شهـر دار پیـروز!

کش و قوس های بسیار بر سر رفتن افشانی شهردار بازنشسته تهران و انتخاب جانشین او بالاخره به پایان رسید. دیروز اعضای شورای شهر تهران پیروز حناچی، معاون فعلی شهرسازی و معماری شهرداری را با حداقل رای ممکن به عنوان چهاردهمین شهردار تهران پس از پیروزی انقلاب انتخاب کردند. رقابت برای شهردار شدن در تهران بین استاد و شاگرد بود. عباس آخوندی که تا چندی قبل سکان وزارت شهرسازی را در دست داشت و پیروز حناچی نیز چند سالی معاون وی بود، در دو سه روز گذشته رقابت تنگاتنگی برای رسیدن به شهرداری داشتند و در نهایت نیز با اختلاف یک رای، شاگرد بر استاد پیروز شد. در حالی که شورای شهر پنجم تهران در یک سال گذشته دو شهردار انتخاب کرده و به نجفی 21 رای و به افشانی 20 رای داده بود، دیروز اما نصف به علاوه یک اعضای شورا یعنی 11 نفر با شهرداری حناچي موافق بودند تا ايشان از کم‌ترین حاشیه امنیتي ممکن در ادامه کار برخوردار باشد. پيروز حناچي با سابقه يك ساله فعاليت در شهرداري تهران و نيز سال‌ها فعاليت در حوزه شهرسازي و معماري ، به عقيده بسياري از كارشناسان حتي نسبت به دو شهردار قبلي اصلاح طلبان يعني نجفي و افشاني مي‌تواند گزينه‌اي مطلوب و كارآمد باشد و پس از انتخاب به عنوان شهردار نيز با استقبال بدنه شهرداري مواجه شد. اكنون نوبت به وزير كشور است تا با بررسي و تاييد حكم حناچي، شهردار جديد تهران را راهي ساختمان بهشت كرده و تهران دور تازه‌اي مديريت شهري را تجربه كند.
شهردار شهرساز
پيروز حناچی در سال ۱۳۴۳ در تهران به‌دنیا آمده و ۵۴ ساله است. او دانش‌آموخته اولین دوره دبیرستان مفید در تهران است که زیر نظر موسسه خیریه مکتب امیرالمومنین در قم که عبدالکریم موسوی اردبیلی، از مراجع عظام‌تقلید، بنیان نهاده‌است، کار می‌کند. حناچی در سال ۱۳۷۱ از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه‌تهران کارشناسی‌ارشدپیوسته معماری گرفت و در سال ۱۳۷۸ هم دکترای تخصصی معماری‌اش را با گرایش مرمت‌شهری و باززنده‌سازی شهرهای تاریخی گرفت. حناچی در دوران جنگ ایران و عراق در برخی عملیات‌ها از جمله عملیات والفجر مقدماتی و خیبر برای طراحی و ساخت پل، بیمارستان‌های صحرایی و ساختمان‌های اورژانس حاضر بوده است. او زمانی در دهه هفتاد، قائم‌مقام ریاست دانشکده هنرهای زیبا و بعد از آن معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه تهران بوده و مدتی هم مدیر گروه مرمت ابنیه و بافت دانشکده‌معماری دانشگاه تهران بوده‌است. حناچی، سردبیر و مدیرمسئول مجله معماری «آبادی» و رييس شعبه ایرانی نهاد دکومومو است که یک سازمان بین‌المللی غیردولتی برای مستندنگاری و حفاظت از آثار معماری دوران مدرن و معاصر است؛ اما حناچی هم‌چنین کارنامه اجرایی-دولتی قابل‌توجهی هم دارد؛ در دولت دوم محمد خاتمی و دولت اول حسن روحانی معاون معماری و شهرسازی وزارت مسکن و دبیر شورای‌عالی‌شهرسازی بوده است. او همچنین سابقه عضویت در شورای‌عالی فنی سازمان میراث‌فرهنگی، کمیسیون زیربنایی دولت اصلاحات، شورای‌عالی ترافیک، کمیسیون ماده ۵ و ریاست شورای تدوین مقررات‌ملی‌ساختمان را در کارنامه دارد.حناچی در دوران شهرداری محمدعلی نجفی ، معاون فنی‌وعمرانی و در دوران افشانی، معاون معماری ‌وشهرسازی شهرداری تهران بود.
چرایی یک ریزش رای


اما یکی از اتفاقات جالب جلسه دیروز شورای شهر برای انتخاب شهردار، کاهش چشمگیر آرای آخوندی برای رسیدن به شهرداری تهران بود. چنان‌چه دو روز قبل و در انتخاب دونامزد نهایی برای شهردرای تهران، آخوندی موفق به کسب 16 رای شورایی‌ها شد و در مقابل حناچی 11 رای کسب کرده بود. اینکه چه شد یک سوم از آرای آخوندی طی دو روز ریزش پیدا کرد شاید به فضاسازی‌های منفی صورت گرفته علیه او و انتقادات بیشمار از عملکرد وی باشد. با این حال، دیروز محسن هاشمی در جمع رسانه‌ها گفت: علت اصلی این امر حضور نامزدها در کمیسیون‌ها بود ما به صورت جدی جلسات کمیسیون‌ها را برگزار کردیم و بحث‌های طولانی داشتیم. فکر می‌کنم مذاکرات کمیسیون‌ها در تعیین نظر اعضا نقش اساسی داشت که البته این امر طبیعی است.وی افزود: در جلسه دیروز شورا، تعداد زیادی نام که برای خیابان‌های شهر تهران از سوی کمیسیون نام‌گذاری شورا تعیین شده بود به تصویب رسید.همچنین رد لایحه بخشودگی جرائم ریالی برای پرونده‌های جزئی از سوی کمیسیون تخصصی در این جلسه به تصویب رسید. برای رد این لایحه دلایل زیادی مطرح شد و از نظر من توضیحات کافی داده نشده بود و اعضای شورا در خصوص این لایحه توجیه نبودند و به همین خاطر این لایحه رد شد. وی در بخش بعدی سخنان خود با اشاره به اینکه صبح امروز در جلسه هم‌اندیشی شورای شهر در خصوص موضوع تعیین سرپرست برای شهرداری تهران بحث و تبادل نظر شد، اظهار کرد: با توجه به خبری که به نقل از آقای سراج (ريیس سازمان بازرسی کل کشور) منتشر شده بود اعضا به این نتیجه رسیدند که باید فرصت برای انتخاب شهردار تهران را 15 یا 16 آذر حساب کنند. ثبت قانون منع بکارگیری بازنشستگان در روزنامه رسمی، 31 شهریور بوده و با توجه به سخنان آقای سراج ما 76 روز از این زمان فرصت داریم تا شهردار را انتخاب کنیم؛ بنابراین احتیاجی به تعیین سرپرست نخواهیم داشت؛ مگر اینکه آقای افشانی بخواهد شهرداری را زودتر ترک کند. هاشمی رفسجانی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه دیروز در فضای مجازی اخبار کذب زیادی در رابطه با کاندیداهای شهرداری تهران و رد صلاحیت آنان پخش شده بود، گفت: روزی که پنج نامزد شهرداری تهران انتخاب شدند، من نامه‌ای را برای وزارت اطلاعات ارسال کردم اما پاسخ مکتوبی به ما ندادند. در نتیجه منتظر می‌شویم تا وزارت کشور در این رابطه استعلام کند و به ما جواب دهد. امیدواریم وزارت کشور نامزد انتخابی شورا را تایید کند.