جریمه عابران بدون ماسک با چهره‌نگاری

معاون بهداشت وزیر بهداشت ضمن اشاره به نامه درخواست ایران برای تمدید زمان پیش پرداخت خرید واکسن کرونا، در عین حال درباره جزئیات جرایم کرونا که روز گذشته در ستاد ملی مقابله با کرونا تصویب شد، توضیح داد.
به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا رئیسی در نشست ویدیوکنفرانسی با خبرنگاران، گفت: بیماری‌های تنفسی مانند آنفلوآنزا سه راه برای پیشگیری دارند؛ داروی موثر، واکسن موثر و رعایت نکات بهداشت فردی و عمومی. آنفلوآنزا هم دارو دارد مانند تامیفلو، هم واکسن دارد که تا حدود زیادی موثر است و رعایت نکات بهداشتی هم در پیشگیری از آن موثر است؛ به طوری که در نیمکره جنوبی که فصل آنفلوآنزا را می‌گذرانند، کمترین میزان ابتلا به آنفلوآنزا را دارند زیرا همه نکات بهداشتی را به دلیل کرونا رعایت کردند و خبری از آنفلوآنزا نبود است.
رئیسی درباره وضعیت جرایم مربوط به متخلفانی که پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند، گفت: اصولا بحث مقابله با اپیدمی چیزی جز مشارکت مردم و مسئولیت پذیری اجتماعی نیست. اینکه چرا جریمه وضع کردیم، به این دلیل است که عده‌ای هستند که حتی اگر نصف شب به چراغ قرمز برسند و پلیس هم نباشد، دوربین هم نباشد، باز هم پشت چراغ قرمز می‌ایستند، اما عده‌ای هم هستند که ممکن است با وجود پلیس هم از چراغ قرمز عبور کنند. پلیس برای افرادی که تخطی می‌کنند، نیاز به اعمال قانون دارد. باید توجه کرد که بیش از ۵۰ درصد مردم از اواخر اسفند ماه تاکنون همیشه رعایت کردند، اما نیمی دیگری از مردم واقعا رعایت نکردند. در حال حاضر یک مطالبه مردمی وجود دارد که افرادی که پروتکل‌ها را رعایت می‌کنند، چه گناهی دارند. بنابراین متخلفان باید باید جریمه شوند. مانند فردی که از چراغ قرمز عبور می‌کند و دیگران را به خطر می‌اندازد.
وی افزود: باید توجه کرد که جرایم چند دسته هستند؛ یکی بحث ارائه‌دهندگان خدمت است. مانند حمل و نقل عمومی. به عنوان مثال اگر راننده تاکسی ماسک نزند و شناسایی شود، پلاکش نوشته شده و پلیس می‌تواند این فرد را جریمه کند. راننده تاکسی که ماسک نزند، ۱۰۰ هزار تومان جریمه می‌شود و به ازای هر مسافری هم که ماسک نزند، راننده تاکسی ۲۰ هزار تومان جریمه می‌شود و مسافرانی هم که ماسک نزدند، ۵۰ هزار تومان هزینه می‌شوند.


رئیسی افزود: در زمینه اتوبوس هم به همین صورت است. اگر اتوبوسی رعایت نکند، چه خودش و چه مسافران، هم شرکت جریمه خواهد شد و جرایم تا یک میلیون و حتی بیشتر هم خواهد بود. در تهران از آنجایی که سیستم حمل و نقل عمومی ضعیف است، نمی‌توانیم اتوبوس را توقیف کنیم؛ بلکه باید اتوبوس را زیاد کنیم. اما جرایم برای شرکت و راننده متخلف در نظر گرفته می‌شود. در زمینه اصناف به این صورت است که اگر در یک صنف فردی باشد و خودش ماسک نزند و مشتریانی را بپذیرد که ماسک نمی‌زنند، بار اول اخطار کتبی و درج در پرونده، بار دوم ۳۰۰ هزار تومان جریمه می‌شود و بار سوم یک میلیون تومان جریمه می‌شود. بار چهارم نیز مغازه‌اش به مدت یک هفته پلمپ می‌شود.
