واشنگتن دنبال اقناع افکار عمومی برای استیضاح

رئیس جمهوری آمریکا دستور داده تا پرچم‌های این کشور در تمامی ساختمان‌های دولتی برای ادای احترام به افسران پلیس جان باخته در پی هجوم به ساختمان کنگره که روز چهارشنبه گذشته رخ داد، به حالت نیمه افراشته درآیند. نخبگان ایالات متحده معتقدند که «دونالد ترامپ» حیثیت آمریکا را به باد داده است.
به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، هیچ رئیس جمهوری در تاریخ آمریکا به اتهام ارتکاب جرایم بزرگ دو بار استیضاح نشده است. اما نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در نظر دارد ماده جدیدی در طرح استیضاح آورده و ترامپ را بابت ترغیب جمعیت معترضان برای حمله به کنگره و ایجاد اختلال در آخرین روند باقیمانده از تایید شکست انتخاباتی او به «تحریک قیام» متهم کند.
چنانچه پلوسی کارش را به پیش ببرد، مجلس نمایندگان آمریکا ظرف چند روز این مفاد را به تایید میرساند و این بار حتی از حمایت برخی از جمهوریخواهان ناراضی برخوردار است و بعد آن به سنا ارسال می‌کند تا دادگاه جدیدی بر پا کند که قطعا شبیه به سه مورد پیشین در تاریخ آمریکا نخواهد بود.
در حالی که بعید به نظر میرسد ۱۷ سناتور جمهوریخواه هم به دموکرات‌ها ملحق شوند تا دو سوم اکثریت لازم برای محکومیت ترامپ را رقم بزنند، خشم از ترامپ به حدی قابل لمس است که رهبران حزبی در خفا گفته‌اند که چنین چیزی بعید نیست.


تازه‌ترین اقدام برای عزل ترامپ از قدرت و بیرون کردنش از کاخ سفید، بدون اینکه منتظر ماند دوره او رسما در بیستم ژانویه به پایان برسد، نشانگر هفته پر فراز و نشیبی است که واشنگتن را بیش از هر چیز دیگری از زمان حملات تروریستی یازده سپتامبر ۲۰۰۱ متزلزل کرده است، خصوصا اینکه نیروهای گارد ملی هنوز در اطراف کنگره مستقر هستند و کسب و کارهای اطراف آن منطقه همچنان در تعطیلی به سر می‌برند.
احساسات جریحه‌دار شد. کاخ سفید در حال ذوب شدن بود. ارتش روی لبه تیغ قرار داشت. کابینه در حال طغیان بود. حزب جمهوریخواه در جنگ داخلی به سر می‌برد. یک رئیس جمهوری فاقد احساس پشیمانی مخفی شد، بلندگوی دستی خودش را در رسانه‌های اجتماعی از دست داد، از طرف بسیاری از متحدانش طرد شد و حتی با کارکنان و معاون وفادار خودش هم به اختلاف رسید.
یورش هواداران ترامپ به کنگره که پنج کشته بر جای گذاشت، سیاست در این شهر را به گونه‌ای دستخوش تغییرات کرد که هنوز برآورد و سنجش آن دشوار است. استیضاح جدید چیزی بیش از انجام دوباره یک کار است، چون جرم او این بار تماس تلفنی با یک رهبر خارجی نیست بلکه جرمش محاصره دموکراسی آمریکایی است که به صورت زنده از شبکه‌های تلویزیونی پخش شد تا همه شاهد باشند.
حذف از شبکه‌های اجتماعی
رئیس جمهوری آمریکا که در چهار سال گذشته با متهم کردن رسانه‌های سنتی به انتشار اخبار جعلی، در مصاف آنها قرار گرفته بود اکنون سلاح خود را در استفاده از رسانه‌های اجتماعی از دست داده و با استیضاح مجازی از سوی آنها مواجه شده است.
به گزارش دوشنبه ایرنا، همان رسانه‌های اجتماعی که در دوره ریاست جمهوری آمریکا از او حمایت مي‌کردند اکنون به جنگ با او برخاسته اند و به نوشته تارنمای آمریکایی پولیتیکو، ترامپ اکنون با بحرانی علیه موجودیتش در لحظاتی بسیار خطرناک مواجه است.
پولیتیکو نوشت که ترامپ رئیس جمهوری پر سر و صدای آمریکا، در یک روز تعیین کننده از دوران متشنج ریاست جمهوری‌اش در رسانه‌های اجتماعی، مجبور شد نه تنها تسلیم بلکه خفه شود.
توئیتر و فیس بوک در نتیجه چهارشنبه شرم آور در آمریکا با حمله به ساختمان کنگره، حساب‌های رئیس‌جمهوری آمریکا را که چیزی به رفتنش باقی نمانده است، مسدود کردند و او را از مهم ترین سلاح خود محروم ساخته و به طور بی سابقه ای او را به سکوت واداشتند.
