کاغذ همچنان در صدر اخبار فرهنگی قرار دارد روزهای سرنوشت‌ساز «کاغذ»

گروه فرهنگ - «کاغذ» این روزها در صدر اخبار فرهنگی قرار دارد. پس از ماجرای کمبود کاغذ و کم‌شدن تعداد صفحات دو روزنامه دولتی ایران و همشهری و حضور اسحاق جهانگیری در جلسه‌ای برای بررسی وضعیت واردات کاغذ و مشکلات دست‌اندرکاران مطبوعات و کتاب کشور؛ حالا هر روز خبرهای بیشتری درباره کاغذ می‌شنویم. دیروز هم رئیس کارگروه کاغذ نشستی خبری داشت که در آن به پرسش‌‌های اهالی رسانه پاسخ داد.
به نظر می‌رسد این روزها روزهای سرنوشت‌سازی برای تمام کسانی است که به نوعی با کاغذ سروکار دارند. هفته گذشته در جلسه‌ بررسی وضعیت واردات کاغذ و مشکلات دست‌اندرکاران مطبوعات و کتاب کشور که روز دوشنبه با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری برگزار شد، تصمیم‌های بسیار مهمی گرفته شد. در این جلسه مقرر شد که کاغذ همچنان در گروه کالاهای اساسی باقی بماند و وارداتش مشمول ارز 4200 تومانی شود.
همچنین جهانگیری از جدیت دولت در مبارزه با رانت و فساد در این حوزه خبر داد و گفت: «دولت در موضوع فساد و رانت ناشی از توزیع کالاهایی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شده اما در بازار به قیمت‌های آزاد فروخته می‌شود با هیچ‌کس تعارف ندارد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بانک مرکزی باید در زمینه پرونده‌های واردات و توزیع کاغذ به عنوان مدعی همه ابزارهای لازم را برای مسدود کردن منافذ فساد به کار گیرند و با متخلفان از طریق تعزیرات و محاکم قضائی برخورد شود و دستگاه قضائی نیز باید با سوءاستفاده کنندگان ارز اختصاص یافته برای کالاهای اساسی از جمله کاغذ بدون مماشات برخورد کند».
در این جلسه مقرر شد کاغذهای وارداتی انبار شده در گمرکات کشور ظرف دو هفته به بازارهای مصرف عرضه شود. وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز موظف شد تا با تامین مواد اولیه مورد نیاز صنایع تولید کاغذ داخل کشور، ظرفیت تولید این کارخانه‌ها را در چند ماه آینده به حداکثر برساند.


این هفته نیز با برگزاری نشستی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاون امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران ‌مسئول رسانه‌های مکتوب برای بررسی مشکلات نشریات مکتوب در حوزه‌های مختلف کاغذ، زینک، آگهی‌های دولتی و‌… آغاز شد که از جدیت نهادهای تصمیم‌گیرنده در حوزه کاغذ حکایت دارد.
سید‌عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست با ارائه آماری از ترخیص کاغذ در سال گذشته گفت: در ١۴ ماه گذشته ٣٩ هزار و ١١٨ تن کاغذ روزنامه ترخیص شده است. از این میزان ١٠ تا ١١ هزار تن در دوره تشکیل کارگروه کاغذ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ٢٨ هزار تن قبل از تشکیل کارگروه در این وزارتخانه ترخیص شده است. در کل سال ٩٧ تا تاریخ ١۵‌/‌٢‌/‌٩٨ مجموعاً ٢۵٩ هزار تن کاغذ در ۵ گروه روزنامه، چاپ و تحریر، رول، بالکی و LWC وارد شده است.
وی در عین حال تصریح کرد: در راستای شفاف‌سازی تمامی مصوبات کارگروه بعد از هر جلسه منتشر شده و در دسترس عمومی قرار گرفته است زیرا معتقدیم به هر میزان که شفافیت وجود داشته باشد سوءتفاهم‌ها کاهش می‌یابد.
او در ادامه با اشاره به اینکه در نظام واردات، تولید و توزیع کاغذ حوزه فرهنگ نیاز ضروری به بازنگری داریم، با توجه به محدود شدن دامنه اختیارات این وزارتخانه حول کاغذ فرهنگی شامل کاغذ مطبوعات و نشر در این زمینه، ساختار کارگروه و وظایف معاونت‌های فرهنگی و مطبوعاتی بازتعریف می‌شود.
دیروز نیز نشست دیگری درباره موضوع کاغذ برگزار شد. در این نشست، حسین انتظامی، رئیس کارگروه کاغذ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
او در پاسخ به سوالی درباره اظهارنظر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره تغییر ساختار کارگروه کاغذ وزارت ارشاد و ایجاد محدودیت در فعالیت‌های آن بدون اظهارنظر درباره صحبت‌های صالحی عنوان کرد: بحث‌های مربوط به تائید ثبت سفارش و نظارت بر توزیع کاغذ بر عهده معاونت‌های مربوطه در وزارت ارشاد و در موضوع ناشران نیز بر عهده تشکل‌های آنها است. کارگروه در این میان تنها نقش هماهنگ‌کننده میان دستگاه‌های نظارت که در حوزه واردات کاغذ دخالت دارند. نمایندگانی از وزارت صمت، فرهنگ و ارشاد اسلامی، گمرک، وزارت آموزش و پرورش، سازمان حمایت، سازمان تعزیرات و نمایندگان تشکل‌های صنعت چاپ، مطبوعات و ناشران هم در آن عضویت دارند. تاکید دارم که نقش کارگروه تنها هماهنگی و اطلاع‌رسانی و سایر فعالیت‌ها بر عهده تشکل‌ها و معاونت‌های مربوطه است.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد مسئله نظارت بر کاغذهای وارداتی و توزیع آنها نیز گفت: مسئله نظارت از جمله وظایف کارگروه از زمان تاسیس آن بوده است. هفته گذشته در همین کارگروه جلسه برگزار شد و در آن نمایندگان سازمان حمایت و سازمان تعزیرات پیشنهادات خود را در این زمینه بیان کردند که در این جلسه آن پیشنهادات مصوب شد. در واقع کمیته‌ای سه‌جانبه متشکل از سازمان تعزیرات، سازمان نظارت و کارگروه، مسئله نظارت را مورد بررسی و تصویب قرار داده است و پیشنهادات عملی آنها به تصویب رسید که اجرای آنها نیز از این هفته شروع خواهد شد. بر این اساس این نظارت به شکلی خواهد بود که کاغذ وارد شده با ارز دولتی حتماً به مصرف کننده حقیقی برسد و کاغذ وارداتی به بازار سیاه نیز راه پیدا نکند.
