رئیس کل دادگستری استان تهران: وضعیت در زندان قرچک عادی است

گروه سیاسی - رئیس دادگستری استان تهران با بیان اینکه وضعیت در زندان قرچک کاملا عادی است، گفت: مطمئن هستم که براساس شرایط عفو اعلام شده بیشترین آزادی‌ زندانیان به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را از زندان قرچک خواهیم داشت. ماجرای زندان قرچک به چهار روز قبل بر می‌گردد روز شنبه، خبر درگیری در زندان قرچک که زندان زنان تهران است، به دلیل اعتراض زندانیان به عدم بهره‌مندی از عفو عمومی 22 بهمن در فضای مجازی اخبار متفاوتی منتشر شد. گفته شد در ادامه اعتراض‌ زندانیان به آشوب کشیده شد و به ‌آتش‌کشیدن چند پتو یا ملحفه انجامید. محمود صادقی، نماینده مردم تهران، نخستین نماینده‌ای بود که به این حادثه واکنش نشان داد و در توئیتر خود ابراز نگرانی کرد. البته او کمتر از چند ساعت، به نقل از یک مقام مطلع گفت« زنان زندانی مواد مخدر به گمان اینکه عفو شامل‌شان نمی‌شود، دست به اعتراض زدند، اما پس از آنکه به آنها اعلام شد عفو شامل‌شان می‌شود، آرام شدند.»
روز گذشته غلامحسین اسماعیلی، رئیس دادگستری استان تهران در گفت‌وگو با ایسنا، در پاسخ به این سوال که در طی دو سه روز اخیر اخباری منتشر شده که زندانیان زن در زندان قرچک به این موضوع که این عفو شامل آنها نشده اعتراض کرده‌اند و در پی این اعتراض نیروی ضد شورش در زندان حضور پیدا کرده است و زد و خوردهایی صورت گرفته و بر اثر پرتاب گاز اشک‌آور در سلول‌های زندانیان، تعدادی از زنان زندانی آسیب دیده‌اند و اکنون وضعیت در این زندان در شرایط مناسبی نیست، گفت: این یک فضاسازی رسانه‌ای است که از سوی بیگانگان صورت گرفته بود، چرا که شرایط عفو کاملا مشخص است و در شرایط اعلام شده برای عفو، بیشترین عنایت و توجه به زنان زندانی شده است چنانکه در هر کجا شرایطی برای عفو آقایان ذکر شده است، شرایط آسان‌تری برای زنان زندانی در نظر گرفته شده است.
اسماعیلی درباره آنچه در زندان قرچک رخ داده، تصریح کرد: یکی دو نفر از درون زندان که عموما از این افراد مغرض در همه جا داریم، تلاش کرده بودند که بگویند این عفو شامل زن‌ها نشده است، ولی وقتی شرایط عفو برای زندانیان تبیین شد و مسئولان زندان نیز در این ارتباط به زندانیان توضیح دادند، نه‌تنها مشکلی نداشتیم، بلکه باعث شادی آنها شد. مطمئن هستم که بیشترین آزادی را از زندان قرچک خواهیم داشت.
وی درباره وضعیت کنونی ندامتگاه زنان تهران نیز تاکید کرد: وضعیت در همه زندان‌ها از جمله این زندان آرام بوده و آرام خواهد بود. شرایط زندان قرچک کاملا عادی است و ما هیچ مشکل خاصی نداریم.


وی در ارتباط با موافقت رهبر انقلاب با عفو بیش از ۵۰ هزار نفر از زندانیان در سراسر کشور به مناسبت فرارسیدن چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی خاطر نشان کرد: همان طور که رئیس قوه قضاییه در صحبت‌های خود مطرح کردند پیشنهاد چنین عفوی به مقام معظم رهبری ارائه شد و ایشان نیز به برکت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با این عفو گسترده که برآورد می‌شود شامل بیش از ۵۰ هزار نفر از زندانیان و محکومان شود، موافقت کردند.
