اعتصاب در اتاق عمل

مصوبه كاهش تعرفه‌هاي بيهوشي در سال 96 و اعتراض‌هاي پياپي متخصصان اين رشته، كار را به اعتصاب و دست از عمل‌كشيدن گروهي از متخصصان بيهوشي كشانده است. آن‌گونه كه در روزهاي اخير و در خبرهاي فضاي مجازي آمد، گروهي از متخصصان بيهوشي در روزهاي گذشته از انجام عمل‌هاي جراحي خودداري كردند تا شايد اين‌گونه، فرياد اعتراض‌شان به مسئولان وزارتخانه‌اي برسد. متخصصان بيهوشي معتصب، به‌طورعمده در شهرهايي چون شيراز، كرمان و شهركرد از انجام اعمال جراحي خودداري كرده اند كه البته اين عمل هاي جراحي از نوع غيرضروري بود. با اين حال، اعتصاب متخصصان بيهوشي و عدم حضورشان در اتاق‌هاي عمل، موضوع نگران كننده اي است كه مي تواند نظام سلامت كشور را با چالش جدي مواجه كند. جامعه متخصصان بيهوشي معتقدند كه در سه سال گذشته، به ناحق، تعرفه‌هاي خدمات‌شان تا 40 درصد كاهش پيدا كرده و اين موضوع كيفيت خدمات آنان را كاهش مي‌دهد. به گفته متخصصان بيهوشي معترض، در سال ۹۳ و همزمان با آغاز طرح تحول، افزایش تعرفه‌ها در همه گروه‌های پزشکی برابر با یکدیگر اتفاق افتاد و اين طرح تحول دو هدف عمده کاهش پرداختی از جیب مردم و برقراری عدالت بین رشته‌ای را مد نظر قرار داشت. قبل از سال ۹۳ دریافتی متخصصان بیهوشی به ازای هر عمل جراحی، یک سوم تا یک پنجم و در مواردی به کمتر از این رقم نيز می‌رسید. اما با آنكه قرار بود بعد از طرح تحول نظام سلامت، کتاب ارزش‌گذاری خدمات پزشکی هرسال بازنگری شود و در شرايطي كه سال قبل تعرفه‌های بیهوشی کاهش داشت، امسال نیز کاهش این تعرفه‌ها ۲۵ درصد اعلام شد كه در عمل ۴۰ درصد بوده است!
جراحي‌هاي بي خطر
عضو انجمن بیهوشی ايران در همين باره با گلايه شديد از مسئولان وزارت بهداشت نسبت به كم توجهي به متخصصان بيهوشي مي گويد: بیش از 6 ماه است که پزشکان بیهوشی با ۲۵ نماینده مجلس، وزرای رفاه و بهداشت و معاون ريیس جمهور رایزنی می‌کنند. همه این افراد نیز، غیرکارشناسی بودن این تعرفه‌ها را تایید کرده و قول همکاری داده‌انداما هیچ‌کس اقدامی انجام نداده است. امين نژاد مي افزايد:‌ به همین دلیل پزشکان بیهوشی با اعلام قبلی در برخی شهرها ،اقدام به لغو اعمال جراحی الکتیو کردند اما به تعویق افتادن این عمل‌ها، جان بیمار را به مخاطره نمی‌اندازد. متاسفانه امروز عمل‌های جراحی‌ای انجام می‌شود که ارزش پایه بیهوشی در آن صفر است و به این متخصصان، تنها هزینه پایشی که در چند ساعت انجام می‌دهند، تعلق می‌گیرد.عضو انجمن بیهوشی درباره منافات این موضوع با سوگند پزشکان درباره متعهد بودن به حفظ جان بیماران نیز می‌گوید: این موضوع تیغی دولبه است؛ ۹۹ درصد همکاران ما با این حرفه است که زندگی خود را می‌گذرانند. اینکه بگوییم این اقدام پزشکان، منافاتی با قسم آن‌ها دارد برای مدینه فاضله‌ای است که تصمیم‌گیری در آن بر مبنای خرد جمعی صورت ‌گیرد، نه تصمیم عده‌ای خاص. جراحان نیز در این زمینه همکاری کردند و خوشبختانه این موضوع به ضرر بیماران تمام نشده است. این رویکرد در بسیاری از نقاط دنیا نیز اتفاق افتاده است. این موضوع زمانی صورت می‌گیرد که وضع از کنترل خارج شود، از طرفی نيز وزیر بهداشت در حضور نمایندگان جامعه بیهوشی اعلام کرده‌اند من مخالف کاهش تعرفه‌ها بوده‌ام. از طرف دیگر آقای جهانگیری نیز گفته‌اند کافی است وزیربهداشت به من تلفن بزنند تا این مصوبه را ملغی یا متوقف ‌کنم و بررسی کارشناسی روی آن انجام مي‌‌شود اما با این وجود هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است.
