جو بایدن در یک رقابت پیچیده و نفس‫گیر گوی سبقت را از ترامپ ربود

دگرگونی آبی در کاخ سفید
بر اساس اعلام مقام‌های انتخاباتی آمریکا، بیش از ۱۰۰ میلیون نفر از مردم آمریکا تا پیش از سوم نوامبر (روز اصلی انتخابات) به صورت پستی یا زودهنگام و در مراکز قرار داده شده، رای خود را به صندوق انداختند و روز سه‌شنبه نیز میلیون‌ها تن دیگر به پای صندوق‌های رای رفتند، به طوری که انتخابات امسال در ۱۲۰ سال اخیر از نظر حضور واجدان شرایط رای‌دهی، رکورد شکست.
روز سه‌شنبه باتوجه به تفاوت ساعتی در ایالات مختلف آمریکا از شرق تا غرب و قوانین مختلف انتخاباتی در ایالات مختلف، مراکز رای‌گیری کم‫کم بسته شدند و نتایج انتخابات به صورت تدریجی اعلام می‌شود که حاصل حجم بالایی از آرای پستی است. هر نامزد برای پیروزی در انتخابات به ۲۷۰ رای الکترال نیاز دارد.
در ساعات اولیه پس از پایان رای‫گیری در جریان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا جو بایدن، نامزد حزب دموکرات در بسیاری از ایالت‫های کلیدی از دونالد ترامپ، رئیس جمهوری کنونی این کشور رای کمتری کسب کرده بود.


اما در ساعات و روزهای بعد جو بایدن فاصله خود را به طرز چشمگیری کاهش داد و به‫تدریج در ایالت‫های کلیدی از دونالد ترامپ پیش افتاد. او به این ترتیب توانست در ایالت‫های ویسکانسین و میشیگان پیروز شود. جو بایدن اکنون نیز در آستانه پیش افتادن از دونالد ترامپ در ایالت‫های پنسیلوانیا و جورجیا است.
دلیل اصلی این تغییر پدیده‫ای است که پیش از روز رای‫گیری نیز ناظران از آن سخن گفته بودند. «دگرگونی آبی» (blue shift) رویدادی است که بسیاری از تحلیلگران از هفته‫ها پیش درباره آن سخن گفته بودند.
بسیاری از رای دهندگان در این دوره از انتخابات به دلیل شیوع ویروس جدید کرونا رای خود را با پست ارسال کردند. بحث‌های زیادی طی هفته‌های قبل از برگزاری انتخابات بر سر شرکت در رای‫گیری با ارسال رای از راه دور صورت گرفته بود. این موضوع یکی از مسائل مورد اختلاف بین دونالد ترامپ، رئیس جمهوری کنونی آمریکا و جو بایدن، رقیب دموکرات او در اولین مناظره انتخاباتی نیز بود.
«گرگونی آبی» به وضعیتی اطلاق می‌شود که برنده انتخابات در ساعات پس از پایان رای‫گیری مشخص نمی‌شود و نامزد پیشتاز در روزهای بعد از انتخابات به دنبال شمارش رای‌هایی که با پست ارسال شده است پیشتازی خود را از دست می‌دهد.
از آنجا که بنا به بررسی‌ها طی دوره‌های گذشته (حداقل از سال ۲۰۰۴ تاکنون) نامزدهای دموکرات در آرای ارسالی با پست پیشتاز بوده‌اند، تغییر نتیجه آرا به «دگرگونی آبی» (رنگ حزب دموکرات) معروف شده است.
یکی از نمونه‌های «دگرگونی آبی» در جریان شمارش آرا برای تعیین یکی از دو سناتور ایالت آریزونا در سال ۲۰۱۸ روی داد. در حالی که نتیجه اولیه از پیشتازی نامزد جمهوری‫خواهان حکایت داشت، درنهایت در روزهای بعد با شمارش آرای ارسال شده با پست رقیب دموکرات او پیروز انتخابات معرفی شد.
دونالد ترامپ در آن زمان این تغییر نتیجه را زیر سوال برد و از «فساد انتخاباتی» سخن گفت. درنهایت اما کرسی ایالت آریزونا در مجلس سنا به دموکرات‌ها رسید.
ترامپ بهانه آورد
دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مقابل دوربین‌ها در کاخ سفید گفت: اگر فقط آرای قانونی شمرده شوند، ما پیروزیم. برخلاف اظهارات ترامپ مقام‌های ایالتی که مسئول برگزاری انتخابات هستند می‌گویند هیچ شاهدی از تحویل آرای «غیرقانونی» در انتخابات مشاهده نشده است. ترامپ می‌گوید آرای پستی در حال شمارش «غیرقانونی» است و آرایی است که «دیر» رسیده است! ترامپ همچنین گفت: پیش‫بینی می‌شد که یک موج آبی (دموکرات‌ها) در انتخابات اتفاق بیفتد اما درواقع یک موج قرمز (جمهوری‌خواهان) رخ داد.
