انفجار و کشتار در عید پاک سریلانکا

گروه بین‌الملل: منابع خبری صبح دیروز (یکشنبه) از وقوع شش انفجار همزمان در سه هتل و سه کلیسا در پایتخت و شهرهای دیگر سریلانکا با صدها کشته و زخمی خبر دادند. ساعاتی بعد پلیس سریلانکا از وقوع انفجار هفتم در نزدیک پایتخت و نیز انفجار هشتم خبر داد. همچنین با افزایش تعداد انفجارها مقامات این کشور وضعیت منع آمد و شد اعلام کرده‌اند.
به گزارش العالم،بنا بر اعلام پلیس، این انفجارها در سه شهر از جمله «کلمبو» پایتخت تجاری این کشور و حین مراسم «عید پاک» در کلیساها به وقوع پیوسته است.
کلیسای «سنت آنتونی» در «کوچچیکاده» پایتخت تجاری سریلانکا (کلمبو) و همچنین کلیسای «کاتوواپیتیا» در «کاتانا» هدف انفجار قرار گرفت. بنا بر گفته پلیس سریلانکا، در هتل «شانگری-لا» و «کینگبری» در پایتخت تجاری این کشور هم انفجارهایی صورت گرفته است. ساعتی بعد از انفجارهای اولیه، دو انفجار دیگر هم در دو نقطه در حومه کلمبو رخ داد. بنا بر اعلام پلیس، آمار کشته‌ها به دستکم ۲۰۷ نفر افزایش یافته است. بیش از ۴۵۰ تن نیز در این انفجارها زخمی شده‌اند. این بالاترین آمار کشته و زخمی در یک حادثه در سریلانکا از زمان پایان جنگ داخلی این کشور در سال ۲۰۰۹ به شمار می‌آید.
بنا به گزارش اسکای نیوز، تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، نشان می‌داد که سقف کلیسای سن‌سباستین در شهر نگومبو ویران شده و خون و خرده شیشه در همه جا دیده می‌شود.


منابع پزشکی و دولتی اعلام کردند که در این انفجارها تاکنون ۲۰۷ تن کشته شده و بیش از ۴۰۰ تن دیگر زخمی شده‌اند.
از سوی دیگر، نخست وزیر سریلانکا جلسه فوق‌العاده‌ای را برای بررسی تحولات کشور پس از این انفجارها تشکیل داد.
وی از شورای امنیت سازمان ملل نیز خواست تا جلسه اضطراری را پس از وقوع این انفجارها برگزار کند.
نخست وزیر سریلانکا با محکوم کردن این انفجارها، این حملات را اقدامی بزدلانه علیه مردم خواند و نسبت به انتشار اطلاعات غیرقطعی هشدار داد. وی تاکید کرد که دولت گام‌های سریعی برای مقابله با وضعیت موجود بر می‌دارد.
در همین حال، رئیس پلیس سریلانکا اعلام کرد که پیش از انفجارهای امروز، نسبت به وقوع حملات انتحاری هشدار داده بود. به گفته رسانه‌های سریلانکایی، احتمالا تعدادی از توریست‌های خارجی نیز در این حملات کشته شده‌اند. به گفته برخی رسانه‌ها از میان کشته‌ها ۳۵ تن خارجی هستند.
هیچ طرفی تا به این لحظه مسئولیت این انفجارها را برعهده نگرفته است، با این حال به گفته مقامات، چندین تن بازداشت شده‌اند و سه نیروی پلیس  در حمله به خانه‌ای در کلمبو کشته‌اند. در پی وقوع این انفجارها که گفته می‌شود شاید از سوی عوامل انتحاری نیز صورت گرفته باشند، شبکه‌های اجتماعی از جمله واتس‌اپ، فیس‌بوک، وایبر و ... به طور موقت فعالیتشان در سریلانکا متوقف شده است.
هم‌چنین به گفته اعظم امین، خبرنگار بخش سینهالی بی‌بی‌سی در محل یکی از این حملات، حملات بسیار منظم و با برنامه ریزی دقیقی صورت گرفته است. او می‌گوید: «هیچکس انتظار چنین حملاتی را نداشت. همه برای مراسم عید پاک به کلیسا می‌رفتند؛ و ناگهان این حملات.»
به گفته این خبرنگار پس از خشونتها و حوادث مربوط به شورشیان جدایی طلب «ببرهای تامیل» که در نهایت در سال ۲۰۰۹ خاتمه یافت، حادثه‌ای از این دست و با این ابعاد در سریلانکا اتفاق نیفتاده بود و به همین دلیل بسیاری در بهت این حملات که باعث کشته شدن بسیاری شده به سر می‌برند.
مراسم عید پاک که روز یکشنبه برگزار می‌شود، یکی از اصلی‌ترین اعیاد مذهبی مسیحیان جهان است.
سابقه درگیری‌ها در سریلانکا 
از سال ۲۰۰۹ میلادی که جنگ داخلی در سریلانکا به پایان رسید، خشونت‌های مذهبی همچنان به شکل مداوم ادامه داشته است.
