تریدینگ فایندر

تنبیه برای مسافرت خارجی!

آفتاب یزد- گروه گزارش:‌ دامنه مخالفت با سفرهای خارجی مردم پس از دولت این بار به مجلس رسید و نمایندگان پارلمان روز گذشته البته با مستثنی کردن خودشان و مسئولان سیاسی کشور مقرر کردند که سازمان امور مالیاتی از سفرهای خارجی مردم مالیات ( احتمالا گزاف ) اخذ کند.
همین چندی قبل بود که در لایحه بودجه سال99، دولت عوارض خروج از کشور را مجددا افزایش داد و اکنون نوبت مجلس بود که با بستن مالیات به سفرهای خارجی مردم، خروج از کشور و سفر خارجی را برای مردم سخت‌تر کند.
زمانی که قیمت بنزین 3 برابر شد، دولت وعده داد که بسته حمایتی معیشتی به کسانی که از خودرو استفاده نمی‌کنند یا جزو طبقات ضعیف هستند، بدهد. با این حال مهمترین ملاک برای مشمول بسته حمایتی شدن این بود که کسی سفرخارجی نرفته باشد و اگر کسی حتی خودرو در اختیار نداشت و سهمی از بنزین و سوخت نداشت اما یک بار سفر خارجی تا حد همین کشورهای همسایه (غیر از سفر زیارتی) رفته بود از گردونه مشمولین بسته حمایتی حذف می‌شد.
>200 میلیون چینی
تریدینگ فایندر


در سال سفر خارجی می‌روند
این نگرش به خارج رفتن‌های مردم نزد مسئولان در حالی است که در جهان سالیانه صدها میلیون نفر از کشورهای خود به سفرهای خارجی دور و دراز می‌روند و حتی در چین که سیستم سختگیر وجود دارد، هیچ محدودیت یا تنبیه مالی برای مسافرت خارجی شهروندان در نظر گرفته نمی‌شود بطوریکه فقط مسافران ورودی به فرانسه از چین برای سیاحت سالانه چیزی در حدود 20 میلیون نفر است.
ایسنا دو ماه قبل به نقل از سایت شرکت ForwardKeys نوشت:‌ پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۰ میلادی، شمار گردشگران چینی که به خارج سفر می‌کنند به سالانه ۲۰۰ میلیون نفر برسد.
به نوشته این سایت، سفر توریست‌های چینی به کشورهای خارجی همچنان به روند صعودی خود ادامه خواهد داد و البته شرایط سیاسی- جغرافیایی نقشی حیاتی در تعیین مقصد خارجی گردشگران پرشمار چینی خواهد داشت.
این سفرها در حالی است که دولت چین هیچ گونه محدودیتی برای اینگونه سفرها با بستن مالیات و اعانه اعمال نکرده و نمی‌کند و حتی حضور چینی‌های توریست در دیگر کشورها را منشاء ترویج فرهنگ و تمدن کهن چین می‌داند.
طبق همین گزارش، صنعت گردشگری چین طی چند سال گذشته با رشد عظیمی همراه بوده و در حال حاضر نیز نشانی از کُند شدن این رشد مشاهده نمی‌شود. بر اساس آمار رسمی دولت چین، میزان سفرهای خارجی چینی‌ها از سال ۲۰۰۸ تاکنون رشد چشمگیر ۲۷۰ درصدی داشته است!
احتمالا اگر دولت و مجلس ما در چین حاکم بود، فرصت خوبی فراهم می‌شد تا با گران کردن عوارض خروج و بستن مالیات به این سفرها، درآمد هنگفت جدید آن هم از جمعیت میلیاردی برای دولت ایجاد شود!
>نگاه توسعه نیافته مسئولان
علی محمودی دکترای علوم سیاسی و کارشناس ارشد جهان سوم، در گفتگو با آفتاب یزد در خصوص علت تمایل دولت و مجلس ایران به خارج نرفتن مردم می‌گوید:‌ این نگاه بیشتر ناشی از تفکر توسعه نیافته سیاسی است که نگاه بدبینانه‌ای به مسافرت خارجی مردم دارد و آن را یک خطر و احتمالا آسیب برای امنیت ملی کشور قلمداد می‌کند.
وی افزود: البته کشور با مشکل ذخیره ارزی مواجه است اما این دلیل نمی‌شود که برای جبران کسری بودجه یا کمبود ذخایر ارزی دست در جیب مردم برده شود.
