اخبار ویژه

آقای روحانی! معیار همچنان جیب مردم است؟
رئیس‌جمهور می‌گوید: کشور به خوبی اداره شده است و روایت واقعیت‌های کشور را کسی تحریف نکند.
پایگاه اینترنتی جهان نیوز با انتشار سخنان آقای روحانی، در مجمع عمومی بانک مرکزی مبنی بر اینکه «دولت، کشور را به خوبی اداره کرده و روایت واقعیت‌ها را کسی تحریف نکند. ما سه گل زدیم و یک گل خوردیم»، از مخاطبان خواست دیدگاه خود درباره این سخنان را به ‌اشتراک بگذارند. برخی از این دیدگاه‌ها را می‌خوانید:
- صف‌های طویل مرغ و روغن نشانه چیست؟!


خود گویی و خود خندی...
- می‌توانم به مردم قول دهم سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ بهتر خواهد بود....
- در مورد افزایش قیمت‌ها خوب اداره نکردید. در زمینه علم و فرهنگ و دین هم همین‌طور.
- متاسفانه کشور از زمان دولت روحانی خوب اداره نشده است و همچنان نیز ادامه دارد....
- ضعیف‌ترین دولت در تاریخ معاصر، دولت روحانی بوده است.
- باشه اما وضعیت مردم اینو نشون نمی‌ده.
- جیب آقایان و لپ‌های گل‌انداخته‌شان که نشان می‌دهد.
- دولت‌های هاشمی و روحانی رکورددار تورم و جهش ارز در تمام دولت‌ها هستن.
- بله شما دوباره خودتان را به زحمت انداختید، ما راضی به زحمت شما نیستیم. بله همه چیز خوب است فقط هوا بد است.
- مردیم از خوشی کی 8 سالت تموم میشه.
- بابا یکی کوک زنگ ساعت دولت را چک کنه ببینه اصلا زنگ می‌زنه یا چرخ‌دنده‌هاش زنگ زده دیگه کار نمی‌کنه. بیدار شین دولت به خط پایان رسید!
- اقدامات روحانی برای آبادانی و ایجاد زیرساخت‌ها در ایران بی‌سابقه است. از جهان‌نیوز می‌خواهیم منصفانه خدمات دولت وی را تحلیل کند.
- بنا به فرمایشات آقای روحانی، ملاک جیب مردم است نه آمارهای ارائه شده!!!!!!!!
- آره خیلی خوب اداره شده. عصری می‌خوام با زنم برم صف مرغ وایسم.
- هر چی تو می‌گی درسته. فقط برو!
- بله خوب اداره شده. دولت به اون اهدافی که خودش می‌خواسته رسیده.
- شما یا نمی‌دونی کشور چیه یا نمی‌دونی اداره چجوریه؟!
- چه جوری 4 ماه دیگر تحمل کنیم؟
-خوببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببب
- واقعا سه گل زدی و یک گل خوردی؟؟؟ پس چرا از مردم عذرخواهی کردی؟ اصلا قبول، شما مسابقه را بردی، شما قهرمان، دوره شما ان‌شاءالله کی تموم می‌شه؟
- مشکلات مردم و کشور 100 سال دیگر هم از طریق دولت روحانی حل نخواهد شد و حل نمی‌شود.
- شما چند ماه دیگه صحبت کن فقط!!! روحانی کدام میراث اقتصادی را برای دولت بعد می‌گذارد؟
رکورد تورمی، افول رشد اقتصادی، رکورد شکاف طبقاتی، 7 برابر شدن نرخ ارز، تلاطم بورس و افزایش 650 درصدی قیمت مسکن، میراث دولت 8 ساله روحانی برای دولتی است که سال 1400 بر سر کار می‌آید.
روزنامه فرهیختگان در گزارشی که به میراث اقتصادی روحانی اختصاص داشت، نوشت:
حسن روحانی در سال 1392 با شعار تدبیر و امید، رئیس‌جمهور شد. وی در محافل مختلف به این موضوع اشاره داشت که مسائل ایران به‌ویژه در حوزه اقتصادی عمدتا به‌واسطه سوءمدیریت‌های دولت وقت رخ‌ داده است. روحانی مدعی بود اگر به پاستور راه یابد، برنامه‌هایی برای مقاطع 100 روزه، یک‌ساله و چهارساله درنظر گرفته تا مردم ایران به همان یارانه 45 هزار تومانی هم نیاز نداشته باشند.
اما دولت وی تبدیل به رکورددار تورم و رکود در چند دهه اخیر شد.
