گزارش های وین حاکی از قرب الوقوع بودن احیای برجام است در یک قدمی توافق

خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: به رغم اینکه آمریکا می‌خواهد شانس حصول توافق برجامی قریب‌الوقوع با ایران را کمرنگ جلوه دهد اما ردوبدل شدن تماس‌های دیپلماتیک و انتشار گزارش‌هایی از پیشرفت در روند مذاکرات وین حاکی است که تماس‌های غیرمستقیم ایران و آمریکا احتمالا در حال نزدیک شدن به توافق است.
به گزارش ایرنا، این رسانه آمریکایی افزود: تبادل زندانیان به رغم وقفه ایجاد شده در مذاکرات وین می تواند اقدامی اعتماد ساز برای احیای برجام باشد هر چند که آمریکا و انگلیس روز دوشنبه گزارش‌ها درباره هرگونه توافق مورد مذاکره درباره تبادل زندانیان ایرانی و انگلیسی را تکذیب کردند.
به گزارش ایرنا، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز روز گذشته با رد برخی خبرها درخصوص تبادل زندانی‌ها میان ایران و آمریکا، گفت: جدا از گفت‌وگوها و مسائلی که در برجام دنبال می‌شود موضوع زندانی‌ها همواره در دستورکار ایران بوده است و این گزارش‌های منتشر شده به نقل از منابع آگاه تایید نمی‌شود.
آسوشیتدپرس در بخشی از گزارش خود نوشت: بازگشت به توافق هسته‌ای بزرگترین و جنجال‌برانگیزترین طرح سیاست خارجی در نخستین ماه های ریاست جمهوری جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا خواهد بود و به احیای توافقی کمک خواهد کرد که بیشتر مشاوران بایدن در سال‌های خدمت خود در دولت باراک اوباما به آن دست یافتند. آسوشیتدپرس با اشاره به کارشکنی رژیم صهیونیستی نوشت هر گونه رویکرد آشتی جویانه با ایران با مخالفت شدید تل آویو مواجه است و دستکم سه نشست جداگانه در هفته گذشته بین مقام های آمریکایی و صهیونیستی انجام شده است.


بر اساس این گزارش، افزایش فعالیت‌های دیپلماتیک همزمان با آمادگی مذاکره کنندگان برای دور چهارم مذاکرات وین، حامیان توافقی را که دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، امیدوار و مخالفان آن را خشمگین کرده است.
به نوشته آسوشیتدپرس، حامیان توافق می گویند لغو تحریم‌ها تنها راهی است که ایران را به توافق پایبند می کند.
مذاکرات وین به کجا رسید؛ آیا واقعا توافقی صورت گرفته؟
دور سوم گفت‌وگوهای میان ایران و 4+1 و همچنین ایالات متحده و 4+1 در شرایطی به پایان رسید که روایت‌های گوناگونی از این دیدار ها به بیرون درز کرده است.
سومین دور از گفت‌وگوهای وین در حالی به پایان رسید که هر یک از طرفین اعتراف کردند که هر چند اوضاع در حال پیشروی است اما مسیر هنوز پر تلاطم به نظر می رسد. هر چند که در این دور از گفتگوها شایعات زیادی از گراند هتل وین به بیرون درز کرد و برخی از رسانه ها ادعاهای زیادی را مطرح کردند، اما در کلام دیپلمات ها، اوضاع آنقدرها هم تکان نخورده و نیازمند گفتگوهای بیشتر و عمیق تر در هفته پیش روست. با این حال به نظر می رسد که اتفاقات اخیر وین به اندازه‌ای جلو رفته که مقامات رژیم صهیونیستی همه توان خود را برای جلوگیری از بازگشت بایدن به برجام به کار گرفته اند. یوسی کوهن رئیس سازمان جاسوسی موساد در ادامه کارشکنی‌های رژیم صهیونیستی در دیدار با جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا بازگشت به برجام را یک اشتباه خواند و از بایدن خواست تا به این توافق بازنگردد. پیش از این اعلام شده بود که رئیس جمهور آمریکا وعده هایی به اسرائیل داده تا این رژیم ناچار به پیروی از تصمیمات واشنگتن در مورد برجام و تحریم های ایران باشد.