محمودی افزود: حتی در عقب‌مانده‌ترین کشورهای آفریقایی هم اگر کسی امکان مسافرت خارجی داشته باشد با محدودیت یا جریمه مالی روبرو نمی‌شود.
>سفرخارجی در جهان امری پذیرفته شده است
صنعت گردشگری در جهان یک صنعت بهم پیوسته و روبه رشد است و هرساله به تعداد مسافران خارجی کشورها افزوده می‌شود و البته دولتها این گونه مراودات را عاملی برای معرفی فرهنگ خود در سایر کشورها می‌دانند.
از تمام کشورهای جهان بنا به گفته «لورنز فن‌در اُور» رئیس بخش بازاریابی کمپانی «ForwardKeys، همه ساله مسافرانی به مقاصدی چون تایلند با رشد ۴۷ درصدی، به عنوان محبوب‌ترین مقصد خارجی گردشگران چینی وجود دارد.
از میان همه توریست‌های دیگر کشورها، کشورهای فرانسه، سنگاپور، ترکیه، ژاپن و کانادا مقاصد بزرگ شهروندان دیگر کشورها هستند که از مبداء کشور خود سفر بسیار ارزانی را آغاز می‌کنند بدون آنکه در مبداء سفر یعنی کشور خود مجبور به پرداخت هزینه‌های گزاف قبل از سفر شوند.
>رای گیری در وضعیت آشفته در صحن ؟
روز گذشته رای گیری برای اخذ مالیات از سفر خارجی در شرایطی صورت گرفت که تعداد حاضران در مجلس با تعداد رای دهندگان همخوانی نداشت که این امر حکایت از آشفتگی وضعیت صحن در روزهای آخر فعالیت این نهاد دارد.
نمایندگان در نشست علنی دیروز مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به لایحه مالیات برارزش افزوده در حالی با ۱۴۲ رای موافق، ۵رای مخالف و ۵ رای ممتنع به این مالیات گیری بی‌رحمانه از سفرخارجی رای دادند که ۱۹۹ نماینده در صحن حاضر بودند و مشخص نیست 47 نفر دیگری که در صحن حاضر بودند در حال انجام چه کاری بودند که در رای گیری حضور نداشتند !
قرار است آیین‌نامه اجرائی این ماده ظرف مدت شش‌ماه از تاریخ ابلاغ این قانون، توسط سازمان تهیه شود و به تصویب هیات وزیران ‌برسد.
>خارجی‌های مسافر در ایران
هم تیغ می‌خورند!
حتی خارجی‌هایی که در ایران هستند و می‌خواهند بلیت خارج از کشور را بگیرند چه تبعه ایران باشند و چه خارجی مجبور هستند بر روی بلیت خود مالیات به دولت پرداخت کنند. همچنین اگر کسی کالایی از ایران می‌خرد و می‌خواهد با خود به خارج ببرد باید مالیات بدهد؛ چرا که نمایندگان مجلس، مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید کالاها در داخل ایران که از کشور خارج می‌شود و نیز مالیات و عوارض پرداختی گردشگران خارجی بابت بلیت پرواز خارجی را مشخص کردند.
بر این اساس، نمایندگان مذکور، مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید کالاها در داخل ایران که از کشور خارج می‌شود و نیز مالیات و عوارض پرداختی گردشگران خارجی بابت بلیت پرواز خارجی را هم تعیین تکلیف کردند.
این تصمیمات در راستای ماده 11 صورت گرفت که بر اساس آن در این ماده آمده است: مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید کالاها در داخل ایران که ظرف دو ماه از تاریخ خرید همراه مسافران اعم از ایرانی و خارجی از کشور خارج می‌شود و نیز مالیات و عوارض پرداختی گردشگران خارجی بابت بلیت پرواز خارجی خریداری شده از شرکت‌های هواپیمایی ایرانی، هنگام خروج از کشور با ارائه صورتحساب الکترونیکی و یا اسناد و مدارک مثبته، توسط سازمان، از محل وصولی‌های جاری مسترد می‌گردد.
>خزانه آماده دریافت پول باشد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سازمان امور مالیاتی را مکلف کردند بابت خروج هر مسافر ایرانی از مرزهای هوایی، دریایی و زمینی وجوهی را به عنوان مالیات از مسافران دریافت و به حساب درآمد عمومی نزد خزانه‌داری کل کشور واریز کند.
