فقط بازگشت به برجام

گروه سیاسی _ مهدی عباسی: در حالیکه تیم دیپلماسی ایران آماده می‌شد تا در نشست وزیران امور خارجه ایران و ۴+۱ در نیویورک شرکت کند به یکباره بیانیه تروئیکای اروپا در یک بیانیه مشترک درباره حمله به تاسیسات نفتی عربستان ادعاهایی را علیه کشورمان مطرح کردند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، آلمان، انگلیس و فرانسه با انتشار بیانیه‌ای مشترک در رابطه با حمله اخیر به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان ایران را متهم کردند.پیش‌تر مقامات سعودی و آمریکایی مدعی شده بودند که ایران در حمله به آرامکو نقش داشته است.
این در حالی است که انصارالله یمن هفته گذشته پس از وقوع این حمله به طور رسمی‌مسئولیت آن را بر عهده گرفه است. .
اما تامل برانگیز ترین قسمت این بیانیه اینجاست که  آمده است: اکنون زمان آن است که ایران یک چارچوب مذاکراتی بلندمدت را برای برنامه هسته‌ای‌اش، مسائل منطقه‌ای و همچنین برنامه‌های موشکی‌اش بپذیرد.


این بیانیه با واکنش ایران روبرو شده است . وزیر امور خارجه ایران، بامداد سه‌شنبه در صفحه توییتر خود به این  بیانیه فرانسه، آلمان و انگلیس در مورد ایران و فرا رسیدن زمان انجام مذاکرات طولانی‌مدت با تهران در ارتباط با فعالیت‌های هسته‌ای و موشکی واکنش نشان داد و تاکید کرد: هیچگونه توافق جدیدی بدون پایبندی به برجام وجود نخواهد داشت.
محمدجواد ظریف با اشاره به بدعهدی اروپایی‌ها در اجرای تعهداتشان در برابر ایران نوشت: «ناتوانی سه کشور اروپایی در اجرای تعهداتشان بدون اجازه آمریکا از ماه مه سال ۲۰۱۸ (زمان خروج آمریکا از برجام) آشکار شده است.
راه حل این کمبود، اراده جامع برای ایجاد مسیر مستقل،‌ عدم تکرار طوطی‌وار ادعاهای پوچ آمریکا و عدم ناسازگاری با برنامه جامع اقدام مشترک است. هیچ گونه توافق جدیدی پیش از پایبندی به توافق کنونی (برجام) وجود نخواهد داشت.»
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی‌ایران  هم در رد و محکومیت بیانیه سران سه کشور اروپایی بیانیه‌ای صادر کرد.
به گزارش ایسنا، در این بیانیه آمده است: « جمهوری اسلامی‌ایران ضمن محکومیت شدید و رد ادعای غیرمسئولانه روسای سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان در ارتباط با حمله نیروهای مسلح دولت یمن به تاسیسات سعودی، تاکید می‌نماید وارد آوردن اتهام مسئولیت به یک دولت ثالث در خصوص حمله ای که در جریان یک جنگ تمام عیار میان طرف سعودی و یمنی انجام شده و طرف یمنی رسما انجام آن را بر عهده گرفته است، به خودی خود یک اقدام تحریک آمیز و شدیدا مخرب است؛ چه رسد به اینکه این اقدام پیش از هرگونه تحقیقات و بدون ارائه هرگونه دلیل و مدرک و صرفا بر اساس این استدلال مضحک صورت گرفته باشد که « توضیح محتمل دیگری وجود ندارد.»
این گونه اظهارات و اقدامات مخرب تنها به تشدید آتش ویرانگر جنگ یمن و احتمال فراگیرتر شدن آن منجر خواهد شد. متهم سازی سفارشی دولتها با اهداف سیاسی و به دور از واقعیات میدانی در کنار سایر سیاست‌های حمایت گرانه نسبت به رژیم کودک کش عربستان سعودی به ویژه از طریق صادرات انبوه تسلیحات به این کشور، یک روند خطرناک است و مسئولیت تبعات آن بر صلح و ثبات منطقه ای، برعهده سه کشور صادرکننده این بیانیه خواهد بود.
