روند استخراج رمزارز در تابستان متوقف نمی‌شود


تابستان از راه نرسید، دغدغه قطعی برق آغاز شد. نگرانی تولیدکنندگان از تکرار سریالی قطع برق صنایع در تابستان به دلیل تاترازی برق چند هفته‌ای است که به مانند سال‌های گذشته مطرح شده است. در همین زمینه، نجفی عرب رییس پارلمان بخش خصوصی از احتمال قطع برق صنایع در ۳ روز در هفته خبر داده و عنوان کرده است که با احتساب تعطیلات رسمی و آخر هفته می‌توان گفت که خط تولید بسیاری از صنایع در بیش از نیمی از تابستان امسال متوقف است. او در یادداشتی نوشت: تابستان از راه نرسیده، هشدارها در خصوص خاموشی شروع شده است. هشدارهایی که نشان می‌دهد شرایط از سال گذشته وخیم‌تر خواهد بود. او گفته است: صنایع که در سال گذشته به طور متوسط ۲ روز در هفته با قطعی برق مواجه بودند، حالا خود را برای ۳ روز خاموشی در هفته آماده می‌کنند؛ در واقع یک حساب کتاب ساده نشان می‌دهد که واحدهای تولیدی از حدود ۹۳ روز تابستان بین ۲۷ تا ۴۰ روز برق نخواهند داشت. البته اگر روزهای تعطیل رسمی را به تعطیلی ناشی از خاموشی‌ها اضافه کنیم می‌توان ادعا کرد که واحدهای صنعتی تنها در نیمی از تابستان امسال فعال بوده و مابقی آن را به دلیل ناترازی برق باید خط تولید خود را متوقف کنند.

برنامه وزارت نیرو برای روشن نگه داشتن برق صنایع
اما با وجود دغدغه تولیدکنندگان از قطع برق صنایع، اما وزیر نیرو اعلام کرده است که صنایع 6 روز در هفته به طور شبانه‌روزی برق دریافت خواهند کرد، اما ضرورت دارد تا با هدف حفظ پایداری شبکه سراسری برق و تأمین حداکثری برق برای بخش‌های مختلف برنامه‌های مدیریت مصرف به صورت منظم و دقیق اجرایی شود. علی اکبر محرابیان، در خصوص نحوی مدیریت و برنامه‌ریزی مصرف برق صنایع اینگونه توضیح داده است: در برنامه‌های مدیریت مصرف برق سال جاری، صنایع به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند که شامل صنایع کوچک و کارگاهی، صنایع متوسط و صنایع بزرگ و انرژی‌بر هستند. برق موردنیاز صنایع کوچک و کارگاهی که ۹۲ درصد کل صنایع را شامل می‌شود و میزان اشتغال‌زایی و پراکندگی آن‌ها بسیار بالاست، بدون محدودیت و به صورت ۲۴ ساعته در فصل گرم سال جاری تأمین خواهد شد. دسته دوم صنایع متوسط و شهرک‌های صنعتی هستند که ۵۶ هزار واحد صنعتی را شامل می‌شود و برق موردنیاز این صنایع نیز به مدت ۶ روز در هفته و به صورت شبانه‌روزی تأمین خواهد شد. همچنین صنایع مستقر در شهرک‌های صنعتی و صنایع متوسط مشابه آن تنها یک روز در هفته آن هم مطابق قانون کار و با هماهنگی شرکت شهرک‌های صنعتی و وزارت صنعت، معدن و تجارت تغییر می‌کند و در ۶ روز دیگر هفته می‌توانند با حداکثر ظرفیت نسبت به اجرای برنامه‌های تولیدی خود اقدام کنند. وزیر نیرو همچنین درباره صنایع گروه سوم بیان کرد: ۷۰۰ واحد صنعتی بزرگ و انرژی‌بر مانند صنعت فولاد، مس، آلومینیوم، سیمان نیز هیچ‌گونه تعطیلی به واسطه انرژی برق نخواهند داشت و تنها اقدامی که این صنایع برای حفظ پایداری شبکه سراسری انجام می‌دهند، این است که ساعت پرباری خود را به نیمه شب منتقل خواهند کرد و در ساعات گرم روز که مصرف برق شبکه اوج می‌گیرد، برق کمتری دریافت می‌کنند.