این تصمیم مجلس با تصویب ماده ۳۳ لایحه مالیات بر ارزش افزوده صورت می‌گیرد که بر اساس آن سازمان امور مالیاتی مکلف است بابت خروج هر مسافر ایرانی به جز موارد تبصره (۱) این ماده از مرزهای هوایی، دریایی و زمینی وجوهی را به عنوان مالیات از مسافران دریافت و به حساب درآمد عمومی نزد خزانه‌داری کل کشور واریز نماید. میزان مالیات مذکور در قوانین بودجه سنواتی پیش‌بینی می‌گردد.
>معاف از مالیات‌ها مشخص شدند
با این حال این مصوبه، استثناهایی را داشته و از جمله مسئولان رسمی کشور در قالب ماموریت و خدمت از این پرداخت مالیات معاف هستند.
بر اساس تبصره ۱ این ماده گروه‌های معاف از مالیات که البته همزمان از پرداخت عوارض خروج هم معاف هستند عبارتند از:‌ دارندگان گذرنامه‌های سیاسی و خدمت، خدمه وسایل نقلیه عمومی زمینی و دریایی و خطوط پروازی، دانشجویان شاغل به تحصیل در خارج از کشور (دارندگان اجازه خروج دانشجویی)، بیمارانی که با مجوز شورای پزشکی جهت درمان به خارج از کشور اعزام می‌گردند، دارندگان پروانه گذر مرزی و مرزنشینان و جانبازان انقلاب اسلامی که برای معالجه به کشورهای دیگر اعزام می‌شوند.
همچنین زائران ایرانی که در ایام اربعین حسینی(ع) به مقصد عراق از کشور خارج می‌شوند و ایرانیان مقیم خارج از کشور که دارای کارنامه شغلی از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستند نیز از این مالیات را نخواهند پرداخت.
گردشگران، ساکنین دائم یا موقت مناطق آزاد تجاری- صنعتی هم که صرفاً از مبدا مناطق مذکور به خارج از کشور عزیمت می‌کنند، فقط مشمول عوارض خروج از کشور موضوع قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری- صنعتی جمهوری اسلامی و آئین‌نامه‌های اجرایی مربوطه می‌شوند.
>هرکه مالیات نداد جلو خروجش را بگیرید
البته نمایندگان در تصویب این امر شاهکار دیگری را هم مرتکب شده‌اند از جمله ممانعت از سفر کسانی که مالیات سفر را ندهند!
طبق این مصوبه، نمایندگان با رای موافق به تبصره ۳ این ماده، نیروی انتظامی را موظف کردند پرداخت مالیات خروج از کشور مسافران ایرانی که عازم خارج از کشور هستند را به روشی که سازمان تعیین می‌نماید کنترل و از خروج مسافرانی که مالیات مزبور را پرداخت ننموده‌اند، جلوگیری نماید.
>سفر داخلی با اتوبوس هم زیر تیغ مالیات
اگر کسی قصد سفر به شهرهای داخل با اتوبوس را هم داشته باشد باید مالیات سفر پرداخت کند مگر آنکه فقط با قطار سفر کند.
البته مالیات این بخش بسیار ملایم است و گویا قبلا هم در بلیت‌های سفر درج می‌شده به این معنی که مالیات مورد نظر از مسافر روی بلیت او اخذ می‌شده است.
براساس ماده ۳۴، اشخاصی که مبادرت به حمل و نقل برون شهری می‌کنند مکلفند پنج‌درصد بهای بلیت را با درج در بلیت و یا قرارداد (صورتحساب)، حسب مورد، به عنوان عوارض شهرداری از مسافران اخذ و هر ماه حداکثر تا پانزدهم ماه بعد به حساب شهرداری مبدا سفر واریز نمایند.
واریز عوارض مذکور بعد از موعد مقرر موجب تعلق جریمه‌ای به میزان دو درصد به ازای هر ماه تاخیر خواهد بود. اختلاف و استنکاف از پرداخت عوارض موضوع این ماده مشمول ماده (۷۷) قانون شهرداری‌ها مصوب 11/4/1334 با اصلاحات و الحاقات بعدی خواهد بود.
چنانچه اشاره شد براساس ماده ۳۵، مالیات و عوارض موضوع این فصل به‌عنوان اعتبار مالیاتی محسوب نمی‌شود. همچنین مالیات و عوارض موضوع مواد (۳۰) و (۳۲) این قانون به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته می‌شود.
>سفرهای خارجی چرا؟
این همه جای دیدنی در داخل!
