بازگشت صرافی‌ها به معاملات ارزی

با اعمال تغییراتی در برخی موارد بخشنامه ارزی بانک مرکزی امکان خرید ارز از صرافی‌ها نیز فراهم شد. البته این خرید در سامانه یکپارچه ارزی (نیما) انجام می‌شود و به هیچ عنوان به معنی ورود صرافی‌ها به خرید و فروش ارز در بازار آزاد نیست.
رئیس کانون صرافان از آغاز فعالیت صرافی‌ها در سامانه نیما از ابتدای خردادماه خبر داد و گفت: اکنون فعالان تجاری اعم از صادرکنندگان و واردکنندگان می‌توانند صرافی منتخب خود را در این سامانه انتخاب و عملیات ارزی انجام دهند.
با اجرای نظام ارزی شناور مدیریت شده از شامگاه 20 فروردین، فعالیت صرافی‌ها محدود و مبادلات ارزی به سامانه نیما منتقل شد که در آن بانک‌ها حضور داشتند.پس از آن کانون صرافان ایران در جلساتی با مسئولان ارزی کشور تلاش کردند نقش و جایگاه صرافی‌ها در نظام ارزی جدید روشن شود و دست اندرکاران بانک مرکزی نیز قول دادند به تدریج نقاط ضعف را برطرف و دامنه فعالیت صرافی‌های مجاز را روشن کنند.
در این پیوند سعید مجتهدی رئیس کانون صرافان ایران در گفت‌و‌گو با ایرنا اظهار داشت: سامانه نیما به ابتکار بانک مرکزی با هدف تک نرخی و کنترل ورود و خروج ارز طراحی و اجرا شد و کار بسیار مهمی برای مدیریت منابع ارزی کشور بود.


وی افزود: از آنجا که نظام جدید ارزی با سرعت اجرایی شد، نیاز به بازنگری و رفع نقاط ضعف بود تا مشکلات در هنگام اجرای کار شناسایی و رفع شوند.این صراف با بیان اینکه در ابتدای فعالیت نیما اختیار خرید و فروش ارز به بانک‌ها داده شده بود و آنها ترجیح می‌دادند با صرافی‌های زیرمجموعه خود کار کنند، اظهار داشت: در روش جدید، جای خالی صرافی‌ها در نظام ارزی مشهود بود و لذا با درخواست کانون، بازنگری‌ها انجام شد.مجتهدی اظهار داشت: با تمهیدات جدید اندیشیده شده، اکنون مشتریان صرافی‌ها می‌توانند تقاضای ارزی خود را در بستر نیما با صرافی‌های مورد نظرشان انجام دهند و دیگر مشکلات گذشته وجود ندارد.
رئیس کانون صرافان توضیح داد: پیشتر، واردکنندگان کالا پس از ثبت سفارش، برای تهیه ارز به بانک‌ها ارجاع داده می‌شدند اما اکنون می‌توانند صرافی مورد نظر خود را برای عملیات ارزی انتخاب کنند.وی افزود: در مقابل صادرکنندگان نیز این امکان را یافته‌اند که ارز حاصل از صادرات خود را از طریق صرافی منتخب خود به داخل کشور منتقل کنند.مجتهدی با اعلام حمایت کانون صرافان از سامانه نیما، ابراز امیدواری کرد که با روش جدید کمبودها رفع شود.
وی همچنین گفت که در روش جدید، همه عملیات‌های صرافی‌ها که در گذشته در سامانه سنا انجام می‌شد، به بستر نیما منتقل شده است.مجتهدی ادامه داد: در نظام ارزی گذشته خلائی در زمینه کنترل ورود و خروج ارز از کشور وجود داشت که اکنون با اضافه شدن پروسه ثبت سفارش به نظام ارزی، امکان جلوگیری از قاچاق فراهم شده که گام بسیار حیاتی است.رئیس کانون صرافان افزود: این کانون برای آشنایی صرافی‌ها با عملکرد سامانه نیما، دوره آموزشی برای همه صرافی‌ها برگزار کرده است و از این نظر مشکلی ندارد.
امکان خرید ارز توسط واردکنندگان در سامانه نیما فراهم شد
بانک مرکزی در بخش نامه‌ای اعلام کرد، امکان خرید ارز توسط واردکنندگان در سامانه نیما فراهم شده است.بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی موارد پنچ گانه‌ای درباره ثبت سفارش با تخصیص ارز بانکی ابلاغ کرد.
براساس یکی از مفاد این بخشنامه، مسئولیت خرید ارز، به غیر از مواردی که بانک عامل تعهد پرداخت ارز به ذینفع (فروشنده) را دارد، برعهده واردکننده(مشتری) خواهد بود و او باید با مراجعه به سامانه جامع تجارت، اقدام به تامین ارز از سامانه نیما کند.براساس بند دیگری از این بخشنامه، بانک عامل باید نسبت به اخذ تعهد ورود کالا از واردکننده(مشتری) طبق مقررات ارزی و ثبت آن در پرتال ارزی (سامانه تامین ارز) اقدام کند.همچنین بانک عامل در مواردی که تعهد پرداخت ارز به ذینفع (فروشنده) را دارد، می‌تواند از طریق سامانه تامین ارز اقدام به خرید ارز از نیما کند.
در مواردی که واردکننده خود اقدام به تامین ارز از سامانه نیما می‌کند مبنای عمل بانک عامل (در تشکیل پرونده، اخذ کارمزد و هزینه‌های...) روش برات بدون تعهد خواهد بود.براساس اعلام بانک مرکزی، همه مقررات مربوط به تعهدات ارزی (تعهد ارائه پروانه گمرکی) درباره ثبت سفارش‌هایی که از طریق سامانه نیما تامین ارز می‌شوند نیز برقرار خواهد بود.بانک مرکزی با تاکید بر اجرای دقیق مفاد این بخشنامه، تاکید کرد: همه تعاملات آینده بانک مرکزی با بانک‌های عامل منوط به اجرای دقیق مفاد این نامه خواهد بود.