ایران؛ کانون همگرایی منطقه
[ شهروند ] مجمع گفتوگوی تهران (Tehran Dialogue Forum) صبح دیروز با سخنرانی«مسعود پزشکیان» رئیسجمهور، «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه و با حضور ۲۰۰ هیأت از مقامات ارشد ۵۳ کشور، آغاز شد. در این نشست که روزهای ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ به میزبانی مرکز مطالعات سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه برگزار میشود، وزرا و تصمیمسازان منطقه و جهان، نمایندگان سازمان ملل و دیگر مسئولان کنونی و سابق کشورهای مختلف حاضر شده و در نشستهای تخصصی آن شرکت خواهند کرد. ۵۰ رسانه خارجی و رسانههای داخلی ایران، این رویداد را پوشش میدهند. عنوان کنفرانس امسال «عاملیت منطقهای در نظم و بینظمی جهانی، وفاق یا افتراق» است.
رئیسجمهور گفت: همه مردم در این جهان حق زندگی و حیات دارند و باید حق آنها محترم شمرده شود، اگر حقوق انسانها محترم شمرده شود دلیلی برای جنگ، جنایت و تجاوز وجود نخواهد داشت.
«مسعود پزشکیان» در نشست مجمع گفتوگوی تهران، ضمن خوشامدگویی به همه شرکتکنندگان در این نشست، گفت: همه ما انسانها موظف هستیم به حقوق یکدیگر احترام بگذاریم، دعوا و اختلاف وقتی آغاز میشود که حقوق انسانها نادیده گرفته شود، همین کاری که امروز رژیم صهیونیستی و حامیانش با کشتار مردم بیدفاع انجام میدهند و به سرزمین و خانه و کاشانه انسانهای مظلوم تجاوز میکند.
رئیسجمهور تأکید کرد: کشورهای قدرتمند اگر در فکر تجاوز به سایر ملل نباشند، دعوایی شکل نخواهد گرفت، انسانها باید به یکدیگر کمک کنند، باید دستاوردهای خود در حوزه سلامت و دانش را به اشتراک بگذاریم، ما باید حتی حق و حقوق حیوانات و گیاهان را هم رعایت کنیم وگرنه امکان ادامه حیات در این چرخه هستی از بین خواهد رفت.
دشمنان نمیخواهند ما در صلح و آرامش زندگی کنیم
پزشکیان با اشاره به اظهارات ترامپ در سفر اخیرش به منطقه و عامل خطرخواندن جمهوری اسلامی ایران، تصریح کرد: آیا ما خانهها را بمباران و دانشمندان، علما و مردم بیگناه را میکشیم؟ آیا ما با اسلحههای خود جهان را تهدید میکنیم یا آنها که به منطقه ما آمدهاند و تهدید میکنند؟ آیا اسماعیل هنیه را ما در ایران ترور کردیم؟ آیا ما از این ترورها حمایت میکنیم؟ جانیان به دیگران تهمت میزنند که در جهان ناامنی ایجاد کردهاند و این همان مرگ اخلاق در سیاست است که آنها درست کردهاند.
وی تصریح کرد: ما از چندین هزار سال قبل با همسایگان خود هستیم اما آنها تلاش میکنند که بین کشورهای منطقه و همسایگان اختلاف ایجاد کنند، اسلحه میدهند تا ما با هم دعوا کنیم و بعد خودشان به بهانه برقراری صلح به منطقه بیایند و منابع ما را غارت کنند.
پزشکیان در ادامه تأکید کرد: با تمام روسای کشورهای منطقه گفتوگو کردیم و تلاش کردیم که برادری، فرهنگ و صمیمیت خود را به آنها عرضه کنیم. ما با ۱۵ کشور همسایه هستیم و مردم استانهای مرزی علاوه بر همسایگی با یکدیگر ارتباطات دوستانه و خانوادگی دارند، چرا باید با هم دعوا کنیم، ما میخواهیم به هم کمک کنیم تا منطقهای مملو از صلح و آرامش ایجاد کنیم. دست بهدست هم دهیم و از زندگی در منطقه لذت ببریم اگرچه دشمن دوست ندارد که این اتفاق بیفتد.
