مسئولان استان هرمزگان پاسخگوی حادثه باشند
ذخایر راهبردی موجود در بندر شهید رجایی آسیب ندیده است
گروه اقتصادی- زهرا سلیمانی: دومین روز از حادثه تلخ آتش سوزی بندر شهید رجایی هرمزگان در شرایطی سپری شد که بر اساس اعلام جلال ملکی، سخنگوی آتش نشانی در گفت وگو با تجارت « دامنه های آتش کاملا مهار شده و روند لکه گیری های بعد از حادثه ادامه دارد.» دیروز اما اظهارات متفاوتی درباره تعداد فوتی های حادثه اعلام شد. از یک طرف پیرحسین کولیوند رئیس جمعیت هلال احمر کشور ظهر یکشنبه در گفت وگو با خبرنگاران با اشاره به انتقال بیش از هزار مجروح حادثه بندر شهید رجایی به بیمارستانها تعداد فوتی ها را 28نفر اعلام کرد، و از سوی دیگر جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت وگو با ایلنا این تعداد را 36 نفر برشمرد. جمالیان ادامه داد: از شنبه شب تاکنون هزار و ۲۴۱ مصدوم به مراکز درمانی رسیدهاند از این هزار و ۲۴۱ بیمار، تعداد، ۹۹۴ بیمار ترخیص شده و ۲۴۰ بیمار بستری هستند. از این ۲۴۰ بیمار بستری، ۳۷ نفر در بخش مراقبتهای ویژه هستند، ۵ نفر سوختگی با درجه بالا دارند و ۶ نفر نیز به بیمارستانهای دیگر اعزام شدهاند. اما در شرایطی که مردم با نگرانی ابعاد گوناگون حادثه را پیگیری می کردند، خبر رسید که رئیس جمهور نیز برای بررسی ابعاد حادثه، تسریع در روند امداد رسانی و حضور بر بالین مصدومان راهی بندر عباس شده است. رئیس جمهور در بدو ورود سرزده به بندرعباس گفت: مسئولان دولتی برای پیگیری و رفع مسائل مرتبط با حادثه بندر شهید رجایی و ایجاد تعاملات لازم در هرمزگان حضور دارند. پزشکیان در ادامه ضمن حضور در جلسه مدیریت بحران استان، راهی عیادت و بازدید از مصدومان حادثه شد.
عدم توجه به هشدارهای ایمنی فاجعه آفرین است
در حالی که در ساعات نخستین حادثه اعلام شده بود از قبل به دلیل نقض ایمنی در بندر شهید رجایی، تذکراتی داده شده بود، سخنگوی آتش نشانی در گفت وگو با تجارت تبعات عدم توجه به ضرورت های ایمنی را فاجعه بار توصیف کرد. جلال ملکی در پاسخ به این پرسش تجارت که آیا آتش مهار شده یا نه؟ گفت:« در حال حاضر حدود ساعت 15و 30 که من با شما صحبت می کنم، آتش تحت کنترل آتش نشان ها درآمده و کاملا کنترل شده است. خوشبختانه اطمینان پیدا کرده ایم که خطر گسترش و سرایت آتش به اطراف منتفی است. عملیات ادامه پیدا کرد و قبل از ظهر روز یکشنبه وارد مرحله لکه گیری که مرحله پایانی عملیات است، شده ایم.» ملکی در ادامه می گوید:« مرحله لکه گیری زمان بر است. توجه داشته باشید بسیاری از کانتینرها که دچار آتش سوزی شده ، روی هم ریخته و دفرمه شده اند زیاد است. این کانکس ها و کانتینرها باید جابه جا شوند، چرا که زیر این کانکس ها، همچنان آتش وجود دارد. باید به آتش پنهان زیر کانکس ها و کانتینرها دسترسی پیدا کرده و آنها را نیز خاموش کنیم. تمام آتش نشانانی که از تهران، استان هرمزگان و ...آمده اند همکاری ها و فعالیت های خود را ادامه می دهند تا وضع کاملا به حالت عادی باز گردد.» سخنگوی سازمان آتش نشانی در پاسخ به پرسش دیگری در این خصوص که آیا با مهار آتش می توان گفت عامل اصلی بروز این آتش سوزی چه بوده است؟ می گوید:« ما نیرو کمکی و عملیاتی هستیم و برای مهار حریق به کمک آتان آمده ایم. بحث های کارشناسی و علت یابی، چرایی بروز رخداد و برآورد میزان خسارت، توسط آتش نشانی منطقه و مدیریت بحران استان انجام می شود. البته اگر از ما کمک بخواهند در خدمت هستیم تا برآوردهای کارشناسی مان را ارائه کنیم. اما این موارد ذیل وظایف مقامات استانی است و آنها باید به صورت دقیق این بررسی ها را انجام دهند. وقتی بحث اطفاء به صورت کامل تمام شود، ماموریت ما نیز تمام می شود و باز می گردیم.»
