وزرا مشکل داشته باشد. اینجاست که جایگاه مردم و سرمایه اجتماعی بیش از پیش قدر و قیمت می‌یابد. انتخابات اسفند 94 نشان داد که اگر مردم نسبت به هر کدام از جریانات سیاسی دیدگاه مثبتی داشته باشند به همراهی آنها خواهند شتافت. لذا اصلاح‌طلبان نیز با آگاهی از این مساله همواره نسبت به اصلاح وضع معیشتی مردم هشدار می‌دهند و تاکید دارند که اگر مردم از شرایط موجود رضایت داشته باشند در انتخابات مجلس مشارکت می‌کنند. از این جهت با واسطه و بی‌واسطه به هر نحوی درصدد حفظ سرمایه اجتماعی خود هستند امری که با روند کنونی بسیار مشکل به‌نظر می‌رسد.
لزوم بازسازی اعتماد


یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب در خصوص ارزیابی شرایط کشور اظهار داشت: من مهم‌ترین مساله کشور را بازسازی اعتماد بین مردم و مدیران جامعه می‌دانم و فکر می‌‌کنم نیاز است به طور خاصی روی این موضوع تمرکز شود. مرتضی حاجی به اعتمادآنلاین گفت: اگر اعتماد متقابل و کاملا مستحکم وجود داشته باشد، بابت اینکه در سیاست‌ خارجی به چه صورت عمل می‌شود یا در اقتصاد طور دیگر، نگرانی وجود نخواهد داشت. وی افزود: شاید آنچه به طور فردی به تک‌تک افراد جامعه برمی‌گردد و آن را خیلی احساس می‌کنند، مساله معیشت است. اگر اقتصاد خرد خانواده ترمیم شود، تا حدی نگرانی‌ها کاهش خواهد یافت. وزیر آموزش و پرورش دولت اصلاحات در ارتباط با شرایط اصلاح‌طلبان در جامعه تصریح کرد: وقتی جامعه‌ای نگران شود، خوش‌بینی خود را نسبت به مدیران از دست می‌دهد یا این خوش‌بینی کاهش خواهد ‌یافت. خیلی تفاوت نمی‌‌کند که اصلاح‌طلب روی کار است یا اصولگرا. با این حال خدا را شکر اصلاح‌طلبان کارنامه خوب و قابل‌ قبولی دارند. عضو بنیاد باران در ارتباط با حمایت اصلاح‌طلبان از دولت و عدم تحقق وعده‌های داده شده اظهار کرد: دولت بنا بود دولت تدبیر و امید باشد. خب؛ به تدبیرش خیلی کار نداریم، ولی امید خیلی کاهش پیدا کرده است و این را همه احساس می‌کنند. حالا رئیس‌جمهور می‌گوید به چهره‌های مردم نگاه می‌کند و می‌فرماید رضایتمندی وجود دارد، اما واقعیت این است که در رضایتمندی‌ای که ایشان استنباط می‌کنند خیلی تردید وجود دارد. حاجی عنوان کرد: طبیعی است وقتی رئیس‌جمهور به مردم نگاه می‌کند لبخندی می‌زنند. اما این نشان‌دهنده رضایت و خشنودی از عملکردها نیست. علی‌القاعده مردم به چهره کسی رای ندادند و به برنامه و شعارهایی که مطرح شد رای دادند. چون اگر به چهره بود، خوشگل‌‌تر از آقای روحانی هم بودند که مردم به آنها رای بدهند.
احساس مادری
وزیر آموزش و پرورش دولت اصلاحات در ارتباط با راهبرد اصلاح‌طلبان دررابطه با دولت گفت: اصلاح‌طلبان در شرایط فعلی حتما نباید از دولت فاصله بگیرند. ولی انتقادهایمان می‌تواند سر جایش باشد و تاکید این است که حتما نباید از دولت برائت داشته باشیم. وی تاکید کرد: ما می‌دانیم دولت نیاز به کمک دارد. البته ظاهرا آقای روحانی از اصلاح‌طلب‌ها کمک نمی‌خواهند، اما اگر خواستند، نباید مضایقه کرد. ما باید دولت را با حفظ وحدت ملی در جهت منافع ملی حمایت کنیم. مدیرعامل سابق موسسه همشهری درخصوص چگونگی واکنش اصلاح‌طلبان به انتخابات مجلس پیش رو عنوان کرد: این درست که رای‌ اصلاح‌طلب‌ها مقداری ریزش داشته، اما باید این را در نظر گرفت که طرف مقابل هم بیشتر ریزش داشته است. این‌طور نیست که بگوییم اگر پایگاه اصلاح‌طلب‌ها ریزش داشته آن طرف رشد کرده است! در واقع ریزش رای‌ اصولگرایان بیشتر هم بوده است. وی درخصوص حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات یا تحریم تصریح کرد: به نظر من باید بیایند. اشاره کردم ما نیاز به انسجام داریم. قصه دایه و مادر را باید در نظر گرفت؛ دایه دامنش می‌سوزد ولی مادر دلش می‌سوزد. اصلاح‌طلب‌ها واقعا نسبت به‌انقلاب و سرنوشت کشور احساس مادری دارند و در هر شرایطی هم حتما باید داشته باشند؛ ولو اینکه حق‌شان تامین نشود. چون باید نشان بدهند پای مملکت ایستاده‌اند و نیامدنشان به معنای شکست اصلاح‌طلب‌ها نیست. حاجی خاطرنشان کرد: اگراصلاح‌طلب‌ها نیایند، یعنی ریزش مشارکت مردم! این اصلا به نفع کشور نیست. پس شایسته‌است افرادی که در تایید صلاحیت‌ها نقش دارند حتما به‌این بیندیشند و به مصلحت ملی توجه کنند.