همچنین موارد قید شده در این بیانیه در خصوص برجام و لزوم مذاکره مجدد پیرامون برنامه هسته ای ایران که به شکلی صریح تر و خطرناک تر در اظهارات آقای بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس مطرح شده است، نقض صریح متن و روح برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است. توافق هسته‌ای ایران و ۱+۵ همانگونه که در عنوان آن نیز قید شده است، توافقی «جامع» است که به عنوان راه حلی نهایی برای بحران ساختگی در مورد برنامه هسته‌ای ایران مذاکره و نهایی شده است. زمان‌بندی‌های صریح و دقیق موجود در برجام شاهد دیگری برای این امر است. کشورهای طرف برجام در این سند که تایید اجماعی شورای امنیت را نیز دارد، تصریح کرده اند که پس از دوره پیش بینی شده در برجام، با برنامه هسته ای ایران همانند هر کشور دیگر عضو ان.پی.تی رفتار خواهد شد و جمهوری اسلامی‌ایران هیچ چیز فراتر از این را نخواهد 
پذیرفت.
جمهوری اسلامی‌ایران مجددا تصریح می‌کند که برنامه موشکی و دفاعی ایران، براساس توان بومی، مبتنی بر سیاست بازدارندگی و متوازن با تهدیدات موجود بوده و اقدامات در خصوص توسعه آن کاملاً مسئولانه و منطبق با قوانین و مقررات بین المللی است. موضوع آزمایش‌های موشکی ایران در قالب برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت حل و فصل شده و این امر نیز به کرات مورد تصریح مقامات طرف‌های مذاکراتی قرار گرفته است؛ از جمله در اظهارات اخیر رئیس جمهور آمریکا که –البته در انتقاد از برجام- صراحتا اذعان داشت آزمایش‌های موشکی بالستیک ایران «مجاز» می‌باشد. ایران هرگونه ورود به مذاکرات در خصوص این موضوعات را قویاً رد می‌کند.
جمهوری اسلامی‌ایران مکرراً بر لزوم مشارکت کشورهای منطقه در گفت‌وگو و تعاملات برای ایجاد سازوکارهایی جهت ارتقا صلح و امنیت در منطقه و پایان بخشیدن به بحران یمن تاکید کرده و با حداکثر نگرانی نسبت به فجایع انسانی که این جنگ برای مردم یمن به همراه داشته، مجدداً آمادگی خود را برای این امر اعلام می‌دارد.» 
جانسون هم  پیرو ترامپ
نخست‌وزیر انگلیس هم در این میان در ادامه بدعهدی کشورهای اروپایی در اجرای مسئولیت‌های برجامی‌شان، به پیروی از رئیس‌جمهور آمریکا توافق هسته‌ را توافقی بد تلقی کرد.
به گزارش ایسنا، به نقل از گاردین،  بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس در گفت‌وگو با شبکه ان.بی.سی درباره برجام با بیان این که  واقعیت همان چیز صحیحی است که رئیس‌جمهور ترامپ گفته است، این[توافق] یک توافق بد بود و نقص‌های زیادی داشت، مدعی شد که ایران رفتار مشکل‌سازی داشته و دارد.
جانسون افزود: اگر [این توافق] توافق بدی بوده است و من می‌خواهم این را بپذیرم که نقص‌های زیادی داشته است، پس بیایید یک توافق بهتر داشته باشیم.
به گزارش ایسنا،‌ اظهارات بوریس جانسون در حالی درباره توافق هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که انگلیس پیش از این اعلام کرده بود از این توافق حمایت خواهد کرد و این به گونه‌ای یک وجه تمایز در سیاست‌های آمریکا و انگلیس در برابر ایران بود.