«عادی‌سازی و عادی‌انگاریِ» کرونا و «کروناهراسی» خطرناک است

 حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور روز گذشته (شنبه) در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا طی سخنانی اظهار داشت: دو موضوع عادی‌سازی و عادی‌انگاری این بیماری و هم‌چنین کروناهراسی خطرناک است. اگر کاری کنیم که مردم فکر کنند کرونا یک موضوع عادی است و خطری ندارد، دچار مشکلی خواهیم شد و از سوی دیگر نیز اگر در مردم هراس ایجاد کنیم که فعالیت‌های ضروری و اقتصادی دچار مشکل شود، این هم نادرست است.
رئیس‌جمهور بیان کرد: نزدیک پنج ماه است که با این بیماری مواجه هستیم و راه آن، انجام فعالیت‌های لازم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی توأم با رعایت پروتکل‌های بهداشتی است‌. راه دومی وجود ندارد و این راه منحصر به فرد است و همه باید در چارچوب مقررات قانونی خود کار، تلاش و فعالیت کنند و همه نیز باید مراعات کنند و اصول را مورد نظر قرار دهند. تجمعات به طور کلی در شرایط امروز غیرقابل قبول است. و اینکه در آینده شرایط ما بهتر شود بحث دیگری است. اجتماعات، عزا و عروسی، مهمانی، سمینار و جشنواره و همه اینها مضر است‌. اکنون نه زمان جشنواره و نه زمان سمینار است. حتی اگر نسبت به کنکور هم وزارت بهداشت‌اشکالی داشته باشد، چارچوبی برای آن تدوین می‌کنیم که مشکلی نباشد.
وی افزود: راحت‌ترین راه این است که همه فعالیت‌ها را تعطیل کنیم و روز بعد نیز مردم از بهم‌ریختگی و گرسنگی اعتراض کنند؛ در دنیا کسی این را نمی‌پذیرد. حتی خارج‌نشینان که می‌گفتند که بازگشایی نباید صورت بگیرد هم زبان‌شان بریده شده و این را تکرار نمی‌کنند.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه دستورالعمل‌ها باید در اماکن شلوغ و بازارهای سرپوشیده رعایت شود، تصریح کرد: باید تمام اجتماعات را ممنوع کنیم و اگر لازم است کمیته اجتماعی ما بررسی کند و مراسمی که در آن اجتماع انجام می‌گیرد از جمله عزا، عروسی و مهمانی را ممنوع کنیم. اگر کسی می‌خواهد یک مراسم عقد با حضور یک یا دو خانواده برگزار کند، با مراعات پروتکل‌ها درست است ولی اجتماع در این شرایط امکان‌پذیر نیست.


روحانی یادآور شد: ما نمی‌توانیم مانند سابق در کنار یکدیگر در فاصله 20 سانتی‌متری چه با ماسک و چه بدون ماسک بایستیم. فاصله‌گذاری مهم است و سبک زندگی را برای امسال و حتی برای ماه‌هایی از سال آینده باید تغییر دهیم. تأکید می‌شود که در مکان‌های سرپوشیده شلوغ مانند مترو، اتوبوس، بازار، پاساژ و حتی کارخانه‌جات باید از ماسک استفاده شود. استاندار اصفهان در جلسه امروز می‌گفت دو مرکز بزرگ صنعتی در این استان با ظرفیت‌های 4000 و 6000 نفر کارگر وجود دارد و بدون اینکه کسی مبتلا باشد همه کار می‌کنند. این یعنی دستورالعمل‌ها رعایت می‌شود و همه نیز کار می‌کنند و مشکلی هم نخواهد بود؛ رعایت پروتکل‌ها چه به صورت فردی و چه جمعی مورد تاکید است.
وی با تأکید بر اینکه مردم عزیز ما باید قانع بشوند و راه دیگری هم نداریم، خاطر نشان کرد: صدا و سیما، روزنامه‌ها، فضای مجازی، هنرمندان، فرهیختگان و همه باید به صحنه بیایند و مردم را قانع کنیم که راهی جز این نداریم که باید دستورالعمل‌ها رعایت شود تا بتوانیم از این مرحله عبور کنیم.
روحانی تصریح کرد: ما ننشستیم و برای داروی این بیماری کار و تلاش می‌کنیم و ما صاحب مقاله و اندیشه و برنامه هستیم. ما کشوری نیستیم که چون در فشار و تحریم هستیم، دست روی دست بگذاریم بلکه همه تلاش خود را می‌کنیم تا واکسن این بیماری را تولید کنیم.
روحانی هم‌چنین گفت: دیدم که در نامه‌ای نوشته شده که ما می‌گوییم که ساعت کار مثلا از ساعت 7:30 الی 14:30 است و برخی مسئولین مربوطه در محاسبه‌ای که انجام می‌دهند، ممکن است به اندازه ساعات موظفی نشود و کمتر بشود. ما این ساعت کاری را الزام کردیم و یعنی کسی که ساعات کاری کارمندان را محاسبه می‌کند باید این میزانی که ما اعلام کرده‌ایم را به اندازه تمام ساعت موظفیِ فرد در روز حساب کند و این دستور ستاد ملی مقابله با کروناست. مصوبه ستاد برای همه لازم الاجراست. از آقای دکتر نمکی و غلامی و سازمان اداری و استخدامی می‌خواهم مصوباتی که در ستاد اعلام می‌شود را ابلاغ کنند.
روحانی در پایان گفت: از مردم که در هفته گذشته در سراسر کشور به ویژه تهران که مسئله ماسک را کاملا مراعات کردند، تشکر می‌کنم و البته عده کمی نیز رعایت نکردند و در همین جلسه یکی از افراد اعلام کرد که در یک محل شلوغی دیدم که کسی بدون ماسک حضور ندارد و البته جایی هم ممکن است که عده کمی رعایت نکنند. صدا و سیما خوب تبلیغ کرده تا همه از ماسک استفاده کنند. ماسک، فاصله‌گذاری و شستن دست باید رعایت شود و برخی عادت‌ها نیز ترک شود. عادت داریم به صورت خود دست بزنیم و باید سعی کنیم این عادت‌ها را ترک کنیم و دست به سمت صورت نرود زیرا چشم و بینی و دهان خطرناک است. اگر اینها را رعایت کنیم و سبک زندگی‌مان را نیز تغییر دهیم، ان‌شالله می‌توانیم به خوبی در برابر این بیماری بایستیم و دانشمندان ما نیز تلاش می‌کنند تا ان‌شالله به دارو و واکسن این بیماری دست یابیم.