وی با بیان اینکه زنان سرپرست خانوار نیز به گونه‌ای مشمول عفو قرار گرفته‌اند، اظهار کرد: این عفو شامل زنانی که دارای محکومیت‌های سنگین هستند، نیز می‌شود و اگر در شرایط عفو گفته شده که مردان با محکومیت سنگین، باید ۱۰ سال زندان طی کرده باشند، این رقم، برای زنان هشت سال در نظر گرفته شده است. در مورد شرایط سنی مشمولان عفو نیز شرایط بهتری برای زنان در نظر گرفته شده است و شرایط سنی عفو برای خانم‌ها به مراتب پایین‌تر از آقایان است.
رئیس دادگستری استان تهران ادامه داد: یکی دو نفر از درون زندان که عموما از این افراد مغرض در همه جا داریم، تلاش کرده بودند که بگویند این عفو شامل زن‌ها نشده است ولی وقتی شرایط عفو برای زندانیان تبیین شد و مسئولان زندان نیز در این ارتباط به زندانیان توضیح دادند، نه تنها مشکلی نداشتیم بلکه باعث شادی آنها شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آمار دقیقی در اختیار دارد که به چه میزان زندانی از زندان قرچک که زندان مخصوص زنان است آزاد می‌شوند، تصریح کرد: در حال حاضر آمار دقیقی ندارم، اما مطمئن هستم که بیشترین آزادی را از زندان قرچک خواهیم داشت. زنان در کل کشور بیشترین امتیاز را برای عفو دارند و زندان قرچک نیز که زندان ویژه زنان است شامل این موضوع خواهد بود و ما بیشترین آزادی را از زندان زنان خواهیم داشت.
ندامتگاه شهر‌ری که به زندان قرچک معروف است، یکی از زندان‌های مخصوص نگهداری زنان است که از سال 89 بازگشایی شد تا زنان را از زندان‌های تهران و البرز در خود جای دهد. این مکان در جاده قم پیش‌از‌آن مرکز ترک اعتیاد بود و بعد به زندان تبدیل شد. این زندان در بخش نسوان چهار بند دارد که دو بند شامل زندانیان مواد مخدر است، یک بند زندانیانی را که حکم قطعی دارند، تشکیل می‌دهد و یک بند هم زندانیان به اصطلاح بلاتکلیف است. این بند را زندانیان از طیف‌های مختلف اعم از سیاسی یا عمومی تشکیل می‌دهند.
آیا نمایندگان موضوع درگیری قرچک را پیگیری می‌کنند؟
نمایندگان مجلس تا‌به‌حال یک بار از زندان اوین بازدید کرده‌اند. محمد کاظمی، نایب رئیس کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی که پیش‏تر عضو هیئت بازدید از زندان اوین نیز بوده است، درباره اینکه آیا نمایندگان بنا دارند موضوع درگیری و برخورد در زندان قرچک را پیگیری کنند یا نه، به ایرنا می‌گوید: نمی‌‌دانم! در حال حاضر مجلس تعطیل است. باید منتظر بمانیم تا تعطیلات تمام شود و ببینیم دوستان بنا دارند به موضوع وارد شوند یا نه.
وی در پاسخ به این پرسش که شما موضوع زندان قرچک را پیگیری کردید یا نه، تصریح می‌کند: خیر! آقای دکتر صادقی پیگیر موضوع هستند.
با این حال طیبه سیاوشی، نماینده مجلس از درخواست بازدید از بندهای زندان زنان از سوی فراکسیون زنان مجلس می‌گوید. درخواستی که حدود یک سال پیش در نامه‌ای به سازمان زندان‌ها مطرح شده و تا‌به‌حال بی‌پاسخ مانده است. سیاوشی درباره تلاش‌ها برای بازدید از زندان‌ زنان، در گفت‌وگویی گفته است: حدود یک سال پیش در فراکسیون زنان مجلس با نامه‌ای درخواست بازدید از بندهای زنان زندان‌ها و زندان قرچک را دادیم. فارغ از اینکه زندانیان سیاسی هستند یا نه، ما درخواست کردیم که این فرصت را به ما بدهند تا بتوانیم مسائل رفاهی زندانیان را دنبال کنیم؛ اما متاسفانه تا‌به‌حال هنوز پاسخی به ما داده نشده است.