شورش علیه آخرین دیکتاتور اروپا

گروه بین‌الملل- مهدی یزدی: کمیسیون مرکزی انتخابات بلاروس روز دوشنبه ۱۰ اوت (۲۰ مرداد) اعلام کرد الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور کنونی به پیروزی قطعی در انتخابات این کشور دست یافته است. اعلام این خبر منجر به بروز درگیری‌های گسترده در مینسک شده است.  بنابر اعلام این کمیسیون و بنا بر نتایج مقدماتی، آقای لوکاشنکو ۸۰.۲ درصد مجموع آرا را کسب کرده است و سوتلانا تیخانووسکایا نامزد رقیب وی حائز ۹.۹ درصد آرا شده است. « سوتلانا تیخانووسکایا » در جریان کنفرانس خبری پس از اعلام نتایج گفت: «ما حامی تغییرات مسالمت‌آمیز هستیم. مقام‌ها اکنون باید بیندیشند که چطور باید این انتقال قدرت را به صورت مسالمت‌آمیز انجام دهند. در حال حاضر، تنها راه آنها خشونت علیه غیرنظامیان است. ما هر چه بتوانیم انجام می‌دهیم تا دوباره این اتفاق رخ ندهد.» براساس اعلام مقر انتخاباتی این نامزد، خانم تیخانووسکایا خود را پیروز انتخابات ریاست جمهوری می‌داند و برگزاری اعتراضات بیشتر در این کشور همچنان ممکن است. نتایج جدید همزمان با آن اعلام می‌شود که مطابق گزارش رسانه‌ها در درگیری پلیس با تظاهرکنندگان، یک معترض کشته شد و دویست نفر بازداشت شده‌اند. ده‌ها تن از معترضان نیز آسیب دیده‌اند.
بنابر اعلام سازمان حقوق بشری ویاسنا در بلاروس، در جریان تظاهرات بامداد دوشنبه یک مرد جوان در اثر برخورد با خودروی نیروهای انتظامی دچار شکستگی جمجمه شده و جان باخته است. لوکاشنکو که در بلاروس ملقب به «باتکا» (بروسی و بلاروسی به معنای پدر) است در بین رهبران اروپا به غیر از پادشاهان و ملکه‌های قاره سبز، طولانی ترین دوره حکومت را به خود اختصاص داده است. لوکاشنکو دومین رئیس جمهوری بلاروس است و پس از یک دوره ریاست جمهوری استانیسلاو شوشکویچ نخستین رئیس جمهور بلاروس مستقل پس از فروپاشی شوروی، زمام قدرت در این کشور را در دست گرفت و به نظر می رسد حالا حالاها بر اریکه قدرت باقی بماند.  
هشدار لوکاشنکو
در پی اعلام نتایج اولیه انتخابات بلاروس و پیروزی الکساندر لوکاشنکو در انتخابات ریاست جمهوری برای ششمین بار متوالی، هزاران معترض شب گذشته در شهرهای مختلف این کشور به خیابان‌ها آمدند. لوکاشنکو در واکنش به اعتراضات خیابانی گفت که اجازه نمی‌دهد «انقلاب میدان» نظیر آنچه در اوکراین رخ داد در بلاروس نیز صورت گیرد.


او گفت: همه چیز تایید شده اگر کسی قبول ندارد هشدار می دهم مجبور است بپذیرد میدانی وجود نخواهد داشت. لازم است همه چیز آرام شود.  تعداد زیادی از مجریان قانون در اعتراضات یکشنبه شب زخمی شده‌اند. دست و پاهایی شکسته است عمدا هدف قرار گرفته‌اند از خود دفاع کرده‌اند دیگر کافی است اجازه نمی‌دهیم کشور چند پاره شود. در جریان این تظاهرات پلیس تلاش کرد با باتوم، ماشین آب‌پاش و شلیک گاز اشک آور معترضان را در مینسک، پایتخت و دیگر شهرها متفرق کند. ارتش بلاروس هم برای کمک به آرام کردن اوضاع در چند نقطه مینسک مستقر شده و دست کم ۲۰ کامیون ارتش این کشور حامیان سربازان برای این منظور در خیابان‌های مرکزی مینسک مستقر شده‌اند.
