آیا روسیه بالهای اسرائیل را در سوریه می‌چیند؟

بخش اخبار جهان –پیامد اقدام مزورانه اخیر رژیم صهیونیستی در سوریه که منجر به سقوط هواپیمای روسیه وکشته شدن 15 نظامی آن کشور شد گریبانگیر تل‌آویو شده است. صهیونیستها که همواره در فکر شرارت هستند چنین نقشه کشیده بودند با فریبکاری و صحنه سازی، شرایطی به وجود آورند که هواپیمای روسی توسط پدافند هوایی سوریه ساقط شود و صهیونیستها از تبعات و عواقب آن بهره ببرند. ولی آنجه اتفاق افتاد کاملا خلاف پیش بینی‌های رژیم صهیونیستی بوده است و این توطئه نه تنها به یک رسوایی برای آن رژیم مبدل گشت بلکه خشم روسیه را بر انگیخت به گونه‌ای که صهیونیستها برای فرونشاندن این خشم، فرمانده نیروی هوایی اسرائیل را به مسکو فرستادند ولی پوتین حاضر به دیدار باوی نشد و نتانیا هو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نیز به سختی توانست با پوتین تماس بگیرد . گزارش‌ها حاکی است این اقدامات نتیجه نداشته است. خشم روسها نگرانی در بین صهیونیستها را برانگیخته است به گونه‌ای که روزنامه هاآرتص نوشت: روسیه قصد دارد بالهای اسراییل در سوریه را بچیند.در تازه‌ترین واکنش‌ها مسکو روز گذشته اعلام کرد مسئولیت سقوط هواپیمای روسی ایل-20 به طور کامل متوجه اسرائیل است و روسیه حق پاسخ به این جنایت را برای خود محفوظ می‌دارد.
به گزارش اسپوتنیک، ژنرال ایگور کوناشنکوف نماینده رسمی وزارت دفاع روسیه در مورد سقوط هواپیمای" ایل-20 "اعلام کرد: وزارت دفاع روسیه معتقد است که مقصر سقوط هواپیمای روسی " ایل-20 "به طور کامل متوجه اسرائیل است، که نیروی هوایی این کشور یا غیر حرفه‌ای عمل کرده یا اینکه مرتکب غفلت و سهل انگاری جنایی شده است.
سخنگوی وزارت دفاع در نشست خبری گفت: "اسناد و شواهد ارائه شده نشان‌دهنده این است که اقدامات خلبانان جنگنده‌های اسرائیلی که باعث کشته‌شدن 15 نظامی روسی شد، یا به‌دلیل غیرحرفه‌ای بودن شان و یا هم سهل‌انگاری جنایی صورت گرفته است. بنابراین، ما به این باوریم که مسئولیت فاجعهٔ سقوط هواپبمای روسی ایل-20 کاملاً متوجه نیروی هوایی اسرائیل و کسانی که تصمیم چنین اقدام را گرفته اند، می‌باشد".
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که26شهریور در ساعت 23.00 به وقت مسکو، ارتباط با هواپیمای روسی ایل-20 که به پایگاه خود در حیمیم برمی گشت، قطع شد. این هواپیما در فاصله 35 کیلومتری ساحل دریای مدیترانه پرواز می‌کرد. وزارت دفاع روسیه اطلاع داد که تقریبا در همان لحظه چهارجنگنده اف-16 اسرائیلی به تاسیسات سوری در لاذقیه حمله کردند. براساس اطلاعات وزارت دفاع روسیه، جنگنده‌های اسرائیلی، هواپیمای روسی را مخفی کرده و آنرا در معرض شلیک سیستم ضد هوایی سوریه قراردادند. در نتیجه ایل-20 با شلیک سیستم موشکی اس-200 سوریه از بین رفت. 15 نظامی روسی در این هواپیما بودند. وزارت دفاع روسیه خاطر نشان نمود که هواپیماهای اسرائیلی شرایط خطرناکی را در منطقه لاذقیه ایجاد کرده اند، سیستم هدایت هوایی اسرائیل ممکن نبود که ایل-20 را ندیده باشد. در ضمن اسرائیل به فرماندهی ارتش روسیه در سوریه در خصوص عملیات برنامه‌ریزی شده در منطقه لاذقیه اطلاع نداده بود. وزارت دفاع روسیه اقدام تحریک آمیز اسرائیل را، خصمانه نامیده و حق خود می‌داند که پاسخ مناسب به آن دهد.


