عبدالله عبدالله کوتاه می‌آید!

آفتاب یزد ـ گروه سیاسی: همه اتفاقات انتخابات 2014 بازهم در انتخابات اخیر در افغانستان تکرار شد و اعلام نتایج به گونه‌ای است که احتمالات و مخاطرات بسیاری را پیش روی همگان قرار داده است. عبدالله عبدالله معتقد است تعدادی از آراء باید به نفع وی تغییر کند و این تغییر یعنی رئیس جمهور شدن عبدالله عبدالله و این یعنی بازهم قرار نیست یک انتخابات بدون حاشیه و چالش در افغانستان تکلیف همگان را روشن کند.
یک کارشناس مسائل شبه قاره به آفتاب یزد می‌گوید: «اگر چه بسیاری از اتفاقات در این برهه نیز شبیه آنچه در 2014 رخ داده بود؛ تکرار شده اما این بار تفاوت‌هایی نیز وجود دارد.»
این کارشناس مسائل بین‌المللی در ادامه می‌گوید: «در انتخابات 2014 اگر نبود ابتکار برخی کشورها قطعاً شرایط به این آسانی حل نمی‌شد اما این بار باید منتظر ماند و دید آیا آمریکایی‌ها بازهم نیتی برای دخالت دارندیا نه!؟»
پیرمحمدملازهی معتقد است: «لیبرال دموکراسی در افغانستان شکست خورده و باید برای ادامه حیات سیاسی در افغانستان چاره‌ای اندیشید واگرنه در هر انتخاباتی به دلیل وجود اقوام چهارگانه، همین مسئله تکرار خواهد شد.


> اشرف غنی پیروز شد
اما عبدالله عبدالله مدعی است!
بر اساس نتایج اولیه شمارش آرا، اشرف غنی توانسته در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پیروز شود.به گزارش اسکای نیوز، کمیسیون انتخابات افغانستان اعلام کرد محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری کنونی توانسته با اکتساب ۵۰.۶۴ درصد آرا در انتخابات ریاست جمهوری این کشور پیروز شود و به این ترتیب برگزاری دور دوم انتخابات هم منتفی شده است.
پیرمحمدملازهی در باره به دور دوم رفتن انتخابات بر این اعتقاد است که:« اگر دخالت آمریکایی به این مسئله منجر شود که بخش‌هایی از نظرات عبدالله عبدالله پذیرفته شود قطعا کشمکش‌های تامل برانگیزی بین پشتون‌ها و شمالی ها(طرفداران اشرف غنی و طرفداران عبدالله عبدالله)بالا خواهد گرفت و همین مسئله می‌تواند باعث شود تا انتخابات به دور دوم
کشیده شود.»
این کارشناس مسائل شبه قاره اما در ادامه می‌گوید:«به دور دوم رفتن انتخابات نمی‌تواند رخ دهد زیرا در مجمع این مسئله به کشمکش‌های قومی و جنگ‌های داخلی منتهی خواهد شد و در نهایت مسائلی همچون تجزیه افغانستان و تشکیل دولت‌های چندگانه و موازی را پیش روی همه قرار خواهد داد مسئله‌ای که در کنار حضور و وجود طالبان که همچنان امید به گفت‌وگوهای صلح با آمریکایی‌ها دارند این نگرانی را به وجود خواهد آورد که عملا بخش‌های بیشتری از افغانستان را زیر سیطره و سلطه ی خود درآورند! به همین دلیل اخیر و مسائل دیگر احتمالا بازهم آمریکایی‌ها در فیصله یافتن چالش‌های انتخاباتی افغانستان دخالت خواهند کرد و یا عبدالله عبدالله را متقاعد خواهند کرد ـ متقاعد کردنی که سخت و یا ناممکن می‌نماید ـ و یا به جای عبدالله عبدالله، شخصی دیگر را با مشخصاتی شبیه به عبدالله عبدالله؛ خواهند نشانید.»
> این همه تاخیر و نتایجی که از ابتدا معلوم بود!
نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که ششم مهر امسال برگزار شد، بعد از سه ماه بالاخره اعلام شد. بر اساس گفته کمیسیون انتخابات افغانستان، محمد اشرف غنی با گرفتن بیشتر از ۹۲۳ هزار رای و عبدالله عبدالله با گرفتن بیشتر از ۷۲۰ هزار رای (۳۹.۵۲ درصد) به ترتیب مقام اول و دوم را در انتخابات افغانستان دارند. قرار بود نتایج ابتدایی این انتخابات در تاریخ ۲۷مهر اعلام شود اما چندین بار به تاخیر افتاد. آن‌گونه که در اخبار آمده، این نتیجه ابتدایی بوده و نتیجه نهایی بعد از رسیدگی به شکایت‌ها اعلام می‌شود. با اعلام نتایج ابتدایی انتخابات، تیم انتخاباتی اشرف غنی با انتشار اعلامیه‌ای از اعلام این نتایج استقبال کرد. در این اعلامیه آمده که مردم افغانستان یک بار دیگر به غنی اعتماد کرده و مسئولیت زعامت ملی را به او سپرده‌اند. تیم انتخاباتی دولت از کمیسیون مستقل انتخابات سپاسگزاری و اظهار امیدواری کرده که مراحل بعدی روند انتخابات نیز بدون مشکل و به موقع عملی شود.