پیش‫تر پسر او دونالد ترامپ جونیور از پدرش خواسته بود وارد جنگی تمام عیار بر سر این انتخابات شود.
به گزارش بی.بی.سی رئیس جمهوری آمریکا درمورد انتخابات کنگره که آن هم سه‌شنبه انجام شد، گفت: زنان جمهوری‫خواه بیشتری به کنگره راه یافتند که بیش از هر سال دیگری در گذشته بود. او سپس افزود: جمهوری‫خواهان تبدیل به حزب کارگران آمریکا شده‌اند.
ترامپ همزمان با اشاره به انتخابات سنا و مجلس نمایندگان گفت: برخلاف ادعای دموکرات‌ها که منتظر تسخیر مجلس سنا بودند، ما توانستیم موفق شویم و علاوه بر حفظ سنا نمایندگان جدیدی به مجلس نمایندگان فرستادیم.
وی همچنین نظرسنجی رسانه‌ها را مداخله در انتخابات خواند و با ادعای تقلب دموکرات‌ها در انتخابات گفت: آنها از مدت‌ها پیش برای این کار برنامه داشتند.
او که در چندین ایالت علیه شمارش آرا شکایت کرده، شواهدی برای ادعای خود طرح نکرد اما آرای پستی را که دموکرات‌ها بیشتر از آن استفاده کردند زمینه ساز تقلب گسترده به نفع جو بایدن دانست. ترامپ مدعی شد، در چند ایالت از جمله میشیگان و جورجیا ناظران حزب جمهوری‫خواه اجازه حضور در مکان شمارش آرا را نداشته‌اند یا محدودیت‌های فراوانی برای آنها ایجاد شد.
وی ادامه داد: ما ۷۰۰ هزار رای در پنسیلوانیا پیش بودیم ولی اکنون می‌گویند ما ۹۰ هزار جلو هستیم و همینطور برگه می‌آورند. در جورجیا هم من با اختلاف زیاد پیروز شدم و ۳۰۰ هزار رای جلو بودم اما ناگهان عقب افتادم. در میشیگان ما خیلی پیش بودیم و در ویسکانسین هم همینطور. در همه موارد آرای‌ ما را کم کردند.
جو بایدن، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در واکنش به اظهارات ترامپ، توئیت کرد: «مردم سکوت نخواهند کرد و اجازه نخواهند داد که به آنها زور گفته شود، تسلیم نخواهند شد. تک تک آرا باید شمارش شود.»
او ساعتی بعد هم در توئیتی دیگر اظهاراتی که در برابر دوربین‌ها گفته بود را تکرار کرد و نوشت: «کسی نمی‌تواند دموکراسی ما را نابود کند. نه الان و نه هیچ وقت. آمریکا راه درازی برای رسیدن به اینجا طی کرده. نبردهای فراونی را جنگیده‌ایم.»
جو بایدن پیروز شد؟
جو بایدن، نامزد حزب دموکرات تاکنون ۲۶۴ رای الکترال را به دست آورده است. در مقابل دونالد ترامپ، رئیس جمهوری کنونی ایالات متحده ۲۱۴ رای الکترال کسب کرده است. جو بایدن پس از پایان شمارش آرای میشیگان و ویسکانسین توانست در این دو ایالت غرب میانه پیروز شود. او اکنون درصورت پیروزی در یکی از ایالت‌های نوادا یا پنسیلوانیا چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکا خواهد شد.
این در حالی است که هنوز نتیجه آرای الکترال ایالت‫های کارولینای شمالی و جورجیا نیز مشخص نشده است.
بر اساس گزارش‌ها بایدن در ایالت کلیدی پنسیلوانیا هم با چند صد رای جلو افتاد. در شمارش قبلی ترامپ حدود بیست هزار رای جلو بود. هنوز رای‌ها به طور کامل شمرده نشده است. پیروزی در پنسیلوانیا ورود بایدن به کاخ سفید را تضمین خواهد کرد.
تا شب گذشته، بیشترین رای به نفع بایدن ریخته شده اما این آرا تعیین نمی‫کند که چه کسی رئیس جمهوری می‫شود.