درگیری شدید لفظی در جلسه فرماندهان نیروی هوایی روسیه و اسرائیل
منابع روس جزئیات نشست میان فرماندهان نیروی هوایی روسیه و اسرائیل در مسکو و وقوع اختلاف و درگیری لفظی و اتهام‌زنی در این جلسه را فاش کردند.به گزارش روزنامه فرامنطقه‌ای رای الیوم، منابعی در مسکو از جزئیات نشست میان فرمانده نیروی هوایی روسیه و افسران روس با فرمانده نیروی هوایی اسرائیل و خلبانانش در مسکو پرده برداشته و اعلام کردند که در این نشست درگیری لفظی و اتهام‌زنی‌ها میان دو طرف رخ داد.روسیه، اسرائیل را به واکنش نشان دادن به کشته شدن 14 سرباز و افسر روس در جریان سقوط هواپیمای ایلیوشین 20 روسیه در سوریه تهدید کرد.
به گفته منابع، اسرائیل موجب سقوط هواپیمای روسی شده است. برای همین اسرائیل فرمانده نیروی هوایی خود را به مسکو فرستاد تا درباره این حادثه توضیحات لازم را بدهد.
فرمانده نیروی هوایی اسرائیل در اتاق عملیات هوایی وزارت دفاع روسیه با فرمانده نیروی هوایی روسیه نشستی را برگزار کرد. وی از روسیه به دلیل سقوط هواپیمایش عذرخواهی کرد و به مسکو به خاطر کشته شدن 14 سربازش تسلیت گفت. وی توضیح داد که جنگنده‌های اسرائیل دو دقیقه قبل از رسیدن هواپیمای روسیه وارد لاذقیه شدند اما نیروی دفاع هوایی سوریه به شکل کورکورانه اهداف هوایی را مورد حمله قرار داد که به سقوط هواپیمای روسیه منجر شد! و تنها بر هواپیماهای دشمن متمرکز نشد!
فرمانده نیروی هوایی روسیه از این لحن عصبانی شد و گفت: چگونه روی رادار پنج هدف را که چهار مورد از آن اسرائیلی و یک مورد روسی است از هم تشخیص بدهی؟ چرا جنگنده‌هایتان وارد مکان فرود آمدن هواپیمای روس در پایگاه حمیمیم شدند؟ چرا قبل از 15 دقیقه خبر ندادید؟
طرف اسرائیلی در جواب ادعا کرد: ماهواره‌ها تصاویر فوری از فرود آوردن تجهیزات نظامی در مرکز نظامی لاذقیه ارسال کردند برای همین ما به جنگنده‌هایمان دستور دادیم فورا برای بمباران هدف به لاذقیه بروند و آن زمان امکان نداشت کسی را از عملیاتمان با خبر کنیم چراکه موضوع فاش می‌شد و زندگی چهار خلبانمان به خطر می‌افتاد!
فرمانده نیروی هوایی روسیه با خشم جواب داد: براساس چه اخلاق نظامی و چه قوانین و ارزش‌ها و اصول نظامی برای حفظ جان خلبانان چهار جنگنده اف16 که قادرند به سرعت پرواز کنند تلاش می‌کنید اما یک هواپیمای ترابری نظامی را رها می‌کنید تا مورد حمله قرار گیرد و خلبانان ترسوی شما آن را به عنوان سپر حمایتی خود در برابر سامانه دفاع هوایی قرار می‌دهند. شما مسئول کشته شدن 14 سرباز روس و دادن غرامت به خانواده‌هایشان هستید برای همین نه عذرخواهی‌تان را می‌پذیریم نه تسلیتتان.
