سرانجام پس از کشمکش‌های فراوان «طرح نظام تنظیم مقرراد خدمات فضای مجازی» به تصویب رسید تصویب صیانت در ۱۰ دقیقه


گروه سیاسی – بالاخره پس از کشمکش‌های فراوان طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی با قاطعیت آرای کمیسیون مشترک صیانت تصویب شد. ۱۸ نفر به این طرح رای مثبت و تنها یک نفر رای منفی داد و بدین ترتیب کلیات طرح جدید صیانت با نام «طرح نظام تنظیم مقرراد خدمات فضای مجازی» به تصویب رسید تا در ادامه جزییات آن در کمیسیون بعدی مورد بررسی قرار گیرد.
مرداد ماه امسال بود که طرح جنجالی صیانت از حقوق کاربران که بسیاری آن را طرحی مضر برای صاحبان مشاغل اینترنتی می‌دانستند، پس از بررسی‌ها براساس اصل ۸۵ قانون اساسی که به کمیسیون داخلی مجلس اختیار وضع قوانین را به شرط اضطرار تفویض می‌کرد، رای مثبت گرفت و تنها چند روز بعد و پس از شدت گرفتن اعتراض کاربران فضای مجازی، کارشناسان و صاحبان مشاغل اینترنتی بار دیگر با ارائه یک طرح جدید، «طرح صیانت» را از کمیسیون اصل ۸۵ خارج و رای به رسیدگی عادی آن در یک کمیسیون ویژه با حضور نمایندگانی از کمیسیون‌های فرهنگی، صنایع و معادن، آموزش و تحقیقات، اقتصادی و برنامه ‌و بودجه داد.
بالاخره کلیات این طرح پرحاشیه با نام جدید طرح «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی»، روز گذشته با با 18 رای مثبت و تنها یک رای منفی به تصویب رسید.
البته از چند روز گذشته که سرعت اینترنت در بسیاری از نقاط کشور با کاهش محسوس روبه‌رو بوده، زمزمه‌هایی از اجرای این طرح به گوش می‌رسید. البته رضا تقی‌پور، رئیس کمیسیون مشترک طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی با بیان اینکه فضای تخریبی ایجاد شده، صرفا برای امروز نیست و بسیاری از حرف های ما تاکنون تقطیع، تحریف و تخریب شده است، گفت: ربط دادن کاهش سرعت اینستاگرام به طرح شبیه به شوخی است.


او در حاشیه جلسه علنی عصر دیروز (سه شنبه ۳ اسفند ماه) مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران با اشاره به تصویب کلیات طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی اظهار کرد: بررسی این طرح در مجلس شورای اسلامی دارای شفافیت بی‌سابقه‌ای بوده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در فضای مجازی بحثی مطرح شده است که طرح مذکور با هدف مسدود‌سازی و فیلتر شدن شبکه‌های اجتماعی چون اینستاگرام است، گفت: این فضایی که مطرح می‌کنید، صرفا برای امروز نیست و بسیاری از حرف‌های ما تاکنون تقطیع، تحریف و تخریب شده است. کتاب جنگ رسانه‌های اجتماعی توسط یک آمریکایی نوشته شده است و اگر به این کتاب مراجعه کنید، می‌بینید که تمام آن تاکتیک ها در کشور ما پیاده می‌شود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مقام معظم رهبری فرمودند که در جنگ نرم هدف دشمنان تغییر رفتار مدیران است و الان هم می‌خواهند با دیکتاتوری رسانه‌ای خود کاری کنند که مسئولان و مدیران ما در تصمیمات خود تغییر ایجاد کنند.
تقی‌پور گفت: رسانه نباید به ما تحمیل کند که چه تصمیمی را اتخاذ کنیم. البته ما معتقدیم که حتما باید با مردم و رسانه‌ها تعامل و ارتباط داشته باشیم اما به هیچ وجه قبول نداریم که چند مافیای رسانه‌ای دست به کار شوند و تصمیمات ما را تغییر دهند.
