گزارشات مالی شهرداری پر از تناقض

آرمان: شورای شهر پنجم آرام و قرار ندارد. شعار آنها شفافیت است و برای عملی‌کردن این شعار تلاش می‌کنند. روزی از شهردار می‌خواهند تا گزارش 100روزه ارائه دهد و روزی دیگر به بیان مسائلی می‌پردازند که طی 12سال حضور محمدباقر قالیباف در شهرداری گذشت، اما تنها شهرداری نیست که پرونده‌های قابل‌تامل برای بررسی دارد، چنان‌که این روزها از پستوها و کمدهای شورای شهر هم موضوعاتی یافت می‌شود که تا به امروز خبری و منتشر نشده بود؛ مانند فسخ 34 قرارداد توسط قوه‌‌‌قضائیه با کمک شهردار سابق تهران!
شناسایی دیرهنگام؛ چرا؟
روز گذشته سیدمحمود میرلوحی معاون اجرایی شورای شهر با اشاره به فسخ 34 قرارداد توسط قوه‌‌قضائیه با کمک شهردار سابق تهران به ایلنا گفت: باخبر شدیم سازمان بازرسی کل کشور، در مردادماه نامه‌ای به آقای چمران، رئیس شورای چهارم در این مورد نوشته و از او سوال کرده است. قوه قضائیه می‌گوید؛ بررسی کردیم و ۳۴ قرارداد را فسخ کردیم. سوال این است، چرا سر موقع برخورد لازم از سوی شورا نشده و باید افشاگری به این مساله منجر شود؟ وی با انتقاد از عملکرد شورا اظهار داشت: با این همه هزینه‌ای که در حوزه‌ نظارتی پرداخت می‌شود، چرا تخلفات ریز مشخص می‌شود و تخلفاتی به‌طور مثال در حد ۸‌هزار‌میلیارد با تاخیر و بعد از موعد شناسایی می‌شود؟ این عضو شورای شهر با تاکید بر اینکه باید به‌موقع در برابر تخلفات واکنش داد، پیش از آنکه موعدش تمام شود، گفت: معتقدم اگر مسائلی در این ۱۲سال بوده، چرا گذاشته‌اند ادامه پیدا کند و الان پس از رفتن مدیر آن را عنوان می‌کنند؛ دیگر چه تاثیری دارد؟ به‌نظرم نهاد شورا به‌عنوان نهاد نظارتی باید یک بار دیگر درباره اساس ضرورت وجود، رویکرد و عملکرد خود بازنگری کند، چرا که باید قبل از مرور زمان و گذشتن موعد، تخلف را شناسایی کرده و تذکر دهد.
جلوگیری از تخلف


وی درباره اقدامات شورای پنجم در راستای جلوگیری از تخلفات مالی ادامه داد: درحال آماده‌کردن طرحی هستیم تا شهردار تهران کلیه تفویض اختیارات در مسائل مالی، معاملات، بخشودگی‌ها در مناطق و موسسات را مشخص کند. برای‌مثال، گزارش‌هایی شنیده شده که ساختمان‌های مدیریت‌ بحران به افرادی واگذار شده که از آن استفاده‌های نامرتبط می‌کنند. قرار نیست که هزینه کنیم و ساختمانی را برای مواقع بحرانی آماده کنیم، اما به مصارف دیگر برسد؛ ساختمان مدیریت بحران باید برای حادثه‌ها آماده باشد. میرلوحی درباره اظهارات خزانه‌دار شورا مبنی بر اینکه گزارشات مالی ارائه‌شده از سوی شهرداری کامل نبوده و پر از تناقض است، تاکید کرد: در این مدت سعی کردیم با دوستان تماس بگیریم و برخی از دوستان و مدیران نیز اظهار تمایل کردند که در این زمینه گزارش دهند، اما شهرداری با ۱۳‌هزار و ۹۰۰‌میلیاردتومان بودجه خالص و ۲۳‌هزار‌میلیاردتومان بودجه به‌همراه موسسات وابسته، هیچ‌شاخص مالی ندارد. درنتیجه نمی‌توانیم به کارشناسان و دانشگاه‌ها توضیح دهیم که متوجه شوند در شهرداری چه اتفاقی می‌افتد و ساختار مالی و بودجه شهرداری چیست؟
ابهام در وضعیت درآمد
وی افزود: من ۳۵سال در حوزه‌های دولتی و خصوصی کار کرده‌ام و مدتی نیز معاون برنامه‌ریزی و بودجه بنیاد شهید بوده‌ام؛ یعنی با عدد و رقم بودجه آشنا هستم، اما هنوز متوجه نشدم و راحت نمی‌توانم بگویم ساختار درآمدی شهرداری تهران چیست و کدام درآمد است؟ او با اشاره به ابهامات موجود در شاخص‌های مالی شهرداری ادامه داد: درآمدزایی به این معناست که خدماتی را بفروشیم و درآمد کسب کنیم. به فروش دارایی درآمد نمی‌گویند. در بخش درآمد گفته می‌شود درآمد نقدی و تعهدی؛ در این میان ۱۴۰۰‌میلیاردتومان از درآمد شهرداری از محل فروش تراکم، تغییر کاربری و سه‌هزار‌میلیارد تومان نیز از محل فروش دارایی‌هاست و این درآمدزایی محسوب نمی‌شود و فقط حدود ۳۰‌درصد درآمد شهرداری به‌مفهوم واقعی درآمدزایی است. میرلوحی با تاکید بر اینکه شهرداری سال‌هاست بدون ساختار مالی اداره می‌شود، گفت: دوستان می‌گویند ساختار اقتصادی سه‌سال قدمت دارد؛ جای سوال دارد که قبلا چه می‌کردند؟ در این ۱۲سال ۱۱۳‌هزار‌میلیارد تومان در شهرداری هزینه شده است، بدون آنکه ساختار داشته باشد. وقتی ساختار و شاخص نداریم، چطور می‌خواهیم درآمدها را افزایش دهیم؟ قصد داریم ساختار درآمدها را اصلاح کنیم. برای‌مثال، من پیشنهاد دادم ۳‌درصد درآمد افزایش و ۳‌درصد هزینه‌ها کاهش یابد، اما ساختار درآمدی مشخص نیست. اگر بخواهیم تغییر اساسی بدهیم، چون ۷۰‌درصد درآمدها از محل فروش تراکم، تغییر کاربری و فروش املاک است، همه چیز مختل خواهد شد. این عضو شورای شهر با اشاره به هزینه‌های ماهانه ۷۰۰‌میلیاردتومانی شهرداری تهران، به وجود مناسبات ناسالم در این میان اشاره کرد و گفت: ساختار رویکردهای بودجه باید اصلاح شود. برای‌مثال، شنیده‌ام شهرداری ۲۲۰‌میلیون‌تومان برای فردی جریمه تعیین کرده است، اما با ۱۵‌میلیون‌تومان مساله حل‌و‌فصل شده است. متاسفانه مناسبات ناسالمی نیز در این میان وجود داشته است؛ معلوم است که روش‌های شهرداری مشکل دارد. جای سوال دارد شهردار چقدر می‌توانند بخشودگی انجام دهد، اما آنچه مسلم است، این است که رویکردها و ساختار باید اصلاح شود.