طبق آمارها، در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، اقتصاد کشور چهار بار با رشد منفی مواجه شده و درمجموع رشد اقتصادی را در هشت‌سال اخیر به حدود صفر رسانده است. این برای اولین‌بار است که در سه‌دهه اخیر چنین دوران طولانی رشد منفی اقتصادی در کشورمان به‌وقوع پیوسته است. پیش از دولت‌‌های دهم و یازدهم، شاهد وقوع رشد منفی اقتصادی برای سال‌های مختلفی بوده‌ایم اما دولت دوازدهم، بدترین رکورد را در این زمینه به‌جای گذاشته است.
همچنین طبق بررسی آمارهای سال‌های گذشته و سوابق آماری، دولت فعلی به‌جز سال ۱۳۷۴ (دوره ریاست‌جمهوری مرحوم هاشمی‌رفسنجانی) رکورددار نرخ تورم سالانه در 60 سال اخیر یعنی از سال ۱۳۳۸ تاکنون بوده است. همچنین در بین دولت‌ها، دولت تدبیر و امید تنها دولتی است که در دوره نزدیک به 8 ساله خود بالاترین رقم میانگین تورم (23 درصد) را به ثبت رسانده است. نکته قابل تامل اینکه در یک اتفاق نادر، اقتصاد ایران در 3 ‌سال متوالی تورم بالای 30 درصد داشته که در سال‌های 97 و 98 و اکنون در سال 99 در حال رقم خوردن است. نقدینگی و پایه پولی 2 متغیر پولی که عامل خلق این تورم نیز بوده‌اند طی این سال‌ها دستخوش تغییرات بی‌سابقه‌ای شده‌اند. براساس آمار در زمان روی کار آمدن دولت روحانی، حجم نقدینگی کشور با رشد 5/5 برابری به حدود 3300 هزار میلیارد تومان در ماه‌های اخیر
رسیده است.
صعود 7 برابر نرخ ارز، شکستن رکورد 10 ساله شکاف طبقاتی در حالی که  ضریب جینی در دولت قبل از روحانی به شدت فروکش کرده بود، سوءمدیریت شدید در بورس، کاهش قدرت خرید مردم و رشد 650 درصدی قیمت مسکن از جمله میراث‌های دیگر دولت روحانی است.
در دولت روحانی میانگین قیمت مسکن در شهر تهران در هر متر 24 میلیون و 500 هزار تومان (سالی 3/3 میلیون تومان) افزایش یافته است. کجای کارنامه اقتصادی روحانی و جهانگیری جای تحسین دارد؟!
یک کارشناس اقتصادی می‌گوید دوران مدیریت روحانی و جهانگیری، ضعیف‌ترین دوره مدیریت اقتصادی در چند دهه گذشته بوده است.
وحید شقاقی شهری درباره اظهارات گاه و بیگاه آقایان روحانی و جهانگیری در تحسین عملکرد خود،‌ به روزنامه فرهیختگان گفت: باید بپذیریم دولت خطاهای زیادی را در سال‌های اخیر مرتکب شد که یکی از مهم‌ترین آنها در ارز 4200 تومانی و انحراف منابع ارز 4200 تومانی بود، موضوع دیگر بحث عدم اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در سال‌های 92 تا 97 بود،‌ در حالی که فرصتی در اختیار کشور بود که بتواند اقتصاد را مقاوم و وابستگی خود را به درآمدهای نفتی کاهش دهد، اما این اتفاق رخ نداد.
موضوع دیگر بحث چالش‌های فرا روی امنیت اقتصادی، امنیت سرمایه‌گذاری و بهبود فضای کسب و کار بود. کشور می‌توانست در این فرصت، فضای کسب و کار را مناسب و مشکلات فرا روی سرمایه‌گذاران را برطرف کند، اما این هم جزو ایرادهایی بود که همچنان در اقتصاد پابرجاست و در این دهه فرصت‌سوزی شد.
وی می‌افزاید: میانگین رشد اقتصادی دهه 90 صفر، میانگین تورم 24 درصد، میانگین رشد انباشت سرمایه منفی 5/2 درصد و شکاف طبقاتی براساس شاخص ضریب جینی از 36/5 درصد در سال 90 به 42 درصد در سال 99 رسیده است. برای اولین بار در اقتصاد ایران، هزینه‌های جبران استهلاک از سرمایه‌گذاری پیشی گرفته و در دو سال اخیر اقتصاد مستهلک‌تر شده است.