رئیس کمیسیون مشترک طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی تصریح کرد: کاهش سرعت اینستاگرام هیچ ارتباطی به این طرح ندارد. کسانی که این ادعا را مطرح می‌کنند، حرفشان بیشتر شبیه شوخی و مزاح است چرا که هنوز این طرح در مرحله بررسی است و چگونه قبل از تصویب، امکان اجرایی شدن آن وجود دارد؟
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: سکوهای غول خارجی و آمریکایی اگر می‌خواهند فعالیت کنند، باید چارچوب، قوانین و ارزش‌های ما را بپذیرند. حتی کشورهای اروپایی هم این موضوع را دنبال می‌کنند به گونه‌ای که مدیرعامل فیسبوک هفته پیش اعلام کرد که ممکن است فعالیت‌های خودش را در اتحادیه اروپا محدود کند چرا که چارچوب‌های آنان را قبول نداشت.
وی بیان کرد: یکی از انتقادات به طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی آن است که چرا ما برای فیلتر کردن مانع گذاشتیم و هیچ جا نگفتیم که فیلتر و مسدود‌سازی فضای مجازی اتفاق بیفتد. این بحث فقط مربوط به اینستاگرام نیست بلکه شامل همه شبکه‌های اجتماعی است.
تقی‌پور گفت: هدف ما از بررسی طرح مذکور آن است که تبعیض بین پلتفرم‌های مجازی داخلی و خارجی از بین برود و همان طور که پلتفرم‌های داخلی باید یک سری چارچوب را رعایت کنند، پلتفرم‌های مجازی خارجی هم باید قوانین و ارزش‌های جمهوری اسلامی ایران را رعایت نکنند و دنیا آنقدر تنگ و تاریک نشده است که اگر چند سکوی خارجی چارچوب‌های ما را قبول نکنند، ما دچار مشکل شویم و یا آنکه بخواهیم به آنان التماس کنیم.
همچنین حجت‌الاسلام حسین میرزایی، نماینده مردم اصفهان و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، درباره ویرایش جدید طرح صیانت از فضای مجازی در کمیسیون ویژه بررسی این طرح در مجلس در گفت‌وگو با ایسنا، گفته است: ما طرح صیانت نداریم، طرح حمایت از حقوق کاربران داریم؛ طرح صیانت بیست ماده داشت و یک سال و نیم پیش مطرح شد، اکنون تغییر و تحول بسیاری در آن به وجود آمده و به یک طرح ۳۴ ماده‌ای به نام طرح حمایت از حقوق کاربران تبدیل شده است. متاسفانه در فضای مجازی آن طرح ۲۰ ماده قبلی را مطرح کردند و با آن چیزی که در ذهن خود بافته بودند دشمنی کردند، این طرح جدیدی نبود، منتها در برخی رسانه‌ها به جای اینکه در فضای رسانه‌ای این طرحی که در مجلس مطرح شده را عنوان کنند، طرحی که در مجلس دهم مطرح شده بود را عنوان کرده و روی صحنه آوردند.
او افزود:‌ امروز کاربران ما در برابر ارائه‌دهندگان خدمات کاربردی مجازی بی‌پناه هستند، یعنی اگر کسی سال‌ها زحمت کشیده باشد یک پیجی را با تعدادی دنبال کننده به وجود آورده باشد، یک تجارتی را به وجود آورده و یک برندی برای خود درست کرده باشد و امروز بر فرض کسی تصمیم بگیرد در ایران این فضا را مسدود کند، هیچ‌کسی نمی‌تواند از این فرد دفاع کند و یا اگر اطلاعات خصوصی افراد را این پیام‌رسان‌های خارجی فعال در کشور فاش کردند، هیچ‌کس نمی‌تواند از آن حمایت کند و اگر نسخه قلابی برند تجاری یک مجموعه‌ای را کسی درست و از آن‌سو استفاده کند، هیچ‌کس نمی‌تواند از او دفاع کند و اگر فجایع اینترنتی در فضای مجازی انجام شد، چون این پیام رسان‌ها هیچ نماینده‌ای در داخل ندارند، هیچ‌کس نمی‌تواند از آنها حمایتی انجام دهد، این طرح صاحبان پلتفرم‌های خارجی را ملزم می‌کند که یک نمایندگی در جمهوری اسلامی داشته باشند و حقوق کاربران ما را محافظت کنند و اگر محافظت نکردند این امکان وجود داشته باشد که با آنها برخورد کرد.
