«ابتکار» از تاثیر شرط تازه سازمان بورس برای کداولیه‌ها گزارش می‌دهد چالش آزمون برای تازه واردان بورس

کیمیا نجفی
بازار بورس این‌روزها یکی از بازارهای جذابی بوده که به محلی امن برای سرمایه‌های سرگردان تبدیل شده است. در ماه‌های اخیر شاهد بودیم که افراد زیادی تمایل به سرمایه‌گذاری در بازار بورس را داشته‌اند و سیل عظیمی از کداولیه‌ها کار خود را در این بازار شروع کرده‌اند. این مسئله در حالی است که اخیرا سازمان بورس تصمیمات تازه‌ای را برای تازه‏واردان اتخاذ کرده است. حال باید دید که چنین تصمیماتی می‌تواند روند ورود سرمایه‌گذاری را تحت تاثیر قرار داده و تمایل افراد را کاهش دهد یا خیر؟
«مشتریان جدیدیک ماه پس از صدور کد بورسی امکان معامله خواهند داشت» شرطی که به تازگی سازمان بورس برای تازه‌واردان گذاشته است و به نظر می‌رسد که این شرط می‌تواند محدودیت‌هایی را در بازار به وجود آورد. ایسنا در گزارشی به شرط سازمان بورس برای تازه‌‌‌واردان پرداخته است. ابلاغیه روز گذشته سازمان بورس و اوراق بهادار از تغییر صدور کد معاملاتی برای مشتریان جدید در بازارسرمایه حکایت دارد و طبق آن، مشتریان جدیدیک ماه پس از صدور کد امکان معامله دارند؛ تصمیمی که مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس دلیل آن را نیاز به تخصص و دانش تازه‌واردها به بورس اعلام کرد.
بر اساس این گزارش ابلاغیه‌ای که دیروز توسط سازمان بورس و اوراق بهادار صادر شده، آمده است که مشتریان جدیدیک ماه پس از صدور کد بورسی امکان معامله خواهند داشت و در این راستا، قبولی در آزمون کانون کارگزاران یا سازمان بورس شرط صدور کد معاملاتی است. همچنین شخص متعهد می‌شود سیگنال‌فروشی و ... نکند، زیرا کد مسدود می‌شود.بنابر تصمیم‌گیری کانون کارگزاران، در راستای افزایش دانش افراد حقیقی که قصد معامله در بورس دارند آزمون به صورت حضوری و مجازی برگزار می‌شود. درصورت قبولی اشخاص در آزمون مذکور مشخصات مربوط به افراد حداکثر ظرف سه روز به سمات ارسال می‌شود و پس از طی فرآیندهایمربوطه کدهای معاملاتی از قابلیت معامله برخوردار می‌شوند.


درباره چرایی اتخاذ این تصمیم، محسن خدابخش، مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس در گفت‌وگو با ایسنا گفته است: «با توجه به اینکه این روزها سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه رونق دارد و ممکن است افرادی که وارد این بازار می‌شوند دانش کافی نداشته باشند و از آنجاکهاین نوع سرمایه‌گذاری نیازمند تخصص و دانش است، چنین تصمیمی گرفته شده است».
به گفته وی، طییک ماهی که کد صادر می‌شود و بعد فرد اجازه معامله پیدا می‌کند، باید در آزمون شرکت کند و درصورتی که در آزمون پذیرفته شود، کد فعال خواهد شد و در غیر این صورت باید دوباره در آزمون شرکت کند.
قانون جدید چه تاثیری بر بازار خواهد گذاشت
حمیدرضا میرمعینی، کارشناس بازار بورس با اشاره به قانون جدید سازمان بورس برای تازه‌واردان به «ابتکار» گفت: در ابتدا باید بدانیم که هرچه فرآیند ورود به بازارهای سرمایه‌گذاری به خصوص سرمایه‌گذاری‌ها در بازاری همچون بورس دشوارتر شود جریان ورود نقدینگی کاهش پیدا می‌کند و قطعا می‌تواند بازار را تحت تاثیر قرار دهد. بازار سرمایه جزو بازارهای نقدشونده است که انجام معاملات در آن راحت‌تر از دیگر بازارها بوده و با توجه به شرابط اقتصادی کشور بازاری امن‌تر به حساب می‌آید.
وی در ادامه افزود: با توجه به این شرایط اگر قرار بر این باشد که محدودیت‌هایی را برای این بازار به وجود بیاورند قطعا ورود نقدینگی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. البته در این میان باید اشاره کنم که اینگونه تصمیم‌گیری‌ها جذابیت بازار را کم نمی‌کند و تنها ممکن است سرعت ورود نقدینگی را کاهش دهد. چنین قوانینی روند کار را برای برخی از افراد با دشواری همراه می‌کند و موانع و سرعت‌گیرهایی را برای ورود سرمایه‌ها ایجاد می‌کند.
این کارشناس بازار بورس اظهار کرد: با توجه به شرایط مختلف چه در بازار بورس و چه در کل اقتصاد گمان نمی‌کنم که چنین تصمیم‏گیری‏هایی صحیح بوده باشد. این تصمیم دارای جنبه‌های مختلفی از جمله فرهنگ‌سازی، رونق بورس و آموزش است که به نظر من در شرایط فعلی هیچ کدام از جنبه‌ها قابلیت اجرا ندارد و چنین تصمیماتی منطقی نخواهد بود.