سازمان دیده بان حقوق بشر «وسنا» بلاروس روز دوشنبه در بیانیه ای در کانال تلگرام خود اعلام کرد: سازمان وسنا تا ساعت ۱۰ صبح امروز از دستگیری دست کم ۲۱۳ نفر در جریان اعتراضات دیشب اطلاع یافته است. اعتراضات پس از آن آغاز شد که خبرگزاری رسمی بلاروس اعلام کرد آقای لوکاشنکو در این انتخابات حائز حدود ۸۰ درصد آرا شده و رقیب وی سوتلانا تیخانووسکایا تنها ۸ درصد آرا را به خود اختصاص داده است. خانم تیخانووسکایا با رد نتایج اعلام شده گفت: «من به چشمان خودم ایمان دارم. اکثریت با ما بوده است.» معترضان در خیابان دولت را به دستکاری در نتایج متهم می کنند. الکساندر لوکاشنکو، که «آخرین دیکتاتور اروپا» لقب گرفته برای بیش از ۲۶ سال است که قدرت را در بلاروس در دست دارد و منتقدان وی می‌گویند او در مدت زمامداری خود صداهای مخالف دولت را خاموش و رسانه‌های مستقل را سرکوب کرده است. یک گروه مسقل ناظر گفته است در انتخابات روز یکشنبه دستکم ۵ هزار و ۹۶ تخلف در شعب اخذ رای صورت گرفته است. این در حالی است که بنابرگزارش‌ها ۷۰ عضو این نهاد ناظر نیز بازداشت شده‌اند. پیشتر در فاصله یک شب مانده به برگزاری انتخابات، مقامات امنیتی بلاروس مدیر کمپین تبلیغاتی خانم تیخانووسکایا را نیز دستگیر کرده بودند. روز گذشته الکساندر لوکاشنکو با تهدید گروه‌های مخالف گفته بود: «اگر اقدامی علیه کشور انجام دهید، یا اگر حتی در مقیاس بسیار کوچک تلاش کنید کشور را به ورطه آشوب بکشانید و بی ثبات کنید، پاسخی در خور و سریع از جانب من دریافت خواهید کرد.» لیدیا یرموشینا، رئیس کمیسیون انتخابات، از معترضان خواسته است شکست را با آرامش قبول کنند. وی از خانم تیخانووسکایا خواسته به الکساندر لوکاشنکو تبریک بگوید و مردم را «تحریک» نکند. در جریان برگزاری این انتخابات ناظران سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) حضور نداشتند زیرا این گروه دعوتنامه‌های حضور در این انتخابات را به موقع دریافت نکرده بودند.
رقبای در بند لوکاشنکو
این انتخابات در حالی برگزار شد که ویکتور باباریکو، مهمترین رقیب لوکاشنکو به اتهام کلاهبرداری و اختلاس به زندان افتاده بود و متعاقب آن نیز حضور او در این انتخابات ممنوع شد. دیگر مخالف برجسته لوکاشنکو، والری تسپکالو بود که پس از رد صلاحیت شدن، از ترس بازداشت به روسیه گریخت. سوتلانا تیخانووسکایا، نامزدی که در انتخابات روز یکشنبه شرکت داشت، همسر سرگئی تیخانوفسکی وبلاگ‌نویس منتقد لوكاشنكو است که به دلیل شرکت در یک گردهم‌آیی «غیرمجاز» توسط مقامات بلاروس بازداشت و از شرکت در انتخابات منع شد. مقامات بلاروس از زمان آغاز فعالیت‌های انتخاباتی در ماه مه، بیش از هزار نفر را بازداشت کرده‌اند. بخش قابل توجهی از بازداشت‌شدگان را روزنامه‌نگاران و فعالان رسانه‌ای تشکیل می‌دهند.