چالش نفتی و بودجه‌ای بورس

بعد از مدت‌ها بازار سهام که در گردابی از ریزش و کاهش شاخص‌ها افتاده بود، این روزها تالار شیشه‌ای با افزایش مجدد شاخص‌ها روبه‌رو شده است. اما در عین حال ارائه لایحه بودجه سال 98 که از سوی رییس‌جمهور به مجلس در هفته گذشته صورت گرفت و در کنار آن نوسان قیمت نفت در جهان نیز باعث شده تا سهامداران با تحلیل‌های تازه‌تری برای سرمایه‌گذاری‌های خود مواجه شوند. بر همین اساس دورنمای بورس در شرایط جدید و آینده سهامداری نیز در مسیر متفاوتی قرار می‌گیرد. در همین ارتباط یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به رونق سهام بانکی‌ها و خودرویی‎ها در بورس، گفت: این روزها شاهد ورود نقدینگی به این صنایع بورسی هستیم. یعقوب مهدوی اظهار داشت: البته نقدینگی اثرگذار بر ایجاد این رونق، به بازار سهام تزریق نشده و این نقدینگی حاصل فروش سهام در نمادهای بزرگ فلزی و پتروشیمی است که به سمت بانکی‌ها و خودرویی‌ها در حرکت است. وی گفت: هر چند نوسانات مثبت مرتبط با سهام گروه بانکی و خودرویی به روزهای پایانی خود می‌رسد و کوتاه‌مدت است، اما همین میزان جابه‌جایی نقدینگی نشان از قدرتمند بودن سفته‌بازی در بازار سهام به جای سرمایه‌گذاری در این بازار دارد. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار سهام این روزها شرایط آرام و البته در حال نزول را تجربه می‌کند، افزود: معاملات این روزهای بازار سهام تحت تاثیر کاهش قیمت جهانی نفت و بررسی و بودجه سال آینده است. وی ادامه داد: در مهر و آبان امسال میانگین روزانه ارزش معاملات حدود یک هزار میلیارد تومان بود که این روزها این عدد به ۲۵۰ میلیارد تومان رسیده است.
آشفتگی فضای اقتصادی
این کارشناس بازار سرمایه افزود: با توجه به شرایط فعلی بازار سهام می‌توان گفت این بازار پیشاپیش آشفتگی فضای اقتصادی و بازگشت تحریم‌ها را پیشخور کرده است. وی اضافه کرد: واکنش فعلی سهامداران بیشتر به رویدادهای بیرونی است و از نظر رویکرد داخلی در حال حاضر نمای واقعی اقتصاد کشور یعنی رکود تورمی خود را نشان داده و از سوی دیگر این مساله بر تولید و فروش بنگاه‌های اقتصادی اثرگذاری منفی دارد که اثر خود را در معاملات این بازار سهام نیز نمایان کرده است. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تاثیرگذاری بودجه ۹۸ بر معاملات بازار سهام ، اذعان داشت: واکاوی اولیه بودجه سال آینده گویای این مطلب است که دولت باید برای سال آتی تقریبا ۲۸ هزار میلیارد تومان منابع جدید ایجاد کند.
حالت بدبینانه


وی افزود: این منبع جدید می‌تواند صرفه‌جویی در هزینه‌های دستگاه‌های اجرایی، افزایش مالیات یا در حالت بدبینانه افزایش نرخ ارز باشد که مجموعه این عوامل تاثیر خود را بر بازار سهام و معاملات آن نیز خواهد گذاشت.
مهدوی همچنین در پیش‌بینی وضعیت بازار سهام در هفته پیش رو گفت: ادامه کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی، رکود تورمی داخلی و بندهای مرتبط با بودجه سال آینده کشور از جمله مواردی است که می‌تواند بیشترین اثر را بر معاملات سهام بگذارد. وی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی که هیچ نهادی خود را در برابر ریزش قیمت سهام مسوول نمی‌داند، اظهار داشت: شاید فروش سهام و خروج موقت از این بازار راهکار اولیه مناسبی برای جلوگیری از زیان معامله‌گران کم‌تجربه باشد؛ موضوعی که این روزها و از اواسط مهرماه به خوبی در بازار سهام دیده می‌شود.
نوسانات قیمت نفت
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: هر چند بازار سهام ایران وابستگی زیادی به بازارهای مالی بین‌الملل ندارد اما نوسانات قیمت نفت اثر زیادی بر اقتصاد داخلی کشور دارد. بر این اساس افزایش میزان عرضه نفت از سوی شرکت شل آمریکا سبب کاهش شدید قیمت نفت شده که ادامه این روند برای کشورهای صادرکننده به ویژه ایران که از تحریم‌های صادراتی نیز برخوردار است، ضررهای اقتصادی به همراه دارد که این موضوع نیز می‌تواند بر بازار سهام اثر منفی بگذارد. وی افزود: با وجود این موضوعات، خبر مثبت این روزهای بازار سهام رونق در سهام بانکی و خودرویی است و شاهد ورود نقدینگی به این صنایع بورسی هستیم. البته نقدینگی اثرگذار بر ایجاد این رونق، به بازار سهام تزریق نشده و این نقدینگی حاصل فروش سهام در نمادهای بزرگ فلزی و پتروشیمی است که به سمت بانکی‌ها و خودرویی‌ها در حرکت است.
جابه‌جایی نقدینگی
مهدوی گفت: هر چند نوسانات مثبت مرتبط با سهام گروه بانکی و خودرویی به روزهای پایانی خود می‌رسد و کوتاه‌مدت است، اما همین میزان جابه‌جایی نقدینگی نشان از قدرتمند بودن سفته‌بازی در بازار سهام به جای سرمایه‌گذاری در این بازار است. این کارشناس بازار سرمایه افزود: شاید در حال حاضر شایعه تزریق پول به بدنه بازار سهام امید چند‌روزه‌ای به سهامدار بدهد، اما در مجموع مواردی چون تغییر در رویکرد اقتصادی کشور از اقتصاد ارزشی به اقتصاد اثباتی، ایجاد برنامه‌ریزی کلان علمی و ریل‌گذاری مناسب اقتصاد کلان می‌تواند به بهبود شرایط اقتصای و در پی آن بازار سهام منجر شود.