وی افزود: به نظر می‌رسد این قانون برای عرضه‌های اولیه نیست و کسانی که کد معاملاتی را می‌گیرند برای معامله عرضه‌های اولیه فعال خواهد شدو می‌توانند فعالیت کنند.
این کارشناس اقتصادی در ابخش دیگری از صحبت‌هایش به نحوه مدیریت سازمان بورس اشاره کرد و در این‌باره گفت: سازمان بورس برای اینکه بتواند جریان سرمایه‌های جدید را مدیریت کند و در خصوص نحوه سرمایه‌گذاری آگهی‌بخشی داشته باشند به همین دلیل چنین تضمینی را اتخاذ کرده‌اند. تازه‌واردان باید توجه داشته باشند که با یک ماه دیرتر شروع کردن اتفاق خاصی رخ نخواهد داد.
وی افزود: من گمان می‌کنم اجرای این دستورالعمل که تنها محدودیت‏هایی را ایجاد می‌کند تنها سرعت را کمی کاهش می‌دهد و نمی‌تواند کاربردی داشته باشد، همانطور که قبلا اشاره کردم اتخاذ چنین تصمیمی منطقی به نظر نمی‌رسد.
این کارشناس بازار بورس در پاسخ به این پرسش که چشم‌انداز از بازار بورس چگونه خواهد بود گفت: چگونگی وضعیت بازار در روزهای آتی بستگی به اتفاقاتی که در آینده رخ می‌دهد دارد. عوامل و مولفه‌هایی که اقتصاد کلان، اقتصاد جهان، اقتصاد داخلی و درنهایت سودآوری‌های شرکت را تحت تاثیر قرار دهد بازار را قطعا تغییر خواهد داد و مشکلاتی را به وجود خواهد آورد. قطعا ما نمی‌توانیم تمام مولفه‌های اقتصاد را پیش‌بینی کنیم. سال 97 حتی ما 10 درصد اتفاقات سال جاری را هم نمی‌توانستیم پیش‌بینی کنیم، اما شاهد هستیم که چه اتفاقاتی رخ داد و چگونه مسیر بازار تغییر یافت.
وی افزود: ریسک سیاسی، قیمت‌های جهانی، مولفه‌های کلان اقتصادی مانند تورم و سیاست‌گذاری‌های دولت عوامل تاثیرگذار بر بازار خواهد بود. اینکه چه اتفاقی رخ دهد و این چهار مولفه تغییر یابد نامشخص بوده و نمی‌توان به راحتی آنها را پیش‌بینی کرد. اما به‌طور کلی اگر بخواهیم یک نظر کلی بدهیم می‌توانیم بگوییم که اگر اتفاق خاص چه اقتصادی و سیاسی و چه همانند اتفاقی مانند کرونا رخ ندهد روند رو به رشد بازار ادامه خواهد داشت و بازار سرمایه همچنان جذاب خواهد ماند. بنابراین می‌توانیم بگوییم که بازار در سال آتی هم پتانسیل رشد را دارد البته نه به اندازه سال جاری. باید توجه داشته باشیم سال 98 را نمی-توانیم با هیچ سالی مقایسه کنیم.
وی به افت شاخص بورس روز گذشته اشاره کرد و دراین‌باره گفت: سقوط شاخص بورس دیروز روند غیرطبیعی نبود. همانقدر که بازارهای مالی جهان با ریزش همراه بودند، بازار داخلی ما نیز به دلیل ترس از طولانی‌تر شدن مدت کنترل ویروس کرونا و شاید به تعطیلی کشاندن بازارهای اقتصادی باعث شد تا بورس وحشت‌زده عمل کند. ما باید ببینیم که در روزهای آینده تا چه میزان ماجرای ویروس کنترل خواهد شد و تا چه میزان فعالیت‌های اقتصادی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اگر کنترل این موضوع طولانی نشود به نظر می‌رسد که افت روز گذشته را بتوانیم جبران کنیم.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» ابهام های تازه در خصوص کشف 27 هزار جسد پرنده در میانکاله را بررسی کرد سرنخ های تازه از میانکه، انتقام انسان از انسان؟ کورش الماسی نظام، جناح نیست «ابتکار» از تاثیر شرط تازه سازمان بورس برای کداولیه‌ها گزارش می‌دهد چالش آزمون برای تازه واردان بورس مرز حریم خصوصی سلبریتی‌ها کجاست؟ از سوداگران لایک تا تشنگان شهرت ستاد بررسی اثرات ویروس کرونا در تجارت تشکیل شد پیش‌بینی‌ لازم برای تامین تقاضای مازاد کالا در بازار «ابتکار» از یک هفته سخت برای تصمیم‌گیرندگان در شرایط بحرانی گزارش می‌دهد بحران سازی با توهم توطئه «ابتکار» پیامدهای امضای توافق میان آمریکا و گروه طالبان را بررسی می‌کند صلح پر ماجرا رهبر انقلاب درگذشت حجت‌الاسلام والمسلمین خسروشاهی را تسلیت گفتند ایشان عنصری خستگی‌ناپذیر در تبلیغ معارف اسلامی بودند دستور رئیس قوه قضائیه برای پیشگیری از شیوع کرونا در زندان‌ها از صدور قرارهای تامین منجر به بازداشت جز در موارد ضروری اجتناب گردد دریادار سیاری:‏ آمادگی ارتش در مقابله با کرونا از سطح جامعه بالاتر است