وی گفت: از امروز به بعد هر هواپیمای اسرائیلی که نزدیک ساحل سوریه شود فورا آن را سرنگون خواهیم کرد و با این حال موضوع اینجا تمام نخواهد شد. ما خواهان تحقیقات و مجازات خلبانان و مجازات فرمانده یگان عملیاتی هستیم که دستور ارسال چهار جنگنده را به منطقه داده است.
فرمانده نیروی هوایی اسرائیل در جواب گفت: ما در وضعیت جنگ با ایران، حزب‌الله و سوریه هستیم و انجام تحقیقات را نمی‌پذیریم برای همین ما باید هر مرکزی را که به نظر برسد تجهیزات نظامی به آنجا منتقل می‌شود هدف قرار دهیم.
فرمانده نیروی هوایی روسیه گفت: ما مسئول امنیت سوریه و حریم هوایی‌اش هستیم. ما حریم هوایی فرودگاه دمشق تا مرزهای جولان را برای پروازهای شما باز گذاشتیم درحالی که می‌توانستیم با سامانه‌های اس300 و اس400 جنگنده‌هایتان را مورد هدف قرار دهیم. از امروز به بعد سامانه دفاع هوایی اس300 در سرتاسر سوریه مستقر خواهد شد و اگر با تحقیقات مخالفت کردید اجازه پرواز جنگنده‌هایتان در سوریه را نخواهیم داد و آن‌ها را سرنگون خواهیم کرد.
در پی این درگیری لفظی فرمانده نیروی هوایی روسیه ایستاد و به هیئت اسرائیل گفت: جلسه ما با شما تمام شد. یک هفته فرصت دارید تحقیقات را انجام دهید و اگر انجام ندهید با عواقب وخیمی روبرو خواهید شد.
فرمانده نیروی هوایی اسرائیل در جواب گفت: ما قادریم هر کاری بخواهیم در منطقه بکنیم و این سخن شما تهدیدی برای ماست.
طرف روس فورا پاسخ داد: امشب 12 جنگنده سوخوی اف35 بر فراز ساحل اسرائیل می‌فرستم و منتظر تحقیق یا موافقتتان با تحقیق نمی‌مانم و اگر نیروی هوایی شما قدرت هر کاری در منطقه را دارد پس باید مقابل 12 جنگنده ما بایستید و بعد می‌بینیم که چه می‌شود. ما تنها به ارسال جنگنده‌هایمان اکتفا نخواهیم کرد بلکه بیش از 78 ناوچه و هواپیمای آنتونوف و موشک‌های زمین به زمین نیز داریم. من از شما می‌خواهم نتیجه را به بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل اعلام کنید و من نیز به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهورم خبر می‌دهم.
جلسه با این شدت و حدت به پایان رسید. نیروی هوایی روسیه به پوتین نتایج نشست 21 دقیقه‌ای را اطلاع داد. پوتین نیز گفت که منتظر دستور من بمان و نیروی هوایی را با تمامی تجهیزاتش درحالت آماده‌باش نگه‌‌دار و 20 جنگنده سوخو و هشت هواپیمای آنتونوف را فورا به پایگاه حمیمیم در سوریه بفرست.
فرمانده نیروی هوایی روسیه نیز دستورات پوتین را اطاعت کرد و جنگنده‌ها را به سوریه فرستاد.
همچنین گفته شده سازمان اطلاعات نظامی آمریکا از طریق شنود با ماهواره از اقدام روسیه آگاه شد و به اسرائیل اطلاع داد. جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا به سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه تماس گرفت و گفت که آمریکا به روسیه اجازه حمله به اسرائیل را نخواهد داد.
وزیر دفاع روسیه نیز در پاسخ گفت که من از تو دستور نمی‌گیرم و منتظر نظرت نمی‌مانم و هر کاری می‌خواهید بکنید. ما روسیه را قدرت بزرگ و اول جهان می‌دانیم.
