معاون حقوقی رئیس جمهوری: جنبه حقوقی آثار تحریم‌ها بررسی می‌شود

معاون حقوقی رئیس‌جمهوری گفت: پیشنهاد معاونت حقوقی برای رئیس‌جمهوری این است که بر جنبه حقوقی آثار تحریم ها تاکید و بر دعوای مسئولیت مدنی و خسارت ناشی از تحریم ها تمرکز شود.
به گزارش ایرنا، لعیا جنیدی درباره چگونگی اقامه دعوای مسئولیت مدنی ناشی از تحریم‌ها افزود: رئیس‌جمهوری خواستند دعوایی با جنبه‌های کیفری و حقوقی مطرح شود و ترجیح این بود که این دعواها درخصوص آثار تحریم، مشکلات و محدودیت‌هایی که تحریم‌ها برای مردم ایران داشته است، در دادگاه‌های کشور خودمان باشد.
وی ادامه داد: در رابطه با دعوای مسئولیت مدنی، تیم کارشناسی در معاونت حقوقی در حال بررسی است همچنین منتظر نظر وزارت خارجه و دادگستری در این خصوص هستیم.
معاون رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه فشار تحریم‌ها بر ملت ایران است، یادآور شد: در سیل اخیر، بر اساس آنچه دکتر علی اصغر پیوندی رئیس جمعیت هلال احمر اعلام کرد، ایران نتوانست حتی یک دلار وجه نقد از طریق سیستم‌های بانکی بین‌المللی کمک دریافت کند در حالی که این اتفاق و کمک‌های بین‌المللی جنبه حقوق بشری و بشردوستانه داشت.


جنیدی اظهار کرد: بر اساس بررسی‌های معاونت حقوقی، درخصوص دعوای حقوقی در مراجع داخلی با اینکه از نظر اصل صلاحیت کلی که در جرم وجود دارد، ممکن بود بتوانیم مبنای اقامه دعوا را احراز کنیم اما در این زمینه ملاحظاتی وجود دارد.
وی تصریح کرد: جرم بیرون از کشور ما اتفاق افتاده است اما نتیجه جرم و تاثیر آن فشار بر مردم ایران است بنابراین از نظر مقررات حقوق جزا می‌توان گفت که دادگاه‌های ایران به طور عام، صلاحیت رسیدگی دارند اما ملاحظاتی در رابطه با مصونیت کیفری برای دولت‌های خارجی و مقام‌های سیاسی وجود دارد.
وی ادامه داد: همچنین ملاحظه‌ای از نظر فقدان عناوین مجرمانه قابل قبول مطرح است زیرا بیشتر عناوینی که در قانون ما وجود دارد و قابلیت تطبیق با این جرم دارد، عناوین اختصاصی نظام حقوقی ایران است و عناوین عام قابل قبول در قانون جزای ایران منعکس نشده است.
معاون حقوقی رئیس‌جمهوری اضافه کرد: لوایحی پیش از این درباره جنایت علیه بشریت مطرح شده است اما این لوایح همچنان در فرایند قانونگذاری هستند و به نتیجه نرسیده است.
وی خاطرنشان کرد: البته طرح دعوای حقوقی در مراجع داخلی ناممکن هم نبود و می‌توانستیم با عناوین مجرمانه اختصاصی در نظام حقوقی که عرفی‌تر هستند با کنار گذاشتن کسانی که مصونیت سیاسی دارند، نسبت به طراحان تحریم، اقامه دعوای کیفری کنیم اما مجموع ملاحظات به ما نشان داد که ممکن است این طرح دعوا اثرگذاری چندانی نداشته باشد.
جنیدی گفت: در چارچوب قوانین خاص، مبنای صلاحیت موجود است. مصونیت دولت خارجی که خودش پیش از این مصونیت ما را در نظر نگرفته است، به موجب قوانین داخلی ما از منظر اقدام متقابل، مصونیت از مقامات ایالات متحده سلب می شود.
وی تصریح کرد: طراحی و ساماندهی این نوع با توجه به گستردگی آسیب‌دیدگان از تحریم که به نوعی همه ملت ایران هستند، مهم است و از سوی دیگر باید حد و حدود دعاوی مسئولیت مدنی با دعوایی که پیش از این در دادگاه دادگستری بین‌المللی مطرح و در جریان است، هم مشخص باشد.
سایر اخبار این روزنامه
رئیس‌جمهوری در مراسم نکوداشت یکصد سال تربیت معلم آمریکا به دنبال محدود کردن منابع ارزی ما است ژوبین صفاری کوپنی‏شدن راه علاج اقتصاد؟ «ابتکار» پیامدهای تبرئه شدن دونالد ترامپ از موضوع دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2016 را بررسی می‌کند دلار بار دیگر مرزهای قیمتی را پشت سر می‌گذارد؟ رشد دوباره نرخ دلار! برنامه اصولگرایان برای انتخابات اسفند چه خواهد بود؟ «وحدت» حلقه گم‌شده اصولگرایان سرقت از هایپرمارکت‌ها در شرایط بد اقتصادی افزایش یافته است حروم‌خوری خوشمزه‌اس؟ داستان تبدیل بازداشتگاه معروف سال 88 به مرکز نگهداری و بازپروری معتادان متجاهر «کهریزک»، «مهر سروش» شد آیا سیلاب‌ها نتوانسته کانون‌های گرد و غبار در خوزستان را از بین ببرد؟ نشستن گرد و غبار روی رد پای سیل لاریجانی در جمع معلمان نمونه کشور ایران به غنی‌سازی ادامه می‌دهد معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آخرین نشست نمایشگاه کتاب مطرح کرد مشکل کاغذ به زودی حل می‌شود معاون حقوقی رئیس جمهوری: جنبه حقوقی آثار تحریم‌ها بررسی می‌شود وزیر امور خارجه: اروپا به جای حرف به تعهدات برجامی‌اش عمل کند