روایت های گوناگون از دور سوم مذاکرات
هر یک از طرفین روایتی از گفتگوهای اخیر را با رسانه‌ها در میان گذاشته‌اند. از سوی یک منبع اروپایی که نامش ذکر نشده، گفته می‌شود که امیدوار بود این هفته در گفت‌وگوهای وین پیشرفت‌هایی بیشتر از آنچه که حاصل شده، به دست بیاید. ما هنوز درخصوص مهم‌ترین مسائل به تفاهم نرسیده‌ایم.
مشاور امنیت ملی آمریکا هم در گفت و گویی گفت: ما هنوز در وین که در حال حاضر مذاکرات میان قدرت‌های جهانی و ایران در آنجا انجام می شود، به توافقی نرسیده‌ایم. هنوز فاصله قابل توجهی برای پیمودن و بستن شکاف های موجود باقی مانده است و این شکاف ها در زمینه تحریم هایی هستند که آمریکا و دیگر کشورها لغو خواهند کرد. همچنین در زمینه محدودیت‌هایی هسته‌ای هستند که ایران قبول خواهد کرد برای اطمینان یافتن از اینکه هیچ گاه به یک سلاح اتمی دست پیدا نکند، آنها را اعمال کند.
سالیوان ادامه داد: دیپلمات های ما در هفته های آتی روی این مسئله کار خواهند کرد تا تلاش کنند بر اساس پایبندی در ازای پایبندی به بازگشتی دوجانبه به برجام، توافق هسته ای ایران برسند. فعلا هیچ توافقی وجود ندارد. امیدواریم بتوانیم پیشرفتی حاصل کنیم و امیدواریم در نهایت به اهدافی که رئیس جمهور بایدن ترسیم کرده است، دست بیابیم.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا خبر توافق بر سر تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا را رد کرد. وزیر امور خارجه انگلیس اما تاکید کرده که لندن به دنبال پرداخت بدهی خود به ایران است. ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره گزارش برخی رسانه‌ها مبنی بر توافق ایران و آمریکا در زمینه تبادل برخی زندانیان میان کشور نوشت: اخبار تبادل زندانیان با ایران صحت ندارند. همچنین سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز روز دوشنبه در نشست خبری خود گفت که اخبار تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا قابل تایید نیست.
المیادین مدعی شده بود که ایران و آمریکا توافق کرده‌اند که برخی زندانیان خود را مبادله کنند و بخشی از دارایی‌های بلوکه شده ایران هم آزاد شود. این ادعا از سوی وزارت خارجه آمریکا رد شد. با این حال زمزمه هایی هم در مورد بازگشت برخی از اموال بلوکه شده ایران در انگلستان بلند شده است.
خطیب زاده همچنین درباره آزاد شدن 7 میلیارد پول بلوکه ایران در نشست خبری گفت: بر این عدد و ارقام زیاد پافشاری نکنید. آنچه مورد رایزنی و مذاکره است، دسترسی ایران به تمامی منابعش است.
اما در آن سو وزارت امور خارجه روسیه روز یکشنبه در بیانیه ای با اشاره به برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام به پیشرفت های بدست آمده در مذاکرات وین اشاره کرد.
معاون وزیر امور خارجه ایران و مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای جمهوری اسلامی در مذاکرات برجام از «موافقت با خروج نام اکثریت افراد، اشخاص و نهادها» از فهرست تحریم‌ها خبر داد.
همچنین عباس عراقچی مذاکره کننده ایران در وین، روز شنبه ۱۱ اردیبهشت در مصاحبه‌ای با خبرنگار سازمان صدا و سیما در وین گفت: دیگرانی هستند که هنوز به دلایل مختلف در فهرست تحریم‌ها وجود دارند و مذاکره ما برای این قسمت از کار هنوز ادامه دارد. تحریم‌های موضوعی و بخشی مثل تحریم بخش انرژی ایران که شامل نفت و گاز می‌شود یا تحریم صنعت خودرو، تحریم مالی، بانکی و بنادر، بر اساس توافقاتی که تا الان صورت گرفته است، باید برداشته شود و توافق هم در این زمینه وجود دارد.
همچنین مجید تخت‌روانچی روز یکشنبه در واکنش به خبر برخی رسانه‌ها مبنی بر توافق ایران و آمریکا برای آزادی متقابل هشت زندانی و آزادسازی هفت میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران، گفت: این خبر تایید نمی‌شود.