همچنین محمدتقی نقدعلی، نماینده خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی، با اشاره تصویب کلیات طرح حمایت از کاربران فضای مجازی در کمیسیون مشترک گفت: کمیسیون مشترک بعد از برگزاری ۴۸ جلسه و همچنین ده جلسه دیگر با حضور رییس مجلس کلیات طرح حمایت از کاربران فضای مجازی را تصویب کرده و هنوز نه به بار است و نه به دار است.
این نماینده مجلس با درخواست از رسانه‌ها برای دفاع از کیان مجلس گفت: این طرح نمی‌خواهد فضای رسانه‌ای و کسب و کارها را محدود کند. امروز کشورهای خارجی و قلم به مزدهای داخلی برای تخریب مجلس سر خط شدند.
وی در پایان افزود: بعضی از نمایندگان هم با بیان صحبت‌هایی خوراک برای بیگانگان ایجاد می‌کنند که از آنها تقاضامندم این کار را انجام ندهند. رئیس و هیئت رئیسه مجلس روند تصویب طرح حمایت از کاربران فضای مجازی را برای مردم تببین کرده و جلوی فضاسازی رسانه‌ها گرفته شده و از کیان مجلس حمایت شود که این مطالبه رهبری است. محدودیت کسب و کار و چیز دیگری مطرح نیست.
اما این طرح هنوز هم در بین نمایندگان مخالفان خودش را دارد. روح‌الله حضرت‌پور، یک از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با اشاره به تصویب کلیات طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی در کمیسیون مشترک در مطلبی در صفحه توئیتر خود نوشت: «طرح صیانت همچون بقیه طرح‌های مسدودسازی و محدودسازی از همین الان شکست خورده است. مجلس حق ندارد برای مردم تعیین تکلیف کند. ‏از همان ابتدا مخالف این طرح بودم و تلاش می‌کنیم طرح را به صحن آورده و ردش کنیم. ‏برخی نمایندگان می خواهند بدون نظر مجلس طرح را تصویب کنند. دولت‌ها نمی‌توانند در مقابل تکنولوژی بایستند. میلیون‌ها شغل در بستر فضای مجازی ایجاد شده که دولت وظیفه دارد از آن‌ها حمایت کند، نه اینکه به دنبال حذف این فضا باشد.»
همچنین غلامرضا نوری قزلجه، عضو کمیسیون مشترک طرح صیانت، در جلسه علنی مجلس در تذکر شفاهی خطاب به رضا تقی‌پور انوری، رئیس کمیسیون مشترک طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی گفت: در جلسه صبح آقای تقی پور مطالبی را نسبت به بنده مطرح کردند، وی بنده را به عدم آشنایی با حد و حدود متهم کردند، من حدود خود را از رای و اراده ملت شریف و از اصول مترقی ۸۴ و۸۶ قانون اساسی داشته و در اعمال آن ذره‌ای کوتاه نمی‌آیم.
این عضو کمیسیون مشترک طرح صیانت با بیان اینکه من را به عدم حضور در جلسات کمیسیون و مانع شدن تشکیل جلسات کمیسیون متهم کردند، تصریح کرد: در هیچ یک از جلسات کمیسیون مشترک صیانت غیبت نداشته‌ام، به جز دو جلسه اخیر غیر رسمی که یکی در زمان تعطیلی جلسات کمیسیون به دلیل شرایط کرونایی تشکیل شد و دیگری جلسه امروز که در میان بررسی بودجه تشکیل شد.