در اعلامیه این تیم آمده: "در انتخابات هیچ کسی بازنده نیست، بلکه همه برنده‌اند. باید در کشور فرهنگ رقابت سالم و احترام به کمیسیون‌های انتخاباتی نهادینه شود. همه طرف‌های انتخاباتی باید نتایج اعلام شده را قبول نمایند و در صورتی که شکایتی دارند با استفاده از حق خود با مراجع مربوطه در میان بگذارند."
در مقابل ستاد انتخاباتی "ثبات و همگرایی" به رهبری عبدالله عبدالله خواهان ابطال ۳۰۰هزار رای ماخوذه است که ادعا می‌کند خارج از وقت رای‌دهی گرفته شده یا فاقد معلومات بیومتریکی و یا تکراری است. عبدالله عبدالله که رئیس اجرایی دولت کنونی است، عنوان کرده که این نتایج را قبول ندارد. وی در یک پیام فیسبوکی برای حامیان خود نوشته که نگرانی و تشویش آنها را درک می‌کند. او گفته که مردم منتظر اعلام نتیجه آرای پاک خود بودند اما "با تاسف آنانی که به حق انتخاب مردم و مردم سالاری اعتقاد ندارند، با تقلب گسترده و سازمان یافته شفافیت انتخابات را خدشه دار ساخته و به اعلام نتایج ابتدایی تقلبی انتخابات پرداختند." او به حامیانش اطمینان داده که مبارزه آنها "برای تحکیم مردم سالاری" دوام دارد و از آرای پاک آنها "به هر قیمتی" دفاع خواهند کرد.
> شباهت‌های عراق و افغانستان!
در گفت‌وگو با پیرمحمدملازهی به این مسئله اشاره می‌شود که بر اساس یک دموکراسی توافقی و از پیش تعیین شده در عراق، بخش‌هایی از حکومت به دست شیعیان، بخش‌هایی در دست اهل تسنن و در نهایت بخشی نیز در اختیار کردها است. حال این سوال مطرح می‌شود که آیا ممکن است در افغانستان نیز شاهد این
مسئله باشیم؟
این کارشناس مسائل شبه قاره در واکنش و پاسخ به این پرسش می‌گوید:« طبیعتا با شکست لیبرال دموکراسی، افغانستان چاره‌ای ندارد تا به سمت یک حکومت فدرالی حرکت کند به این معنا که اقوام چهارگانه بخش‌هایی از حکومت را در اختیار داشته باشند.»
ملازهی در ادامه می‌گوید:« اما اگر عبدالله عبدالله کوتاه نیاید و خواسته باشد تهدید‌های خود را عملیاتی کند باید شاهد جنگ‌های داخلی، تشکیل حکومت‌های محلی و موازی در بخش‌هایی از افغانستان باشیم که این مسئله قطعاً با واکنش آمریکایی‌ها و نیروهای حافظ صلح ناتو روبرو خواهد شد.»
این کارشناس مسائل سیاسی معتقد است: «وقتی تلاش‌های به انجام رسیده برای برقراری صلح در افغانستان طی سال‌های متمادی با شکست روبرو شده است طبیعتا این بار نیز باید با احتمال شکست به این موضوع نگریست.»
ملازهی می‌گوید: «در کنار تمامی مسائل، بحث طالبان، بحث پررنگی است که در همه تصمیمات دخالت خواهد داشت. به عبارت ساده تر، آمریکایی‌ها اگر قرار باشد باز هم در موضوع افغانستان دخالت کنند، طبیعتاً تمایل بیشتری به رئیس جمهور ماندن اشرف غنی
خواهند داشت.
از میان همه خبرهای منتشر شده می‌خوانیم؛ کمیسیون انتخابات افغانستان در ابتدا میزان مشارکت را حدود دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر اعلام کرده بود. بعد از بررسی، کمیسیون انتخابات حدود یک میلیون رای را باطل اعلام کرد و به این ترتیب سطح "آرای معتبر" در انتخابات ۱۳۹۸ ریاست جمهوری یک میلیون و ۸۴۳ هزار رای است.
پیش از انتخابات اعلام شد ۹.۷ میلیون نفر واجد شرایط رای دادن هستند و حالا نتیجه ۱.۹میلیون رای به دست آمده قطعا نتیجه ضعیفی از نظر میزان مشارکت محسوب می‌شود. در همین حال دفتر نمایندگی سازمان در افغانستان از اعلام نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان استقبال و کار کمیسیون انتخابات این کشور را تحسین کرده است. تدامیچی یاماموتو، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در افغانستان گفته که شهروندان این کشور در روز برگزاری انتخابات تهدیدهای امنیتی را نادیده گرفتند تا برای یک آینده بهتر رای دهند.
نکته ی پایانی مطرح شده از سوی پیرمحمد ملازهی این که؛ با مشارکت پایین انتخابات اخیر، نمی‌توان به مستقل ماندن و ادامه ی یک دولت مستقل و مقتدر در فضای سیاسی افغانستان امیدوار بود و می‌توان بارقه‌هایی از برپایی سیستم حکومت فدرالی در افغانستان را
ملاحظه کرد.