گردشگري؛ معدن ارزي كه نمي‌بينيم

بدون شک اقتصاد، اشتغال، توسعه و پیشرفت اقتصاد جوامع در سطح کلان و ملی همواره یکی از دلمشغولی‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دولت‌ها درسطح بین‌المللی بوده است. دولت‌ها همواره برپایه تقویت سطح اقتصادی جامعه، سعی دارند که توازن اقتصادی در سطح جامعه را به‌صورت متعادل و نسبی در کشور حفظ کنند .
این هماهنگی نسبی امروزه در تمامي نقاط جهان بدون بهره‌گیری از تیم کارشناسی اقتصادی در زمینه‌های مختلف در دولت‌ها میسر نیست .
گردشگری و هتلداری نه‌تنها به‌عنوان یک فعالیت اقتصادی بلکه ابزاری مهم و کارآمد در برنامه‌ریزی دولت‌ها در صنعت گردشگری محسوب مي‌شود. گردشگري به‌عنوان ابزار اقتصادی کارآمد به یاری دولت‌ها آمده است تا آن‌ها را از مرحله وابستگی و التهاب اقتصادی، سیاسی و جهانی كه در نتيجه فروش مواد اولیه و سوخت‌های فسیلی از جمله بازار فروش نفت و گاز است، رهايي بخشد. بيشتر کشورها تحت فشار نوسانات سیاسی و اقتصادی بازار فروش مواد اوليه و سوخت‌هاي فسيلي قرار گرفته‌اند.
ایران با تکیه بر منابع و پتانسیل‌های موجود و متنوع جغرافیایی ژئوفیزیکی و ژئوپوليتیکي طبیعی و دارا بودن کوه، جنگل، دشت و دریا، همچنين تمدن هفت هزار ساله آثار باستاني و ابنیه تاريخي دارای يكي از بزرگ‌ترین منابع و ظرفيت‌هاي گردشگري دنياست. درحال حاضر ايران جزو هفت کشور برتر جهان در صنعت گردشگری از لحاظ ظرفيت‌هاي بالقوه اين صنعت است اما متاسفانه در جذب این بازار اقتصادی صنعت گردشگري ایران جایگاهی در سطح چشمگیري ندارد .توجه به رویکرد دولت و توجه مسئولان کشور به اقتصاد غیر از نفت، یعنی صنعت گردشگری می‌تواند اقتصاد ایران را از حالت استاتیک، ایستا و ناکارآمد به حالت دینامیک و پویا و کارآمد در تمامی زمینه‌ها تبديل كند. با توسعه گردشگري و درپي آن رونق آن، معضلات موجود اجتماعی همانند بیکاری، عدم اشتغال مناسب نیروهای مولد جامعه، فقر، محروميت و بزهكاري و جنايت كم‌رنگ‌تر خواهند شد.


در موقعیت کشوری همچون ایران در پهنه‌های دست‌ساز طبیعی موجود، دعوت از سرمایه‌گذاران ساخت بهترین برندهای هتل‌‌سازي استاندارد و روز دنیا در داخل و خارج کشور، می‌تواند انقلابي براي صنعت گردشگري ايران باشد. درآمد هتل و میزان تعاملات و درآمدهای اقتصادی و اشتغال نیروهای کارآمد در این بخش، برابر با تاسیس و بهره‌برداری از یک چاه نفت، گاز یا معدن زغال سنگ است .
با یک بررسی و مطالعه موردی کشورهایی همانند آمریکا و کانادا و استرالیا و جنوب شرق آسیا و حتی همسایگان ایران در حوزه خلیج فارس؛ امارات متحده عربی و ترکیه و پیشرفت و سرمایه‌گذاری مي‌تواند گواه روشني بر اين مساله باشد و كشورهايي كه بيش از 30 سال در اين صنعت فعال بوده‌اند و درحال حاضر یکی از رکوردداران جذب گردشگر در دنيا به‌شمار مي‌روند.
حرکت‌های اخیر دولت دوازدهم مبنی براصلاح ساختار ناوگان هوایی و ریلی کشور و احیای مسیر جهانی راه ابریشم یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین اقداماتی است که می‌توان در الفبای صنعت گردشگري برای شروع به آن امیدوار بود. با برنامه‌ریزی در سطح کلان و دعوت از جامعه کارشناسان گردشگری می‌توان به آينده صنعت گردشگری ایران برای حل مشکلات عمده اقتصادی موجود در کشور با تکیه برگسترش و توسعه صنعت جهانگردی امیدوار بود .