در بسیاری از این خشونت‌ها به طور معمول گروههای تندروی بودایی به مساجد یا املاک متعلق به مسلمانان حمله می‌کنند. اکثریت جمعیت سریلانکا بودایی هستند.
به دلیل همین خشونت‌ها در ماه مارس سال ۲۰۱۸ میلادی (حدود یکسال پیش) در این کشور وضعیت اضطراری اعلام شد.
جنگ داخلی سریلانکا نتیجه مبارزه مسلحانه شورشیانی بود که با نام «ببرهای تامیل» برای استقلال سرزمین‌هایی که اقلیت قومی تامیل در آن زندگی می‌کنند، می‌جنگیدند.
این جنگ داخلی که به مدت ۲۶ سال به طول انجامید، در نهایت با شکست «ببرهای تامیل» به پایان رسید. در جریان این جنگ بین ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر کشته شدند.
براساس تازه‌ترین سرشماری‌ها، حدود ۷۰ درصد جمعیت ۲۲.۵ میلیونی سریلانکا از بودائیان ترواده هستند. پیروان این دین در سریلانکا از قومیت سینهالی هستند که اکثریت جمعیت این کشور را در بر می‌گیرند. سینهالی‌ها بر اساس قانون اساسی سریلانکا نسبت با باقی شهروندان از امتیازهایی برخوردارند.
جمعیت هندوی سریلانکا نزدیک به ۱۳ درصد و مسلمانان نیز حدود ۱۰ درصد از جمعیت این کشور هستند.
براساس سرشماری سال ۲۰۱۲، حدود یک و نیم میلیون مسیحی نیز در سریلانکا زندگی می‌کنند که اکثریت آنها از پیروان کلیسای کاتولیک رم هستند.
واکنش‌های جهانی
محمدجواد ظریف،‌ وزیر امور خارجه ایران در پی حمله تروریستی رخ داده در سریلانکا با تسلیت به دولت و مردم سریلانکا، تروریسم را یک تهدید جهانی خواند و اظهار کرد که باید به صورت جهانی با آن مقابله شود. ظریف در پیامی توییتری نوشت: از حمله تروریستی علیه عبادت‌کنندگان در روز عید پاک در سریلانکا بسیار اندوهگین شدم. به مردم و دولت دوست سریلانکا تسلیت می‌گوییم. با قربانیان و خانواده‌های آن‌ها ابراز همدردی کرده و برایشان دعا می‌کنیم. تروریسم یک تهدید جهانی بدون دین است و باید به صورت جهانی محکوم شده و با آن مقابله شود.
سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عملیات تروریستی امروز در پایتخت سریلانکا بویژه حمله به کلیساها در روز عید پاک را که صدها کشته و مجروح بر جای گذاشت به شدت محکوم و با خانواده قربانیان این جنایات و دولت و ملت سریلانکا عمیقا ابراز همدردی کرد. او گفت: جنایت امروز بار دیگر نشان داد پدیده نفرت‌انگیز تروریسم به معضلی جهانی، فارغ از هرگونه مرز و نژاد و ملت و مذهب تبدیل شده که جز با اراده پولادین همه کشورها و استفاده از تمام ظرفیت‌ها، بدون برخوردهای دوگانه با آن قابل ریشه‌کن شدن نیست.
در پی انفجارهای امروز ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه به «مایتریپالا سیریسنا»، رئیس‌جمهوری سریلانکا تسلیت گفت. وبسایت کرملین به نقل از پوتین نوشت: آقای رئیس‌جمهوری، مراتب تسلیت مرا بابت تبعات فاجعه‌بار یک سری حملات تروریستی که شهرهای کشورتان را درگیر کرده است، بپذیرید. تمایل دارم که تایید کنم روسیه در مباره با تهدید تروریسم بین‌المللی یک شریک معتبر برای سریلانکا بوده و خواهد بود. ما در کشورمان با بستگان و دوستان قربانیان ابراز همدردی می‌کنیم و آرزوی بهبود فوری برای تمامی مجروحان را داریم.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز «حملات تروریستی هولناک» در سریلانکا را محکوم و به خانواده‌های قربانیان تسلیت گفت.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان انزجار نفرت پراکنی‌های دینی و تعصب را در پی این حملات محکوم کرد.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز این حملات را محکوم کرد.
احمد الطیب، شیخ الازهر نیز حملات تروریستی خونین در سریلانکا را محکوم کرد.
همزمان، پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان گفت: با تاسف بسیار، خبر حملات وحشیانه امروز به من رسید، این حملات در عید پاک در کلیساهای سریلانکا رخ  داد. من نزدیک بودن خود را با مسیحیان در سریلانکا ابراز می‌کنم و برای شما در تمامی مناطق کشور عید پاک مبارک را آرزو می‌کنم. در پی این حمله نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند نیز در پیامی توئیتری این حملات را محکوم کرد. او نوشت: هیچ جایگاهی برای چنین وحشیگری‌ای در منطقه ما وجود ندارد. هند با مردم سریلانکا ابراز همبستگی می‌کند.