تماس تلفنی روحانی با رئیس‌جمهوری فرانسه

شرق: روز گذشته، حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، با «امانوئل مکرون»، رئیس‌جمهوری فرانسه، گفت‌وگو کرد. به گزارش «پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری»، حسن روحانی در ابتدا از همدردی دولت، ملت و رئیس‌جمهوری فرانسه با دولت و ملت ایران به‌خاطر زلزله اخیر در کرمانشاه، تشکر کرد. روحانی گفت: «ایران آماده است روابط خود را با فرانسه در همه عرصه‌های مورد علاقه دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی بر مبنای احترام متقابل و منافع مشترک، توسعه دهد». رئیس‌جمهوری با اشاره به موضوع برجام و با قدردانی از تلاش فرانسه و اتحادیه اروپا برای تحکیم این معاهده بین‌المللی، اظهار کرد: «از دیدگاه ایران از یک سو اجرای کامل و دقیق برجام آزمون مهمی برای سایر همکاری‌های مهم در عرصه بین‌المللی است و از سوی دیگر، اضافه‌کردن بخشی به برجام یا حذف بخش‌هایی از آن، موجب فروپاشی کامل این توافق خواهد شد».
مکرون حامی برجام
بعد از پایان سخنرانی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در کاخ سفید علیه برجام، امانوئل مکرون، اولین کسی بود که تلفنی با روحانی گفت‌وگو کرد. او در این گفت‌وگو تأکید کرد: «برجام بهترین توافق ممکن است و خروج از آن تصمیم اشتباهی است و آمریکا نباید این کار را انجام دهد. برنامه هسته‌ای کره ‌شمالی برای این به اینجا رسیده که جامعه بین‌المللی سازوکاری برای نظارت بر این برنامه و متعهد‌نگه‌داشتن پیونگ‌یانگ نداشت. البته توافق هسته‌ای با ایران، قرار نیست همه مشکلات را حل کند و برای چنین منظوری کافی نخواهد بود». قبل از آن مکرون در حاشیه دیدار در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با روحانی گفت‌وگو و بر اهمیت برجام تأکید کرده بود؛ اما اظهارنظرهای بعدی مکرون درباره برنامه موشکی ایران نشان می‌دهد او سیاست‌های دوگانه و متضادی را درباره ایران پیگیری می‌کند. از یک سو هم‌صدا با همتایان اروپایی خود از برجام دفاع می‌کند و از سویی با دونالد ترامپ و ریاض همراه است و از برنامه موشکی ایران انتقاد می‌کند؛ رفتاری که بارها وزارت خارجه ایران از آن انتقاد کرده است.
دیگر محور گفت‌وگوی روحانی با مکرون پایان داعش بود. رئیس‌جمهوری روز گذشته در تماس تلفنی خود با او درهم‌کوبیده‌شدن پایگاه‌های اصلی داعش به‌عنوان بزرگ‌ترین و خطرناک‌ترین گروهک تروریستی در منطقه و جهان را خبری مسرت‌آمیز برای همه کشورها دانست و گفت: «هدف اصلی ایران در منطقه، مبارزه با تروریسم است و معتقدیم بعد از داعش باید با بقیه گروه‌های تروریستی نیز مبارزه شود». روحانی با بیان اینکه «حضور ما در عراق و سوریه به دعوت رسمی دولت‌های این کشورها و برای مبارزه با تروریسم بوده است»، گفت: «همان‌طورکه بارها تأکید کرده‌ایم، ایران به‌دنبال سلطه و برتری در منطقه نیست. هدف ایران کمک به صلح و امنیت منطقه و جلوگیری از تجزیه کشورهاست و از نظر ما در همه کشورهای منطقه، تصمیم‌گیر اصلی مردم منطقه هستند».