در عوض، یک نامزد برای رسیدن به مقام ریاست جمهوری ایالات متحده، باید اکثریت آرا را در نظامی به نام کالج یا مجمع انتخاباتی به دست آورد که در آن هر یک از ایالت‫های تشکیل دهنده این کشور تعداد معینی رای، تقریبا به تناسب جغرافیایی و جمعیتی خود در اختیار دارد.
چرا روند انتخابات طول کشید؟
رسیدن به این نتیجه تا حدی به نحوه شمارش آرا در هر ایالت و ترتیب شمارش انواع مختلف رای (به عنوان مثال رای پستی) مربوط می‫شود. مساله این است که در کشوری که هیچ نهاد مرکزی مانند کمیسیون ملی نظارت بر انتخابات وجود ندارد، هر ایالتی طبق قوانین خود عمل می‌کند که باعث پیچیدگی و کندی کار می‌شود.
به استثنای پنسیلوانیا که دیوان عالی قبلاً احتمال بازبینی قوانین محلی را عنوان کرده، تحلیلگران معتقدند که بیشتر این اعتراضات به تعداد کمی آرا مربوط است که ممکن است در نتیجه نهایی تغییری ایجاد نکند.
اکنون به نظر می‌رسد که نظرسنجی‌هایی که درمورد نتیجه این انتخابات انجام شده بود کل تصویر گرایش‌های مردم آمریکا را برای ما بازگو نکرد و بسیاری از ناظران احتمال نمی‌دادند که رقابت چنین نزدیک باشد. در اکثر قابل توجه نظرسنجی‌های منتشر شده در رسانه‌ها، جو بایدن با فاصله زیادی از دونالد ترامپ جلو بود.
پلوسی: بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا است
اما رئیس مجلس نمایندگان آمریکا روز جمعه گفت که بایدن به پیروزی تاریخی دست یافته و به عنوان رئیس جمهوری منتخب مردم آمریکا، به زودی پیروزی خود را اعلام خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، نانسی پلوسی در نشست خبری خود با اشاره به پیشتاز بودن جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا افزود: بایدن یک چهره متحد کننده است که همه مردم را متحد کرده و دور هم گرد خواهد آورد.
وی با اشاره به بیش از ۷۰ میلیون رای ریخته شده به سود بایدن تصریح کرد: بایدن به تعداد آرای تاریخی دست یافته است. ولی باید بردبار بود و در عین حال اعتماد‫به‫نفس داشت.
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا که وابسته به حزب دموکرات است، خاطرنشان کرد: با پایان انتخابات، باید بسته کمک‫های مالی برای مبارزه با ویروس کرونا تصویب شود.
سخنان پلوسی در حالی بیان می‫شود که شمارش آرا در چند ایالات حساس ادامه دارد و رئیس جمهوری آمریکا با ادعای تخلفات و تقلب گسترده در جریان رای گیری و شمارش آرا اعلام اعتراض کرده است.
دموکرات‫ها و بسیاری از سران حزب جمهوری‫خواه، اعتراض ترامپ را بی‫اساس خوانده‫اند.
سایر اخبار این روزنامه
چرا سردیس‌های افراد شناخته‌شده شبیه به چهره واقعی‌شان ساخته نمی‌شود؟ سردیس‌های فضایی! محمدعلی وکیلی راستی‫آزمایی دموکراسی با لشکرکشی خیابانی! انتخابات ریاست جمهوری برای احزاب جدی می‌شود؟ فصل جدید در فضای انتخاباتی 1400 واردات با برات دو و سه سال انجام شود سیاست‌های جدید ارزی به ضرر کارگران بیست نکته در افتتاحیه بیستمین دوره لیگ حرفه‌ای فوتبال که باید بدانیم زنده‌باد فوتبال، زنده‌باد لیگ برتر «ابتکار» وضعیت بازارهای اقتصادی پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را بررسی کرد سقوط آزاد حباب ها! جو بایدن در یک رقابت پیچیده و نفس‫گیر گوی سبقت را از ترامپ ربود امیر حیدری: هیچ خطری مرزهای کشور را تهدید نمی‌کند ترامپ پس از ترک کاخ سفید دیگر مجاز به فعالیت در توئیتر نیست حجت‌الاسلام قوامی: با جا‌به‌جایی یک عضو، تغییری در مواضع شورای نگهبان ایجاد نمی‌شود اقدام بی‌سابقه سه شبکه خبری آمریکا قطع سخنرانی ترامپ در پربیننده‌ترین ساعت پخش در چند شبکه خبری آمریکا چاره بار روانی کرونا چیست؟ تجمع هواداران ترامپ و بایدن در ایالت‌های سرنوشت‌ساز