وی در پاسخ به ارسال پیامهای متناقض از سوی مقامات آمریکایی، گفت: میچل کلر در کتاب خود با عنوان «جنگ بیپایان» میگوید که آمریکا جنگ بیپایانی در جهان به راه انداخته است، تا بتواند منابع و حتی نیروی انسانی کشورها را به یغما ببرد و اقتصاد خود را به جهان تحمیل کند. طبیعی است که مردم جهان نمیپذیرند که منابع کشورشان غارت شود و آمریکا نیز به راحتی از منافع خود کوتاه نمیآید و لذا جنگ بیپایانی ادامه خواهد یافت.
اگر مسلمانان متحد باشند کسی جرأت تجاوز به حقوق آنها را نخواهد داشت
رئیسجمهور در پاسخ به این سؤال که چگونه میتوانیم مرهمی بر زخم عمیق فلسطین باشیم، گفت: در مذاکرات متعدد با رهبران و سیاستمداران کشورهای مختلف، بر ضرورت وحدت صدای منطقهای و احترام به حقوق بشر در منطقه تأکید شده است. هدف، ایجاد یک جبهه متحد برای دفاع از حقوق مردم منطقه و مقابله با هرگونه تجاوز به حقوق آنها است درصورت وحدت، هیچکس جرأت تجاوز به حقوق دیگران را نخواهد داشت.
پزشکیان خاطرنشان کرد: رسول خدا بعد از فتح مکه در سخنرانیشان پیام صلحآمیزی را مبنی بر برادری مسلمانان مطرح کردند که الگویی برای وحدت امت اسلامی در برابر ظلم و بیعدالتی است. اگر کشورهای اسلامی منسجم و یک صدا در برابر بیعدالتیها و تجاوز جنایتکاران موضعگیری کنند، مانع از وقوع چنین اقداماتی خواهد شد.
رئیسجمهور در پاسخ به اینکه واکنش جامعه بینالمللی به کوچ اجباری مردم غزه چه باید باشد، اظهار کرد: من معتقدم که ما مقصر چنین وضعیتی هستیم. اگر کشورهای اسلامی اختلافات خود را بهطور کامل کنار بگذارند و با احترام متقابل، از حقوق یکدیگر دفاع کنند، متجاوزان و جنایتکاران نمیتوانند چنین کارهایی انجام دهند.
ایران بهدنبال سلاح هستهای نبوده
و نیست
پزشکیان در پاسخ به اینکه بعد از چند دور گفتوگوها و مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا اساسا چه نوع توافقی ممکن است، گفت: ما بر این باوریم که حقوق همه کشورها، ازجمله حق استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای (مطابق با NPT)، باید به رسمیت شناخته شود. اینها میگویند ما نمیخواهیم ایران سلاح هستهای داشته باشد. رهبر معظم انقلاب استفاده از سلاحهای هستهای را از نظر شرعی ممنوع اعلام کردهاند، و این موضع، مانع از تلاش برخی برای حرکت به سمت داشتن سلاح هستهای در ایران شده است.
رئیسجمهور گفت: اعتقاد و باور دینی ما بر این است که استفاده از چنین ابزاری که زندگی و هستی را نابود میکنند، وحشتیانهترین کاری است که یک موجود زنده میتواند با کره خاکی که در آن زندگی میکند انجام دهد؛ اینگونه ابزارها، در تضاد با اصول انسانی و اخلاقی ما هستند.
پزشکیان ادامه داد: اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر احتمال توسعه سلاح هستهای توسط ایران، بیاساس است. ایران بارها و بارها اعلام کرده که بهدنبال سلاح هستهای نیست و فتوای رهبری نیز تولید سلاح هستهای را ممنوع کرده است. ترامپ گفته ما باید بدانیم ایران سلاح هستهای ندارد. هر چقدر میخواهند ارزیابی کنند هرگونه تلاش برای تولید سلاح هستهای در ایران، برخلاف مواضع رسمی و اعتقادات دینی کشور است.