مسیر دوگل را در پیش گیرید
محور دیگر گفت‌وگوی روحانی با مکرون همان هشدارهایی است که بارها ایران به فرانسه داده است تا در موضع‌گیری‌های خود تحت‌تأثیر کشورهای منطقه قرار نگیرند. حتی علی‌اکبر ولایتی، خطاب به مکرون گفته بود: «مسیر ژنرال دوگل در دوران ریاستش در سیاست خارجی را طی کنید، یعنی حالت نیمه‌استقلال داشته باشید». روحانی در این گفت‌وگو هم ماجراجویی‌هایی را که در منطقه توسط برخی شاهزادگان کم‌تجربه انجام می‌گیرد، به ضرر کل منطقه دانست و تصریح کرد: «با ماجراجویی و تفرقه‌افکنی در این منطقه مخالفیم و معتقدیم فرانسه با حفظ استقلال رأی و جایگاهی که در منطقه دارد، می‌تواند با رویکردی واقع‌بینانه و بی‌طرفانه، نقش سازنده‌ای ایفا کند». روحانی با تأکید بر اینکه همه در منطقه باید مراقب باشند که در میدان بازی اسرائیل وارد نشوند، اظهار کرد: «حزب‌الله جزء ملت لبنان است و در این کشور فوق‌العاده محبوبیت دارد و سلاح آن نیز صرفا دفاعی و برای استفاده در مقابل حملات احتمالی به لبنان است». او افزود: «اکنون همه باید تلاش کنیم که گروه‌های لبنانی بتوانند در کنار هم با امنیت، دولتی داشته باشند که موجب پیشرفت کشورشان باشد».
مکرون و نقش او در تحولات منطقه
مکرون می‌خواهد نقش فعالی در تحولات منطقه ایفا کند. او در ماجرای سعد حریری و استعفای او در ریاض که برای افتتاح موزه لوور شعبه ابوظبی به امارات متحده عربی، رفته بود، برای پادرمیانی به ریاض رفت و با محمدبن‌سلمان دیدار کرد؛ او در نهایت نتوانسته بود با حریری دیدار کند. بعد از مدتی حریری به دعوت مکرون به پاریس سفر کرده تا از آنجا به بیروت بازگردد. در گفت‌وگوی شب گذشته با مکرون، رئیس‌جمهوری همچنین با اشاره به تحولات یمن گفت: «ما امیدواریم محاصره و بمباران یمن قطع شود و زمینه برای یک مذاکره یمنی- یمنی و بازگرداندن امنیت کامل به این کشور فراهم شود. روحانی گشوده‌شدن مسیری برای رساندن دارو و مواد غذایی به مردم یمن را در شرایط کنونی ضروری خواند و افزود: «اصلی‌ترین نگرانی ما باید وضع میلیون‌ها یمنی باشد که به‌دلیل نداشتن دارو و غذا در حال ازبین‌رفتن هستند». رئیس‌جمهوری فرانسه نیز در این تماس تلفنی با تأکید مجدد بر ضرورت گسترش همکاری‌های تهران- پاریس در همه عرصه‌های موردعلاقه گفت همه کشورها باید برای حفظ برجام تلاش کنند و فرانسه کاملا به این توافق پایبند است.
امانوئل مکرون، پایبندی به برجام را باعث تقویت اعتمادسازی دانست و گفت: «دولت فرانسه همه تلاش خود را به کار گرفته تا بانک‌ها و تجار بتوانند روابط خود را با ایران تقویت کنند». او تداوم گفت‌وگوهای سازنده میان کشورها به‌ویژه در منطقه را برای تقویت ثبات و امنیت آن از سیاست‌های پاریس برشمرد و گفت: «ما در یک موضع میانجی‌گرانه دنبال کاستن از فعالیت‌های خصمانه در منطقه و تقویت ثبات هستیم». مکرون گفت: «امیدواریم هر‌چه‌سریع‌تر درگیری‌ها در یمن و سوریه پایان یابد و امنیت به این کشورها بازگردد». رئیس‌جمهوری فرانسه از روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، دعوت کرد برای شرکت در نشست بین‌المللی آب‌وهوا و گفت‌وگوی مشترک در این زمینه، اواخر آذرماه به پاریس سفر کند. قرار است در ماه‌های آتی، مکرون هم به ایران سفر کند.