ملکی درباره نحوه مهار این آتش سوزی گفت:« در بسیاری از نمونه های مشابه در سطح جهان وقتی یک چنین حوادثی در این سطح به وقوع می پیوندد معمولا چند روز ادامه داشته و تسری پیدا می کند. اما خوشبختانه آتش بندر شهید رجایی کمتر از 2روز مهار شد. سرعت لکه گیری ما هم بالاست. البته آتش نشانان ایران به خصوص آتش نشانان تهران، تجربه های بسیاری دارند. ما تجربه هایی چون آتش سوزی ساختمان پلاسکو و آتش سوزی پالایشگاه جنوب تهران را پشت سر گذاشته ایم. در همان زمان هم بسیاری تصور می کردند، آتش حداقل یک هفته تداوم داشته باشد اما ما در 20ساعت آتش را مهار کردیم. این تجربه ها امروز به ما کمک کرد که آتش بندر شهید رجایی را مهار کنیم.» او یادآور شد:«چه از نظر مدیریت بحران، تجهیزات، مدیریت بر صحنه حادثه، تعامل با سایر گروه ها و...این تلاش ها قابل توجه بودند. انصافا دستگاه های دیگری چون ستاد بحران کشور، هلال احمر، اورژانس، راهور، ناجا و...همکاری خوبی با ما داشتند، و فرماندهان با تجربه آتش نشانی کار خود را انجام داده. نهایتا هم اعتماد به فرماندهان با تجربه و امتحان پس داده باعث مهار آتش سوزی گسترده شد.» ملکی در پاسخ به پرسش دیگری در این خصوص که اعلام شد از قبل هشدارهایی به بندر شهید رجایی در خصوص ایمنی پایین داده شده بود، تا چه اندازه توجه به استانداردهای ایمنی در یک چنین ساختارهایی مهم است؟ می گوید:«ایمنی امروز از ملزومات زندگی و کار و تولید و فعالیت در ساختمان های اداری و مسکونی شده است. البته ضریب های ایمنی در خصوص سازه های مختلف و کسب و کارهای گوناگون متفاوت است. سطح ایمنی که برای یک ساختمان 3طبقه مسکونی در نظر گرفته می شود با ایمنی پاساژ، برج 20طبقه، کارخانه و انبار مواد شیمیایی تفاوت دارد.اگر می خواهیم سرمایه هایمان به باد نرود و جان هموطنان و نزدیکانمان به خطر نیفتد، باید به مقررات ایمنی احترام بگذاریم و آنها را رعایت کنیم.»
سخنگوی سازمان اتش نشانی در پایان می گوید:«باید ضوابط ایمنی و دستور العمل های آتش نشانی و سایر دستور العمل ها مانند مقررات ایمنی ساختمان مورد توجه و مداقه قرار گیرد. البته من از جزئیات ایمنی این بندر بی خبر هستم و مسئولان استانی باید به این موارد پاسخ دهند. اما به طور کلی نیازمند توجه بسیار بیشتر به بحث های مرتبط به ارتقای سطح ایمنی هستیم.»
ذخایر راهبردی موجود در بندر شهید رجایی آسیب ندیده است
با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از واردات اقلام اساسی کشور و نیازمندی های مردم از طریق بندر شهید رجایی تامین می شود، یکی از نگرانی های جدی پس از انتشار خبر آتش سوزی در بندر شهید رجایی، تاثیر احتمالی این رخداد بر قیمت اقلام اساسی و مصرفی بود. بندر شهید رجایی با داشتن روابط دریایی و مبادله کالا با ۸۰ بندر معروف بین المللی از طریق ۳۵ خط برتر کانتینری دنیا تقریبا نیمی از تجارت ایران را بر عهده دارد. قریب به ۸۰ درصد کل عملیات کانتینری ایران از طریق این بندر انجام میشود.در همین خصوص مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام از سلامت ذخایر راهبردی موجود در بندر شهید رجایی خبر داد و گفت: ۶ کانتینر گوشت قرمز در بندر شهید رجایی وجود داشته که هیچ اتفاقی برای آنها نیفتاده است. محسن سلامی که با ایرنا گفت وگو می کرد درباره تاثیر انفجار بندر شهید رجایی و آتش گرفتن برخی کانتینرهای محصولات غذایی، افزود: موجودی ذخایر راهبردی در بندر شهید رجایی اندک بوده است.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام اظهار داشت: اطلاعات اولیه نشان میدهد که خسارت اصلی متوجه بخش خصوصی است. ذخایر دولتی ما در این محدوده بسیار محدود بود و هیچ آسیبی به آنها وارد نشده است. در این بندر فقط ۶ کانتینر بخش دولتی وجود داشت و بقیه همگی متعلق به بخش خصوصی بود. در حال انتقال این محمولهها به مکانی امن هستیم تا از آسیب های بیشتر جلوگیری شود. کانتینرهای بخش دولتی حاوی گوشت قرمز بوده است. مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام گفت: فردا تا پس فردا گزارش دقیقتری از میزان خسارات و اقدامات انجام شده ارائه میشود. سلامی افزود: به طور قطع تلاش خود را برای حمایت از آسیب دیدگان به کار خواهیم بست.
نگرانیها بابت مفقودیهاست
اما حال و هوای مردم هرمزگان متاثر از خبر مفقودان و فوتی ها است. بر اساس اعلام یکی از نمایندگان بندرعباس یکی از نگرانی های مردم استان مفقودی های این حادثه است. فاطمه جراره، نماینده بندرعباس درباره حادثه بندر شهید رجایی گفت: تعداد قابل توجهی از مصدومین به صورت سرپایی درمان شدند و تعدادی نیز تحت عمل جراحی قرار گرفتند. نگرانیهایی از مفقود شدن تعدادی از عزیزانمان به گوش میرسد و بررسیها در حال انجام است تا سریعتر نگرانی خانوادههایشان برطرف شود. او همچنین تاکید کرد: تقاضای ما این است که حتماً بررسیها به صورت دقیق انجام شود و در صورت بروز قصور، با عاملین این حادثه برخورد و به صورت شفاف و واضح به مردم گفته شود. جراره در پاسخ به اینکه آیا علت حادثه مشخص شده است یا خیر، گفت: حادثه با انفجار یکی از کانتینرها آغاز شده است اما با توجه به اینکه آتشسوزی هنوز به پایان نرسیده، علت دقیق حادثه مشخص نیست و در حال بررسی است.