واكنش عجيب وزارت بهداشت


اما با آنكه اخبار اعتصاب گروهي از متخصصان بيهوشي در اتاق‌هاي عمل، رسانه اي شده و عضو انجمن متخصصان بيهوشي آن را تاييد مي‌كند، مسئولان وزارت بهداشت با ابراز بي اطلاعي از آن ، ابراز اميدواري مي‌كنند كه اعتصاب صحت نداشته و متخصصان بيهوشي اعمال خود را انجام مي‌دهند.ایرج حریرچی قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكي،با اشاره به اعتصاب متخصصان بیهوشی در چند بیمارستان خصوصی و دولتی شیراز و شهرهاي ديگر، اظهارمي دارد: بعید می‌دانم که همکاران‌مان چنین کاری انجام داده باشند و اگر نيز مساله‌ای وجود داشته باشد، فکر می‌کنم به زودی حل می‌شود. البته ما خودمان نيز تحت فشار هستیم. از طرفی وقتی بیماری بستری می‌شود حتی اگر با یک ساعت تاخیر کارش انجام شود، درست نیست. وزیر بهداشت نیز با همکاران بیهوشی، جلسه‌ای مبتنی بر تفاهم و همکاری داشتند و مباحثی در این جلسه مطرح شد. حریرچی با بیان اینکه ما حدود ۱۰۰۰ بیمارستان داریم که اکثر آن‌ها بدون خدشه کارشان را انجام می‌دهند، مي‌گويد: اگر اتفاقی نيز از این دست رخ داده باشد، در موارد جزيی بوده است. البته ما باید بررسی‌های لازم را انجام دهیم تا ببینیم قضیه چه بوده و بعد اظهار نظر کنیم.وی با بیان اینکه وزارت بهداشت با واقعی سازی تعرفه‌ها موافق است، مي افزايد: حال سازمان‌های بیمه، چه آن‌هایی که حق بیمه می‌گیرند و چه آن‌هایی که تابع بودجه دولتی هستند، باید بتوانند این تعرفه‌ها را تامین کنند. بنابراین واقعی‌سازی قیمت خدمات، مورد نظر وزارت بهداشت است. همان‌گونه که منتخبین جدید سازمان نظام پزشکی نيز در موارد مختلف اعلام کردند، قطع رابطه مالی میان بیمار و پزشک مورد نظرمان است و همه پزشکان نيز معتقدند که افزایش تعرفه نباید منجر به فشار مالی به بیماران شود. بنابراین تقویت بودجه بیمه‌ها ضروری است و باید بدانیم که در یک محیط مفاهمه کارها بهتر پیش می‌روند. از طرفی پزشکان ما سابقه درخشانی داشتند و در شرایط جنگ و فشارهای مالی اجازه ندادند که فشاری به مردم وارد شود. اما روابط عمومی معاونت درمان وزارت بهداشت در اطلاعیه‌ای به نقل از معاون درمان وزارت بهداشت، از روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی درخواست کرد در صورتی که عده معدودی از متخصصین بیهوشی استخدامی، در ارائه خدمات بیهوشی در جراحی‌های انتخابی و غیراورژانسی همراهی نکنند، برای ادامه روند ارائه خدمات درمانی به هموطنان از پزشکان تمام وقت کمک خواسته شود. اينكه چرا با وجود اعتراض‌هاي متعدد متخصصان بيهوشي به كاهش تعرفه‌هاي‌شان، اقدامي براي اصلاح نشده و يا اين گروه از متخصصان، براي اجراي مصوبه اي دولتي توجيه نشده‌اند، سوال بي‌جوابي است كه پاسخ به آن مي تواند گره از مشكل بزرگ متخصصان بيهوشي باز كند.