بازی اصولگرایان با « تخریب»

گروه سیاسی- دومین مناظره‌ انتخاباتی نامزدهای دوازدهمین دوره ریاست‌جمهوری برگزار شد و این مناظره مواضع اصولگرایان بدون برنامه و هدف را بیش از پیش آشکار کرد. در حالی که اصولگرایان و منتقدان دولت معتقدند که دولت روحانی دستاوردهای خود را با تکیه بر خرابکاری دولت نهم و دهم منتشر می‌کند و دولت یازدهم از این منظر هیچ دستاورد جدیدی ندارد اما در چند روز گذشته عملکرد خود نامزدهای اصولگرا به ویژه قالیباف در مناظرات نشان داد که آنها بدون آنکه برنامه‌ای برای مدیریت کشور داشته باشند تنها خودشان را پشت اتهامات به دولت پنهان کرده‌اند و برنامه‌ای در این راستا ندارند. اگر واقعا این نامزدها از سر دلسوزی و برای کمک به مردم برای ریاست‌جمهوری کاندیدا شده‌اند چگونه است که می‌خواهند صندلی ریاست‌جمهوری را با تخریب دولت یازدهم به‌دست بیاورند. ابراهیم رییسی پس از سخنان رییس‌جمهور درباره اقلیت‌های مذهبی، در نشست روز جمعه برای جبران پاتکی که از روحانی درباره حقوق اقلیت‌ها خورده بود، اعلام کرد: «هوا و هوس ریاست‌جمهوری ندارم و جایگاهی در آستان قدس دارم که با هیچ چیز عوض نمی‌کنم.» او البته در سخنان خود به این موضوع اشاره نکرد که اگر برای رضای خدا و گرفتن حق مردم پا به عرصه سیاست گذاشته، چرا با تخریب دولت می‌خواهد بر این مسند بنشیند. او در سخنرانی دیروز خود در میان اهل سنت برخلاف رفتارهایش در مناظره گفت: «خط‌کشی‌های سیاسی نداشته باشیم. فرای احزاب و دست‌جات سیاسی باید در اداره کشور سهیم باشیم. مشکل کشور، مشکل همه است. در زمینه‌های علمی پیشرفت‌های زیادی داشته‌ایم.
اولویت ما ارتباط با همسایگان است. باید بازار دست بالایی در منطقه داشته باشیم.» نکته جالب آنکه رییسی در برنامه‌هایش کتابچه‌ای چندصفحه‌ای به مردم نشان داده که مشخص‌کننده برنامه‌های آتی او در آینده است اما حتی یک بند از آن کتابچه را برای مردم نخوانده تا مردم بدانند برنامه‌های او برای اداره کشور در آینده چیست.
واکنش‌های وزرا و نهادهای دولتی به سخنان نامزدها
اصولگرایان به این مناظرات آمده بودند با پیش کشیدن موضوعات خارج از سوالات مطرح‌شده تنها می‌خواستند زهر خودشان را بریزند. البته رفتارهای تهاجمی اصولگرایان با واکنش‌های زیاد از سوی وزرای دولت یازدهم و نهادهای دولتی همراه بود تا جایی که فخرالدین دانش‌آشتیانی، وزیر آموزش‌وپرورش


در نامه‌ای به صدا و سیما خواستار اعطای زمان برای پاسخگویی به اتهاماتی شد که پیش از آن مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری به آن پاسخ داده بود و ادعای وجود محموله قاچاق پوشاک دختر او را رد کرده بود اما قالیباف که گوشش بدهکار این حرف‌ها نبود ادعای رد شده قوه قضاییه را تکرار کرد که امتیاز بگیرد. از آن طرف وزارت خارجه ایران در پاسخ به اینکه برجام بر کاهش تحریم‌ها علیه ایران تاثیر زیادی نداشته است اعلام کرد که کاندیداها وارد نبرد رسانه‌ای با طرف آمریکایی نشوند و از این مساله برای ضربه زدن به وزارت خارجه سوءاستفاده نکنند. حسن دهقان، وزیر دفاع نیز از گفته‌های میرسلیم شاکی بود. میرسلیم در این مناظرات اعلام کرد اعتبارات تحقیقاتی وزارت دفاع در دولت روحانی کاهش یافته و به زیر 5/0 درصد رسیده است در حالی که این میزان باید به چهار درصد افزایش پیدا می‌کرد اما وزیر دفاع در واکنش به اظهارات اشتباه میرسلیم گفته در دولت یازدهم تا پایان سال ۹۵ تامین اعتبارهای دفاعی تا 5/2 برابر نسبت به دولت قبل افزایش داشته و این رقم در سال ۹۶ به چهاربرابر دولت قبل رسیده است. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در واکنش به ادعای میرسلیم مبنی بر توقف رشد علمی کشور در دولت یازدهم اعلام کرد: «جمهوری اسلامی ایران از نظر رشد شتاب علمی هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت تولید علم در بین ۲۵ کشور برتر تولیدکننده علم در جهان رتبه اول را داراست. تعداد طرح‌های کلان ملی ۴۷ طرح بوده که از این تعداد، ۳۵ طرح ساماندهی و مدیریت شده و ۲۲ طرح به تایید نهایی رسیده و ۱۳ طرح نیز در حال نهایی شدن است و تنها ۱۲ طرح به دلیل نداشتن متقاضی در بخش صنعت و عدم تامین اعتبار و در نتیجه عدم توان پاسخگویی به نیازهای ملی در حال حاضر اجرایی نشده است.» بانک مرکزی هم نهاد دولتی دیگری بود که البته از قافله واکنش‌ها جا نماند.
