پروفیل زد چیست و چه مشخصاتی دارد؟+کاربردها و مزیت ها

پروفیل زد یا پرلین زد، در دسته مقاطع باز قرار می‌گیرد و طبق استانداردهای رایج توسط کارخانجات مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شود. پروفیل Z بسته به سایز و مشخصات فیزیکی در پروژه‌های ساختمانی و صنعتی استفاده می‌شود. اگر شما هم قصد خرید پروفیل z را دارید، بهتر است اطلاعات خود را در مورد ویژگی‌ها، کاربرد، مزایا و قیمت افزایش دهید.

پروفیل زد چیست؟

پروفیل زد همانطور که از نامش پیداست، از مقطع عرضی به شکل حرف انگلیسی «Z» است. این مقاطع فولادی که از ورق‌های فولادی گالوانیزه یا روغنی تحت فرآیند نورد سرد تولید می‌شوند، در انتهای بال‌های خود دارای لبه است که به صورت عمودی خم شده است. همچنین بدون لبه نیز تولید می‌شود.

مشخصات پروفیل زد نیز بسته به نیازهای افراد متفاوت است. در جدول زیر می‌توانید ویژگی این محصول را مشاهده کنید:

اجزای پرلین زد

سایز (میلی‌متر)

بال بالا (A)

50 تا 100

لبه بالا (C1)

15 تا 30

سایز بال (B)

50 تا 100

سایز لبه پایین (C2)

15 تا 30

حد فاصل بین بال پایین و بال بالا (H)

100 تا 400

 

استانداردهای پروفیل  z

پروفیل Z نیز معمولا از ورق‌های سیاه (روغنی) یا گالوانیزه تولید خواهد شد. این محصول، برحسب ابعاد، وزن‌های مختلف و استانداردهای رایج در دستور ساخت قرار می‌گیرد. برای تولید این مقطع فولادی، دو نوع استاندارد ملی در ایران کاربرد دارند. یکی استاندارد ISIRI3694 است که به ورق‌های فولادی نورد گرم مربوط می‌شود و دومی استاندارد ISIRI5722 خواهد بود که مربوط به ورق‌های فولادی نورد سرد است. همچنین استاندارد اروپایی پروفیل‌های زد EN755-9 است.

نوع ورق کاربردی نیز شامل ورق‌های ST37 و ST52 هستند. ورق‌های ST37 به دلیل داشتن کربن کمتر می‌توانند به افزایش انعطاف پذیری محصول نهایی کمک کنند و به راحتی برش داده شوند. همین امر نحوه نصب و مونتاژ قطعات پروفیل زد را راحت‌تر می‌کند. همچنین بهتر است این محصول را برای جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی، گالوانیزه کرد. به ویژه اگر پروژه مورد نظر در محیط‌ها با رطوبت بالا در دست احداث است.

نحوه تولید پروفیل زد

این مقطع فولادی با دو روش مختلف اعم از دستگاه پرس بریکت و رول فرمینگ تولید می‌شود. هر دو روش مزایا و معایب خاص خود را دارند. سپس بعد از تولید، مرحله شکل دهی و برش انجام می‌شود و در نهایت، محصول با با وسایل حمل و نقل مناسب به انبارهای مخصوص جهت عرضه به بازار منتقل می‌شود. کنترل کیفیت در کل فرآیند تولید اعمال می‌شود تا محصولی خروجی مطابق با استانداردها باشد.

مزیت های مقطع فولادی زد

از مزیت پروفیل زد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

·         توانایی بالا در تحمل بارهای کششی

·         مناسب برای مناطق جغرافیایی با شرایط زلزله خیزی بالا

·         افزایش استحکام و پایداری کلی ساختمان

·         کاهش خرابی ناشی از طوفان‌های ناگهانی یا فرسایش خاک

·         قابلیت نصب پیچ و مهره به ویژه در سازه‌های فلزی

·         کاهش وزن ساختمان به اندازه 40 درصد وزن کلی

·         راحتی در بررسی و ارزیابی کیفیت و عیوب

·         قابلیت بازیافت و سازگاری با محیطی زیست

·         شرایط آسان در نصب و مونتاژ قطعات

انواع پروفیل زد

انواع پروفیل زد، بسته به ضخامت و ابعاد دارای وزن مشخصی هستند. مقدار وزن تعیین کننده قیمت نهایی خواهد بود. در ادامه به انواع آن اشاره می‌کنیم:

  Z16

ضخامت (میلی‌متر)

وزن (کیلوگرم)

2

4.9

2.5

6

3

7.2

  Z18

ضخامت (میلی‌متر)

وزن (کیلوگرم)

2

5.2

2.5

6.5

3

7.7

  Z20

ضخامت (میلی‌متر)

وزن (کیلوگرم)

2

5.5

2.5

6.8

3

8

3.5

9.5

  Z22

ضخامت (میلی‌متر)

وزن (کیلوگرم)

2

5.8

2.5

7.2

3

8.6

3.5

10

کاربرد پروفیل زد

پروفیل‌ زد به عنوان یک عنصر استقامتی در حوزه سازه‌های صنعتی، سازه‌های فولادی، سیستم‌های اتوماسیون، صنایع الکترونیک و سایر موارد به کار گرفته می‌شوند. از کاربردهای نوع Z می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

·         استفاده در کشتی سازی

·         سقف‌های سالن‌های چند طبقه

·         سقف کارخانجات

·         آشیانه هواپیما‌ها

·         ساختمان‌های چند طبقه

·         ایستگاه‌های سوخت رسانی

·         ریل‌ها و پایه‌ها

·         ایستگاه‌های اتوبوس

·         جهت ساخت فریم فلزی

·         سقف‌های کاذب

·         قاب‌های درب و پنجره

·         تیر و خرپا در سازه‌های فلزی

لینک منبع خبر (https://ahanmelal.com/blog/profile-z )

تولید کنندگان مقاطع فولادی z

در بخش تولید پروفیل زد کارخانه‌های زیادی فعال هستند که هر کدام بسته به سابقه، تجهیزات و موارد دیگر رتبه بندی می‌شوند. از کارخانجات برتر کشور می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

·         نورد ساوه

·         آسیا

·         آپادانا

·         صنعتی سافا

·         آریا صنعت دلیجان

·         لوله اصفهان

·         لوله حدادگستر

·         سریر صنعت امیر

·         شاهین فلز سپاهان

نصب پرلین زد

در نصب پروفیل، ابتدا باید تیرها و ستون‌ها سوله را اجرا کنید. سپس تیرهای آن در سقف به وسیله پیچ و مهره به قاب‌های اصلی متصل خواهند شد. حالا باید پروفیل‌ها در دو طرف سقف در جهت مخالف هم نصب کنید. از این طریق می‌توان فشار و بار وارد شده به آنها را از محل مرکز برش مقطع کاهش داد. اگر این روش اعمال نشود، باید از لنگر پیچشی برای جلوگیری از خارج شدن مقطع از مرکزیت استفاده شود. در هر صورت، نصب آنها، نیاز به طراحی و اجرای دقیق طبقه نقشه‌های سازه دارد.

قیمت پروفیل زد

لیست قیمت پروفیل زد براساس عوامل مختلف تعیین می‌شوند. برای مثال، ابعاد پروفیل در قیمت نهایی تاثیر مستقیم دارد. هر چه ابعاد مقطع بزرگتر باشد، به دلیل وزن بالاتر، قیمت بیشتر است. به طور کلی، در قیمت پرلین زد عوامل زیر تاثیرگذار هستند:

·         مشخصات فنی

·         نرخ ارز

·         میزان عرضه و تقاضا

·         برند تولید کننده

·         روش تولید

·         نرخ حمل و نقل

·         هزیه‌های نیروهای انسانی

·         هزینه‌های تجهیزات

کلام آخر

با شناخت ویژگی پروفیل زد می‌توانید محصول مورد نیاز خود را سفارش دهید. فقط یادتان باشد این محصول برای بسته به نوع پروژه و کاربرد مورد نظر خود انتخاب کنید. همچنین تعیین ابعاد مقطع باید به درستی محاسبه شود.

عمده کاربرد این محصول، در صنعت ساختمان است اما در صنایع مختلف مانند سوله­سازی و کشتی­سازی نیز کاربرد گسترده است. برای خرید پرلین زد به تولیدکنندگان برتر کشور مراجعه کنید تا نسبت به هزینه‌ای که پرداخت خواهید کرد، حداکثر کیفیت و خدمات را دریافت کنید.