تامین برق برای ماینرها
در حالی نگرانی صنایع برای قطعی برق در تابستان از هم‌اکنون آغاز شده که اخیرا وزارت نیرو تعرفه جدید برق برای استخراج رمز ارز را اعلام کرده است.
بر همین اساس وزارت نیرو به‌منظور اجرای مصوبه هیئت وزیران با موضوع «اصلاح آیین‌نامه استخراج رمز دارایی‌ها» بر مبنای متوسط ریالی برق صادراتی و بر اساس میانگین نرخ تسعیر ارز، این نرخ برای بازه زمانی سه‌ماهه ۲۸ اردیبهشت تا ۲۸ مرداد سال جاری، ۲۸ هزار و ۳۲۰ ریال به‌ازای هر کیلووات‌ساعت اعلام کرد. گفته می‌شود در حال حاضر ۱۵۳ مرکز مجاز با ظرفیت ۲۳۸ مگاوات در کشور فعالیت دارند که این مراکز مجاز مطابق قانون در ایام محدودیت اجازه خرید برق از شبکه را ندارند.



اما سوال اینجاست که با وجود فعالیت 6 روز در هفته صنایع (حتی به صورت دو شیفت) و همچنین استفاده 24 ساعت برق توسط شبکه خانگی دقیقا در چه روزهایی قرار است فعالیت این مراکز به اصلاح مجاز قطع شود؟ از طرف دیگر مسئله فعالیت مراکز غیرمجاز که به صورت غیرقانونی اقدام به مصرف برق می‌کنند را بایستی به این موضوع افزود.
ماینرها چقدر برق را می‌بلعند؟
بنا به اعلام محمد خدادادی، مجری طرح رمز ارز توانیر که سال گذشته در بازدید خبرنگاران از مرکز پایش صنعت برق کشور عنوان کرد حدود ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ مگاوات رمزارز غیرمجاز در کشور فعال است و برخلاف پیش‌بینی‌ها بیشترین فعالیت در در استان‌های جنوبی و صنعتی شامل تهران، خراسان رضوی، اصفهان و آذربایجان شرقی تعداد رمزارزهای کشف شده بیشتر بوده است. اما چرا بیشترین کشف ماینرها در این استان‌ها بوده است؛ در توضیح این مسئله باید گفت استان‌های صنعتی مثل تهران، خراسان رضوی، اصفهان و آذربایجان شرقی و همچنین شهرهای جنوبی به دلیل تعرفه پایین گرمسیری و توان بالای انشعاب‌های خانگی، بیشترین میزان کشف تولیدات غیرمجاز رمزارز را به خود اختصاص داده‌اند. حتی در این باره خبرگزاری دولت نوشت: دستگاه‌های غیرمجاز رمز ارز این روزها در خراسان شمالی با وجود ناترازی انرژی در کشور سلطنتی برای خود دست و پا کرده‌اند و مخفیانه برق این استان محروم را می‌بلعند و بر اساس آمار سال گذشته برق حدود یک‌هزار خانوار را مصرف کرده‌اند، این در حالی است که تداوم این وضعیت در روزهای گرم سال روزهای ناخوشی را برای صنعت برق در خراسان شمالی نوید می‌دهد. حتی گفته می‌شود، متوسط انرژی موردنیاز برای استخراج هر بیت‌کوین، حدود ۳۰۰ مگاوات ساعت است که این انرژی به صورت متوسط معادل مصرف برق بیش از ۳۵ هزار واحد مسکونی در یک روز است. اما چه مراکزی قانونی هستند؛ مراکز قانونی استخراج رمزارزها، مراکزی هستند که از وزارت صمت جواز تأسیس و پروانه بهره‌برداری دریافت می‌کنند، استاندارد اجباری ۲۲۸۰۰ درباره نصب برچسب انرژی روی هر ماینر را رعایت می‌کنند، نسبت به ثبت مشخصات ماینرهای خود در سامانه جامع تجارت و دریافت کد رهگیری یکتا برای هر ماینر اقدام می‌کنند و از تعرفه‌های برق یارانه‌ای سوءاستفاده نمی‌کنند. این مزارع می‌توانند آزادانه نسبت به فعالیت خود اقدام کرده و در صورت استفاده از رمزارز حاصل از استخراج برای واردات سایر کالاها و خدمات از مشوق‌های قانونی نیز برخوردار خواهند شد. اما این سوال مطرح است که آیا تاکنون این مراکز توانسته‌اند در واردات با رمز ارز نقشی داشته باشند که تامین برق موردنیاز آن‌ها به صنایع که نقش مهمی در صادرات دارند، به‌راحتی تامین می‌شود؟