باید به این نکته توجه داشت که با وجود تأثیرگذاری تحریم‌ها، ولی مسئله اصلی این بود که اقتصاد ایران درون‌زایی ایجاد نکرد و وابستگی آن نیز به درآمدهای نفتی بالا بود، متأسفانه دولت همچنان وابسته به درآمدهای نفتی بود و از این‌رو تحریم‌ها اثر خود را بر درآمدهای نفتی به واسطه بحث نفت بر اقتصاد ایران تحمیل کرد.
استاد دانشگاه خوارزمی درباره ریشه این مشکلات می‌گوید: ریشه مسائل این بود که دولت از سال 92 تا 97 فرصتی داشت که بتواند اقتصاد ایران را درون‌زا کند؛ چرا که برخی از چالش‌هایی که در دوره دوم تحریم‌ها مشاهده شد عملا با درون‌زاسازی اقتصاد مرتفع می‌شد اما این اتفاق نیفتاد، دولت هم عملاً در بحث تحریم‌های دوره دوم غافلگیر شد و لذا شاهد شدیدترین فشارها بر اقتصاد ایران بودیم. من می‌پذیرم تحریم‌ها اثرگذار بود ولی معتقدم ما می‌توانستیم با اقداماتی از شدت تحریم‌ها بکاهیم که متأسفانه این مسائل رخ نداد.
متأسفانه غافلگیری دولت سبب بروز خطاهای پشت سر هم شد و از ارز 4200 تومانی تا فروش ذخایر طلای کشور و بحث اتلاف منابع ارزی از نتایج آن بود، البته عدم بهبود فضای کسب و کار، عدم تقویت شفافیت و رقابت‌پذیری اقتصاد ایران نیز از دیگر نتایج منفی این امر بود. شقاقی شهری ادامه داد: از سال 92 که دولت بحث مذاکرات را شروع کرد تا سال 97 فرصت 5 ساله‌ای بود که دولت می‌توانست تلاش کند اقتصاد را مقاوم کند؛ چرا که سیاست‌های اقتصاد مقاومتی هم در سال 92 ابلاغ شد، ولی دولت عملاً باور نداشت دوباره اقتصاد ایران تحریم می‌شود.
وی درباره اظهارات جهانگیری مبنی بر کارنامه درخشان دولت در زمینه اشتغال‌زایی گفت: وقتی در دهه 90 رشد سرمایه ثابت ناخالص منفی 5/2 درصد، میانگین رشد اقتصادی صفر و تورم هم میانگین 24 درصد است، شاهد این واقعیت هستیم که کشور با یک رکود تورمی سنگینی مواجه شد و اشتغال هم خروجی سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی است، به ویژه در دو سال اخیر یعنی سال‌های 97 و 98 اقتصاد 12 درصد کوچک‌تر شد که مفهومش این است که اگر آماری هم از اشتغال داده شود باید خروجی سرمایه‌گذاری باشد، یعنی وقتی می‌توان گفت اشتغال بهتر شده که بگوییم رشد سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی نیز بهبود داشته است، در حالی که سرمایه‌گذاری به شدت کاهش یافته است.استقبال داماد ترامپ از رویکرد ضد ایرانی بایدن
داماد دونالد ترامپ رئيس‌جمهور سابق آمریکا، رویکرد بایدن در قبال ایران را تحسین کرد.
شبکه بلومبرگ با اشاره به مقاله اخیر جراد کوشنر در وال‌استریت ژورنال نوشت: داماد دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا، اقدام جو بایدن در قبال ایران مبنی بر ندادن مشوق برای آمدن به پای میز مذاکره را ستایش کرد و استدلال کرد که این اقدام، نشان می‌دهد برجام دیگر زنده نیست.
کوشنر در وال‌استریت ژورنال نوشت: «در حالی که بسیاری، از پیشنهاد تیم بایدن برای همکاری با اروپا و پیوستن دوباره به توافق‌نامه ایران، نگران بودند، من اقدام بایدن را هوشمندانه ارزیابی می‌کنم. همین امر به اروپاییان نشان داد که برجام مرده و تنها یک توافق جدید می‌تواند ثبات را در آینده تضمین کند.»
در واقع اگرچه بایدن در مبارزات انتخاباتی متعهد شده بود که بار دیگر به برجام بازمی‌گردد، اما در داخل آمریکا با مخالفت هر دو حزب بر سر رفع تحریم‌ها روبه‌رو شد.
