تا چه میزان احتمال جنگ کره شمالی با آمریکا جدی است؟

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا روز سه‌شنبه به کره شمالی هشدار داد که بهتر است دیگر آمریکا را تهدید نکند، در غیر این صورت با آتش و خشمی مواجه خواهد شد که جهان تاکنون شاهد آن نبوده است. ساعاتی پس از این هشدار، کره شمالی اعلام کرد که در حال آماده‌سازی طرح احتمالی حمله به اطراف گوام است. گوام جزیره‌ای در اقیانوس آرام در فاصله‌ای میان مجمع‌الجزایر ژاپن و پاپوآ است که توسط دولت آمریکا اداره می‌شود. شماری از پایگاه‌های مهم ارتش ایالات متحده، از جمله پایگاه هوایی اندرسون که محل استقرار بمب‌‌افکن‌های راهبردی آن کشور هستند، در این جزیره قرار دارند.
اگر چه خط و نشان‌های مقامات پیونگ یانگ و ترامپ نشان از درگیری و بروز یک جنگ پر شدت در شبه جزیره کره دارد، اما قراین و شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد خطر بروز جنگ و رویارویی آن گونه که گفته شده است، جدی نیست. این احتمال و گمان به چند جهت تقویت می‌شود. اول آن که چنین خط و نشان‌هایی که در حکم بلوف و رجزخوانی است، از الزامات و ضروریات جنگ‌های سرد است. واقعیت آن است که وضعیت و نشانگان حاکم در روابط کره شمالی و آمریکا قبل از آن که ورود به یک جنگ پر شدت باشد، چیزی بیشتر از نمایش یک جنگ سرد نیست. با توجه به آن که چنین بلوف‌هایی در تاریخ منازعات پیونگ‌یانگ و واشنگتن به جنگ پر شدت منجر نشد، قطع به یقین این مرحله از بلوف‌های آنها نیز به جنگ منجر نمی‌شود.
دومین عامل برای جدی نبودن رویارویی آمریکا و کره شمالی توان بازدارندگی این دو کشور در قبال یکدیگر است. در شرایط حاضر هر دو کشور در سایه توانایی‌های اتمی و هسته‌ای شدن به مرحله بازدارندگی رسیده‌اند. بازدارندگی به معنای امتناع از هرگونه اقدام راهبردی در قالب ضربه اول است و نیز آن که هر گونه کنشی همراه با واکنش متقابل خواهد بود. در این ارتباط آمریکا از توان راهبردی کره شمالی به خوبی آگاه است و به خوبی می‌داند که کره شمالی ضمن تجهیز به موثرترین ادوات نظامی و راهبردی در صورت نیاز می‌تواند با موشک‌های قاره‌پیما و هدف‌زن خود شهرهای نیویورک، واشنگتن و حتی آلاسکا را در تیررس حملات خود قرار دهد. در مقابل آمریکا نیز می‌تواند با توجه به توان راهبردی خود در حمله اول هزاران موشک به مراکز نظامی و تصمیم‌گیری کره شلیک کند. در این شرایط هر کدام نمی‌توانند مبادرت به ضربه اول کنند زیرا واکنش متقابل در قالب ضربه دوم به معنای نابودی طرفی است که مبادرت به شلیک اول نموده است.
اما مهمترین دلیل برای امتناع در ورود کره شمالی و آمریکا در یک جنگ پر شدت، در ارتباط با طرحی است که آمریکا آن را در قالب برنامه دوم یا همان پلان B جستجو می‌کند. محققاً تعقیب برنامه دوم آمریکا که تهدیدات علیه پیونگ‌یانگ بهانه و دستاویزی برای آن شده است، مهار چین است. واقعیت آن است که ترامپ در دوره جدید چین را دشمن شماره یک آمریکا می‌داند و با تشدید بحران در شبه جزیره کره می‌خواهد حضور نظامی خود را در منطقه به بهانه کنترل کره و در اصل با هدف مهار چین  گسترش دهد. این وضعیت به معنای آن است که آمریکا به دنبال حل و فصل بحران کره نیست، بلکه می‌خواهد وضعیت را به همین شکل بی‌ثبات نگه دارد تا هم اتحاد کشورهای منطقه با خود را به دلیل ترس از کره شمالی و چین تقویت کند و هم تا آنجا که می‌تواند حضور خود را تقویت کرده و چین را تحت فشار قرار دهد. به این ترتیب نباید از بحران و منازعه‌ای که یک طرف آن ترامپ و در طرف دیگرش کیم جونگ اون قرار دارد، ترسید.
* مدرس علوم سیاسی و روابط بین‌الملل
سایر اخبار این روزنامه
لاریجانی در مراسم روز خبرنگار: نباید انتظار داشت کابینه‌ای که معرفی شده انقلاب ایجاد کند «ابتکار» آخرین گمانه‌زنی‌های درون جناحی از اردوگاه اصولگرایان را بررسی می‌کند تداوم انشقاق و آغاز خودزنی اسحاق جهانگیری: وعده‌هایی رئیس‌جمهوری با وزرای پیشنهادی محقق می‌شوند علیرضا صدقی عیارسنجی اصلاح‌طلبان در کلان‌شهرها آیا سلف پرتره‌های عکاسی هم از دیدگاه هنری دارای ارزش‌ هستند؟ سلفی به اضافه یا منهای هنر؟ عملکرد اورژانس اجتماعی کشور در گفت‌وگو با مدیرعامل جمعیت امام علی (ع) بررسی شد 123 ؛شماره ای آسان اما فراموش شده چه راه‌هایی می‌تواند خطرات را برای محیط بانان به حداقل برساند؟ از سگ تا حسگر، دوربین و پهپاد نویسنده و بازیگر «پالام، پولوم، پیلیش» در گفت‌وگو با «ابتکار» : در برنامه های کودکان نمی توان نصیحت گر و پند دهنده برخورد کرد ظریف برنامه آتی وزارت خارجه را تشریح کرد دو اَبَر اولویت وزارت خارجه برای دولت دوازدهم شمار کشته‌شدگان جنایت تکفیری‌ها در میرزا اولنگ استان سرپل به 60 نفر رسید زخم تازه بر جان افغانستان انتقاد محمدهاشمی از سوءاستفاده برخی افراد از نام «آیت‌الله» معاون پارلمانی رئیس‌جمهور بر تعامل نزدیک دولت و مجلس در بحث رای اعتماد تاکید کرد شمار کشته‌شدگان جنایت تکفیری‌ها در میرزا اولنگ استان سرپل به 60 نفر رسید زخم تازه بر جان افغانستان تا چه میزان احتمال جنگ کره شمالی با آمریکا جدی است؟