محمدعلی وکیلی چرایی غیبت اصلاح‏طلبان در دانشگاه‌ها‏

قریب به یک هفته است که بیشتر ساعاتِ روزِ من را مناظره و یا سخنرانی در دانشگاه‏ها گرفته است. از شانزده آذر تا کنون شاید بیش از بیست‏مرتبه در دانشگاه‏های تهران مناظره کرده‏ام. همه البته به دعوت بسیج دانشجویی و یا انجمن اسلامی مستقل بوده است. در واقع، اصلاً خبری از برنامه سایر تشکل‏‏های اصلاح‏طلب دانشگاه‏ها نیست. گویا در یک خواب، بی‏رمقی و بی‏انگیزگی فرو رفته‏اند. شانزده آذر اصولاً متعلق به تشکل‏های اصلاح‏طلب و روشنفکر بود، ولی اکنون انگار دانشجویان تحول‏خواه دل و دماغی برای بزرگداشت این روز ندارند. این امر بسیار خطرناک است و عواقب بدی دارد. این روز به لحاظ نشانه‏شناسی مهم‏ترین نشانه جنبش دانشجوی است. سردی دانشجویان در این روز حکایت از وضع وخیم جنبش دانشجویی می‏کند. بنیاداً جنبش دانشجویی، یک جنبش اصلاح‏طلب و تحول‏خواه است. لذا وقتی در روز منتسب به این جنبش، شاهد رخوت دانشجویان و تشکل‏های تحول‏خواه هستیم، یعنی جنبش دانشجویی به کما رفته است. این روزها که شاهد بحران کارکرد و بحران اعتماد نهادهای اجتماعی هستیم، این اتفاق نشانه بسیار بدی است. در واقع، تو گویی در این میانه هجوم بحران، هر‏از‏گاهی یکی از نهادهای اجتماعی ما فرو می‌ریزد. اکنون انگار نوبت «نهاد دانشجویی» است. بحران کارکرد و بحران اعتماد وقتی جمع شوند و ادامه یابند، هیچ معنایی جز فرو‏ریختن نمی‏دهد! اکنون نیز نوبت نهاد اجتماعیِ جنبش دانشجویی است.
از چند جهت این اتفاق یک زنگ خطر جدی است. اول اینکه رخوت دانشگاه، حکایت از رخوت سیاسی جامعه می‏کند؛ هرچند که پیش از این هم نشانه‏های این رخوت پیدا بود. دوم اینکه همیشه دانشگاه در سقف مقبولات یک جامعه قرار دارد. درجهان مدرن، آخرین سنگرِ اعتماد، دانشگاه است. اگر نهاد دانشگاه و نهاد دانشجویی از اقبال افتاد، معنایش این است که سایر نهادها در وضع فوقِ بحرانی هستند. از این روی، باید افول و بحران جنبش دانشجویی را یک زنگ خطر جدی به حساب آورد. اگر دانشجویان تحول‏خواه و اصلاح‏طلب، در صدر جنبش‏های دانشجویی نباشند یک‏ جای کار می‏لنگد. ناگفته پیداست که این رخوت هم حاصل ناامیدی اجتماعی است که بر کل جامعه حاکم است و هم محصول بحران‏های درونی نهاد دانشگاه و جنبش دانشجویی است و هم سختی‏ها و سخت‌گیری‏هایی است که بر دانشجو می‏رود در این امر موثر است!
این عوامل اکنون باعث شده که بی‏تفاوتی سنگینی نسبت به سیاست، در دانشگاه‏ها و میان دانشجویان حاکم باشد. این بی‏تفاوتی، خزان سیاسی کنونی در جامعه را تعمیق می‏کند.
سایر اخبار این روزنامه
در چند روز گذشته گزارش‌هایی از توزیع کیک‌های حاوی قرص در چند استان ایران منتشر شده است محمدعلی وکیلی چرایی غیبت اصلاح‏طلبان در دانشگاه‌ها‏ اصلاح‌طلبان منتظر بررسی صلاحیت نامزدهای خود توسط شورای نگهبان هستند بیم و امید اصلاحات در انتخابات دولت از ایجاد یک‌میلیون شغل در سال ۹۹ خبر داد تکرار وعده‌های تکراری! سلامی خطاب به دشمنان منطقه‌ای ایران: اگر دست از فتنه برندارید با به آتش کشیدن منافعتان انتقام می‌گیرم منتفی شدن تاثیر افزایش نرخ بنزین بر مسکن تیر سوداگران به سنگ خورد تمرینات این روزهای استقلال عجیب برگزار می‌شود از آماده‌سازی با دیکته استراماچونی تا بی‌نظمی پیشکسوتان! حزب محافظه کار پیروز قاطع انتخابات پارلمانی بریتانیا شد شوک انتخاباتی جانسون ناصر ایمانی: احتمالا لیست اصولگرایان بدون سرلیست باشد دبیر جشنواره موسیقی آینه‌دار در گفت‌وگو با «ابتکار» در پاسخ به انتقادات: منافع عده‌ای در گروِ دفاع از جشنواره‌های دولتی است