در دور سوم گفت‌وگوها چه گذشت؟
نوذر شفیعی عضو سابق کمیسیون سیاست خارجی مجلس و کارشناس روابط بین الملل و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرآنلاین گفت: دور سوم گفت‌وگوها درواقع هم شامل مذاکره و هم شامل نگارش متن می شد. مذاکره در مورد هر آنچه که تاکنون به توافق نرسیده‌اند و متن راجع به آنچه که تاکنون به توافق رسیده‌اند. همین که به هر حال این مذاکرات شکل گرفت و به مرحله‌ای رسیده ایم که نگارش یک متن آغاز شده نشان دهنده این است که گفت‌وگوها رو به جلو بوده. با این حال نباید تردید داشت که تا لحظات آخر نوشتن متن و پایان مذاکره، طرف‌های برجامی شرایط دشواری را در مذاکره خواهند داشت. در یک طرف ایران است که معتقد است متن جدیدی نباید نوشته می شد و کافی بود که ایالات متحده به برجام بازگردد و تعهدات برجامی خود را انجام بدهد و در این سوی هم ایران این آمادگی را داشت که گام‌هایی را که در کاهش تعهدات برجامی برداشته بود را به عقب برگردد و آنها را دوباره آغاز کند. در طرف دیگر آمریکایی‌ها قرار دارند که در ابتدا خواسته‌های غیر موجهی را مطرح می کردند که برای طرفهای دیگر برجام و افکار عمومی جهان قابل قبول نبود. با این حال به دلیل اینکه ایالات متحده در داخل هم تحت فشار است از سوی لابی‌های صهیونیستی و عربی و جمهوری‌خواهان و.. طرف های برجامی با این گزینه اجتناب ناپذیر مواجه بودند که باید روزنه ای ایجاد شود که امریکا بتواند بار فشارهایی که وارد می شود را کم کنند و شاید انجام یک سری فعل و انفعالات صوری لازم بود.
او ادامه داد: به نظر من ماحصل این گفت‌وگوها به این سمت می‌رود که آمریکا تعهدات برجامی خود را انجام داده، تحریم ها علیه ایران را لغو کند. نه تنها تحریم هایی که در گذشته لغو و مجددا برگردانده بود بلکه هر تحریم دیگری که بعد از برجام وضع شده بود. اینکه ایران اصرار دارد تحریم‌های غیر برجامی برداشته شود به این دلیل است که در اصل برجام هرگونه تحریم ایران را منتفی کرده بود . بنابراین تحریم های جدید واشنگتن نقض برجام تلقی می شد. هم با روح برجام تضاد داشت چرا که روح آن حکایت از همکاری با ایران و بازکردن راه برای ورود ما به اقتصاد جهانی بود و هم با نص برجام در تعارض بود چون در برجام هم ایالات متحده متعهد شده بود که تحریم های جدیدی را وضع نکند.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» عوامل موثر در کاهش نرخ ارز را بررسی کرد دلار همچنان در مسیر ریزش پیمان مولوی تحریف داده‌های اقتصادی ما را به کجا می‌برد؟ چرا وزارت بهداشت داروی بیماران دیابتی را تامین نمی‌کند؟ انسولین فریاد مشترک تمام بیماران مبتلا به دیابت چرا با وجود گذشت بیش از 14 ماه از شیوع کرونا، همچنان صنایع دستی مورد حمایت نیست؟ روزهای تاریک صنایع دستی احیای برجام و جوش خوردن روابط تهران-ریاض ماموریت های ویژه دستگاه دیپلماسی است ایران در میانه دو نبرد دیپلماتیک آیت الله رئیسی تنها نقطه مشترک جریان اصولگرایی است راه طولانی اصولگرایان برای رسیدن به وحدت گزارش های وین حاکی از قرب الوقوع بودن احیای برجام است در یک قدمی توافق قالیباف در جلسه با وزیر کشور و هیئت نظارت بر شوراهای شهر و روستا مطرح کرد در بررسی صلاحیت‌ها قانون محور باشد نه سلایق سیاسی انتقاد شدید نماینده ولی فقیه در سپاه از ظریف: هرگز فراموش نمی کنیم کلاب هاوس و ضرورت دکترین نهاد اجماع ساز زخم‎های کرونا بر اقتصاد جهان به راحتی ترمیم نمی‌شوند کرونا ۲۵۵میلیون فرصت شغلی را از میان برد رای الیوم: هیئت عربستانی با بشار اسد در سوریه دیدار کرد