انتظامی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری در مورد موضوع واردات و نظارت بر توزیع زینک نیز گفت: کارگروه کاغذ وظیفه ساماندهی مسئله کاغذ و صنایع وابسته به آن را بر عهده دارد و مسئله زینک هم به دلیل ارتباط مستقیمش با بحث نشر، به کارگروه وارد و به وظایف آن اضافه شد. خوشبختانه با همکاری و هم‌افزایی توانستیم در این موضوع نیز مدیریت لازم را داشته باشیم. در همین راستا از سازمان حمایت خواستیم تا در قیمت‌گذاری زینک تسریع کند و توزیع آن نیز شروع شده است.
وی ادامه داد: در مورد توزیع زینک پیشنهاداتی از سوی تشکل‌های مربوطه ارائه شد که توسط معاونت‌های تخصصی مورد بررسی قرار گرفت. مدیریت اتحادیه تعاونی ناشران ایران (آشنا) عنوان کرد که ماژول توزیع زینک را نیز تا ۴ شنبه به سامانه خود که به توزیع کاغذ اختصاص دارد می‌افزاید و قرار شد این ماژول توسط مصرف‌کنندگان زینک دیده شود و در صورت تامین نیازها و خواسته‌هایشان به وسیله آن، مسئله توزیع زینک از این سامانه انجام بپذیرد.
رئیس کارگروه کاغذ وزارت ارشاد عنوان کرد: پیرو دستور مقام معظم رهبری برای حل مسئله کاغذ و با تدبیر معاون اول رئیس جمهوری مصوب شد به میزان مصرف مطبوعات و ناشران کشور در زمینه کاغذ ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کماکان تعلق بگیرد. به تبع در این راه کاغذ وارداتی باید از طریق گمرکات ترخیص شود. با توجه به حضور نماینده گمرک در کارگروه و ارائه اطلاعات کاغذهای موجود در گمرک توسط وی به معاونت‌های تخصصی در کارگروه، مسیر لازم برای صدور حواله‌ها و ترخیص کاغذها در دست اجرا است. انتظامی همچنین از تشکیل جلسه‌ای به منظور بررسی موانع پیش روی تولید کاغذ خبر داد که با حضور دستگاه‌های مربوطه برگزار خواهد شد.
وی همچنین درباره علت روند نزولی حضور واردکنندگان و ناشران در پروسه واردات کاغذ که در جداول منتشر شده از سوی کارگروه مشهود است نیز اینگونه توضیح داد: مسئله واردات کاغذ از سقف تقاضا در کارگروه تا ترخیص از گمرک مانند یک خط تولید است. به طور طبیعی در بخش‌هایی از آن انباشتگی داریم و در بخش‌هایی از آن کاهش تقاضا. به همین خاطر است که در جداول منتشر شده معمولاً شاهدیم که در برخی از بخش‌ها تقاضا ناگهان کاهش پیدا کرده است.
سایر اخبار این روزنامه
آیا جنگل‌های هیرکانی از آفت‌های شب‏پره جان سالم به در می‌برند؟ راهی برای نجات شمشادها علیرضا صدقی جامعه را دریابیم آیا حذف قیمت‌ها راهکاری برای آرامش بازار است؟ سرنوشت مبهم قیمت‌گذاری در سایت‌ها عادل الجبیر وزیر خارجه سابق عربستان مدعی شده که کشورش علی‏رغم آمادگی‌های لازم، به دنبال جلوگیری از جنگ در منطقه است کاغذ همچنان در صدر اخبار فرهنگی قرار دارد روزهای سرنوشت‌ساز «کاغذ» «ابتکار» از مقابله با بروز نارضایتی داخلی هم‌راستا با خواست دشمنان گزارش می‌دهد معاون زنان و خانواده ریاست جمهوری: قانونی نداریم که دوچرخه‌سواری خانم‌ها را ممنوع کرده باشد موسوی‏لاری در گفت‌گو با «ابتکار» از استراتژی انتخاباتی اصلاح‌طلبان می‌گوید مشارکت به شرط تاثیرگذاری رئیس‌جمهوری در دیدار با اصحاب فرهنگ و هنر: در برابر زورگویی دشمن تسلیم نمی‌شویم فرمانده کل سپاه پاسداران: به دنبال جنگ نیستیم وزیر دفاع: دشمن از طریق ابزار رسانه درصدد القای ناامیدی است هفتمین جلسه رسیدگی به پرونده پدیده برگزار شد پذیرش اشتباهات از سوی پهلوان و عذرخواهی از مردم