راه‌اندازی دوره‌های ویژه IFRS در مقطع کارشناسی‌ارشد

اولین کنفرانس گزارشگری مالی بین‌المللی (IFRS) صبح دیروز در سالن شهیدمطهری سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی با قرائت پیام حمید میرزاده، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی آغاز شد. در متن پیام میرزاده که توسط فریدون رهنمای‌رودپشتی، معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی دانشگاه قرائت شد، این‌گونه آمده است:
«دنیا به سمت استانداردهای گزارشگری مالی یا IFRS حرکت کرده است. حالا نوبت ایران است. شما حضار گرامی استحضار دارید که طبق مصوبه سازمان بورس و اوراق بهادار که در آبان 1395 صادر شد کشور ما از امسال با تهیه صورت‌های مالی توسط شرکت‌های بورس بزرگ رسما به اردوگاه IFRS می‌پیوندد. اگرچه دیرتر از بقیه جهان و به‌عنوان آخرین کشور در منطقه این قافله پیوسته‌ایم ولی باور دارم ما می‌توانیم به سرعت خودمان را با جهان هماهنگ کنیم. طبعا ‌گذار نظام گزارشگری مالی شرکت‌ها به IFRS ایجاب می‌کند نظام آموزشی و حتی برنامه‌های درسی و دوره‌های آموزشی ویژه مبتنی‌بر IFRS ‌گذار کند. دانشگاه‌های ما با برخورداری از استادان باتجربه و نیز شمار زیاد دانشجویان تحصیلات تکمیلی شرایط مطلوب و پتانسیل لازم برای ‌گذار به نظام آموزش حسابداری مبتنی‌بر IFRS را دارند. دانشگاه آزاد اسلامی که بیشترین سهم را از نظام آموزش عالی دارد لازم می‌داند در این عرصه پیش‌قدم شود و تمهیدات لازم را برای‌گذار موفق به IFRS تدارک ببیند. این کنفرانس درواقع پاسخ سریع دانشگاه آزاد اسلامی برای آگاهی‌بخشی و آماده‌سازی جهت ‌گذار موفق نظام آموزش عالی و البته شرکت‌ها به IFRS است.
ما عزم‌مان را جزم کرده‌ایم که به حرفه حسابداری و استفاده‌کنندگان گزارش‌های مالی بپیوندیم و از طرف عرضه آموزش IFRS پیش‌قدم باشیم. به‌راستی چرا IFRS در گزارشگری و حسابداری مالی اهمیت دارد؟ و نقش دانشگاه چیست؟ در ادامه در پنج بخش به این دو پرسش پاسخ خواهم داد.
1. اول اینکه IFRS شفافیت در گزارشگری مالی را از طریق افزایش سطح افشا و نیز استفاده از ارزش‌های واقعی‌تر ارتقا خواهد داد. ارزش‌هایی که مخاطبان گزارشگری مالی آن را با دقت بیشتری رصد خواهند کرد به همین دلیل از کیفیت بالایی برخوردار است. این استانداردها حاصل اجماع جهانیان است و یک زمان مشترک گزارشگری مالی در اختیار همه قرار داده است. از این‌رو وقتی با این زبان بین‌المللی صحبت کنیم بازارهای جهانی به ما اقبال نشان خواهند داد و سرمایه‌های خارجی به ما عرضه خواهد شد. این استانداردها پیامدهای بسیار دیگری را از طریق شفاف‌سازی نظام گزارشگری مالی ما در پی خواهد داشت که در این مجلس سخنرانان به آنها خواهند پرداخت.


2. ما در دوره پسابرجام به‌سر می‌بریم. در این دوره انتظار می‌رود به‌تدریج تمام تحریم‌ها برچیده شود و ما به اقتصاد جهانی بپیوندیم. پیوستن به اقتصاد جهانی و جهانی‌شدن بازارها ایجاب می‌کند الزامات گزارشگری مالی با نرم‌ها و استانداردهای جهانی منطبق باشد. طرف‌های تجاری ما مثل هر استفاده‌کننده دیگری طبعا تمایل دارند به اطلاعات مالی شرکت‌ها و سازمان‌های اقتصادی ما اتکا کنند. اگر این اطلاعات مبتنی‌بر IFRS باشد طبعا به داد و ستد با ما رغبت بیشتری نشان می‌دهند.
3. دانشگاه‌ها همواره پرچمدار توسعه دانش هستند. پیوستن به IFRS مهم‌تر از هر چیزی نیازمند آموزش دانشجویان حسابداری و حسابداران حرفه‌ای است؛ بنابراین دانشگاه می‌تواند با تمرکز بر رسالت اصلی خود در عرصه آموزش و پژوهش IFRS به توسعه دانش IFRS کمک کند. به همین دلیل آموزش IFRS برای سامانه گزارشگری مالی اهمیت دارد و نظام آموزش عالی می‌تواند با‌ گذار به آموزش مبتنی‌بر IFRS زمینه‌ گذار موفق شرکت‌ها به IFRS با تسهیل کند.
4. وقتی تمام دنیا به یک زبان گزارشگری حرف می‌زنند پیوستن به IFRS یک وظیفه و تعهد ملی خواهد بود. به همین دلیل دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان بزرگ‌ترین دانشگاه حضوری جهان و فعال‌ترین دانشگاه در تربیت و آموزش نیروی انسانی متخصص و کارآفرین و حرفه‌ای در همه حوزه‌ها بالاخص در حوزه حسابداری و مالی که وظیفه‌دار آموزش بیشترین دانشجویان حسابداری نیز می‌شود تکلیف ملی خود می‌داند به امر آموزش و پژوهش این استانداردها اهتمام ورزد. ورود دانشگاه از بعد علمی با فراهم ساختن مواد و مطالب آموزشی برای دانشجویان و حرفه حسابداری بی‌تردید به‌ گذار موفق IFRS کمک خواهد کرد.
5. دانشگاه آزاد اسلامی همواره به راه‌اندازی رشته‌ها و حوزه‌های جدید مبادرت ورزیده است. از آنجا که عرضه آموزش‌های ویژه IFRS برای کشور ما یک ضرورت است دانشگاه آزاد اسلامی درصدد است دوره‌های ویژه IFRS به‌ویژه دوره کارشناسی‌ارشد را راه‌اندازی کند تا از این راه به واحدهای گزارشگری کمک کند تا با استفاده از نیروهای متخصص و آموزش‌دیده در این عرصه به آسانی به IFRS‌ گذار کند. علاوه‌بر آن با برگزاری دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت پیشرانی لازم در توانمندسازی حرفه‌ای، این حوزه را برعهده داشته باشد و در این خصوص آمادگی لازم را دارد.
امید است گردهمایی علمی، حرفه‌ای و تخصصی که به‌عنوان اولین کنفرانس جامع در گزارشگری مالی بین‌المللی (IFRS) به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی به شمار می‌رود دستاوردهای ارزشمندی برای کشور، دانشگاهیان و حرفه موثر حسابداری در راستای شفافیت و قانونمندی به همراه داشته باشد. در پایان ضمن قدردانی از برگزارکنندگان کنفرانس نظیر حوزه معاونت برنامه‌ریزی و امور اقتصادی، اداری و مالی، حسابرسی، خزانه‌داری، کمیته حسابرسی دانشگاه، انجمن حسابداری مدیریت ایران، مسئولان نشریه کسب‌وکار بازده و حامیان کنفرانس، استادان، پژوهشگران، دانشجویان و فعالان حرفه، امیدوارم دانشگاه آزاد اسلامی میزبان شایسته‌ای باشد.»
 
سایر اخبار این روزنامه