کاخ سفید در تازه‌ترین اظهارات خود گفته به محض آنکه ایران به تعهدات برجامی بازگردد، مذاکرات را برای محدودیت‌های بیشتر و طولانی‌تر در برنامه هسته‌ای ایران آغاز می‌کند و همچنین گفت‌وگو درخصوص برنامه موشک‌های بالستیک و حمایت تهران از گروه‌هایی که ایالات متحده آنها را تروریست می‌داند، دنبال خواهد کرد.
کوشنر در ادامه مقاله با اشاره به سخنان «ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا که به تازگی گفته بود برای آمدن ایران به پای میز مذاکرات هیچ مشوقی پیشنهاد نمی‌دهیم، افزود: «هنگامی که ایران برای از سرگیری مذاکرات پاداش خواست، بایدن کار درستی انجام داد و از این کار امتناع کرد.»
در مقاله داماد ترامپ آمده است: «آمریکا باید صبور باشد و اصرار بورزد که هر توافقی باید شامل بازرسی‌های هسته‌ای و پایان دادن به نقش منطقه‌ای ایران باشد.»
کوشنر به عنوان معمار اصلی توافق‌نامه «آبراهام» میان اسرائیل و چند کشور عربی، از دولت بایدن خواست تا همچنان این روند را ادامه دهد.تاج‌گردون: حمایت فراکسیون امید از روحانی اشتباه بود
نماینده رد اعتبار شده مجلس در یک نشست خبری مدعی شد برجام یکی از موضوعات ما با جهان(!) است و موضوعات مختلف دیگری هم در داخل و خارج داریم که باید حل کنیم، مانند حقوق بشر، زنان و منطقه.
غلامرضا تاج‌گردون در نشست انتخاباتی حزب‌ ندای ایرانیان، ضمن بازگویی موضع طلبکارانه دولت آمریکا، اظهار داشت: برجام یکی از موضوعات ما است، همه مسائل بین‌المللی ما نیست. منتقدان درست می‌گویند که همه چیز را به برجام تقلیل ندهید. قبل از برجام و بعد از برجام هم موضوعات مختلفی مانند حقوق بشر، زنان و منطقه را باید حل کنیم.
وی افزود: ترامپ و بایدن از نظر روش‌ها با هم تفاوت دارند ولی استراتژی و سیاست آمریکا واحد است. لذا از طریق روش بایدن بهتر می‌توان با آمریکا کنار آمد.
تاج‌گردون در مورد عملکرد فراکسیون امید در مجلس دهم با اشاره به عضویت خود در این فراکسیون گفت: فراکسیون امید از ابتدای شکل‌گیری مانند انتخابات قبلی و حمایت از روحانی، اشتباه کرد و این اشتباه موجب شد انتظاری که از فراکسیون وجود داشت برآورده نشود. البته از ابتدا مشخص بود که این فراکسیون موفق نخواهد بود، در حقیقت وقتی نام علی لاریجانی در آن لیست بود و مشخص بود که از همان ابتدا نباید به آن امید داشت. لذا قاعده لیست‌بندی را بلد نبودیم.
نماینده سابق مجلس ادامه داد: اشتباه دوم فراکسیون امید این بود که همه توان خود را بر روی ریاست مجلس گذاشت. اما در اصل باید بر مجلس حکومت کرد نه اینکه فقط رئیس شد. فراکسیون امید نتوانست توقعات را برآورده کند و تصمیمات معقولی نگرفت. من در فرم عضویت فراکسیون نوشتم که موافق فراکسیون امید نیستم بلکه نام آن فراکسیون اصلاح‌طلبان که هر اصلاح‌طلبی عضو آن شود. واقعیت این است که فراکسیون تخیلی 180 نفری را در ذهن تصور کردند و نتیجه آن 104 نفر شد.
تاج‌گردون در مورد پیوند زدن حل مشکلات داخلی با مذاکره با آمریکا اظهار کرد: مناسبات بین‌الملل در دنیا تغییر کرده است. بنده موافق مذاکره هستم اما فکر اینکه مذاکره به نتیجه بسیار خوبی برسد، یک توهم است. لذا ابتدا باید تکلیف خود را مشخص کنیم. برجام یک موضوع در مناسبات است. بنده موافق و مدافع برجام هستم اما این یکی از مسائل بین‌المللی کشور است.
وی همچنین مدعی شد جنازه برجام هم به درد ما می‌خورد. بدگویی تاج‌گردون علیه لاریجانی و روحانی در حالی است که وی در مجلس دهم با لاریجانی و روحانی همکاری نزدیک داشت.
سایر اخبار این روزنامه