رئیسی افزود: در زمینه افراد که در خیابان هستند چند مکانیزم وجود دارد؛ اگر پلیس و بازرسین ما فرد خاطی را ببینند، فرد را جریمه می‌کنند. نکته دیگر این است که نیروی انتظامی یکسری دوربین دارد که چهره همه افراد در آن ثبت است. وقتی فرد چهره‌نگاری می‌شود؛ همه اطلاعاتش اعم از کد ملی و... وجود دارد. از همان سیستمی که برای حجاب استفاده می‌شود، از همان برای ماسک هم استفاده می‌شود. اگر فرد ماسک نزند، چهره نگاری شده و برای فرد پیام داده می‌شود و جریمه می‌شود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه آیا خودروهای شخصی هم مشمول جریمه می‌شوند و مکانیزم دریافت جریمه‌ها به چه صورت است، گفت: خودروهای شخصی شامل جرایم نیستند. اگر خودرو برای حمل و نقل عمومی باشد، شامل می‌شود، اما خودروی شخصی شامل نمی‌شود، اما اگر فرد از خودرو پیاده شود و ماسک نزده باشد، جریمه می‌شود. در عین حال شماره حساب وزارت بهداشت برای واریز جرایم به دولت اعلام شده است.
وی در پاسخ به سوال ایسنا ادامه داد: حال اگر کسی جریمه را نپردازد، مکانیزم اینگونه است که افرادی که جریمه می‌شوند، بدهکار دولت می‌شوند و می‌توانند از هر طریقی آن را دریافت کنند، مانند قبض جریمه‌ای که برای فرد می‌آید یا راه‌هایی پیش بینی شده مانند محاسبه بر روی قبض آب و برق و تلفن و... در عین حال این جرایم، صرفا برای حوزه کرونا هزینه می‌شود.
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره پیش پرداخت برای واکسن کرونا به کووکس، گفت: ایران هم مشارکت کرده و نامه‌ای به سازمان بهداشت جهانی زدیم که سازمان بهداشت جهانی قبول کرد که تاریخ پیش پرداخت را تمدید کنند و ایران هم جزو این مجموعه شده است. نگرانی از بابت پیش پراخت نداریم و آن را از ما می‌پذیرند.
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره افزایش ظرفیت تستهای کرونا، گفت: یک سوال مهم وجود دارد و آن این است که استراتژی جدید وزارت بهداشت برای مقابله با موج جدید چیست؟. ما چهار استراتژی اصلی داریم؛ اولین استراتژی ما تشدید نظارت‌ها و اعمال قانون برای قانون شکنان در حوزه رعایت پروتکل‌هاست و وضع جرایم در همین راستاست. استراتژی دوم انجام تعداد زیاد تست است. استراتژی سوم، رهگیری، ردیابی و ایزوله کردن افراد مثبت بوده و استراتژی چهارم ما آموزش و اطلاع‌رسانی است.
وی ادامه داد: در زمینه تست یک برنامه این است که طبق دستور آقای رئیس جمهور مبنی بر افزایش روزانه تست به ۱۰ هزار مورد، تعداد تست را بالا بریم که اعتبار آن در حال تامین است و اگر این اتفاق افتد که ظرفیت کنونی‌مان که از نظر تعداد تست ۲۵ تا ۳۰ هزارتاست به ۴۰ هزار تست در روز می‌رسد. این استراتژی اصلی است که دنبال می‌شود و این تست‌ها ونمونه‌گیری از مراکز منتخب ما انجام می‌شود. به اضافه اینکه از بخش خصوصی هم در این زمینه کمک می‌گیریم.
رئیسی افزود: در زمینه تست اقدام دیگری که انجام می‌دهیم و رئیس جمهور هم دستور آن را داد، این است که ۱۰۰ میلیون دلار پول برای افزایش تست قرار دهد که قرار شده این تست را از کره جنوبی یا جای دیگر تهیه کنیم. تفاوت این تست با تست‌های قبلی این است که رپید تست است و جواب تست، ظرف ۲۵ دقیقه آماده می‌شود و نیاز به دستگاه خاصی ندارد و تست مخاطی است. اگر این اتفاق بیفتد، قطعا به استراتژی دوم خواهیم رسید. برای استراتژی سوم هم استفاده از اپلیکیشن ماسک را داریم که بتوانیم افراد مثبت را رهگیری و ایزوله کنیم. استراتژی آخر هم که نیاز به کمک رسانه‌ها دارد.
وی درباره کمک‌های مشاوره‌ای وزارت بهداشت در زمینه سلامت روان بعد از کرونا، گفت: ما برای گروه‌های مختلفی که تعریف کردیم، برنامه داریم که این گروه‌ها شامل جمعیت عمومی، بازماندگان افراد فوت شده ناشی از کرونا، مدیران و سیاستگذاران، نیروهای شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی و حتی برای بیماران بهبودیافته و خانواده بیماران است که برای آنها برنامه داریم. اینکه از تلفن ۴۰۳۰ و مشاوره‌های دائمی استفاده کردیم، موثر بوده است.
