به بهانه ثبت‌نام‌های کاندیداتوری انتخابات مجلس یازدهم بیش از 15 هزار تشنه خدمت!

ثبت‌نام بیش از 15 هزار نفر برای کاندیداتوری انتخابات مجلس یازدهم از طرفی باعث شگفتی است و ازسویی نشانی از رقابتی جدی در انتخابات دوم اسفند به حساب می‌آید. هزاران نفری که به گفته بیشتر آنان احساس تکلیف و شوق خدمت به مردم پای آنان را به فرمانداری‌های سراسر کشور کشانده تا هریک ازآنان بتوانند با نشستن بر صندلی‌های سبز بهارستان یکی از 290 نماینده مجلس آینده باشند.
به گزارش ایسنا سیداسماعیل موسوی دبیر و سخنگوی ستاد انتخابات کشور در پایان مهلت قانونی آخرین روز ثبت‌نام داوطلبان انتخابات مجلس یازدهم در جمع خبرنگاران حاضر در وزارت کشور گفت: در این دوره نسبت به دوره قبلی بیش از 15 درصد افزایش ثبت‌نام داشته‌ایم و نسبت ثبت‌نام زنان به مردان 12 درصد به 88 درصد است. در میان ثبت‌نام‌کنندگان 601 نفر معادل چهار درصد تحصیلات حوزوی دارند، 14 درصد دارای دکترا، 77 درصد دارای کارشناسی ارشد و مابقی دارای لیسانس و کمتر از آن هستند.
در این میان استقبال چهره‌های سیاسی و معروف کشور که به گفته بسیاری از آنان، احساس تکلیف و شوق خدمت آنها را ترغیب به ثبت‌نام کرده جالب توجه بود؛ از نمایندگان فعلی و سابق مجلس گرفته تا اطرافیان محمود احمدی‌نژاد، از وزرای سابق تا چهره‌های مطرح اصولگرا و اصلاح‌طلب که در میان آنها شاید معروفترین چهره ثبت‌نام‌کننده محمدباقر قالیباف بود.
البته ثبت‌نام نکردن چهره‌هایی مثل علی لاریجانی رئیس فعلی مجلس، محمدرضا عارف رئیس فراکسیون امید، غلامعلی حداد عادل رئیس مجلس هفتم، محمود احمدی‌نژاد رئیس دولت‌های نهم و دهم و چهره‌هایی مثل سعید جلیلی دبیر اسبق شورای عالی امنیت ملی که شایعاتی درباره حضور آن‌ها و نگاه‌شان به ریاست مجلس یازدهم وجود داشت حالا این سوال را به وجود آورده که آیا قالیباف پس از چند بار ناکامی در رسیدن به ریاست جمهوری می‌تواند سکان ریاست مجلس یازدهم را به دست گیرد؟ آن هم درحالی که مجلس یازدهم دو سال از عمر خود را با دولت روحانی و دو سال دیگر را با دولتی جدید سپری خواهد کرد؟


هر دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا تلاش کرده‌اند حضور گسترده‌ای در ثبت‌نام‌ها داشته باشند. در میان اصلاح‌طلبان حتی برخی از چهره‌هایی که احتمال تایید صلاحیت آنها اندک است ثبت‌نام کرده‌اند و از طرفی نمایندگان لیست امید مجلس دهم در غیاب رئیس فراکسیون امید یعنی محمدرضا عارف، حضور پررنگی در روزهای ثبت‌نام داشتند از جمله چهره‌هایی مثل علی مطهری، محمدعلی وکیلی، الیاس حضرتی، مصطفی کواکبیان، محمود صادقی، علیرضا محجوب و... با حضور مجدد خود نشان دادند که نمی‌خواهند به این راحتی مجلس آینده را به جناح مقابل واگذار کنند.
ازسوی دیگر اصولگرایان که نگرانی چندانی از رد صلاحیت ندارند در غیاب علی لاریجانی و غلامعلی حداد عادل حضور پررنگی در ثبت‌نام‌ها داشتند. موضوعی که ممکن است باعث شود در بستن لیست‌های انتخاباتی مشکلاتی برای جناح راست به وجود بیاید به خصوص که از یک سو طرفداران و حامیان قالیباف و محسن رضایی در بسیاری از حوزه‌ها ثبت‌نام کرده‌اند و ازسوی دیگر اعضای نزدیک به جبهه پایداری و برخی سیاسیون مشهور به تندروی مثل مرتضی آقاتهرانی، الیاس نادران، سید محمود نبویان، حمید رسایی، مهدی کوچک‌زاده و... و همچنین نزدیکان و برخی وزرای محمود احمدی‌نژاد هم حضور گسترده‌ای در روزهای ثبت‌نام داشتند. این تعداد بالای اصولگرایانی که بیشتر آنها هم خود را مدعی و لایق نمایندگی می‌دانند ممکن است به شکاف در میان جریان اصولگرا و به توافق نرسیدن بر سر یک لیست واحد و در نهایت تشتت آرای جناح راست منجر شود که این موضوع می‌تواند مورد بهره‌برداری اصلاح‌طلبان و طرفداران دولت روحانی قرار گیرد.
جالب اینجاست که به جز چند نفر، بسیاری از کاندیداهای ائتلاف اصولگرایان در انتخابات مجلس دهم از جمله غلامرضا مصباحی‌مقدم، حمید رسایی، علیرضا زاکانی، سید محمود نبویان، مرتضی آقاتهرانی، الیاس نادران، بیژن نوباوه، فاطمه آلیا، حسن بیادی، حسین مظفر و... که در تهران 30 بر صفر نتیجه انتخابات را به لیست امید اصلاح‌طلبان واگذار کرده بودند به امید اینکه برخی نارضایتی‌ها باعث رویگردانی مردم تهران از اعضای لیست امید و رای دادن به آنها در انتخابات آینده شود برای کاندیداتوری مجلس یازدهم ثبت‌نام کرده‌اند.
نکته جالب ثبت‌نام نکردن شش نفر از لیست 30 نفره پیروز امید به دلایل مختلف بود. محمدرضا عارف، کاظم جلالی، فاطمه سلحشوری، فاطمه حسینی، محمدجواد فتحی، عبدالرضا هاشم‌زایی و علی نوبخت از اعضای لیست امید و نمایندگان تهران در مجلس دهم بودند که برای حضور در انتخابات مجلس یازدهم نام‌نویسی نکردند. در این میان دولتی‌ها و چهره‌های نزدیک به حسن روحانی به صورت چراغ خاموش وارد صحنه شده‌اند و حضور پررنگی نداشته‌اند. از طرفی حضور نداشتن برخی چهره‌های شاخص و ثبت‌نام تعدادی از جوانان ممکن است باعث عوض شدن و جوان شدن ترکیب مجلس آینده شود.
البته این پایان ماجرا نیست و کسانی که ثبت‌نام کرده‌اند باید منتظر باشند تا پس از بررسی‌های صورت گرفته توسط هیئت‌های نظارت و تایید صلاحیت ازسوی شورای نگهبان در روز 23 بهمن 1398 اسامی کاندیداهای نهایی اعلام شود. انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه دوم اسفند 1398 در سراسر کشور برگزار خواهد شد.