تریدینگ فایندر

صدا و سیما آدرس غلط ندهد

آفتاب یزد- گروه اجتماعی: این روزها با افزایش آلودگی‌های هوا صحبت‌ها در رابطه با محیط زیست اوج گرفته است و هر کسی چیزی می‌گوید؛ در این بین اما برخی به نظرات غیر کارشناسی رو آورده‌اند تا به هر نحو ممکن از آب گل آلود ماهی برای خودشان بگیرند و به اهداف جناحی و سیاسی خودشان برسند. عده‌ای هم تنها اعتراض می‌کنند که این چه وضعی است و چرا کسی رسیدگی نمی‌کند اما پای عمل خودشان که وسط می‌آید مشخص می‌شود که آن‌ها هم اهل عمل نیستند و به طور کلی تنها اعتراض کردن را بلدند! اما در این بین رسانه ملی سعی دارد با ایجاد برنامه‌های در ظاهر کارشناس محور، انگشت اتهام را به سمت دولت و شهرداری نشانه بگیرد. البته در این موضوع که مسئولین در دولت و شهرداری به وظایفشان عمل نکرده‌اند شکی نیست اما رسانه‌ملی با این بهانه نسخه‌هایی برای جامعه می‌پیچد که با واقعیت موجود زمین تا آسمان متفاوت است. چندی پیش برنامه ثریا که از شبکه افق پخش می‌شود به مشکلات محیط زیستی اختصاص داده شد و صحبت‌های کارشناسان در این برنامه با واکنش‌های منفی از سوی کاربران فضای مجازی مواجه شد.
>در برنامه ثریا چه گذشت؟
در برنامه ثریا نظرات مختلف و غیر کارشناسی زیادی داده شد اما متفاوت‌ترین نظرات در خلال برنامه را خانمی از قم به عنوان پژوهش‌گر محیط‌زیست ابراز کرد، تا جایی که درختانی مانند چنار و انواع سوزنی‌برگ‌ها را عامل آلودگی هوا دانست و گفت:« از بنزین ماده‌ای متصاعد می‌شود و روی برگ آنها می‌نشیند و هوا را بیشتر آلوده می‌کنند. نرگس مجتهد نجفی»، به این نکته بسنده نکرد و کاشت درختان غیر مثمر را در راستای اجرای موافقت نامه آب و هوایی پاریس دانست و گفت: «چون هنوز شورای نگهبان این موافقت نامه را تایید نکرده اجرای آن ضرورت ندارد.» او حتی افزایش قیمت بنزین را هم در راستای اجرای این توافق نامه دانست و موادی از این توافق را خواند تا نتیجه بگیرد به خاطر اجرای توافق، بنزین گران شده است. این در حالی است که هدف از افزایش قیمت بنزین، نگرانی از نیاز به واردات و تحریم‌های آمریکا و جلوگیری از قاچاق ذکر شده است و تا به حال هیچ کس آن را به پیمان‌های آب و هوایی و گرمایش زمین ربط نداده بود. او همچنین گفته بود:« بحث گرمایش زمین و تغییرات آب و هوایی با آلودگی هوا متفاوت است و ما باید به آلودگی فکر کنیم نه گرمایش کره زمین، چون گرمایش زمین به ما ربطی ندارد.» نکته جالب اینجاست که خانم مجتهد نجفی در نفی «گرمایش کره زمین» به سخنان «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا استناد کرد.
پژوهش‌گر برنامه همچنان از کاشت درختان غیر‌مثمر به شدت انتقاد می‌کرد و گفت: «این کار در راستای اجرای مفاد پیمان پاریس است و به جای کاج‌های بی‌ثمر آمریکایی و درختانی مانند چنار و عرعر باید درختان مثمر بکاریم. درختان کهور و کنوکارپوس و چمن فایده ندارد و باید درختانی مانند بادام، توت و مرکبات بکاریم.» وی کاشت درختان غیر مثمر را موجب کم شدن زنبور عسل هم دانست.
تریدینگ فایندر


