منازعات سیاسی وغفلت از منافع ملی - علی اکبر مختاری

پس از تصویب لایحه الحاق به کنوانسیون مبارزه با پولشویی در مجلس، این مصوبه توسط شورای نگهبان رد شد و نتیجه و سرنوشت این لایحه نامشخص مانده است. لذا ضرورت دارد تضاد و کشمکش‌هایی که بر سر پیوستن به این کنوانسیون بین‌المللی در بین نخبگان سیاسی جریان دارد مورد مداقه قرار گیرد  که بر سر پیوستن به یک معاهده بین‌المللی چرا اینگونه اختلاف عقیده وجود دارد که مخالفین چنین امری را دشمنی با دین و خیانت به اسلام و مسلمین می‌دانند و موافقان را خائنین به وطن می‌خوانند و در  طرف مقابل موافقان، پیوستن به این معاهده را امری حیاتی و ضروری برای اقتصاد و توسعه کشور می‌دانند. حقیقتا میزان و معیار نخبگان سیاسی در چنین امور حیاتی چیست. اکنون که رهبری پیوستن به چنین معاهده‌ای را به اختیار تصمیم‌گیران و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی گذاشته‌اند مبنای تصمیم‌گیری سیاسیون در این امر چیست؟ و منافع ملی چگونه تعریف می‌شود و چه جایگاهی نزد آنان دارد؟
مسلما دوره کشمکشهای ایدئولوژیک در منازعات سیاسی بین‌الملل گذشته است و دولتها دیگر اصراری بر قرار دادن راهبرد سیاست خارجی بر اساس مکاتب مارکسیستی و لیبرالی را ندارند بلکه منافع ملی و کسب ثروت بیشتر، توسعه و پیشرفت برای کشورشان بر اساس واقع گرایی و فهم همگانی از نیازهای ضروری اولویت دارد. بنابراین عینیت ها و نیازهای ضروری جامعه مقدم است بر ذهنیت ها و عقاید حاکمان و حتی در این امر بعضی از دولتها از اصول اولیه انسانی و اخلاقی عبور میکنند. نمونه بارز آن را میتوان در برخورد دولت آمریکا با دولت سعودی در پرونده خاشقچی روزنامه‌نگار معترضی که در ترکیه ترور شد مشاهده کرد که به وضوح اقرار دارند کسب منفعت از فروش جنگ افزار به سعودی مقدم است بر پیگیری اصول آزادیهای اجتماعی و حق بیان منتقدی که مورد ترور قرار گرفته است. بنابراین در دنیای مدرن واقع‌گرایی در سیاست امری اجتناب ناپذیر است. همچنین اگر چه متون دینی ما از تسلط یافتن بیگانگان بر مسلمین هشدار می‌دهد ولی بزرگان سیاسی باید رنج و حقارت مسلمین در مقابل دیگر ملتها را مورد ملاحظه قرار دهند. لذا در دوره‌ای که در عالم واقع بحران اقتصادی فراگیر شده و اکثریت افراد جامعه در مشکلات مادی و تامین معاش درمانده‌اند، ژست‌های آرمانگرایانه برای جامعه‌ای که تحمل رنج و ناایمنی همیشگی در سرنوشتش نگاشته شده، ولی همواره در کنار حکومت مانده و وفادار مانده، نشان از کم‌لطفی سیاستمدارانی است که هنوز شرایط بحران را درک نکرده‌اند و درد مردم رنجدیده و سیاست زده را نمی‌فهمند و سیاست را استمرار اقتدارگرایی با مخالفت دایمی به لوایح تفسیر می‌کنند و منافع ملی در تفاسیر آرمانگرایی خلاصه می‌شود.