نگاه و نگرش دولت به موضوع سیاحت ایرانی‌ها کماکان حول مساله بوم گردی می‌چرخد و سعی می‌شود مردم به جای سفرخارجی در روستاها و نقاط دیدینی داخل به گردشگری بپردازند. بر همین اساس ایسنا چندی قبل خبر داد که قرار است ٩٨ درصد سفرهای داخلی ایران به سمت شهرهای کوچک و روستاها هدایت شود و بر همین اساس گردشگری روستایی مقصد اصلی تورهای داخلی شود.
در همین راستا سعی می‌شود توسعه گردشگری با مشارکت جامعه محلی امکان‌پذیر شود و بر همین مبنا رتبه بندی شهرها از منظر گردشگران و مردم محلی با مشارکت دانشگاه تربیت مدرس در دست اجراست و این رتبه‌ها به زودی اعلام می‌شود.
>مسافرت خارجی آسان حق هر ایرانی است
کامران بهزاد مدیر یکی از آژانس‌های گردشگری کشور در تماس با خبرنگار آفتاب‌یزد در خصوص خوب یا بد بودن کاهش سفرهای خارجی مردم می‌گوید از افزایش عوارض خروج از کشور گرفته تا اظهارات دولتمردان و مسئولان اینگونه به نظر می‌رسد که به صورت سیستماتیک تلاش می‌شود گردشگری خروجی (سفر گردشگران ایرانی به خارج از کشور) کاهش پیدا کند و تا از این طریق، تراز گردشگری داخلی مثبت‌تر شده و از خروج ارز از کشور کاسته شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا خارج رفتن مردم تاثیری هم دارد یا خیر، گفت: حتما دارد چرا که سفرهای خارجی رفتن موجب می‌شود مردم با فرهنگ و آداب و رسوم دیگر کشورها آشنا شوند، رعایت قانون در کشورهای دیگر را مشاهده می‌کنند و از نظر روحی نیز به آرامش و نشاط بیشتری می‌رسند. با این همه در دوره و زمانه‌ای که مسافرت رفتن، بی‌تقوایی اقتصادی نامیده می‌شود، تعجبی ندارد که گردشگری در کشور پیشرفت نمی‌کند. این کارشناس گردشگری خاطر نشان کرد: «طبق کدهای اخلاقی ۵ گانه سازمان جهانی گردشگری و سفر، سفر به دیگر کشورها در زمره حقوق شهروندان محسوب می‌شود و می‌بایست رعایت شود، بنابراین دولت نمی‌تواند حق سفر به دیگر کشورها را از مردم ایران سلب کند.»
>بیشتر کشورها سفر خارجی مردم را
تشویق می‌کنند
بنا به اظهار بیشتر کارشناسان، سفر خارجی رفتن حق مردم است و دولتها باید این امر را تسهیل کنند چرا که گردشگری یک موضوع دوجانبه است که نمی‌توان انتظار داشت گردشگر خارجی به ایران بیاید اما ایرانی‌ها برای مسافرت خارجی مجبور به پرداخت پول مازاد و سختگیری‌های چند وجهی شوند.
به طور مثال چین به گردشگری خروجی (مسافرت خارجی رفتن شهروندان) اهمیت بیشتری می‌دهد تا جذب گردشگران ورودی ( ورود گردشگر خارجی به چین)، فرانسه نیز سیاست‌های ویژه‌ای برای سفرهای خارجی مردم این کشور تدوین کرده است و در کنار رونق گردشگری ورودی در تلاش است تا گردشگری خروجی را نیز تسهیل کند. کشورهایی مانند اسپانیا، چین، آمریکا و فرانسه که صنعت گردشگری توسعه یافته‌ای دارند به مردم کشورشان برای سفرهای خارجی نیز کمک می‌کنند، بنابراین هر یک از این حوزه‌ها نیازمند سیاست‌ها و برنامه ریزی‌های متفاوتی است که بی توجهی یا نگاه تک بُعدی به آن می‌تواند ناشی از عدم احاطه به دانش صحیح و اطلاعات کافی و به روز باشد. افزایش عوارض خروج از کشور نیز دلیل دیگری برای سیاست‌های دولت مبنی بر کاهش سفرهای خارجی ایرانیان به شمار می‌رود. بر اساس لایحه بودجه سال ۹۹ کشور، عوارض خروج از کشور برای سفر اول هر ایرانی در سال ۲۶۴ هزار تومان شد. برای سفر‌های دوم نیز این مبلغ به میزان ۵۰ درصد (۳۹۶ هزار تومان) و سفر سوم و بیشتر ۱۰۰ درصد (۵۲۸ هزار تومان) افزایش می‌یابد.
تریدینگ فایندر