سخنان خانم مجتهد نجفی علیه کاشت درختان غیر مثمر در حالی است که به گواه سفرنامه‌ها و کتب تاریخی، تهران به شهر چنار و اقاقیاهای گل‌دار شهرت داشته و در میان درختان مثمر بیشتر با درختان انار و البته هیچ درختی به اندازه چنار با تهران شناخته نمی‌شود تا جایی که تهران را چنارستان می‌خواندند. همچنین درباره درخت چنار گفته می‌شود این درخت «مرگ» ندارد و اگر عوامل غیر طبیعی مانع نشود عمر چند هزار ساله هم دارند و خیابان ولی عصر(عج) با طول 26کیلومتر با چنارهای آن شناخته می‌شود هر چند به خاطر ساخت برج‌ها و نیاز به نور خمیده شده‌اند یا بلوار کشاورز که با نارون‌ها زیبا شده و هر دو هم غیر مثمرند.
خانم پژوهشگر شبکه افق در حالی سوزنی برگ‌ها یا کاج‌ها را وارداتی و غیر مثمر و آلاینده توصیف کرد که نام «کاج تهران» اتفاقاً نشان می‌دهد کاملا بومی است و همچنین در خراسان، کاج‌های زیبای مشهدی یا مشعلی و به همراه سرو نقره‌ای پوشش‌های گیاهی گسترده‌ای را انجام می‌دهند و نیاز چندانی به آب ندارند و از آفات نیز به دورند. تاکید ایشان بر باغ‌ها بی توجه به اقتضائات جغرافیایی در هر منطقه مطرح می‌شد و می‌توان پرسید آیا این ایده‌ها در موسسه خودشان در قم قابل اجراست یا باید متناسب با آب و هوا درختان را انتخاب کرد؟
>کارشناسان چه می‌گویند؟
محمد درویش فعال محیط زیست و کارشناس این حوزه در رابطه با صحبت‌های نرگس مجتهد نجفی در برنامه ثریا به آفتاب یزد گفت: «کسی که از مزرعه قرآنی صحبت می‌کند باید بداند که همه آفریدگان پروردگار آیه‌های خلقت هستند و ما حق نداریم یک گونه گیاهی را به عنوان گروه شیطانی تفسیر کنیم و گونه دیگری را خوب! نباید بگوئیم که فقط درختان مثمر هستند که فایده دارند و درختان غیر مثمر فایده‌ای ندارند. اتفاقا درختان غیر مثمر تولید اکسیژن بیشتر دارند و کربن را بیشتر تجزیه می‌کنند، خیلی بهتر می‌توانند خاک را حفظ کنند و از تنوع زیستی حمایت کنند و حتی خیلی بهتر به تعدیل اقلیم کمک می‌کنند. از طرف دیگر درختان غیر مثمر مثل درختان مثمر نیاز به سم پاشی و کود پاشی ندارند تا کیفیت خاک را نابود کند. این کاملا غلط است که ما فکر کنیم اگر مردم ما میخواهند تصویری از یک باغ قرآنی را خلق کنند حتما باید همه درختان آن باغ قرآنی درختان مثمر باشند!»
او در ادامه افزود:« در عین حال یک نکته مهم را هم نباید نادیده بگیریم و آن هم این است که نمی‌توانیم بگوئیم دنیا به ما ربطی ندارد بقیه آلوده کرده‌اند و ما با آن‌ها کاری نداریم! نمی‌توانیم این را بگوئیم چون آمار‌ها می‌گوید ایران جزو 9 کشور اول انتشار دهنده گازهای گلخانه‌ای است و شرکت ملی نفت ما پنجمین شرکت تولید کننده گاز‌های گلخانه‌ای در جهان است و حتی بالاتر از BP قرار گرفته است که در آمد‌های سالانه آن چند برابر در آمد سالانه کشور ما است؛ پس نباید این گونه آدرس غلط بدهیم و مردم را نسبت به مسئولیت‌های اجتماعی‌شان بی اعتنا کنیم.»
درویش تصریح کرد:« البته یک نکته درست هم در صحبت‌های خانم نجفی هست و آن هم این است که ما باید سعی کنیم از گونه‌های بومی خودمان استفاده کنیم و به سراغ گونه‌های غیر بومی مثل کنوکارپوس، پالونیا و کهور آمریکایی نرویم. وقتی در کشوری زندگی می‌کنیم که از خزانه ژنتیکی در خوری برخوردار است و نزدیک به 8 هزار گونه گیاهی در این کشور داریم و 1728 تا از این گونه‌ها انحصاری هستند که تنها در ایران وجود دارد، چرا باید به سراغ گونه‌هایی برویم که رویشگاه و خواستگاه آن ایران نیست و می‌تواند تبدیل به یک گونه مهاجم شود یا در رقابت با گونه‌های بومی آن‌ها را حذف کند؟ با این وجود تفاوت قائل شدن بین گونه مثمر و گونه غیر مثمر مثل تفاوت قائل شدن بین شهروندان است؛ مثل این است که عده‌ای را شهروند درجه یک و عده‌ای را شهروند درجه دو بدانیم که این کار بنیان‌های دموکراسی را نابود می‌کند، تفاوت قائل شدن بین این دو نوع گیاه هم می‌تواند بنیان‌های تاب آوری سر زمین را نابود کند. انتظار از صدا و سیما این است که از افراد متخصص و کسانی که تجربه زیسته دارند استفاده کند که حرفی برای گفتن داشته باشند و آدرس غلط به مردم ندهند.»
با این وجود به نظر می‌رسد صدا و سیما به عنوان یک رسانه ملی در انتخاب کارشناسان به طور کلی با مشکل رو به رو است و این موضوع را بار‌ها پیش از این در برنامه‌های مختلف دیگر هم شاهد بودیم. آیا زمان آن نرسیده تا از کارشناسان کاردان و تحصیل کرده در برنامه‌های مختلف صدا و سیما استفاده شود؟
تریدینگ فایندر