سند نهایی قرارداد بازطراحی رآکتور اراک امضا شد

با حضور طرف های ایرانی و چینی در   وین
سند نهایی قرارداد بازطراحی رآکتور اراک امضا شد

با نهایی شدن مذاکرات فنی و فشرده قرارداد بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک روز یکشنبه در وین با حضور طرف‌های ایرانی و چینی امضا شد.


به گزارش ایسنا، بر اساس سند نهایی، جمهوری اسلامی ایران به عنوان کارفرما و صاحب پروژه و چین به عنوان هماهنگ‌کننده ایران و 1+5 تلقی می‌شود. بر اساس برجام سه کشور ایران، چین و امریکا به عنوان کشورهای همکاری کننده برای بازطراحی این رآکتور آب سنگین و تبدیل آن به رآکتوری با فناوری پیشرفته‌تر که میزان پلوتونیم کمتری از فرآیند تولید انرژی آن بر جا می‌ماند، تعیین شده‌اند.  
به گفته رئیس سازمان انرژی اتمی، قرارداد بازطراحی رآکتور اراک حدود 200 صفحه است که جزئیات بسیار فراوانی دارد و ابعاد مختلف این همکاری را پوشش می‌دهد.
وی گفته است که «ایران مسئولیت طراحی رآکتور اراک و طراحی تجهیزات مرتبط را برعهده دارد و در نهایت طراحی‌های مذکور از سوی 2 کشور امریکا و چین، مورد ارزیابی علمی قرار می‌گیرد، این موضوع در قرارداد مذکور آمده است که این دو کشور باید در پایان، طراحی‌های ایران را تأیید کنند.» علی اکبر صالحی با بیان اینکه طراحی جدید رآکتور اراک جایگاه ویژه‌ای را برای ایران در صنعت هسته‌ای ایجاد می‌کند، گفته است: پس از طراحی رآکتور و تأیید آن از سوی کشورهای پیشرفته این صنعت، این رآکتور جزو تجهیزات پیشرفته و به‌روز در این عرصه محسوب خواهد شد که پس از طراحی و راه‌اندازی رآکتور، اگر بخواهیم این تجهیزات را به فروش برسانیم، این تجهیزات دارای استاندارد بین‌المللی هستند که بالاترین امتیاز است. قرارداد باز طراحی رآکتور اراک که روز یکشنبه در محل نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین میان سازمان انرژی اتمی کشورمان و شرکت‌های چینی مربوطه منعقد شد، نقطه عطفی در فرآیند بازطراحی و مدرن‌سازی رآکتور آب سنگین اراک و یک گام مهم در تداوم اجرای برجام است. سند اولیه این قرارداد آذر سال 94 به امضا رسیده‌اند.
بر اساس این قرارداد طرف چینی طراحی جدید رآکتور اراک را که توسط متخصصان ایرانی صورت گرفته، از نظر تطبیق با استانداردهای ایمنی بین‌المللی بازبینی و در نهایت صحه‌گذاری می‌کنند. مرحله طراحی پایه در اواخر اسفندماه 95 توسط متخصصان کشورمان اتمام پذیرفته و نسخه‌هایی از اسناد و مدارک تهیه شده توسط طرف ایرانی برای مرحله بعدی که اهمیت بسیاری دارد تحویل طرف چینی خواهد شد. توافق بر سر بازطراحی رآکتور اراک یکی از دشوارترین بخش‌های مذاکرات هسته‌ای بود. در حالی که برخی طرف‌های غربی بر ضرورت پایان دادن به فعالیت این رآکتور آب سنگین به عنوان یکی از شروط توافق اصرار داشتند، مذاکره کنندگان ایرانی توانستند اجرایی بودن ایده بازطراحی آن را بر کرسی بنشانند. با این وجود طیف تندرو منتقدان برجام در ایران با نادیده گرفتن این واقعیت که در این روند علاوه بر حفظ اهداف صلح‌آمیز فعالیت هسته‌ای در رآکتور اراک امکان دستیابی به تکنولوژی پیشرفته‌تر و روزآمدتر در این رآکتور فراهم می‌آید کار را تا آنجا پیش بردند که با طرح اتهام علیه علی اکبر صالحی به عنوان مدافع این ایده او را به اعدام و دفن در قلب رآکتور اراک تهدید کردند.