کاهش ۴۷درصدی ورودی آب سدهای کشور نسبت به سال گذشته

آخرین گزارش‌ وضعیت سدهای بزرگ کشور تا بیست‌وهشتم خرداد ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که ورودی آب از ابتدای سال آبی 1400-1399 تا کنون برابر با ۲۶ میلیارد و ۴۲۰ میلیون مترمکعب بوده که حاکی از کاهش ۴۷درصدی ورودی سدهای کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.  سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۳۹۹ تا آخر شهریور۱۴۰۰) با کاهش بیش از ۵۰درصدی بارش‌ها یکی از کم‌سابقه‌ترین خشکسالی‌ها را برای کشورمان رقم زد و آن‌ گونه که مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی پیش‌بینی کرده، احتمال تداوم کاهش بارش‌ها در پنج سال آینده دور از انتظار نیست.
کاهش بارش‌های سال آبی جاری مهم‌ترین اثر خود را بر روی مخازن سدهای کشورمان بر جای گذاشته است.
براساس گزارش تازه‌ای که پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو منتشر کرده است، در سال آبی‌ 1400-1399 از مجموع ظرفیت ۵۰.۵ میلیارد متر مکعبی مخازن سدها، نزدیک به ۲۷ میلیارد و ۵۸۰ میلیون متر مکعب معادل ۵۵درصد مخازن پر شده است.
به تبع روند کاهشی بارش‌ها، حجم ورودی آب از ابتدای سال آبی  1400-1399 تا کنون برابر با ۲۶ میلیارد و ۴۲۰ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به مدت مشابه سال آبی قبل از آن (۵۰ میلیارد و ۷۰ میلیون مترمکعب)، بیانگر کاهش ۴۷درصدی است.



آخرین وضعیت سدهای کشور نشان می‌دهد که میزان ذخایر آب در مخزن سدها به ۲۷ میلیارد و ۵۸۰ میلیون متر مکعب رسیده است که در مقایسه با سال آبی 1398-99 (۳۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب) ۲۸درصد کاهش دارد.
به تبع میزان ورودی به سدهای کشور، خروجی آب از سدها با کاهش مواجه بوده و در این مدت ۲۵ میلیارد و ۹۶۰ میلیون متر مکعب آب از سدهای کشور خارج شده است؛ به‌ گونه‌ای که در مقایسه با مدت مشابه سال آبی قبل کاهش ۳۵درصدی داشته است.
این کاهش حجم مخازن سدهای کشور در حالی است که میزان مصرف آب به‌ویژه در کلانشهرها به‌شدت افزایش یافته و تداوم آن می‌تواند بحران کم‌آبی را برای بسیاری از شهرها و مناطق روستایی به همراه داشته باشد.
چندی پیش حمیدرضا جانباز، مدیرعامل شرکت مهندسی آب‌وفاضلاب کشور گفت: «بیش از ۲۱۰ شهر کشور تحت تنش آبی قرار دارند که از این تعداد وضعیت یکصد شهر قرمز است.»
دیروز هم مدیرعامل شرکت آب‌وفاضلاب استان تهران اعلام‌کرد: «به دلیل سالی کم‌بارش و مصرف خارج از الگوی ۵۰درصد تهرانی‌ها، وضعیت استان نارنجی است و تا به این لحظه وارد وضعیت قرمز نشدیم، اما اگر میزان مصرف افزایش یابد، در نخستین گام آب مشترکان پرمصرف را قطع خواهیم کرد.»