نوری قزلجه همچنین گفت: من را به دیکتاتوری مدرن متهم کردید، شما روش دیکتاتوری را دنبال می‌کنید که برای طرح به این مهمی موسوم به صیانت در یک جلسه ۱۰ دقیقه‌ای تصمیم می‌گیرید و آن به تصویب رساندید یا من که می‌گویم در چارچوب قانون و آیین‌نامه پیش برویم؟ تاخیر چند ماهه جلسه کمیسیون هم ناشی از مدیریت کمیسیون است.
این عضو کمیسیون مشترک حمایت از حقوق کاربران ادامه داد: اشاره کردند جلوی این گونه سخنان را بگیرید، همکار عزیز نه شما و نه هیچ تفکر حکومتی ضد جمهوریتی نمی‌تواند جلوی سخنان هیچ نماینده ملت و منِ خاک پای ملت را بگیرد، اشاره کردید من مجلس را به توپ بسته‌ام، من؟ یا شما که با تصویب ۱۰ دقیقه‌ای طرح صیانت که امانت صحن است، مجلس را به توپ می‌بندید و بر روی اعصاب و روان جامعه راه می‌روید و مجلس را در جامعه از محبوبیت می‌اندازید؟
نماینده مردم بستان‌آباد همچنین تاکید کرد: من را به عدم رعایت آیین‌نامه متهم کردید، سه ماه است مرکز پژوهش‌های مجلس و برخی ذی‌نفعان رروی این طرح کار کرده و گزارش ارائه داده‌اند، حتی یک جلسه یک ساعته برای استماع آن‌ها برگزار نکردید، شما ماده ۱۴۲ و ماده ۱۸۳ آیین‌نامه را رعایت نکردید.
نوری قزلجه گفت: بنابراین مصوبه امروز شما فرآیند قانونی لازم و ترتیب و توالی رسیدگی مطابق مواد متعدد آیین‌نامه داخلی مجلس و حتی خود آیین‌نامه اختصاصی کمیسیون مشترک‌ را تایید نکرده و از ریاست مجلس می‌خواهم برای بررسی این موضوع دستور لازم را به معاونت قوانین صادر کند.
علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس، که اداره این بخش از جلسه علنی مجلس را بر عهده داشت، در پاسخ به اظهارات نوری قزلجه گفت: درخصوص اینکه اشاره کردید طرح در ۱۰ دقیقه تصویب شده است و مجلس زمان اختصاص نداده است باید بگویم خود من شاهد بوده‌ام خود رییس مجلس فقط ۱۰ جلسه برای این موضوع برگزار کرده است.
حالا نمایندگان مجلس در تلاش هستند طرح صیانت را بار دیگر به صحن مجلس برگردانند. جلال رشیدی، کوچی نماینده مردم مرودشت در مجلس شورای اسلامی، در صفحه شخصی خود در صفحه توییتر خود نوشت: «امروز در جواب دغدغه و مطالبه آحاد مردم شریف ایران اسلامی، وفق تبصره ۲ ماده ۱۶۷ آیین‌نامه داخلی مجلس تقاضای لغو بررسی ‎طرح صیانت در کمیسیون مشترک و بازگشت طرح به صحن مجلس را مطرح کردم که تا کنون به امضاء ۵۵ نفر از نمایندگان محترم رسیده است و در حال افزایش تعداد امضا است».
لازم به ذکر است «محمدصالح مفتاح» فعال رسانه‌ای نزدیک به اصولگرایان از جمله معترضانی بود که با اشاره به تصویب ۲۰ دقیقه‌ای برجام و ۱۰ دقیقه‌ای طرح صیانت در تویتر خود نوشت: «‏اگر برجام ۲۰ دقیقه‌ای تصویب شد، حزب پایداری با تصویب ۱۰ دقیقه‌ای کلیات ‎طرح صیانت، رکورد جدیدی به نام خودش ثبت کرد. تبریک به آقای زارع‌پور و آقاتهرانی به خاطر حمایت‌های ویژه‌شان. تسلیت به مردم ایران.»
البته هنوز جزئیاتی از این طرح منتشر نشده است و باید دید درنهایت سرنوشت طرح صیانت به کجا می‌انجامد.
سایر اخبار این روزنامه