در حالی که رییسی ادعا کرده بود تحریم‌های بانکی علیه ایران برداشته نشده و طرف غربی هم گفته این تحریم‌ها برداشته نمی‌شود، بانک مرکزی هم اطلاعیه‌ای فرستاد و اعلام کرد پس از اجرای برجام تمام وجوه ارزی مسدودی نزد بانک‌های مختلف دنیا آزاد شد و در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت. شرکت ملی نفت ایران روزانه دو میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی را به کشورهای مختلف آسیا و اروپا می‌فروشد که صد درصد وجوه حاصله را بانک مرکزی به ارزهای مختلف دریافت می‌کند اما در این میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت امور اقتصادی و دارایی و بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت، عباس آخوندی وزیر راه‌وشهرسازی، سازمان انرژی اتمی و... به اتهامات علیه دولت پاسخ دادند چرا که مشخصا رگبار اتهامات اصولگرایان فرصتی برای پاسخگویی را ایجاد نمی‌کرد. البته در میان این اطلاعیه‌ها دولت تنها نبود و بیشتر نامزدها مخاطب پاسخ نامه‌های مختلف بودند. ستاد کل نیروهای مسلح در پاسخ به اظهارات روحانی درباره موشک‌ها واکنش نشان داده و اعلام کرده نامزدهای انتخابات دوازدهمین دوره ریاست‌جمهوری از ورود مناقشه‌آمیز به مسایل نظامی و دادن آدرس‌های نادرست به مردم اجتناب ورزند.
با این حال پس از انتشار بیانیه‌های مختلف وزرا و نهادهای دولتی، ستاد رییسی مجبور شد بیانیه‌ای در این زمینه صادر کند و اتهاماتی را که به دولت وارد کرده، توضیح دهد. لحن این اطلاعیه تا حدودی با مواضع تند رییسی در مناظره‌ها تفاوت داشت و مسوولان ستاد او سعی کردند با زبانی آرام‌تر و منطقی‌تر این بار به جای اتهام انتقادات خود را به دولت وارد کنند.
اما این مناظره حواشی بیشتری را به خود اختصاص داد. قالیباف از روحانی شکایت کرد چرا که مجری هنگام انتخاب سوال‌ها، برگه‌های سوال را عوض کرد. او شکایت خود را به طور کتبی به کمیسیون تبلیغات داد. البته این تنها شکایت بعد از این مناظره نبود. روحانی نیز از رییسی شکایت کرد چراکه او در مناظره‌ها در پی ادامه حملات به دولت گفته بود آستان قدس رضوی در دومین مناظره انتخابات گفته بود: «آقای روحانی به عنوان رییس‌جمهور مستقر توضیح دهد که چرا 60 هزار میلیارد تومان از صندوق ذخیره فرهنگیان به یغما رفته است.»
حواشی این مناظره‌ها به خوبی نشان می‌دهد نامزدهای اصولگرا فقط به دنبال ایجاد یک فضای مشوش سیاسی در جامعه هستند تا از آب گل، آلود ماهی بگیرند و آرای خاکستری مردم را در سبد خود جمع کنند. در مقابل کاندیداهای اصلاح‌طلبان با صبوری و بردباری دو مناظره گذشته را بدون ارائه اتهام علیه هر یک از کاندیداهای اصولگرا گذرانده‌اند. مناظره بعدی از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است چرا که دونامزد اصلاح‌طلب قول داده‌اند پاسخ‌هایی درخور شان نامزدهای اصولگرا برای سوال‌های آنها ارائه کنند.