چنانچه جایگاه منافع ملی در رفتار سیاسی ایرانیان در دوره کنونی بررسی شود مسلما از ابتدا منافع ملی در فرهنگ سیاسی انقلابیون تعریف روشنی نداشت لذا از ابتدای پیروزی انقلاب به جهت شور و شوق انقلاب، اهداف و سیاستهای انقلابیون در پیروز شدن اسلام بر کفر و الحاد، اسلامی کردن همه امور و  صدور انقلاب خلاصه می‌شد و تجربه کشورهای توسعه یافته نیز به جهت غیر اسلامی بودنشان مورد تایید نخبگان دینی و سیاسی نبود، لذا طی این سالها اندیشه اولویت منافع ملی که باید جزیی از مهم‌ترین اصول سیاست داخلی و خارجی باشد به طور جدی در دستور کار قرار نگرفته است و بیشتر رفع تکلیف، دغدغه‌های دینی و رعایت اصول فقهی در تعاملات فردی و گروهی کنشگران سیاسی مورد توجه بوده است. در این سالها برخی از نمایندگان مجلس و دولتمردان بیشتر برای منافع شخصی، باندی یا چانه‌زنی در اخذ امتیازات دولتی برای شهر و زادگاهشان تلاش کرده‌اند به همین علت همگرایی و هم‌افزایی ملی در موضوع منافع ملی که در بین نخبگان سیاسی مورد انتظار است کمتر مشاهده میشود و به جهت تعاملات شخصی و محفلی گاه تفاسیر شخصی و منافع باندی بر منافع ملی رجحان دارد و گاها سمت‌گیریهای شخصی و باندی بعنوان منافع ملی یا مصلحت اندیشی‌های پدر سالارانه تجویز و ترویج می‌شود. لذا همبستگی ملی که باید بر اساس منافع ملی ابتدا در نزد نخبگان سیاسی ایجاد شود و سپس به کل جامعه تسری یابد قوام نگرفته و اختلافات عمیق عقیدتی، اختلاس‌ها و غارتها در سطوح بالای مدیریتی نشان از عدم شناخت و غفلت از مفهوم منافع ملی دارد.
لذا شایسته است همه کسانی که دغدغه سرافرازی ایران و ایرانی را دارند در جایگاه تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری، اهمیت و حفظ منافع ملی را به عنوان اولویت اصلی در دستور کار قرار دهند و از تنگ‌نظری و خود محوری بپرهیزند که مردم شریف ایران شایسته این همه رنج و محنت و حقارت نیستند. چنانچه این همه سال بعلت عدم همگامی با دنیای مدرن، خودکامگی و یکتا انگاری سیاستمداران، فرصتهای نابی را از دست داده‌ایم، تکرار این فرصت‌سوزیها نیز ما را از حرکت در مسیر رشد و توسعه باز می‌دارد. امید است اینک همگان با توجه و اهتمام بیشتر بر فرهنگ‌سازی در احیای اندیشه منافع ملی گامی ارزشمند در جهت اعتلای ایران برداریم.
سایر اخبار این روزنامه
عليرغم تهديدها و توهين‌هاي مخالفان CFT همه نمايندگان تهران به اين لايحه راي مثبت دادند عليرغم تهديدها و توهين‌هاي مخالفان CFT همه نمايندگان تهران به اين لايحه راي مثبت دادند «شنود» کثیف‌ترین اتهامی بود که شنیده‌ام «شنود» کثیف‌ترین اتهامی بود که شنیده‌ام منازعات سیاسی وغفلت از منافع ملی - علی اکبر مختاری منازعات سیاسی وغفلت از منافع ملی - علی اکبر مختاری جریان پیراهن «دهقان فداکار» چیست؟ - سید مسعود آریادوست جریان پیراهن «دهقان فداکار» چیست؟ - سید مسعود آریادوست عليرغم تهديدها و توهين‌هاي مخالفان CFT همه نمايندگان تهران به اين لايحه راي مثبت دادند عليرغم تهديدها و توهين‌هاي مخالفان CFT همه نمايندگان تهران به اين لايحه راي مثبت دادند تصویر واقعی کشور در مجموع، نقطه مقابل تصویرسازی نظام سلطه است تصویر واقعی کشور در مجموع، نقطه مقابل تصویرسازی نظام سلطه است مصادیق شما مسابقات فوتبال را شامل نمی‌شود مصادیق شما مسابقات فوتبال را شامل نمی‌شود شانس برد ایران در پرونده خاشقچی استماع نظرات جهانگیری ظریف و همتی درباره CFT