ترامپ برای اولین بار در دوران ریاست جمهوری اش، نتوانست از شیوه ترجیحی خود برای برقراری ارتباطات به منظور تشویق هوادارانش استفاده کند.
او نتوانست آزمون‌های عادی وفاداری را از رهبران حزب خود بگیرد و به شیوه‌ای گسترده که آمریکایی‌ها به آن عادت کرده‌اند، ترامپ نتاونست خود را از این وقایع دور و اذهان عمومی را متهم و از خود دفاع کند.
توئیتر همواره موثرترین ابزار رئیس جمهوری آمریکا بوده است. او از این ابزار نه تنها برای بیان مواضع و خواسته‌های خود، بلکه برای جلب توجهات، تهدید اعضای کنگره، نامزدهای انتخاباتی یا فرمانداران و هرکسی که ازنظر او مشکل آفرین هستند یا به اندازه کافی مطیع نیست، استفاده کرده است.
اما اکنون در معرض نوعی عفو مشروط و از دست دادن همیشگی این تریبون‌ها قرار دارد به ویژه بعد از این که مارک زاکربرگ وی را روز پنجشنبه از فیس بوک بیرون انداخت و اینستاگرام فعالیت وی را تا روز تحلیف جو بایدن در ۲۰ ژانویه(یکم بهمن) منع کرد.
اکنون سوالی که مطرح است این است که آیا بدون دسترسی به این کانال‌های رسانه‌های اجتماعی و ۸۹ میلیون فالووری که در توئیتر دارد و هواداران ۳۳ میلیونی اش در فیس بوک و مخاطبانی که در اینستاگرام، یوتیوپ و غیره جلب کرده است ترامپ مي‌تواند همان نفوذ سیاسی و فرهنگی گذشته را در روزهای باقی مانده در دوران ریاست جمهوری‌اش داشته باشد؟ به عبارت دیگر ترامپ بدون توئیتر به چه معنا است؟
مایکل کوهن وکیل پیشین آمریکایی مي‌گوید: وابستگی ترامپ به توئیتر به اندازه نیاز او به اکسیژن برای نفس کشیدن مهم است.
کوین مَدِن مشاور سابق میت رامنی سناتور جمهوری خواه در این زمینه گفت: مساله مهم در استفاده ترامپ از پلتفورم توئیتر این بود که مي‌توانست تولیدکننده چرخه اخبار جهانی باشد. او با یک کلیک کردن مي‌توانست لرزه به جان اتاق‌های خبر جهان انداخته و باز هم توجهات را به خود جلب کند. اکنون چنین قدرتی را از دست داده است.
گواندا لیندا بلر نویسنده و روزنامه نگار آمریکایی که نویسنده زندگی نامه ترامپ نیز هست از دست دادن قدرت ارتباطی ترامپ در توئیتر و رسانه‌های اجتماعی را به مثابه «استیضاح مجازی» او توصیف کرده است.
با این حال برخی به چنین دیدگاهی مظنون هستند از جمله «اِلی پرایزر» نویسنده کتاب «حباب فیلتر» که معتقد است هنوز برای گفتن این که ترامپیسم به دلیل این که او دیگر حسابی در توئیتر ندارد پایان یافته، زود است.
خود ترامپ گفته بدون رسانه‌های اجتماعی اکنون نمي‌توانست در جایگاه ریاست جمهوری باشد.
جمهوریخواهان شرکت‌های بزرگ فناوری را در تلاش برای حذف ترامپ و هوادارانش محکوم کرده اند.
روزنامه واشنگتن تایمز در گزارشی در این زمینه نوشت: نزاع شرکت‌های بزرگ فناوری با ترامپ به جنگی تمام عیار در حوزه آزادی بیان محافظه کاران تبدیل شده است و منتقدان جمهوریخواه مي‌گویند امازون، اپل، گوگل و توئیتر به بهانه جلوگیری از تکرار شورش هفته گذشته در کنگره در روز تحلیف بایدن، صدای ترامپ و هوادارانش را در فضای مجازی خاموش کرده‌اند.
ترامپ مدعی است خاموش نخواهد شد و به زودی رسانه خود را تاسیس خواهد کرد. او مي‌گوید توئیتر مدافع آزادی بیان نیست.
اما راهبرد حذف توئیتر فقط شامل ترامپ نمي‌شود و برخی از مقامات دولتی و سیاسی آمریکا نیز در چند ساعتی چندین هزار فالوور خود را از دست دادند.واشنگتن تایمز پیش بینی کرده جنگ شرکت‌های فناوری بزرگ با ترامپ احتمالا ادامه خواهد داشت. به گزارش سی بی اس ترامپ ظاهرا قصد دارد قبل از ترک کاخ سفید در سخنانی به شرکت‌های بزرگ فناوری باز هم توهین کند.