تلفن نتانیاهو به پوتین
در پی حادثه سرنگونی هواپیمای روسی، نتانیاهو با پوتین تماس گرفت و از او خواست برای یک مساله بسیار مهم صحبت کند چراکه پوتین قصد نداشت جواب نتانیاهو را بدهد. نتانیاهو در این تماس از پوتین خواست اوضاع را تشدید نکند و کابینه تمامی امور را بررسی و احتمالا با کمیته تحقیقات نظامی موافقت کند.
پوتین جواب داد که تنها با تشکیل کمیته تحقیقات نظامی هوایی موافق است و این مساله جای بحث ندارد. نتانیاهو خواهان توقف ارسال جنگنده‌های روسیه شد. پوتین جواب داد که من دستور را صادر کرده‌ام. پوتین گفت: آقای نتانیاهو ما در موضع مذاکره نیستیم بلکه در مرحله آماده‌باش و درگیری مستقیم هستیم.
تماس نتانیاهو و پوتین نیز با خشم زیاد و اختلافات به پایان رسید و فورا نتانیاهو با آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ اسرائیل و رئیس موساد و رهبران دیگر نشست برگزار کرد.
اکنون سوال اینجاست که آیا اسرائیل با کمیته تحقیقات نظامی و مجازات خلبانانش و فرمانده عملیات موافقت می‌کند یا خیر؟ اما در غیر این صورت اوضاع وخیم خواهد شد.
هاآرتص: اسرائیل نگران است پوتین بال‌هایش را در سوریه بچیند
روزنامه هاآرتص نوشت، پاسخ روسیه به حادثه ساقط شدن هواپیمای IL-20 در لاذقیه ممکن است به "چیدن بال‌های" اسرائیل منجر شده و منطقه پرواز نیروی هوایی اسرائیل را در حریم هوایی سوریه محدود کند.
این روزنامه نوشت، اسرائیل امیدوار است که بستن حریم هوایی سوریه ازسوی روسیه در مقابل جنگنده‌های اسرائیلی برای یک هفته باشد نه بیشتر و مسکو اقدام به اعمال تحریم‌های بیشتر نظیر منطقه پرواز ممنوع در سوریه به روی جنگنده‌های اسرائیلی در نزدیکی پایگاه‌های روسی در شمال سوریه نکند زیرا این مساله مانع از رسیدن جنگنده‌های اسرائیلی به مناطق واقع در شمال از طریق دمشق می‌شود.
این روزنامه در ادامه آورده است، این تدابیر ممکن است به ایجاد منطقه امن برای نیروهای دولت سوریه و حزب‌الله لبنان منتهی شود و اسرائیل همچنین نگران است که اعمال محدودیت‌های روسیه به ایران اجازه دهد جایگاه و موقعیت آن در منطقه تقویت شود.
هاآرتص به نقل از آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ اسرائیل آورده است، مذاکرات بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر این رژیم با مقامات ارشد روس و اعزام هیئتی به ریاست امیکام نورکین، فرمانده نیروی هوایی اسرائیل به مسکو نشان می‌دهند که دو طرف روابط خوبی دارند اما او در عین حال افزوده است،‌ با وجود آن اسرائیل به دلیل این فاجعه و نتیجه آن احساس می‌کند روسیه ناراضی است حتی با وجود آنکه به طور غیرمستقیم در این حادثه مسئول است.
این روزنامه می‌آورد: اسرائیل در سال‌های اخیر عادت کرده بی‌وقفه در جبهه شمالی عمل کند و بعد از ساقط شدن جنگنده اف 16 اسرائیل توسط سامانه پدافند هوایی سوریه دربهمن گذشته تل‌آویو به نتایجی رسید اما به حملات خود علیه حاکمیت یک کشور دیگر ادامه داد علی‌رغم اینکه عملیاتش در آنجا خطرناک‌تر شده است.
طبق بیانیه وزارت دفاع روسیه خلبان‌های اسرائیلی در 26شهریور هواپیمای اطلاعاتی روسیه را سپر حملات‌ سامانه پدافندی سوریه قرار دادند و این هواپیما در معرض حمله سامانه‌های دفاع هوایی سوریه قرار گرفت درحالی که 15 تن از نیروهای نظامی روسیه در جریان این حادثه کشته شدند.