رکورد دوباره فوتی‌های کرونا در کشور 
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه مجموع مبتلایان کووید-۱۹ در کشور از نیم میلیون تن گذشت، در عین حال گفت: متاسفانه در طول یک شبانه روز ۲۵۱ تن به دلیل این بیماری جان باختند. به گزارش ایسنا، دکتر سیماسادات لاری گفت: از روز 19 مهر تا روز ۲۰ مهر ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳ هزار و ۸۲۲ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۷۲۴ نفر از آنها بستری شدند.وی افزود: مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۵۰۰ هزار و ۷۵ نفر رسید.لاری گفت: متاسفانه در طول این ۲۴ ساعت، ۲۵۱ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۲۸ هزار و ۵۴۴ نفر رسید.سخنگوی وزارت بهداشت افزود: خوشبختانه تا روز ۲۰ مهر، ۴۰۶ هزار و ۳۸۹ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده‌اند. وی گفت: ۴۴۸۲ نفر از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.لاری گفت: تا روز ۲۰ مهر، چهار میلیون و ۳۱۲ هزار و ۵۱۴ آزمایش تشخیص کووید-۱۹ در کشور انجام شده است.سخنگوی وزارت بهداشت در توضیح استانهای در شرایط قرمز کرونا گفت: استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان و یزد در وضعیت قرمز قرار دارند.وی همچنین درباره استان‌های در شرایط هشدار گفت: استانهای کردستان، هرمزگان، فارس و گلستان نیز در وضعیت هشدار قرار دارند.
خبرهای خوش از واکسن ایرانی کرونا 
وزیر بهداشت با اشاره به شرایط بسیار سخت کرونا و اهمیت رعایت موارد بهداشتی و دستورالعمل‌ها از سوی مردم، در عین حال درباره واکسن کرونا ایرانی گفت: خبرهای خوشی از واکسن دارم و به مدیرکل روابط بین‌الملل دستور دادم به سازمان جهانی بهداشت اعلام کنند که ما فازهای مطالعاتی واکسن را تا کجا رسانده ایم. به این ترتیب پیشرفت واکسن را به عنوان حرکت عظیم ملی به گوش جهانیان خواهیم رساند.به گزارش ایسنا، دکتر سعید نمکی با اشاره به غیبت روز گذشته خود در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا اظهار کرد: این غیبت سبب شد تا این اضطراب ایجاد شود که بنده نیز به کرونا مبتلا شده‌ام. مدت‌ها قبل به دلیل کوهنوردی عارضه‌ای در کمر بنده ایجاد شده بود که طی سفرهای استانی اخیر که طولانی مدت با ماشین انجام شد، مجددا عود کرد. از سوی دیگر جلسه‌ای با افرادی داشته‌ام که پاسخ تست کرونایشان مثبت شده بود، بنابراین خود را ملزم دانستم که تست داده و که خوشبختانه متوجه شدیم که تست بنده منفی بوده و اکنون در خدمتتان هستم.وی درباره واکسن کرونا ایرانی گفت: خبرهای خوشی از واکسن دارم و به مدیرکل روابط بین‌الملل دستور دادم که به سازمان جهانی بهداشت اعلام کنند که ما فازهای مطالعاتی واکسن را تا کجا رسانده‌ایم. به این ترتیب پیشرفت واکسن را به عنوان حرکت عظیم ملی به گوش جهانیان خواهیم رساند.وی ادامه داد: در زمینه ساخت دارو در کشور نیز فعالیت‌های مهمی داریم تا جایی که در آینده می‌توانیم شاهد صادرات دو داروی «فاویپیراویر» و «رمدسیویر» باشیم. از 16 شهریورماه اتفاقات خوبی در حوزه ارز دارو در حال رخ دادن است و خبرهای خوشی نیز درباره واکسن داریم که طی هفته‌های آینده اعلام خواهد شد. تا به عنوان حرکت عظیم ملی آن را به گوش جهانیان برسانیم.وزیر بهداشت با اشاره به پرداخت سه ماه از معوقه پرستاران و پزشکان بیان کرد: با توجه به صدور مجوزهای استخدامی از هفته بعد برای تزریق نیرو اقدام خواهیم کرد.