براي توافق جديد تغيير رويكرد آمريكا لازم است

مایک پمپئو و استیو منوچین، وزیران خارجه و خزانه‌داری آمریکا، روز دوشنبه ۱۴ آبان جزيیات بازگشت تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران را اعلام کردند. به گفته مایک پمپئو، دور جدید تحریم‌ها شامل ۵۰ بانک ایرانی و شرکت‌های تابعه و در بخش کشتیرانی شامل بیش از ۲۰۰ نفر و کشتی می‌شود. شرکت هواپیمایی ملی ایران، ایران‌ایر و بیش از ۶۵ فروند از هواپیماهای آن نیز هدف تحریم قرار می‌گیرد. بانك‌هاي كارگشايي، آينده، توسعه صادرات، ملي، قوامين، سپه، پست بانك، تجارت، دي، بانك بين‌المللي پرشيا در ليست تحريم‌ها هستند. همچنين روز گذشته سوييفت اعلام كرد كه دسترسي برخي از بانك‌هاي ايراني به اين سامانه پيام‌رسان بانكي را تعليق كرده است.
تحريم شخصيت‌هاي حقيقي و حقوقي
وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که ایران به خاطر تحریم‌های جدید دوونیم میلیارد دلار از درآمد نفتی خود را از دست داده است. وزیر خزانه‌داری آمریکا روز جمعه گفته بود که در چارچوب بازگشت تحریم‌ها، بیش از ۷۰۰ شخصیت حقیقی یا حقوقی از جمله تعدادی از بانک‌ها و خطوط هوایی و کشتیرانی تحریم خواهند شد. مقام‌های آمریکایی هدف از این تحریم‌ها را به صفر رساندن صادرات نفت ایران اعلام کرده‌اند اما در برخی موارد معافیت‌هایی را به صورت موقت برای واردات نفت از ایران توسط متحدان خود قائل شده‌اند. البته آمريكا نيروگاه اتمي بوشهر را از محدوده تحريم‌ها معاف كرد. پمپئو گفته است كه ايران دو انتخاب دارد؛ اينكه به صورت يك بازيگر عادي رفتار كند يا شاهد فروپاشي اقتصادش باشد. بازگرداندن تحريم‌ها بخشي از راهبرد فشار حداكثري و بي سابقه اقتصادي عليه ايران است. پمپئو همچنين اسامي كشورهايي را كه فعلا از تحريم‌هاي نفتي عليه ايران معاف شده‌اند، اعلام كرد. هند، ايتاليا، يونان، ژاپن، كره جنوبي، تايوان و تركيه از كشورهايي هستند كه در اين ليست قرار گرفته‌اند.
ظریف: آمریکا رویکردش را تغییر دهد


وزیر امورخارجه ایران گفته است که اگر آمریکا «رویکرد» خود را در قبال توافق هسته‌ای تغییر دهد، تهران گفت‌وگوهای دیپلماتیک با ایالات متحده را برای یک توافق جدید مدنظر قرار می‌دهد. اظهارات دونالد ترامپ، ريیس جمهوری آمریکا در همایشی در ایندیاناپولیس، مرکز ایالت ایندیانا ایراد می‌شد. محمدجواد ظریف در گفت‌وگوی اختصاصی با روزنامه «یو‌اس‌تودی» گفته که حکومت ایران دیپلماسی تازه‌ای را در دستور کار قرار می‌دهد؛ در صورتی که «مبناهایی برای گفت‌وگوی ثمربخش» درباره توافق هسته‌ای وجود داشته باشد. دونالد ترامپ، ريیس‌جمهوری آمریکا، روز ۱۸ اردیبهشت این کشور را از توافق هسته‌ای 6 قدرت جهانی با ایران خارج کرد و گفت آماده مذاکره برای یک توافق جدید است که نقش منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران را نیز در برگیرد. به نوشته «یو اس تودی»، اظهارات ظریف از معدود علايمی است که نشان می‌دهد رهبری جمهوری اسلامی آماده بررسی گفت‌وگو با آمریکاست در صورتی که برخی شرایط مشخص دیپلماتیک فراهم شود. ظریف تصریح کرده است: «اعتماد متقابل لازمه آغاز گفت‌وگو نیست- لازمه آن احترام متقابل است».