وزارت دفاع روسیه افزود: جنگنده‌های اسرائیلی عمدا وضعیت خطرناکی را ایجاد کردند به طورکه تجهیزات اداره پرواز قادر به کمک به هواپیما نبودند درحالیکه آن آماده فرود آمدن بود و در ارتفاع پایین پرواز می‌کرد و روسیه این اقدام اسرائیل را اقدامی خصمانه قلمداد کرد.

روسیه ممکن است سوریه را به اس-300 مجهز کند
یک مجله روسی نوشت، پس از حادثه سرنگونی یک هواپیمای این کشور در سوریه، احتمال دارد مسکو سامانه دفاع هوایی اس-300 در اختیار سوریه قرار دهد. ویکتور موراخوفسکی، سردبیر مجله روسی آرسنال اوتچستوا گفت: ممکن است مسکو ظرف دو تا سه ماه آتی سامانه‌های موشکی ضد هوایی اس-300 به دمشق بدهد و این در صورتی است که تصمیم مناسبی اتخاذ شود اما اگر روسیه این کار را کند، ضرورت دارد که کل ساختار دفاع موشکی سوریه ارتقا یابد.
این کارشناس یادآوری کرد که سال 1389 زمانی که توافقی میان روسیه و سوریه برای ارسال اس-300 به دمشق امضا شد، اسرائیل با ابراز نگرانی از مسکو خواست تا دست به چنین اقدامی نزند. موراخوفسکی می‌گوید: اسرائیل پیش خود حساب و کتاب ‌کرد و در تصورش اس-300 را جای اس-200 در سوریه قرار داد. بعد به روسیه اعلام کرد "برد اس-300 سوریه کل اراضی ما را پوشش می‌دهد و هواپیماهای نیروی هوایی اسرائیل با خطر ساقط شدن به دست سوریه به محض برخاستن مواجه هستند. این اصلا مناسب ما نیست. ما عمیقا ابراز نگرانی می‌کنیم و از شما می‌خواهیم تا این قرارداد را اجرا نکنید."
او توضیح داد که روسیه لطفی در حق اسرائیل کرد اما وجهه خودش به عنوان یک شریک در همکاری صنعت دفاعی آسیب دید. سردبیر مجله آرسنال اوتچستوا افزود: ما این قرارداد را کنار گذاشتیم و به وظایفمان عمل نکردیم و 400 میلیون دلاری که سوریه پرداخت کرده بود، پس دادیم. وجهه ما آسیب دید. بعد از آن، برخی از کشورها می‌خواستند که این سامانه‌ها را از ما بخرند و پس از این جریان آنها پیش خودشان فکر کردند که اگر یک طرف سوم درخواست کند، شاید روسیه این سامانه‌ها را به ما نفروشد.
موراخوفسکی معتقد است که این اتفاق را باید پشت سر گذاشت و به اقدامات تحریک‌آمیز اخیر رژیم صهیونیستی توجه کرد. این کارشناس نظامی تاکید کرد: ارتش روسیه سه مدل اس-400 دارد و بنابراین سامانه‌های اس-300 ما به پایگاه‌های ذخیره ارسال می‌شوند. در این صورت اگر بخواهیم اجرای آن قرارداد را از سر بگیریم، فکر می‌کنم ظرف دو تا سه ماه بتوانیم سوریه را با آن مجهز کنیم. برای این که سرعت انجام این کار بیشتر شود، روسیه باید شرایط فنی را بررسی کرده و نیروهای سوری را تحت آموزش قرار دهد. همچنین ضرورت دارد که آزمایش‌های قابل قبولی انجام شود تا بتوان گفت این سامانه‌ها آماده عملیات هستند.
