پشت پرده تلاش جولانی برای نزدیکی به اسرائیل
سیدرضا صدرالحسینی
کارشناس مسائل منطقه
موقعیت متزلزل جولانی و همچنین بیثباتی سیاسی اقتصادی که در سوریه وجود دارد، میتواند باعث شود که هر اقدامی از مقامهای دمشق سر بزند. بنابراین او برای آنکه بتواند بخش اعظمی از مشکلات خود را حل و فصل کند، به کشورهای منطقه اعم از کشورهای عربی و .همچنین ترکیه سفر میکند و در اجلاسهای مختلف آنها شرکت میکند و از سوی دیگر با مقامهای اروپا به گفتوگو و رایزنی میپردازد تا در نهایت بتواند بر این موانع و مشکلات اعم از سیاسی، امنیتی، اقتصادی و ساختاری فائق آید. به همین دلیل باید گفت که جولانی در این راستا، دست به هر اقدامی خواهد زد و اصولاً او در این شرایط هیچ خط قرمزی را رعایت میکند و صرفاً به دنبال غلبه بر مشکلات کشورش از هر کانال و به هر روش است.
در این راستا گزارشهای منتشر شده از سوی منابع غربی نشان میدهد که دولت انتقالی حاکم بر سوریه در یک نامه کتبی به فهرست شروط آمریکایی برای کاهش بخشی از تحریمها و عادیسازی روابط میان دمشق و واشنگتن پاسخ داده و بیشتر شروط را پذیرفته اما برخی دیگر نیازمند تفاهمات متقابل با واشنگتن است. از جمله موارد مطرحشده در این نامه، تشکیل یک کمیته برای نظارت بر فعالیتهای جناحهای فلسطینی و عدم دادن اجازه به هیچ گروه مسلحی برای فعالیت در خارج از کنترل دولت کنونی سوریه است. این نامه تنها چند روز پیش از بازداشت مسئول جنبش جهاد اسلامی فلسطین در سوریه و مسئول کمیته سازماندهی صحنه سوریه در دمشق برای طرف آمریکایی ارسال شده است. به عبارتی دیگر موضع کلی این است که دمشق اعلام کرده که اجازه نخواهد داد سوریه به منبع تهدید برای هیچ طرفی، از جمله اسرائیل، تبدیل شود و این به معنای متمایل شدن دمشق به سوی تلآویو است
مشکلات در دمشق به حدی است که نیاز به اعمال فشار ایالات متحده به جولانی برای سازش با اسرائیل نیست و عملاً آنها اهداف خود در سوریه را به ترکیه، امارات و غیره واگذار کردهاند و از راه دور برخی موارد را مدیریت میکنند و حتی گفته میشود که در این بینابین، انگلیسیها به نوعی به دنبال تحرک در سوریه به نمایندگی از غرب هستند. لذا وضعیت در دمشق و به خصوص در دولت موقت سوریه به رهبری جولانی به حدی بحرانی است که هیچ نیازی به اعمال فشار ایالات متحده برای عادیسازی روابط سوریه و رژیم صهیونیستی وجود ندارد. در این میان کشورهای عربی منطقه مانند عربستان، امارات و قطر سعی میکنند در آینده سوریه ایفای نقش کنند و به همین دلیل از روزی که جولانی وارد دمشق شد و قدرت را در دست گرفت ما شاهد روابط سینوسی و فراز و نشیبهای متعدد بین دمشق و کشوری عربی منطقه هستیم.