او درباره واکنش احتمالی رژیم صهیونیستی گفت شاید اسرائیلی‌ها برای خرابکاری و نابودی اس 300ها اقدام کنند. موراخوفسکی گفت: این تصمیم محتمل است، بنابراین فکر می‌کنم که این موجب جنگ هوایی سنگینی شود و درگیری شدت یابد. به اعتقاد من، ارتقای کل سامانه دفاع هوایی سوریه ضرورت دارد. لازم است که سامانه‌های تور-ام2 که محافظی برای اس-300‌ها مقابل تسلیحات هدفمند هوا به سطح است، ارسال شوند. ما نیاز داریم که یک سیستم کنترل خودکار برای دفاع هوایی این نسل جدید انتقال دهیم.
*پیامد اقدام مزورانه اخیر رژیم صهیونیستی در سوریه که منجر به سقوط هواپیمای روسیه وکشته شدن 15 نظامی آن کشور شد گریبانگیر تل‌آویو شده است
* مسکو: اسراییل مقصر سقوط هواپیمای روسیه است
*وزارت دفاع روسیه: مقصر سقوط هواپیمای روسی ایل-20 به طور کامل متوجه اسرائیل است
* درگیری شدید لفظی در جلسه فرماندهان نیروی هوایی روسیه و اسرائیل
*فرمانده نیروی هوایی روسیه در دیدار با فرمانده اسراییلی: از امروز به بعد هر هواپیمای اسرائیلی که نزدیک ساحل سوریه شود فورا سرنگون خواهیم کرد و لی موضوع اینجا تمام نخواهد شد. ما خواهان تحقیقات و مجازات خلبانان و مجازات فرمانده یگان عملیاتی هستیم که دستور ارسال چهار جنگنده را به منطقه داده است
*مقام نظامی روس خطاب به مقام اسراییلی: جنگنده‌های سوخوی اف35 بر فراز ساحل اسرائیل می‌فرستم و منتظر تحقیق یا موافقتتان با تحقیق نمی‌مانم و اگر نیروی هوایی شما قدرت هر کاری در منطقه را دارد پس باید مقابل جنگنده‌های ما بایستید
*پوتین در گفتگوی تلفنی با نتانیاهو: من دستور تحقیق را صادر کرده‌ام. آقای نتانیاهو ما در موضع مذاکره نیستیم بلکه در مرحله آماده‌باش و درگیری مستقیم هستیم
*روسیه سوریه را به اس-300 مجهز می‌کند
*هاآرتص: اسرائیل نگران است پوتین بال‌هایش را در سوریه بچیند
سایر اخبار این روزنامه
رئیس جمهور در آستانه سفر به نیویورک: آمریکا از سازمان ملل سوء استفاده میکند وزیر نفت عربستان: قیمت کنونی نفت برای همه رضایت بخش است بخش صنعت، معدن و تجارت 100 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی گرفت تداوم محکومیت و پیام‌های تسلیت مقامات و سران کشورها نسبت به حادثه تروریستی اهواز آیا روسیه بالهای اسرائیل را در سوریه می‌چیند؟ آمریکا:آماده‌ امتیاز دادن به ایران هستیم بخشی از ناگفته‌های جنگ از زبان فرمانده دفاع مقدس میزان ارزش تولید کنندگان نفت همزمان با مراسم تشیع پیکر شهدای حمله تروریستی در اهواز هیات دولت امروز را در سراسر کشور عزای عمومی اعلام کرد نوری شاهرودی سفیر ایران خبر داد: لغو روادید ایران برای عمانی‌ها تا 10 روز آینده اجرایی می‌شود رئیس شورای شهر: منتظر نظر وزیر کشور در خصوص رفتن یا ماندن شهردار تهران هستیم برای عیادت مجروحان و شرکت در مراسم تشییع وضعیت شهدای حادثه تروریستی اهواز رئیس بنیاد شهید به نمایندگی از رئیس‌جمهوری به خوزستان سفر می‌کند در پی سخنان سخیف یک مشاور سیاسی اماراتی، کاردار امارات به وزارت خارجه احضار شد بورس فصل پاییز را با رشد 4 هزار و 533 واحدی آغاز کرد